Aký slnečník na terasu si vybrať?

15.05.2023

Čoskoro sa blíži leto a každý začína rozmýšľať, ako príjemne stráviť prázdninový čas. Veľa ľudí sa rozhodne ísť na výlety, no nájde sa aj skupina, ktorá uprednostňuje oddych v pohodlí domova či záhrady. Nie každý sa môže pochváliť vlastným dvorom, ale namiesto toho si môže vybrať oddych na balkónoch či terasách. O tieto priestory je dobré sa postarať nielen pohodlným nábytkom do záhrady či krásnymi rastlinami, ale chrániť sa aj pred nadmerným slnkom.

Ochrana pred slnkom vám umožní tráviť čas na terase aj vtedy, keď si horúčavy naozaj vyberajú svoju daň. Ako sa účinne chrániť pred lúčmi? Vhodný slnečník na terasu určite príde vhod. Pozrite sa, na čo si dať pozor pri kúpe slnečníka – s našimi tipmi bude takéto nakupovanie určite rýchlejšie a jednoduchšie.

Aký slnečník na terasu si vybrať?


V tomto článku:

1. Ako si vybrať dáždnik na terasu?

2. Veľké a malé modely slnečníkov na terasu

3. Slnečník na terasu s pohyblivým vrchlíkom

4. Stojan na slnečníky alebo slnečník napevno namontovaný na terase?

5. Odolný slnečník na terasu - vysoko kvalitné materiály a trvácnosť produktu

6. Nezabudnite na estetiku!

7. Nielen slnečníky - plachty a terasové markízy



Ako si vybrať dáždnik na terasu?

Terasový slnečník je výrobok, ktorý má účinne chrániť ľudí na terase pred nadmerným slnečným žiarením. Kvalitný výrobok poslúži aj pri drobnom daždi z oblohy - clona vám umožní prežiť krátke obdobie nepriaznivého počasia, vďaka čomu si budete môcť pobyt vonku užiť aj keď bude trochu pršať.

Kúpu slnečníka na terasu netreba nechať na náhodu. Rovnako ako v prípade slnečníkov do záhrady, aj terasový slnečník môže mať rôzne parametre a vlastnosti, oplatí sa ich spoznať, aby ste sa rozhodli pre tú najlepšiu kúpu.

Veľké a malé modely slnečníkov na terasu

Pri výbere správneho terasového slnečníka sa oplatí začať tým, koľko miesta na terase máte. Ak je terasa veľká, budete potrebovať zodpovedajúci väčší slnečník, ktorý účinne ochráni ľudí pred slnkom. Menšie terasy alebo balkóny môžu byť vybavené menšími modelmi slnečníkov.

Výnimočne veľké terasy môžu byť naozaj veľké, preto sa niekedy oplatí kúpiť nie jeden, ale hneď niekoľko slnečníkov – vďaka tomu bude ochrana pred slnkom účinnejšia.

Rozhodne sa však neoplatí kupovať najväčší model, aký je v predajni dostupný – príliš veľký terasový slnečník sa na terasu jednoducho nezmestí, jeho rozkladanie bude potom problematické až nemožné. Strieška slnečníka by sa mala ideálne hodiť do priestoru terasy, je dobré, ak spoza nej nevyčnieva.

Veľké a malé modely slnečníkov na terasu

Slnečník na terasu s pohyblivým vrchlíkom

Každý rád ladí so všetkým – individuálne riešenia umožňujú dokonale vyhovieť rozmarom používateľov. Tento problém je možný aj so slnečníkmi na terasu. Ak chcete mať veľkú kontrolu nad tým, ako je slnečník nastavený a v akom uhle vás chráni pred slnkom, určite si vyberte model s pohyblivou strieškou.

Slnečníky s pohyblivou strieškou umožňujú nastaviť celý produkt tak, aby dokonale chránil užívateľa pred slnkom, dažďom alebo aj vetrom. Rozsah nastavenia vrchlíka môže byť rôzny, preto si tento parameter pred kúpou určite skontrolujte, najmä ak viete, že ho budete často používať.

Pohyblivý vrchlík slnečníka je možné nastaviť podľa potreby, no treba pamätať na to, aby ste sa postarali o regulačné mechanizmy. Nevystavujte ich priamemu dažďu a zabezpečte ich udržiavanie v dobrom stave, vďaka čomu vám slnečník poslúži niekoľko sezón.

Stojan na slnečníky alebo slnečník napevno namontovaný na terase?

Pri výbere terasového slnečníka sa oplatí venovať pozornosť aj tomu, či je slnečník namontovaný na zábradlie, na stenu, na podlahu alebo či potrebuje samostatný stojan. Pevne namontované modely terasových slnečníkov sú obľúbenými riešeniami, ktoré však znižujú možnosť rýchleho presunu slnečníka. V tomto prípade budú dobre fungovať modely so zalomenou nohou alebo pohyblivým vrchlíkom.

Slnečníky na terasu na stojane umožňujú rýchly presun celého slnečníka, ale zaberajú miesto a v prípade malých terás alebo balkónov sa môžu ukázať ako nepraktické. Tiež nie sú vždy estetické, takže pri kúpe takéhoto dáždnika venujte zvláštnu pozornosť tomu, aby stojan nevyzeral horšie ako samotný slnečník.

Stojany na slnečníky sú vyrobené z kameňa, betónu, žuly alebo plastu. Posledné pre zaťaženie sú naplnené vodou alebo pieskom.

Odolný slnečník na terasu - vysoko kvalitné materiály a trvácnosť produktu

Rôzne modely terasových slnečníkov vás môžu lákať nízkou cenou, ale neoplatí sa vyberať produkty z najnižšej cenovej police - väčšinou sú vyrobené z nekvalitných materiálov, čo ich robí dosť nestabilnými a rýchlo sa opotrebúvajú, ich odolnosť voči slnku, vlhkosti a meniacim sa teplotám sú výrazne znížené. Materiály sa rýchlo deformujú a vyblednú, prestanú vyzerať esteticky.

Pri nákupe dbajte na kvalitu materiálov. Produkty strednej a vyššej triedy by už mali disponovať kvalitnými materiálmi, ktoré zabezpečia estetický vzhľad a bezproblémovú prevádzku slnečníkov na niekoľko sezón.

Samozrejme, je dobré sa aj o slnečníky na terasu starať. Na zimu ich schovajte alebo poriadne prikryte pred snehom a mrazom, postarajte sa aj o stav pohyblivých prvkov a prídavných mechanizmov.

Odolný slnečník na terasu - vysoko kvalitné materiály a trvácnosť produktu

Nezabudnite na estetiku!

Parametre slnečníka, jeho veľkosť, úprava či nastavenie, ako aj kvalita materiálov sú jedna vec, no netreba zabúdať, že tieto prvky sú v úžitkovom priestore a musia aj pekne vyzerať. Estetika zariadenia terasy je dôležitá, preto dbajte na farbu či vzor slnečníka.

Estetiku slnečníka sa oplatí zvoliť k štýlu, v ktorom je terasa vyzdobená. Moderné aranžmány sú miestom pre terasový slnečník v bielych alebo pastelových, jednotných farbách. Farebné, vzorované slnečníky sa budú skvele vynímať v ležérnejších aranžmánoch a terasách vo vidieckom, retro či vintage štýle, ale aj v štýle art deco. Béžové slnečníky sa oplatí dať na terasu v štýle boho a zelené - v štýle Provence.

Výrobcovia terasových slnečníkov ponúkajú rôzne vzory, farby a dokonca aj tvary slnečníkov, čím uľahčujú výber produktu, ktorý sa bude ideálne hodiť do daného priestoru.

Nielen slnečníky - plachty a terasové markízy

Terasový slnečník vás nepresvedčil a potrebujete ochranu pred slnkom? Využite iné riešenia – rovnako obľúbenými riešeniami pre terasy sú markízy a plachty.

Markíza je dlhý, obdĺžnikový alebo štvorcový kus látky navinutý na záclonovej tyči, ktorá siaha na vhodný rám. Poskytuje účinnú ochranu pred slnkom. O niečo voľnejšie vo svojej podobe sú plachty, ktoré majú rôzne tvary. Plachty sú upevnené natrvalo a poskytujú ochranu v podobe malej, látkovej striešky.


Inšpirujte sa!


Altánky pavilóny alebo záhradné slnečníky – čo si vybrať?


Ako si zariadiť záhradu pred vchodom do domu


Ako opraviť záhradný slnečník?


 

Späť