Kúpeľňa v orientálnom štýle

30.12.2022

Orientálna kúpeľňa, ktorá čerpá zo vzorov zo štýlov krajín Stredného a Ďalekého východu, je baňou nápadov a umožňuje zariadiť interiér veľmi zaujímavým spôsobom. Veľká rozmanitosť, ktorá charakterizuje krajiny Orientu, spája moderný a orientálny štýl zároveň.

K jednoduchému aranžmánu stačí uviesť len pár exotických prvkov, vďaka ktorým sa budete cítiť ako v orientálnej kúpeľni. Zmysel pre vizuálnu harmóniu, pokoj a rovnováhu je základom estetiky orientálneho štýlu. Kúpeľňa navrhnutá s použitím prírodných materiálov a upokojujúcich farieb je dokonalým miestom na relax, oddych a regeneráciu.

Kúpeľňa v orientálnom štýle – ako ju zariadiť? Dozviete sa v našom článku.

 

Kúpeľňové komody - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Kúpeľňa v orientálnom štýle

2. Orientálny štýl v interiéri kúpeľne

3. Kúpeľne v orientálnom štýle a hotové kolekcie keramických obkladov a dlažieb

4. Farebný patchwork v kúpeľni v marockom štýle

5. Spôsob, ako štylizovať orientálny interiér - výrazné farby alebo tlmené farby?

6. Kúpeľňa v orientálnom štýle s drevom

7. Orient uzavretý vo vôňach a doplnkoch



 

Kúpeľňa v orientálnom štýle

V interiérovom dizajne je často strach zo zavedenia výrazných farieb alebo dekoratívnych motívov. Takéto pútavé vzory nepochybne odkazujú na klímu Orientu. V interiérovom dizajne sa najčastejšie vyberajú klasické aranžmány, ktoré sú bezpečné a funkčné. Ale čo ak chcete vytvoriť izbu s dušou, ktorá poteší? Ani v tej najjednoduchšej kúpeľni s tlmenými farbami nie je treba veľa na zavedenie orientálneho štýlu.

 

Orientálny štýl v interiéri kúpeľne

Orientálny štýl nemožno takto jednoznačne opísať a charakterizovať. Neexistuje nič také ako špecifický, čisto orientálny kúpeľňový štýl, pretože rôzne oblasti majú rôzne vzory. Pri zariaďovaní kúpeľne v tomto štýle si môžete vybrať farebnú atmosféru stredomorských krajín.

Japonský štýl, ktorý je minimalistický, bude iný. V kúpeľniach podľa vzoru japonského štýlu dominujú upokojujúce farby – biela, hnedá, béžová, ecru. Takéto jemné farby umožňujú dodať miestnostiam auru pokoja a vytvoriť priateľskú atmosféru. Kúpeľňa v japonskom štýle často používa bambusové akcenty, najmä v oblastiach okolo vane alebo sprchy.

Ďalším štýlom na plátne orientálneho podnebia je čínsky štýl, ktorý sa vyznačuje intenzívnymi farbami použitými na stenách či podlahe. Je to ideálne riešenie pre ľudí, ktorí majú radi extravaganciu a luxus. Červená a čierna sú tu veľmi často dominantnými intenzívnymi farbami. Malo by sa však pamätať na to, že v malých interiéroch budú takéto farby fungovať iba v doplnkoch.

Orientálnym štýlom je aj egyptský štýl, ktorý zaujme svojou originalitou vďaka farbám na báze žltej, hnedej a zlatej. Táto kombinácia farieb dokáže prehlušiť tmavú miestnosť, no dobre poslúži na dobre osvetlených miestach.

 

Kúpeľňa v orientálnom štýle

 

Kúpeľne v orientálnom štýle a hotové kolekcie keramických obkladov a dlažieb

Orientálny, pestrý štýl ázijských a egyptských krajín, geometrické vzory v marockom štýle, či tlmené tvary a farby v japonskej estetike sú radom návrhov na usporiadanie vašej kúpeľne. Preto nie je bezvýznamné zvoliť správne vzory obkladov a dlažieb odkazujúcich na klímu Orientu.

Odporcovia minimalizmu sa rozhodnú pre kúpeľne s bohatým dizajnom. To sa dá úspešne dosiahnuť výberom španielskych dlaždíc so zaujímavými dizajnmi a dekoráciami. Väčšinou sa vyznačujú originálnymi vzormi v modrej, červenej, čiernej alebo námorníckej modrej. Hotové kolekcie keramických dlaždíc sú výrazné a zvyčajne majú geometrické vzory.

Štylizáciu interiéru v orientálnom štýle obohacuje okrem španielskych obkladov aj marocký dizajn. Marocké obklady sa vyznačujú krásnym ornamentálnym dizajnom, ktorý je efektným doplnkom. Nezabudnite, že obkladačky v kúpeľni by mali byť pevné, odolné, trvácne a krásne vyzerať.

 

Farebný patchwork v kúpeľni v marockom štýle

Kúpeľňa v orientálnom štýle je miestom, kde môžete použiť viacfarebný patchwork. Umožní vám získať zaujímavú a originálnu kúpeľňu. Môžete si tu vybrať dva kontrastné odtiene, vďaka ktorým vnesiete do orientálnej kompozície dynamiku a modernosť. Glazúra na stene by mala vytvárať atraktívnu kompozíciu.

Úspešne si môžete vybrať dlaždice, ktoré imitujú drevo alebo kameň. Dekoratívna textúra je tiež vítaná. Do malých kúpeľní zvoľte obklady v jednotnej farbe a do veľkých priestorov môžete použiť výrazné orientálne vzory.

 

Spôsob, ako štylizovať orientálny interiér - výrazné farby alebo tlmené farby?

Kúpeľňu v orientálnom štýle charakterizujú intenzívne odtiene tyrkysovej, žltej, zelenej, ružovej alebo naopak neutrálne, základné farby. Môžu byť použité samostatne alebo zmiešané dohromady. Teplé farby zelenej, červenej a žltej vnesú do miestnosti v orientálnom štýle veľa útulnosti. Perfektne budú vyzerať v kombinácii so svetlo béžovou.

Pri kombinovaní výrazných farieb treba myslieť na striedmosť. Zaujímavé sú aj interiéry, v ktorých je použitý betón a zemná, hnedá či tehlová farba. Lesk tu môžu dodať prvky vo farbe zlata, mosadze, medi. Zlato je mimoriadne charakteristický motív v arabskom štýle. Používajú sa vo forme rôznych kúpeľňových doplnkov, armatúr, svietidiel, dokonca aj vo vzoroch obkladov, tapiet či vo farbe stien.

Pri štylizácii orientálneho interiéru má veľký význam aj vhodné osvetlenie. Ak sa použije správnym spôsobom, zdôrazní charakter interiéru a ukáže silu vzorov a farieb.

 

Kúpeľňa v orientálnom štýle s drevom

Medzi základné materiály použité pri zariaďovaní kúpeľne v orientálnom štýle patria prdrevo a kameň. Skvele sem zapadne komoda do kúpeľne z tmavého dreva. Uplatní sa tu aj nábytok ako drevené police alebo aj lavice.

Charakteristické pre Orient sú mramorové umývadlá a vane. Sprchové podesty a doplnky môžu byť vyrobené aj z prírodných materiálov. Bambus je typický pre aranžmány v japonskom rovnako ako v čínskom štýle.

 

Kúpeľňa v orientálnom štýle

 

Orient uzavretý vo vôňach a doplnkoch

Štylizácia kúpeľne v orientálnom štýle je nielen charakteristickým dizajnom, ale aj príležitosťou na vytvorenie miesta pre relax a luxus v pohodlí domova. Tú správnu atmosféru nadobudnete použitím kadidla a vonných sviečok. Kozmetika vo forme olejov bude v kúpeľni vyzerať krásne.

Prelamované kúpeľňové príslušenstvo, ako sú kovové podnosy, ozdobné svietniky, farebné uteráky sú prvky, ktoré by sa v orientálnej kúpeľni mali nachádzať. V takejto kúpeľni sa môžu objaviť aj lampy s papierovými tienidlami s atmosférickým svetlom.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Akú dosku do kúpeľne zvoliť? Inšpirácie


Aký kvet do kúpeľne - 8 najlepších kvetov do kúpeľne


Komoda do kúpeľne - moderné riešenie

Späť