Ako chrániť pozemok pred vetrom?

24.04.2023

Silný vietor je v niektorých častiach krajiny oveľa silnejší ako v iných. Aj veterné počasie býva častejšie na jar a na jeseň, a predsa aj v týchto ročných obdobiach je záhrada miestom relaxu, zábavy a oddychu. Pri silnom nárazovom vetre nie je používanie záhrady také príjemné, vysoká rýchlosť vetra tiež nemusí byť prospešná pre niektoré rastliny a môže byť nebezpečná pre stav exemplárov a pre budovy. Ak teda nechcete zažiť silné vetry a váš pozemok má prirodzene veternú záhradu, oplatí sa pozrieť, ako obmedziť pôsobenie vetra a ako ochrániť miesta relaxu pred nepríjemnými poryvmi.

Záhradné hojdačky- Merkury Market


V tomto článku:

1. Prečo je ochrana pred vetrom taká dôležitá?

2. Ako efektívne ochrániť pozemok pred poryvmi vetra?

3. Zakryte svoju záhradu rastlinami - popínavými rastlinami, živými plotmi, kríkmi a stromami

4. Ploty a panely, rozdelenie záhrady v boji proti vetru

5. Rohože, pásky a kryty - extra ochrana proti vetru

6. Drobná architektúra v boji proti náporom vetra – pergoly, altánky, treláže

7. Ako sa starať o veternú záhradu?



Prečo je ochrana pred vetrom taká dôležitá?

V prípade veľmi silného nárazového vetra sa záhrada môže stať menej príjemným miestom na oddych. Pôsobením silného vetra môže dôjsť aj k poškodeniu rastlín a prvkov drobnej architektúry, nábytku a dokonca aj budov. Hrozby silného vetra nie sú trvalé, ale stojí za to sa chrániť, keď na našom dvore často fúka vietor. Rýchlosť vetra sa dá znížiť viacerými spôsobmi a neznamená to veľmi drahé ošetrenie alebo nevzhľadné riešenia. V boji so silným nárazovým vetrom pomôžu prírodné metódy a šikovné aranžérske postupy.

Ako efektívne ochrániť pozemok pred poryvmi vetra?

Veterná záhrada sa dá zvládnuť! Medzi spôsoby obmedzenia rýchlosti vetra určite patrí: inštalácia štítov a vhodná úprava záhrady. V boji proti silnému vetru sú hlavnými pomocníkmi trvalé a dočasné kryty, ako aj prírodné a umelé kryty. Škodám a nepríjemnostiam spôsobeným silným vetrom sa niekedy nedá vyhnúť, ale je možné ich úspešne obmedziť. Pozrite si naše nápady na obmedzenie silných poryvov vetra.

Zakryte svoju záhradu rastlinami - popínavými rastlinami, živými plotmi, kríkmi a stromami

Rastliny sú prirodzeným štítom pred vetrom, znečistením, votrelcami a nepríjemným pohľadom. Správne husté a vysoké výsadby dokážu odolať nepríjemným vplyvom silného nárazového vetra. Rýchlosť vetra výrazne znížia aj rastlinné zábrany. Ako bariéru môžete vysadiť kríky a stromy, ako aj vinič na vhodných stojanoch. Kríky a stromy môžu byť vedené ako živé ploty alebo voľné, neformované výsadby. Na vytvorenie hrádze je vhodná väčšina rastlín, ktoré sú plne mrazuvzdorné. Druhy a odrody náchylnejšie na mráz môžu pri silnom jarnom alebo jesennom vetre vymrznúť. S rastlinami vytvoríte naozaj pôsobivé bariéry, ktoré budú vysoké až niekoľko metrov! Ideálnou bariérou proti silnému vetru bude určite rad vysokých stromov. Pamätajte, že rastliny nie sú riešením vetra, ktorého účinky sú viditeľné okamžite. Prvé roky sú venované starostlivosti o rastliny, ich ochrane pred vetrom a zabezpečeniu ich rastu. Počas tejto doby sa oplatí používať iné typy krytov, trvalé aj dočasné. Keď sú rastliny dostatočne veľké a silné, odvďačia sa vám predchádzajúcou starostlivosťou tým, že dom a obyvateľov pred vetrom účinne ochránia. Ako prírodné kryty sa budú skvele hodiť tuje, smrek obyčajný, juda kanadská, orech či žltá borovica. Zaujímavé druhy stromov sú aj červené cédre. Vyhnite sa výsadbe topoľov, ktoré majú od prírody krátku životnosť a sú dosť krehké, takže po niekoľkých rokoch budú predstavovať hrozbu pre dom.

Záhrada- Merkury Market

Ploty a panely, rozdelenie záhrady v boji proti vetru

V boji proti sile vysokého tlaku vetra môžete bojovať aj s použitím trvalých umelých krytov. Ploty a panely budú pre túto úlohu skvelé. Tam, kde fúka silný vietor, sa dá priestor ochrániť o niečo vyššími panelmi. Ploty a panely môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, najobľúbenejšie je určite drevo, ktoré bude nielen solídnym riešením, ale aj estetickým variantom každej záhrady. Používajú sa aj betónové a kamenné bariéry. Ak hľadáte prirodzenejšie riešenia, môžete plot alebo panely ozdobiť viničom. Popínavce esteticky obrastú ploty, záhrada tak získa ďalší, atraktívny prvok a navyše bonusovú ochranu pred vetrom.

Rohože, pásky a kryty - extra ochrana proti vetru

Keď sa predpovedá silný vietor, stojí za to premýšľať o dodatočných krytoch. Výsadby pozdĺž plota ako aj ploty a panely je možné dodatočne doplniť rohožami, páskami a provizórnymi krytmi. Zabezpečené trvalé kryty budú navyše účinnejšie počas silného vetra. Rohože a kryty môžu byť vyrobené z prírodných materiálov. Najčastejšie sa používa bambus, trstina alebo slama. Pred prudkým vetrom môže ochrániť aj rohož alebo páska z umelých materiálov. Vyberte si produkty, ktoré sa vhodne prispôsobia priestoru, aby bol dizajn záhrady vždy atraktívny.

Drobná architektúra v boji proti náporom vetra – pergoly, altánky, treláže

Na prekrytie záhrady môžete využiť aj drobnú architektúru, najmä časti záhrady, kde relaxujete alebo trávite voľný čas. Pergoly, altánky a treláže sú drobnou záhradnou architektúrou, ktorá dokáže efektívne obmedziť nepríjemné nápory vetra, vďaka čomu je možné na záhrade relaxovať. Nezabúdajte, že prvky drobnej architektúry, ktoré majú odolávať náporom vetra, musia byť riadne zabezpečené pevnými základmi. To je dôležité najmä v extrémne veternej záhrade.

Záhradná architektúra- Merkury Market

Ako sa starať o veternú záhradu?

Veterná záhrada je miestom, kde vietor fúka najmä mono. Na ochranu záhrady pred silným vetrom by ste mali myslieť čo najskôr – vhodnými úpravami prestane byť veterná záhrada nepríjemná a stane sa tichším a bezpečnejším miestom. Používajte trvalé a dočasné kryty a celý rad prírodných a umelých krytov. Nebojte sa kombinovať rôzne typy riešení, aby ste maximalizovali pozitívne účinky. Pamätajte, že silný vietor môže byť skutočne nebezpečný. Ak predpovede predpovedajú výnimočné búrky, zabezpečte exempláre rastlín a drobnú architektúru, ukryte prvky, ktoré môže odviať vietor a zabezpečte záhradný nábytok. Poškodenie rastlín sa snažte priebežne odstraňovať – zlomené konáre treba orezať a odstrániť, aby sa rastlina čo najskôr vrátila do dobrej kondície.


Inšpirujte sa!


Aké doplnky do záhrady by sa mali zvoliť túto sezónu


Domček na náradie - koľko od hranice pozemku?


Ako si zariadiť záhradu pred vchodom do domu


 

Späť