Ako si zariadiť kanceláriu? 5 tipov, ako si túto úlohu uľahčiť!

29.10.2022

Vhodné pracovné podmienky prispievajú nielen k dobrej atmosfére, ale prispievajú aj k efektívnosti zamestnancov a pozitívnemu dojmu zákazníkov. Z tohto dôvodu sa oplatí modernú kanceláriu správne zariadiť bez ohľadu na to, či pôjde o kanceláriu patriacu malej alebo veľkej firme. Atraktívne zariadená učtáreň, kancelária logistickej spoločnosti alebo obchodná kancelária - to všetko je možné! Takéto usporiadanie nie je náročné, práve naopak – naše tipy vám pomôžu zariadiť malú kanceláriu aj kanceláriu veľkej firmy tak, aby bol priestor funkčný, estetický a pohodlný.

 

Nábytok do kancelárie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Stavte na funkčnosť - usporiadanie malej kancelárie a veľkého kancelárskeho priestoru!

2. Regály, komody a police - úložný priestor vo veľkých aj malých kanceláriách

3. Pohodlné miesto pre každého zamestnanca – ako si zariadiť kanceláriu dobre a s nápadmi?

4. Postarajte sa nielen o funkčnosť!

5. Pracovná zóna a zóna odpočinku



 

1. Stavte na funkčnosť - usporiadanie malej kancelárie a veľkého kancelárskeho priestoru!

Pri zariaďovaní kancelárie, bez ohľadu na to, či to bude malá kancelária alebo veľká miestnosť, by ste sa mali zamerať predovšetkým na funkčnosť. Práca vykonávaná v kancelárii by mala byť plynulá a rýchla. Väčšina moderných kancelárií sa zameriava na prácu s počítačom, a preto je také dôležité zabezpečiť vhodné počítačové vybavenie a nábytok, na ktorom bude toto zariadenie stáť.

Pre usporiadanie kancelárie je potrebné vybaviť miestnosť praktickým kancelárskym nábytkom. Vo výbave sú predovšetkým pracovný stôl a kancelárske stoličky. Rozmery stola sa môžu líšiť v závislosti od typu kancelárskej práce, ktorú vykonávate. V prípade, že pracujete len s počítačovými systémami, nebudete potrebovať toľko miesta na pracovnom stole ako napríklad grafici alebo zamestnanci, ktorí pripravujú iné dokumenty.

Dôležité je aj dobré umiestnenie písacieho stola. Vrchná doska písacieho stola by nemala prekážať v pohybe ostatných po kancelárii a zároveň by mala mať dostatočné osvetlenie, a to prirodzeným aj umelým svetlom. Ak majú byť na stole ďalšie kancelárske zariadenia (napr. skener alebo tlačiareň), mali by mať dostatok priestoru, aby práca na danej pozícii nebola pre zamestnanca nepohodlná.

Ku každému stolu by mala byť priradená kancelárska stolička. Pohodlné sedadlo zabezpečí optimálne pracovné podmienky. Do vašej kancelárie si môžete vybrať veľmi jednoduché modely alebo kúpiť niečo zložitejšie a pohodlnejšie pre svojich zamestnancov – napríklad ergonomické kreslo. Ak vaša spoločnosť potrebuje ďalšií nábytok do kancelárie, mali by ste ho umiestniť tak, aby k nemu mali zamestnanci ľahký prístup.

Je dobré aby ste zabezpečili aj vhodné doplnkové vybavenie na pracovisku. Napríklad - stôl na kreslenie bude oveľa funkčnejší, ak k nemu umiestnite nábytok ako regál na kresliace nástroje alebo iné výtvarné potreby.

 

Nábytok do kancelárie- Merkury Market

 

2. Regály, komody a police - úložný priestor vo veľkých aj malých kanceláriách

Čo je ešte dôležité aby ste zariadili kanceláriu? Úložný nábytok je užitočný pre veľké aj malé podniky. V prípade kancelárie sa budú hodiť rôzne police, komody a police. Pri zariaďovaní kancelárií je dobré zladiť vybavenie s charakterom práce a zamerať sa aj na charakter odvetvia, v ktorom firma pôsobí. Spoločnosti, ktoré nemusia mať dokumenty zamknuté, využívajú skôr priestranné regály a otvorené police.

Firmy, ktoré potrebujú chrániť osobné údaje, by sa zase mali zamerať predovšetkým na nákup uzavretých políc a komôd – tento nábytok najmä v malých firmách ochráni dokumenty a osobné údaje zamestnancov a zákazníkov. Regály a komody s písacími stolmi a stoličkami vytvoria praktickú pracovnú plochu.

 

3. Pohodlné miesto pre každého zamestnanca – ako si zariadiť kanceláriu dobre a s nápadmi?

Pre každého zamestnanca je mimoriadne dôležité prehľadné pracovisko. Okrem dobrého písacieho stola a kresla je dobré kanceláriu zariadiť a správne navrhnúť rozloženie zariadenia. Na rozdiel od vašej kancelárie je profesionálna kancelária často obmedzená z hľadiska priestoru, ktorý je možné prideliť jednému zamestnancovi. Napriek tomu stojí za to uistiť sa, že vybavenie je dobre usporiadané. Rozloženie nábytku bude určené rozmiestnením miestnosti. Je však potrebné zabezpečiť, aby zamestnanec mohol pohodlne pracovať pri stole.

Pracovný stôl je dôležité zariadiť tak, aby sa k nemu dostalo dostatok svetla, najlepšie prirodzeného. Pri umelom osvetlení je dobré použiť LED žiarovky, ktoré sú ekologické, šetria energiu a dodajú správne množstvo svetla. Osvetľovacie body by mali byť rozmiestnené tak, aby zabezpečili dobré osvetlenie každého zamestnanca.

V kancelárii je dôležitá aj výška pracovného stola. Vzhľadom na to, že na pozíciách môžu pracovať zamestnanci rôznych výšok, dobre poslúžia nastaviteľné modely. Dobré bude tiež kúpiť si kreslá, ktoré sú výškovo nastaviteľné a tiež by mal byť nastaviteľný sklon operadla. Takéto pohodlné kreslo sa ľahko prispôsobuje individuálnym preferenciám.

 

Kancelárske regály- Merkury Market

 

4. Postarajte sa nielen o funkčnosť!

Aby ste si kanceláriu dobre zariadili a navodili domácu atmosféru, je dobré dbať nielen na funkčnosť, ale aj na estetiku. Zástavba priestoru vôbec nemusí byť škaredá či nudná, aj keď ide o kancelársky priestor. Profesionálne firmy sa čoraz viac zameriavajú na zvýšenie estetiky svojich kancelárií, aby sa zamestnanci cítili lepšie. Pohoda zvyšuje efektivitu, preto je dôležitá estetika na pracovisku.

Krásu aranžmánu možno zvýšiť zavedením pekného nábytku a rastlín do interiéru. Pozitívne budú pôsobiť najmä živé izbové rastliny – prispejú k prečisteniu vzduchu a poskytnú komfort zamestnancom. Budú perfektne fungovať ako v malej firme, tak aj vo veľkej administratívnej budove. Zelené rastliny skrášlia miestnosť, najmä ak sú umiestnené v atraktívnych kvetináčoch alebo krytoch na kvetináče.

Moderné spoločnosti sa často zameriavajú nie na tradičné rastliny v kvetináčoch, ale na módne zelené steny. Moderná kancelária so zelenými stenami je často synonymom progresívnej spoločnosti, preto sa oplatí do aranžmánu zahrnúť aj tieto prvky.

 

5. Pracovná zóna a zóna odpočinku

Oddychová zóna je rovnako dôležitá ako pracovná zóna v každej kancelárii. Majitelia kancelárií majú v tomto smere k dispozícii širokú škálu nábytku. Oddychovou zónou pre zamestnancov je predovšetkým malá kuchynka a miesto, kde sa môžu v práci najesť. Preto sa budú hodiť kuchynské skrinky vrátane tej s drezom, ale aj stoly a stoličky.

Miesto odpočinku prispôsobené požiadavkám všetkých ľudí pracujúcich v kancelárii môže byť vybavené aj pohodlnou pohovkou na sedenie. Do takéhoto spoločenského kútika sa oplatí umiestniť aj chladničku. Zamestnanci si tam budú môcť schovať jedlo alebo obed, takže chladnička bude v takejto miestnosti veľmi užitočná.

Okrem tradičného drezu môžete nainštalovať aj umývačku riadu. Mnohé firmy, najmä veľké, kde zamestnanci trávia veľa času, inštalujú do spoločenských kútikov aj televízor.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť domácu kanceláriu? Praktické tipy na usporiadanie domácej kancelárie so sériou nábytku Lofter


Ergonómia práce za počítačom


Domáca knižnica – ako si ju zariadiť, aký nábytok bude najlepší a prečo sa oplatí do takéhoto miesta investovať?

Späť