Ako si zariadiť domácu kanceláriu?

18.05.2023

Čoraz častejšie sa práca presúva domov – počas pandémie sa práca na diaľku stala veľmi populárnou a mnohé firmy stále dokážu na tomto princípe zamestnať svojich zamestnancov. Majitelia malých firiem tiež často potrebujú malú domácu kanceláriu. Pracovisko v súkromí už nikoho neprekvapí, ale oplatí sa dobre oddeliť pracovisko od privátnych zón, vytvoriť kancelárske kúty, kancelárie alebo pôsobivé kancelárske priestory.

Zariaďovanie domácej kancelárie môže byť zaujímavým zážitkom. Vďaka vhodnému usporiadaniu sa z kancelárie stane pohodlné pracovisko, vzdialené od obývačky, kuchyne či spálne. Moderná domáca pracovňa sa dá zariadiť v menšej aj väčšej miestnosti. Pozrite sa, ako si zariadiť domácu kanceláriu hodnú pána domu, aký dizajn kancelárie bude najlepší, aké prvky tam umiestniť a čomu sa oplatí venovať pozornosť.

Ako si zariadiť domácu kanceláriu?


V tomto článku:

1. Prečo by ste si mali zvoliť domácu kanceláriu?

2. Ako zariadiť domácu kanceláriu?

3. Ako by malo vyzerať usporiadanie domácej kancelárie?

4. Aký štýl interiérového dizajnu si môžete zvoliť pri zariaďovaní domácej kancelárie?

5. Aký povrch by sa mal použiť na usporiadanie domácej kancelárie?

6. Aký nábytok by mal byť umiestnený v domácej kancelárii?

7. Stojí za to pamätať na príslušenstvo pri usporiadaní domácej kancelárie?

8. Ako zariadiť modernú domácu kanceláriu?



Prečo by ste si mali zvoliť domácu kanceláriu?

Moderná domáca kancelária je miesto stvorené na prácu. Usporiadanie domácej pracovne vytvára priestor, ktorý je ideálny ako na prácu na diaľku, tak aj na domácu prácu alebo aj na podnikanie z pohodlia domova. Domáca kancelária sa teda bude hodiť každému, kto svoju prácu presúva medzi štyri steny domu.

Usporiadanie domácej pracovne vám umožní oddeliť priestor, v ktorom môžete pokojne pracovať. Projekt domácej pracovne si môžete prispôsobiť sebe a svojim potrebám tak, aby interiér odrážal vaše potreby a bol príjemným miestom na prácu. Domáca kancelária v samostatnej miestnosti bude nepochybne luxusom, preto je súkromná kancelária riaditeľa ideálnou voľbou pre určité profesie.

Home office - je ideálny priestor pre programátorov, IT špecialistov, grafikov, dizajnérov, architektov či redaktorov. Práca vo vhodne upravenom priestore doma bude príjemnejšia a efektívnejšia.

Ako zariadiť domácu kanceláriu?

Domáca kancelária by mala byť usporiadaná múdro. Zóna domácich úloh by mala mať všetky prvky, ktoré sú potrebné pre pokojnú prácu v kancelárii. Hodiť sa bude samozrejme písací stôl, pohodlné kreslo a miesto na odkladanie dokumentov či doplnkov.

Nepridávajte do zóny domácich úloh priveľa prvkov – priveľa vecí, najmä doplnkov, môže vytvárať pocit chaosu a neporiadku a bude tiež zbytočným rozptýlením počas práce.

Pri usporiadaní domácej kancelárie sa môžete spoľahnúť na vlastný vkus a kreativitu. Samozrejme, oplatí sa pozrieť si inšpirácie, ktoré sú dostupné na internete.

Pracovný čas vám ubehne rýchlejšie so zaujímavo usporiadaným priestorom. Na ergonomickom pracovisku nebude práca taká namáhavá. Priestor domácej pracovne môže byť usporiadaný v samostatnej miestnosti alebo len v časti domu - v obývacej izbe alebo dokonca v spálni.

Ako zariadiť domácu kanceláriu?

Ako by malo vyzerať usporiadanie domácej kancelárie?

Funkčným priestorom bude určite pracovňa zariadená kancelárskym nábytkom. Netreba hľadať neobvyklé riešenia – na usporiadanie domácej pracovne vám stačí kancelársky nábytok.

Aby priestor v domácej kancelárii pôsobil rovnako luxusne ako v riaditeľni, nemusíte si hneď kupovať drahé vybavenie. Vhodné usporiadanie urobí priestor atraktívnym, funkčným a predovšetkým praktickým.

Súčasťou domácej pracovne by mali byť prvky, ktoré vám umožnia slobodnú prácu. V závislosti od vašej profesie by ste si mali podľa toho zariadiť priestor. Stôl, kreslo a regály zvyčajne poslúžia.

Ak si chcete zariadiť pohodlnú kanceláriu, vsaďte na pracovňu zvanú office room – samostatná miestnosť bude venovaná len práci a nikto vás tam nebude rušiť.

Aký štýl interiérového dizajnu si môžete zvoliť pri zariaďovaní domácej kancelárie?

Domácu kanceláriu si môžete zariadiť pomocou niekoľkých štýlov interiérového dizajnu. Kancelársku miestnosť si môžete zariadiť okrem iného v industriálnom štýle. Podkrovná domáca kancelária je jedinečný priestor, ktorý spája modernosť, minimalizmus a funkčnosť. Domáca kancelária v takomto usporiadaní by mala byť vybavená nábytkom z dreva a kovu. Skvele fungujú modely umiestnené na vysokých, čiernych, kovových nohách.

Glamour home office? Je to tiež jedinečný nápad! Na rozdiel od všeobecného názoru sa tento štýl hodí aj do pánskych kancelárií, nielen do ženských priestorov. Do interiéru glamour domácej kancelárie sa oplatí umiestniť biely nábytok s vysokým leskom a krištáľové doplnky: lustre, lampy a sklenené vázy.

Minimalistické aranžmány, kancelárie v boho či provensálskom štýle alebo klasická riaditeľská kancelária? Možností je veľa, stojí za to zistiť, ktorý štýl sa vám najviac páči a zaviesť takéto aranžmány do domácej kancelárie.

Aký štýl interiérového dizajnu si môžete zvoliť pri zariaďovaní domácej kancelárie?

Aký povrch by sa mal použiť na usporiadanie domácej kancelárie?

Pri usporiadaní pracoviska doma stojí za to venovať pozornosť dokončeniu miestnosti. Svetlé farby podporujú koncentráciu, no jasným farbám sa treba vyhýbať. Moderná domáca kancelária by mala byť vymaľovaná v pastelových odtieňoch. Preferujete tmavšie farby? Hnedá, zelená a námornícka modrá tiež prospievajú dobrej práci a správnym aranžmánom môžu takéto farby vyzerať výnimočne.

Podlaha by mala byť pokrytá panelmi. Podlaha z panelov bude odolným, zaujímavým a zároveň praktickým riešením.

Na ochranu podlahy pred poškriabaním je dobré pod kreslo dať podložky pod kancelárske kreslá alebo koberce s veľmi krátkym vlasom.

Aký nábytok by mal byť umiestnený v domácej kancelárii?

Aký nábytok by mal byť umiestnený v domácej kancelárii?

Vybavenie kancelárie je určite najdôležitejším bodom pri zariaďovaní tohto priestoru. Pracovisko by malo byť vybavené predovšetkým pracovným stolom. Môžete umiestniť najbežnejší typ domácej kancelárie alebo sa rozhodnúť pre profesionálnejší model, ktorý lepšie vyhovuje vašim potrebám a vašej profesii, napríklad písací stôl alebo herný stôl.

Je dobré vedieť si správne nastaviť pracovný stôl. Nábytok by mal mať prístup k dennému svetlu, osoba sediaca pri stole by nemala blokovať prirodzené svetlo svojím telom. Dôležité je nielen prirodzené svetlo, ale aj umelé – kancelárske lampy, lustre a stojace lampy. Osvetlenie pracoviska zabezpečí schopnosť vykonávať svoje povinnosti aj po zotmení. Usporiadanie písacieho stola by nemalo brániť použitiu iného nábytku.

Do kancelárie môžete umiestniť ďalší stôl, ak viete, že sa bude často používať, a prítomnosť ďalšieho kusu nábytku nenaruší usporiadanie a nesťaží prácu.

Umiestnite za svoje pracovisko pohodlnú stoličku. Kancelárske kreslá alebo stoličky je dobré vyberať prispôsobené tomu, aby človek, ktorý na nich sedí, vykonával svoju prácu aj niekoľko hodín. Podstatná je dobrá opora chrbtice a široké možnosti nastavenia rôznych prvkov.

Zaujímavým prvkom domácej pracovne budú určite police a regály, závesné aj stojace modely. Na vytvorenie pohodlného a funkčného pracoviska by ste mali poskytnúť dostatok miesta na uloženie dokumentov alebo pracovných doplnkov. Vďaka tomu bude domáca pracovňa dokonalá a bude dobrým miestom na domáce úlohy pre každého.

Stojí za to pamätať na príslušenstvo pri usporiadaní domácej kancelárie?

Stojí za to pamätať na príslušenstvo pri usporiadaní domácej kancelárie?

Každý priestor si vyžaduje pekne zvolené doplnky. Doplnky, dekorácie a zaujímavé prvky zvyšujú estetiku interiéru, umožňujú vniesť ten správny štýl a zdôrazniť nevšedný charakter priestoru. Umožňujú aj majiteľovi prejaviť sa, svoje záujmy a preferencie.

Na pracovisku by však mali byť príspevky obmedzené na minimum. Príliš veľa dekorácií môže pôsobiť rušivo a práca potom nepôjde tak rýchlo. Je dobré, aby okno v kancelárii malo primeranú clonu, zatienenie - záves, záclonu alebo roletu. Doplnkovou dekoráciou môže byť malá figúrka, váza alebo dekoratívny kvetináč.

Zaujímavým prvkom domácej pracovne bude určite aj dekoratívnosť samotného nábytku. Pekne vybrané zariadenie priestor ozdobí a dodá mu ten správny štýl.

Ako zariadiť modernú domácu kanceláriu?

Chcete si zariadiť modernú kanceláriu? Rozhodnite sa pre minimalizmus a výbavu, ktorá vynikne predovšetkým funkčnosťou. Nevyhnutná je pohodlná stolička, praktický písací stôl a úložný priestor.

Domáca kancelária je kancelária toho najdôležitejšieho – vás, preto by ste priestor mali prispôsobiť hlavne vašim preferenciám. Zariaďte si domácu kanceláriu tak, aby sa vám v nej pohodlne pracovalo.


Inšpirujte sa!


Ergonómia práce za počítačom


Ako si zariadiť kanceláriu? 5 tipov, ako si túto úlohu uľahčiť!


Domáca kancelária v podkroví – ako ju zariadiť?


 

Späť