Truhlica pred posteľou v spálni

29.12.2022

Úložný priestor v podobe truhlice na oblečenie či osobné veci sa v domoch a bytoch príliš často neobjavuje. Sú považované za veľké, objemné a nepraktické. Moderné modely týchto produktov však dokážu potešiť svojou estetikou a funkčnosťou. Často sa umiestňujú pred postele v spálňach, kde sú nielen atraktívnym zariadením, ale aj originálnou dekoráciou.

Kde by takýto box fungoval najlepšie? V akých aranžmánoch sa oplatí postarať sa o jeho umiestnenie a v ktorých je lepšie sa jeho umiestneniu v spálni vyhnúť? Aká by mala byť truhlica, aby bola praktická? Odpovede napríklad na tieto ale aj mnohé ďalšie otázky nájdete v tomto článku.

 

Truhlica pred posteľou v spálni

 


V tomto článku:

1. Prečo je truhlica pred posteľou klasickým prístupom k usporiadaniu?

2. Drevená truhlica alebo vyrobená z dosiek?

3. Truhlica pri nohách postele – prečo sa oplatí vyberať?

4. V ktorých interiéroch bude truhlica pred posteľou fungovať?

5. Ako zladiť truhlicu k posteli?

6. Truhlica so sedadlom ako otoman - je to dobrý nápad?



 

Prečo je truhlica pred posteľou klasickým prístupom k usporiadaniu?

Krásne truhlice umiestnené pri nohách postele sa objavili už v stredovekých rytinách. Aranžmány s ich využitím sa objavujú aj vo francúzskych interiéroch 19. storočia či industriálnych dispozíciách neskorších rokov.

Dnes sú truhlice na oblečenie pri posteli opäť v obľube a sú čoraz obľúbenejšie. Pohodlná posteľ s vhodným matracom, peknými obliečkami a teplými prikrývkami vytvoria neopakovateľnú úpravu miestnosti, ktorá vás rozhodne nabáda k odpočinku. Tradičnejšie modely vyrobené z prírodného dreva zdobia klasické interiéry. Nezvyčajným spôsobom zdôrazňujú svoj charakter, vyťahujú z nich niečo takmer magické.

Môžu byť zaujímavým riešením aj v modernom priestore, najmä keď majú samy o sebe módnu, minimalistickú formu. Často sa namiesto tradičných truhlíc s vekom umiestňujú pred posteľ komody. Rozmery komody sú prispôsobené tak, aby šírka zodpovedala šírke postele. Je to zaujímavý a určite očarujúci spôsob usporiadania miestnosti.

 

Postele

 

Drevená truhlica alebo vyrobená z dosiek?

Boxy môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Najpopulárnejšie zostáva prírodné drevo. Drevené boxy prinášajú teplo do aranžmánu, sú odolné a mimoriadne estetické. Používa sa svetlé aj tmavé drevo alebo drevo namorené vhodnou farbou. Kovové, čierne kovanie sa často používa na zvýšenie estetiky.

Nemenej obľúbenou možnosťou, no rozhodne lacnejšou, sú truhlice z nábytkovej dosky. Sú o niečo menej odolné ako drevené zariadenie a väčšinou aj ich forma je oveľa jednoduchšia, no ich cena môže byť naozaj atraktívna.

Pri kúpe produktu z nábytkových dosiek si môžete vybrať malú aj veľkú truhlicu. Takýto nábytok skvele poslúži napríklad aj ako náhrada komody. Trochu menej tradičnou možnosťou je kovová truhlica. Okrem toho sú boxy vyrobené z prútia, ratanu alebo plastu. Môžu mať čalúnené sedadlo a sú ideálne na uloženie rôznych vecí.

 

Truhlica pri nohách postele – prečo sa oplatí vyberať?

Zariadenie ako truhlice v spálni sa objavili oveľa skôr ako nočný stolík, komoda či šatníková skriňa. Vďaka svojej veľkosti sú ako stvorené na uloženie oblečenia, drobností alebo osobných vecí. Obzvlášť funkčné budú v detských izbách, kde sa do nich zmestia všetky hračky, a v izbách pre mládež, kde budú ideálnym úkrytom pre osobné veci.

V spálni by sa Vám truhlica mohla hodiť, keď potrebujete schovať náhradnú posteľnú bielizeň alebo vankúše. Truhlice poslúžia aj na uskladnenie sezónneho oblečenia. Krásny vzhľad truhlice, ktorá bude umiestnená pred posteľou, umožní tejto výbave byť jedinečným a estetickým detailom. Spálne získajú, keď sa do nich umiestnia krásne truhlice, a interiér získa jedinečný charakter.

Na trhu sú modely s polkruhovým vekom, no čoraz obľúbenejšie sú výrobky s plochým vekom a na ňom umiestneným čalúneným sedákom. Takáto truhlica sa potom stáva nielen miestom na uloženie, ale aj atraktívnym kusom nábytku.

 

V ktorých interiéroch bude truhlica pred posteľou fungovať?

Truhlice pred posteľ sú dokonalým vybavením klasických interiérov. Budú skvele fungovať v tradičných aranžmánoch. Vidieckym a rustikálnym štýlom určite prospeje ich krása a funkčnosť v spálni. V takýchto interiéroch bude prírodný dub alebo borovica perfektná ako materiál pre truhlicu. Skvele budú vyzerať modely s čiernym kovovým kovaním.

Štýly ako Provence, Škandinávsky alebo Japandi budú vyzerať dobre aj vtedy, keď do spálne umiestnite krásnu truhlicu. Tu budú najlepšie modely z ľahkého dreva alebo ľahkej nábytkovej dosky. V boho interiéroch dobre poslúžia boxy z prútia alebo ratanu. Moderné interiéry môžu byť vybavené modernými truhlicami. Na trhu je množstvo modelov, ktoré budú spĺňať požiadavky moderných aranžmánov.

Truhlice pre takéto spálne by mali byť vo svojej forme jednoduché a zároveň elegantné. Komody, ktoré majú sedák, budú určite pôsobiť esteticky. Je však na zváženie, či bude box štýlovo ladiť a či bude dobre ladiť so zvyškom vybavenia, ktoré sa v spálni nachádza.

 

Postele - Merkury market

 

Ako zladiť truhlicu k posteli?

Truhlica, ktorá stojí pred posteľou, by mala ladiť nielen so štýlom interiéru, ale aj so zvyškom nábytku, ktorý v izbe máte. Vďaka tomu bude celý aranžmán príťažlivý a spálňa lákavá. V prípade nábytku, akým je truhlica, je dobré zabezpečiť, aby farba dreva či dosky ladila s farbou postele.

Ak je posteľ vyrobená z prírodného dreva, je dobré si kúpiť truhlicu z rovnakého druhu dreva. Vďaka tomu budú oba kusy nábytku k sebe ladiť. Pri kúpe nábytku do spálne sa oplatí vybrať súpravu, ktorá obsahuje truhlice. Potom budete mať istotu, že nábytok do seba dokonale zapadne.

Ak je kus nábytku vyrobený z prútia alebo ratanu, nemusí ladiť s posteľou. Je však dobré zabezpečiť, aby odtiene nábytku boli podobné.

Dobré je tiež kúpiť truhlicu, ktorá je zdobená detailmi a motívmi, ktoré sa budú na obliečkach opakovať. Pri kúpe truhlice so sedákom dbajte na to, aby mal nábytok rovnakú farbu poťahu ako napríklad posteľná bielizeň. Opakujúce sa motívy spôsobujú, že aranžmán pôsobí koherentne a menej chaoticky.

 

Truhlica so sedadlom ako otoman - je to dobrý nápad?

Sedadlo na boxe zvýši jeho funkčnosť a urobí nábytok oveľa zaujímavejším. Väčšinou sa ku truhliciam vyberá pohodlné, čalúnené sedadlo, čo je aj veko nábytku. Tento postup sa často používa nielen pre spálňu, ale aj na chodbe alebo v obývacej izbe.

Takáto truhlica bude zaujímavou výbavou, bude sa skvele hodiť nielen na odkladanie osobných vecí, ale aj na sedenie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kontinentálne postele


Antidekubitné matrace - ako ich používať?


Moderná spáľňa – ako ju zariadiť?

Späť