Viva Magenta - farba roku 2023

24.12.2022

Farba roka 2023 je už vybratá! Americký PANTONE color institute oznámil farbu, ktorá bude kraľovať budúcej sezóne. Ak sa rovnako ako my zaujímate o módu a chcete vo svojom dome či byte staviť na najnovšie trendy, určite si pozrite výber PANTONE. Aká farba bola zvolená ako farba roka 2023? Je to Viva Magenta, krásny, intenzívny odtieň inšpirovaný košenilovou červenou. Viva Magenta oživí aranžmány a dodá im jedinečný charakter.

Pozrite sa, ako si zariadiť interiéry s touto farbou, ako ju kombinovať s inými farbami a v akej verzii sa tento odtieň môže objaviť u vás doma.

 

viva magenta - farba roku 2023

 


V tomto článku:

1. Viva Magenta farbou roka 2023

2. Farba roka 2023 - nezvyčajná farba Viva Magenta 18 1750

3. Americký PANTONE color institute

4. Viva Magneta v interiérovom dizajne

5. Odvážne aranžmány a farba roka 2023

6. Jemné doplnky Viva Magneta



 

Viva Magenta farbou roka 2023

Spoločnosť PANTONE už viac ako dvadsať rokov udáva trendy vo farebnej móde. Každý rok je vyhlásená nová farba, ktorej je v danej sezóne venovaná mimoriadna pozornosť. V roku 2022 kraľoval pokojný, nostalgický odtieň modrej s fialovou - Very Peri.

Tento rok sa Inštitút rozhodol pre odvážnejší odtieň. Viva Magenta - je to farba , ktorá je výrazná a intenzívna a zároveň zaujímavá a stimulujúca. Patrí k farbám z červenej rodiny a je inšpirovaná košenilovou červenou, jedným z najvzácnejších farbív a zároveň jedným z najsilnejších a najjasnejších prírodných farbív, aké človek pozná.

 

Zaujímavosť!

Košenila pochádza z rodiny prírodných farbív a vyrába sa z hmyzu ( zo samičiek červca nopálového). Je to jedno z najstarších farbív, ktoré človek pozná. Toto farbivo sa používalo už v staroveku na farbenie látok, maľovanie obrazov či zdobenie predmetov každodennej potreby.

V súčasnosti sa košenila používa na farbenie potravín (napr. želé či jogurtov), ​​využíva sa aj vo farmácii a pri výrobe kozmetiky. Dodnes sa používa na farbenie látok a na ručné práce.

 

Inšpirácia prírodou a stimulujúce podtóny farby Viva Magenta naznačujú, že PANTONE sa v nasledujúcej sezóne zameriava na slobodné, prirodzené a veľmi energické riešenia. Farba Viva Magenta 18 1750 teda poslúži na aranžovanie interiéru, ktorý má stimulovať, navodzovať dobrú náladu a pomáha nám budovať našu vnútornú silu.

PANTONE Farba roka 2023 - 18 1750 Viva Magenta - pochádza z prírody. Je to odtieň zakorenený v prírode. V ére technológií sa čoraz častejšie snažíme siahať po prírodných riešeniach, hľadáme niečo, čo nás priblíži k prírode. K tomu určite pomôžu aranžmány v odtieni Viva Magenta!

 

Farba roka 2023

 

Farba roka 2023 - nezvyčajná farba Viva Magenta 18 1750

Viva Magenta pochádza z červenej rodiny, no pre svoju jedinečnosť vyjadruje teplé a studené odtiene zároveň. Ide teda o takmer univerzálnu farbu, ktorú možno ľahko zaviesť do interiérov ako dominantu, tak aj ako atraktívny doplnok či detail.

Farba roka 2023 Viva Magenta je odvážna, intenzívna, sýta červená, ktorá zároveň spadá do jemnej, romantickej ružovej a je podobná živej bordovej. Viva Magenta stimuluje vnútornú silu a je spojená s oživujúcou prvotnou hmotou. V mnohých ohľadoch je to veľmi inovatívna a odvážna voľba.

 

Americký PANTONE color institute

Od roku 2000 určuje inštitút PANTONE farebné trendy. Výber farby roka diktuje nielen rýchlo sa meniaca móda a míňajúce sa trendy, ale aj spoločenské zmeny. Výber farby má dizajnérov a obyvateľov inšpirovať k zmene, ale aj stimulovať a často, ako v prípade Viva Magenta, oživiť a dať nádej.

Výber farby roka je komplikovaný proces, ktorý je výsledkom dlhej analýzy meniacich sa trendov. Viceprezidentka PANTONE Laurie Pressman poukazuje na to, že Viva Magenta je farba, ktorá vyjadruje nový signál sily a privoláva sily prírody do našich domovov a bytov. Oplatí sa z nej čerpať inšpiráciu, najmä keď potrebujeme odvahu a oživenie.

 

Viva Magneta v interiérovom dizajne

Viva Magenta farba roka 2023! Voľbou inštitútu PANTONE bude v nadchádzajúcej sezóne v bytoch a domoch dominovať živosť, stimulácia a návrat k prírodným motívom. Viva Magenta je odtieň ktorý je výrazný a intenzívny, jeho výber je výzvou, no zároveň vám umožňuje prejaviť sa a otestovať svoju silu v dizajne.

Farba roka 2023 Viva Magenta sa môže objaviť v interiéroch niekoľkými spôsobmi. Mnohé si ako tému vyberajú farbu roka, no veľmi intenzívny odtieň, akým je Viva Magenta, sa môže objaviť aj v doplnkoch a v takejto edícii bude vyzerať skvele.

 

Odvážne aranžmány a farba roka 2023

 

Odvážne aranžmány a farba roka 2023

Viva Magenta Viva Magenta je intenzívna farba a je skvelá pre sebavyjadrenie. Má vybudovať našu vnútornú silu a urobiť náš súčasný život odvážnejším a energickejším. Viva Magenta sa môže stať leitmotívom v interiéroch.

Najjednoduchší spôsob, ako zaviesť túto farbu, je vymaľovať steny. Je dobré si však uvedomiť, že farba roka PANTONE 18 1750 Viva Magenta je veľmi intenzívna farba, preto ju v interiéroch používajte opatrne. S najväčšou pravdepodobnosťou bude zlý nápad premaľovať všetky steny vo Viva Magenta, ale zavedenie tejto farby na jednu stenu sa môže ukázať ako tá správna voľba.

Rovnako dobrým nápadom bude uvedenie tejto farby v podobe výrazného akcentu zariadenia. Bez zábran môžete vsadiť na modernú, módnu sedačka vo Viva Magenta, ktorá sa určite stane jedinečným kusom vybavenia. Farba roka na čalúnení poteší a oživí každú obývačku.

 

Jemné doplnky Viva Magneta

Nie každý má rád odvážne riešenia, no farba roku 2023 dokáže potešiť a oplatí sa ju zaviesť do interiérov. Dá sa to urobiť jemnejším spôsobom – pridaním vhodných doplnkov k aranžmánu.

Viva Magenta bude vyzerať skvele v podobe textílií. Deky, vankúše a závesy v tomto intenzívnom, výraznom odtieni určite oživia obývačku, spálňu či iné miestnosti a zároveň nebudú príliš výraznou dominantou.Viva Magenta sa môže objaviť aj v interiéri v podobe váz, črepníkov či grafiky. Jemné motívy s touto farbou urobia aranžmán zaujímavejším.

Pomocou doplnkov je oveľa jednoduchšie zariadiť moderný interiér, pričom neminiete majland na rekonštrukcie a nákladné zmeny. Zavedenie vhodných dekorácií a textílií je rýchly a zaujímavý spôsob, ako zmeniť interiér.

 

viva magenta

Späť