Z čoho urobiť plné zábradlie na schody?

12.07.2023

Schodisko je architektonický prvok, ktorý navzájom spája dve podlažia a umožňuje voľnú komunikáciu medzi týmito podlažiami. Pre bezpečnosť, ako aj pre zvýšenie estetiky sú pri schodoch umiestnené balustrády a zábradlia.

Zábradlia sú navrhnuté tak, aby pomáhali pri výstupe a zostupe po schodoch a zároveň boli významným dekoratívnym prvkom. Zábradlia môžu byť prelamované alebo plné. Aký je najlepší materiál na výrobu druhého typu zábradlia? Pozrite sa s nami!

Z čoho urobiť plné zábradlie na schody?


V tomto článku:

1. Čo je plné zábradlie schodiska?

2. Aký je najlepší materiál na výrobu plnej balustrády?

3. Plná betónová balustráda

4. Plná balustráda z prírodného dreva

5. Celosklené zábradlie

6. Celooceľové zábradlie

7. Schody s plným zábradlím - kombinácie materiálov



Čo je plné zábradlie schodiska?

Krásna balustráda je zaujímavým prvkom schodiska. Plné balustrády sú typom balustrád, ktoré úplne blokujú zrak pozorovateľa a tvoria povrch nepriepustný pre svetlo. Plná balustráda môže byť vyrobená z rôznych materiálov, vďaka čomu možno tento prvok ľahko prispôsobiť rôznym typom aranžmánov.

Plné zábradlia sú dostupné v klasickom aj modernom prevedení. Na vonkajších schodiskách sa môžu objaviť rovnako často ako na vnútorných schodiskách. Vyzerajú obzvlášť krásne, keď máte zakrivené schody, ale pri rovných schodoch budú rovnako esteticky vyzerať aj správne zvolené materiály.

Aký je najlepší materiál na výrobu plnej balustrády?

Plná balustráda môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Rôzne aranžmány využívajú rôzne materiály, a preto sa zábradlie ľahko prispôsobí danému štýlu interiéru.

Pozrite sa, ako môže materiál ovplyvniť typ zábradlia.

Plná betónová balustráda

Plná betónová balustráda

Moderné balustrády sa často vytvárajú spolu so samotnými betónovými schodmi. Táto možnosť je ideálna najmä do minimalistických interiérov. Plná balustráda nebude odrezaná od samotného schodiska, pretože bude z rovnakého materiálu a bude vyzerať rovnako. Betónové zábradlie je možné natrieť alebo omietnuť a natrieť vhodnou farbou.

Betónové zábradlie je jedným z najodolnejších riešení, pokiaľ ide o zábradlie. Keďže sa však betón ťažko profiluje, aby sa po ňom ruka dobre kĺzala, pridávajú sa k betónovým balustrádam nerezové alebo drevené madlá a tyče.

Plná balustráda z prírodného dreva

Plná balustráda môže byť vyrobená aj z prírodného dreva. Drevo je estetický a odolný materiál, ktorý sa objavuje v klasických aj moderných aranžmánoch. Plné zábradlie vyrobené z dreva je ideálnou možnosťou pre drevené schody.

Prírodné drevo, najmä lakované alebo morené, t. j. so zachovaním vzoru a farby prírodného dreva, vnáša do aranžmánu teplo a útulnosť. Takéto prvky dokážu oživiť minimalistické moderné usporiadanie alebo zdôrazniť jedinečný charakter klasických interiérov.

Vďaka tomu, že drevo je možné natrieť farbou alebo lazúrou prakticky v akejkoľvek farbe, plné drevené zábradlie sa ľahšie prispôsobí rôznym interiérom a štýlom interiérového dizajnu.

Celosklené zábradlie

Plné balustrády sú zvyčajne nepriehľadné a ich účelom je zabrániť svetlu a blokovať zrak diváka. Niekedy sa však z bezpečnostných dôvodov inštaluje plná balustráda, ktorá nemusí byť taká prísna, pokiaľ ide o svetlo a pohľady obyvateľov a návštevníkov. V tomto prípade je dobré rozhodnúť sa pre zábradlie z tvrdeného skla.

Trvácne a odolné tvrdené sklo vytvorí povrch, ktorý oddelí schody napríklad od vetra a dažďa, pričom prepustí svetlo a umožní schody pozorovať. Ide o skvelú možnosť najmä pre moderné predpoklady a vonkajšie schody v modernom štýle.

Balustráda z tvrdeného skla je pripevnená k schodisku pomocou oceľových prvkov. Tyče a prídavné nerezové madlá pomáhajú pri chôdzi po schodoch podobne ako pri betónovej balustráde.

Celooceľové zábradlie

Celooceľové zábradlie

Oceľové schody si získavajú čoraz väčšiu obľubu najmä v moderných úpravách. Môžu sa použiť aj oceľové balustrády, aj keď sa častejšie vyskytujú ako prelamované balustrády než ako plné.

Plné oceľové zábradlia sú skvelým prvkom v industriálnom štýle.

Schody s plným zábradlím - kombinácie materiálov

Plná balustráda nemusí byť vyrobená z jedného materiálu. V prípade balustrád sa často používajú kombinácie rôznych materiálov, čo zvyšuje estetiku aj funkčnosť. Na betónové zábradlie sa často pridávajú oceľové alebo drevené konzoly a stĺpy a sklenené zábradlia je potrebné namontovať na oceľový rám.

Pamätajte, že plné zábradlia sú zvyčajne drahšie ako prelamované zábradlia. Môžu sa však ukázať ako mimoriadne estetický a funkčný prvok, preto stojí za zváženie ich realizácia.


Inšpirujte sa!


Atraktívna a moderná predsieň z kameňa


Aký slnečník na terasu si vybrať?


Ako chrániť pozemok pred vetrom?


 

Späť