Zlato, striebro a meď - kovové doplnky v interiéroch

12.01.2023

V moderných aranžmánoch sa čoraz častejšie vyskytujú zlaté, strieborné a medené doplnky. Dodávajú interiéru eleganciu a jedinečný vkus, vyzerajú skvele ako jediné doplnky, tak aj sprievodné ďalšie dekoratívne prvky. Objavujú sa aj v modernom interiéri ako leitmotív, najmä v kuchyniach a kúpeľniach.

Zlaté, strieborné a medené farby dodajú každému aranžmánu pôvab a skutočne môžu vyzerať skvele v každej miestnosti. Počnúc kovaním a končiac kovovými vázami a svietnikmi – v metalickom štýle je množstvo doplnkov.

Pozrite sa, ako krásne môžu vyzerať v rôznych interiéroch.

 

Zlato, striebro a meď

 


V tomto článku:

1. Kde sa oplatí použiť metalické farby v doplnkoch?

2. V akom dizajne interiéru budú kovové prvky najlepšie fungovať?

3. Aké medené, zlaté a strieborné doplnky sa oplatí vybrať do každej miestnosti?



 

Kde sa oplatí použiť metalické farby v doplnkoch?

Medené, strieborné a zlaté doplnky a príslušenstvo sú perfektnou voľbou pre glamour, vintage a rustikálny štýl. Skvele pôsobí aj v industriálnom štýle a takmer v každom modernom štýle. Kovové medené, zlaté a strieborné doplnky navodia jedinečnú atmosféru, dodajú eleganciu a určitú prísnosť.

V interiéroch zariadených v moderných štýloch najlepšie vyzerajú doplnky v lesklom prevedení. Naopak do interiérov zariadených v retro, vintage či rustikálnom štýle je lepšie voliť zlaté a medené prvky v takom prevedení, aby pôsobili matne, a teda opotrebovane zubom času.

 

Kombinácia metalických farieb s inými farbami

 

V akom dizajne interiéru budú kovové prvky najlepšie fungovať?

Medené doplnky a predmety v striebornej a zlatej farbe sú možnosťou, ktorú možno použiť v rôznych aranžmánoch. Medené predmety, medené lampy a štýlové dekorácie v zlatej a striebornej farbe dokážu aranžmán skutočne zmeniť.

Medená farba navodzuje útulnú atmosféru a kuchynské doplnky sa často vyrábajú v tomto odtieni. Meď sa dostáva do rôznych miestností, na túto farbu sa oplatí staviť najmä pri zariaďovaní retro, vintage interiérov a izieb v iných klasických štýloch.

Zlato a striebro je zasa perfektné ako odtieň pre moderné aranžmány. Tieto farby sa dokonale predstavia v glamour štýle, ktorý má rád lesklé doplnky, ktoré dodajú aranžmánu honos, ale aj eleganciu.

Kombinácia metalických farieb s inými farbami

Doplnky a dekorácie v metalických farbách môžu byť zaujímavými akcentmi, no oplatí sa z nich vytvoriť leitmotív viackrát. Tieto farby majú radi tmavšie pozadie a výrazné farby. Vyzerajú skvele v kombinácii s výraznými farbami – bude fungovať fľaškovo zelená, bordová či hnedá.

V prípade ak sa vám však zdá aranžmán príliš tmavý, pridajte svetlejšie farby, biele steny a sivé prehozy alebo doplnky. Pri zariaďovaní miestnosti s kovovými dekoráciami, rozhodne stavte na teplé svetlo. Svietidlá, lustre, svietniky a lampy, ktoré môžu interiér zútulniť. To je dôležité najmä pri retro, vintage a iných podobných tradičných aranžmánoch.

 

Kovové dekoratívne príslušenstvo do kúpeľne

 

Aké medené, zlaté a strieborné doplnky sa oplatí vybrať do každej miestnosti?

Zlato, striebro a meď, sú doplnky, ktoré v hlavnej úlohe môžu fungovať prakticky v každom interiéri a miestnosti. Správne zvolené doplnky budú vyzerať atraktívne a zdôraznia krásu aranžmánu.

Medené, strieborné a zlaté doplnky do kuchyne

Meď, ktorá sa používa v kuchyni môže vyzerať skvele. Obzvlášť dobre tam budú vyzerať medené hrnce a ozdobné príbory medenej farby. Medená farba v kuchyni dokonale zdôrazní krásu aranžmánu a bude neodmysliteľným prvkom takého štýlu ako je vintage alebo retro.

Interiéry, v ktorých sa nachádza kovový riad, získavajú strohosť, ale aj akúsi útulnosť. Takýto medený riad, hrnce, vázy, šálky či príbory nie je nutné kupovať ako úžitkové verzie. Môžu byť umiestnené na skrinkách alebo zavesené na stenu ako čisto dekoratívne prvky.

Kovové dekoratívne príslušenstvo do kúpeľne

V kúpeľni, rovnako ako v kuchyni, budú príslušenstvo ako sú doplnky zo zlata, striebra či medi dokonalé. Do moderných a klasickejších interiérov pridajte atraktívne doplnky, ktorých hlavným materiálom bude kov. Kov v kúpeľni sa veľmi často objavuje vo forme armatúr.

Medené, zlaté a strieborné farby batérií, sprchových hlavíc a kľučiek zdôrazňujú eleganciu interiéru. Kov je trvácny a odolný materiál, takže sa bude skvele hodiť do kúpeľne. Okrem toho v takýchto interiéroch môžete umiestniť kovové odpadkové koše alebo kovové nádoby na mydlo a zubné kefky. V kúpeľni je dobré zvoliť jednu farbu a zaviesť doplnky napríklad len zo zlata.

Kov v interiéroch - obývačka a spálňa

Industriálny štýl, retro, vintage, glamour... veľa rôznych aranžmánov využíva doplnky v metalických farbách. Atraktívne doplnky vo farbe medi, zlata a striebra dokážu výrazne zmeniť vzhľad interiéru nielen v kuchyni a kúpeľni, ale aj v iných miestnostiach. Meď, striebro a zlato je možné použiť aj v obývačke či spálni. V takýchto interiéroch sú umiestnené vázy a svietniky vyrobené z kovu alebo maľované na imitáciu kovu. Umiestňujú sa nielen drobné kovové dekorácie, ale aj väčšie prvky - napríklad kovový konferenčný stolík.

Meď dodáva interiéru teplý charakter, a preto sa v takomto usporiadaní ľahšie cítite útulne. Zlatá a strieborná sú neutrálnejšie, čo znamená, že ak chcete aranžmán oživiť, použite osvetlenie v teplej farbe.

Do obývačky a spálne môžete tiež zaviesť rôzne doplnkové farby, ako tmavé tak aj svetlé. Biela a sivá budú dobre fungovať v modernom aranžmáne a v klasickejšom interiéri - hnedá, béžová a iné teplé odtiene. Do haly môžete ľahko zaviesť aj zlato. V tejto miestnosti budú skvele vyzerať veľké zrkadlá v zlatom ráme. Medzi ďalšími kovmi, ktorými sa dá zrkadlo obklopiť, je tiež striebro. Meď je veľmi očarujúca vo forme svietnikov a svietidiel.

 

Kov v interiéroch

 

Krásne aranžmány s kovovými doplnkami a príslušenstvom dokážu naozaj potešiť. Mnoho štýlov interiéru bude ladiť s krásnou farbou medi, zlata a striebra. Takéto aranžmány získajú jedinečnú žiaru a urobia miestnosť plnou elegancie a jemného prepychu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kúpeľňa v orientálnom štýle


Truhlica pred posteľou v spálni


Viva Magenta - farba roku 2023

Späť