Schodisko - ako módne usporiadať schody do prvého poschodia v rodinnom dome?

30.01.2023

Ešte pred pár rokmi sa vzhľadu schodiska nikto príliš nevenoval a napriek tomu sa týmto priestorom prechádza mnohokrát denne a stojí za to urobiť z neho miesto, ktoré je rovnako funkčné ako estetické. Schodisko v dome sa oplatí zariadiť tak, aby sa stalo ozdobou interiéru a príjemným miestom spájajúcim ďalšie miestnosti a aranžmány.

Vďaka zaujímavému prevedeniu, funkčným doplnkom a estetickým dekoráciám bude usporiadanie schodiska v dome nielen funkčné, ale aj krásne. Vo svete dizajnu je schodisko čoraz viac oceňované, presvedčte sa sami prečo a ako si zariadiť schodisko moderne a prekvapivo.

 

Schodisko

 


V tomto článku:

1. Čo je to schodisko v dome?

2. Ako by malo vyzerať atraktívne usporiadanie schodiska v rodinnom dome?

3. Aká dôležitá je konečná úprava schodiska?

4. Prečo je osvetlenie na schodisku také dôležité?

5. Aký druh nábytku možno nájsť na schodoch?

6. Ako by malo vyzerať schodisko v rodinnom dome?

7. Aké dekorácie budú fungovať na schodisku?



 

Čo je to schodisko v dome?

Pre mnohých ľudí je schodisko spojené s tmavými a tesnými priestormi vo viacposchodových budovách, panelákoch alebo kanceláriách. Schody spájajú niekoľko poschodí a vytvárajú tak špecifický priestor. Donedávna neboli schodiská v rodinných domoch veľmi rozšírené, no v súčasnosti sa vzhľadom na malú rozlohu parciel a viacpodlažnú expanziu čoraz častejšie objavujú schodiská.

Schodisko v dome však nemusí byť tmavé a stiesnené. Je to miesto, ktoré stojí za to zariadiť správnym spôsobom so zameraním na estetiku, funkčnosť a komfort používania. So zaujímavou povrchovou úpravou a zariadením ľahko vytvoríte moderné schodisko. Schody si vďaka tomu zachovajú funkčnosť a tým aj interiér celého domu sa stane oveľa zaujímavejším.

 

Čo je to schodisko v dome?

 

Ako by malo vyzerať atraktívne usporiadanie schodiska v rodinnom dome?

Schodisko je miestom, ktoré slúži predovšetkým na pešiu komunikáciu medzi jednotlivými podlažiami. Najdôležitejšie pri takomto usporiadaní teda bude zabezpečenie funkčnosti interiéru a komfortu užívania schodiska a schodov. Usporiadanie schodiska by malo byť tiež vyrobené tak, aby nespôsobovalo problémy pri čistení.

V tomto špecifickom priestore nie je veľa nábytku, ale je to dobré miesto pre dodatočné dekorácie na stenách. Na schodisku by mali byť umiestnené kvety v kvetináčoch . Druh by mal byť prispôsobený preferenciám obyvateľov a dostupnému prirodzenému svetlu.

Schodisko – prirodzené svetlo vs. umelé svetlo

Pri zariaďovaní interiéru na schodisku sa oplatí zamerať na to, koľko prirodzeného svetla sa dostane na jednotlivé miesta schodiska. Osvetlenie schodiska v dome je dôležité a záležitosť sa komplikuje najmä pri nepravidelných lomoch svetla. Tienené miesta by mali byť osvetlené umelým svetlom a na celom schodisku by malo byť zabezpečené dodatočné osvetlenie, aby sa dalo bezpečne cez túto časť domu v noci prechádzať.

 

Aká dôležitá je konečná úprava schodiska?

Schodisko v rodinnom dome je veľmi často využívaným miestom. Preto pri usporiadaní schodiska dobre poslúžia povrchové úpravy stien a podláh, ktoré sú trvácne a odolné voči oderu, drhnutiu, mechanickému poškodeniu a nečistotám.

Odolná a praktická keramická dlažba

Jednou z odolnejších povrchových úprav bude určite keramická dlažba. V prípade schodov je potrebné rozhodnúť sa pre protišmykovú gresovú dlažbu, najmä keď schodisko nadväzuje priamo na vchod a ľudia v mokrej obuvi idú priamo na podlahu bez toho, aby sa predtým prezuli. Protišmykové dlaždice zabránia náhodnému pošmyknutiu a zvýšia bezpečnosť.

Zo schodiska, ktoré sa nachádza vo vnútri budovy a nie je až taký strach z pošmyknutia, a v tomto prípade je možné položiť inú keramickú dlažbu. Je lepšie vzdať sa lesklých povrchov, ktoré sú často veľmi šmykľavé. Platí to pre podlahu aj stenu schodiska. Dlaždice sú k dispozícii v mnohých vzoroch a farbách, takže nebude ťažké ozdobiť schody v dome iba povrchovou úpravou. Existujú obklady, ktoré imitujú prírodné drevo, prírodný kameň alebo môžu imitovať architektonický betón.

Drevo, dosky a panely

Vnútorné schody na poschodie môžu byť dokončené v dreve. Najčastejšie sa táto situácia vyskytuje, keď sa v dome nachádzajú schody vyrobené z dreva. Schody a schodisko môžu byť dokončené prírodnými drevenými doskami alebo panelmi - laminovanými aj vinylovými. Vo zvyšku budovy sa oplatí prispôsobiť usporiadanie schodiska až do cieľa. Preto, ak máte v obývacej izbe a chodbe svetlú podlahu z laminovaných panelov, stojí za to zopakovať túto povrchovú úpravu pri usporiadaní schodiska.

Môžete tiež položiť vinylové panely na steny. Ak chcete položiť na podlahu iba panely alebo dosky, je viac ako dobré steny vymaľovať. Steny natreté farbou budú pôsobiť jemne a prirodzene. Stojí za to zvoliť farbu, ktorá je odolná voči nečistotám a drhnutiu.

Koberec v moderných interiéroch - usporiadajte útulné schodisko

Treba vziať do úvahy, že takéto schody je možné dokončiť aj kobercami a kobercovou krytinou. Dokončite podlahy mäkkým kobercom, keď chcete stlmiť zvuky stúpania alebo klesania po schodoch. Kobercová krytina bude tiež mimoriadne príjemným materiálom, dobre poslúži pri použití schodov v dome, keď oceníte mäkké a teplé úpravy.

Moderné schodisko môže byť ukončené aj kobercom. Na schody a na podlahu umiestnite produkty, ktoré odkazujú na modernu a zapadajú do najnovších trendov.

 

Aké dekorácie budú fungovať na schodisku?

 

Prečo je osvetlenie na schodisku také dôležité?

Nízke alebo vysoké schodisko je priestor, ktorý má slúžiť predovšetkým ako miesto na komunikáciu a prechod do druhého poschodia. Preto je tu dôležitá bezpečnosť a skvelá funkčnosť. O bezpečnosť sa postará predovšetkým dobrá povrchová úprava, ale aj osvetlenie.

Pri návrhu osvetlenia dbajte na dobré stropné osvetlenie – stropné svietidlá budú hlavným a naozaj praktickým zdrojom svetla. Na stropné svietidlá je dobré pripevniť nástenné svietidlá a ak máte obzvlášť točité schodisko - stojí za zváženie osvetlenie schodiska LED svietidlami.

 

Aký druh nábytku možno nájsť na schodoch?

Pri zariaďovaní interiéru je dôležité vybavenie. Schody sú len zriedka vybavené veľkým nábytkom, ale ak je dostatok miesta, môžete sem umiestniť skriňu, komodu alebo skrinky. Tento nábytok bude užitočný na uskladnenie sezónnych vecí, obuvi a vrchného oblečenia, ako aj náhradnej posteľnej bielizne a prikrývok. Nezabúdajte však na to, aby ste tam nepriniesli príliš veľa nábytku.

 

Ako by malo vyzerať schodisko v rodinnom dome?

V prvom rade funkčne, takže hlavnú rolu tu nehrá výbava. Neblokujte priechody nepotrebným nábytkom. Priestor pod schodmi na najnižšom poschodí môžete využiť na nábytok. V tomto momente sa oplatí objednať aj skriňu na mieru - vďaka tomu naplno využijete dostupný priestor.

 

Aké dekorácie budú fungovať na schodisku?

Prázdne steny a prázdne miesta nie sú nikdy zaujímavým prvkom, preto je dobré na tieto miesta dekoráciu naaranžovať fantazijne. V spodnej časti schodiska môžete umiestniť vysoké vázy s črepníkovými kvetmi alebo suchou kompozíciou.

O niečo menšie dekorácie môžu stáť na okenných parapetoch. Použitie stien je dobrý nápad. Obklad stien dlaždicami umožňuje vytvoriť zaujímavý, farebný a vzorovaný povrch, ale ak ste sa rozhodli pre jednotnú povrchovú úpravu (napr. štrukturálne farby), môžete steny dozdobiť ďalšími dekoráciami, obrazmi alebo zrkadlami.

Vhodné dekorácie dodajú interiéru primeraný charakter, vďaka ktorému bude jednoduchšie zariadiť schodisko v škandinávskom, industriálnom, vidieckom, modernom, retro či inom štýle.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Zlato, striebro a meď - kovové doplnky v interiéroch


Zelený dom - aké črepníkové kvety si vybrať?


Dekory do kúpeľne - ako ich vybrať a použiť v usporiadaní?

Späť