Zelený dom - aké črepníkové kvety si vybrať?

23.01.2023

Krásne interiéry sú miestnosti, kde je život pulzujúci, útulný, priateľský a zaujímavý. Črepníkové rastliny sa určite osvedčia ako jedinečné dekorácie miestnosti a budú vyzerať skvelo ako v minimalistických interiéroch, tak aj v bohatších aranžmánoch.

Izbové kvety sa umiestňujú v obývačke, spálni, kuchyni, ale aj v kúpeľni a predsieni – uplatnia sa teda všade, v malých aj priestranných izbách, vo svetlých aj tmavých aranžmánoch. Pekná črepníková rastlina oživí aranžmán a budete sa cítiť lepšie. Rastliny v črepníkoch prečisťujú vzduch, preto sa oplatí postarať sa aj o malú rastlinku u vás doma či v byte. Takýto zaujímavý exemplár bude nielen pekne vyzerať - rastlina má pozitívny vplyv na obyvateľov, kvety zlepšujú pohodu a môžu sa stať prirodzeným vzduchovým filtrom doma. Výnimočne dekoratívna rastlina ozdobí miestnosť.

Na trhu sú dostupné rôzne izbové rastliny. Výber teda nebude taký jednoduchý. Predtým, ako si kúpite svoju prvú rastlinu, prečítajte si naše návrhy – pripravili sme druhy, ktoré budú vhodné pre začínajúcich záhradkárov.

 

aké črepníkové kvety si vybrať

 


V tomto článku:

1. Ako si vybrať zelené črepníkové kvety?

2. Aké izbové rastliny sú nenáročné?

3. Ktoré kvitnúce črepníkové kvety budú vyzerať najlepšie?



 

Ako si vybrať zelené črepníkové kvety?

Pri výbere črepníkových rastlín je dobré skontrolovať, aké podmienky v dome či byte panujú. Niektoré rastliny radšej stoja na slnečnom mieste, iné naopak vyžadujú tienisté polohy alebo uprednostňujú rozptýlené svetlo. Prísun vzdušnej vlhkosti pre rastlinu sa tiež môže meniť.

Zlé podmienky znamenajú zlý rast rastlín

V nepriaznivých podmienkach bude rastlina oveľa horšie rásť, môže tiež uschnúť a uhynúť, preto si do izby dajte tú správnu rastlinu. So správnou črepníkovou rastlinou sa vám bude ľahšie starať o jej zdravie a dobrú kondíciu, vďaka čomu budú mať črepníkové kvety radosť.

Nákup rastliny v obchode

Pri nákupe venujte zvláštnu pozornosť stavu črepníkových rastlín. Nekupujte kvety, ktoré odumierajú, majú zmenenú farbu alebo sú napadnuté škodcami. Predovšetkým sa uistite, že exempláre nie sú pokryté malými pakomármi - boj s roztočmi nie je nikdy zábavný a tento škodca môže byť pre rastliny skutočným problémom. Po prinesení nového exempláru domov je dobré rastlinu na niekoľko dní izolovať od ostatných črepníkových kvetov. Vďaka tomu budete mať istotu, že exemplár je zdravý a nenakazí zvyšok zbierky.

 

Izbové rastliny

 

Aké izbové rastliny sú nenáročné?

Bojíte sa, že starostlivosť o rastliny bude príliš náročná? Našťastie existujú exempláre, ktoré budú na začiatok ideálne! Nenáročné črepníkové kvety sú rastliny, ktoré nevyžadujú veľa práce a skúseností, aby dobre vyzerali, boli zdravé a nerobili svojim majiteľom problémy. Takéto kvety v kvetináčoch sú skutočným pokladom pre tých, ktorí nemajú čas starať sa o rastliny alebo len chcú začať svoje dobrodružstvo so zeleňou doma.

Paprade pre začiatočníkov

Krásne paprade sú ideálnym návrhom pre začínajúcich záhradkárov. Obzvlášť dobre fungujú ako tieňomilné rastliny do slabo osvetlených miestností. Ak je miestnosť jasnejšia, uistite sa, že papraď je osvetlená skôr rozptýleným ako priamym svetlom. Paprade vyžadujú vysokú vlhkosť, preto ich často zalievajte. Niektoré odrody môžu mať prekvapivú veľkosť a tvar. Paprade vyzerajú skvele v závesných kvetináčoch. Väčšinou ide o veľké rastliny, no pokojne kúpite aj menšie exempláre. Tento návrh bude perfektný ako prírodný filter - papraď dokonale čistí vzduch a premieňa oxid uhličitý na kyslík.

Pri starostlivosti nezabúdajte, že papradiam škodí suchý vzduch.

Nenáročné sukulenty

Sukulenty sú skvelou ponukou pre zaneprázdnených ľudí a začiatočníkov. Sú dostupné v zaujímavých tvaroch, môžu mať srdcovité alebo špicaté listy. Tolerujú miernu zálievku a zvyčajne aj sucho. Uprednostňujú jasné polohy plného slnka, takže budú perfektné na parapetoch. Ozdobné listy a zaujímavý tvar spôsobujú, že sukulenty vyzerajú skvele v rôznych skupinách.

Nezvyčajný typ - odroda môže byť obklopená trochu jednoduchšími exemplármi. Populárne je vytváranie kompozícií na tanieroch, v umelých téglikoch alebo vo forme obrazov. Aj zo sukulentov môžete vytvoriť zelenú stenu. Je to atraktívna možnosť do každého interiéru. Obzvlášť atraktívne sú tzv živé kamene.

Atraktívne sansevierie

Jednou z najzaujímavejších a zároveň nenáročných rastlín je sanseviera. Jej listy majú väčšinou zelenú farbu, no môžu meniť farbu aj prirodzeným spôsobom. Pri domácom pestovaní majú väčšinou úzke listy. Odrody s odfarbenými, lesklými listami sú cenené zelené črepníkové kvety. Sú nenáročné na pestovanie, znášajú polotieň a obmedzenú zálievku. Môžu byť dosť veľké, takže sa oplatí oboznámiť sa s údajmi o odrode, ktorú kupujete. V domácich podmienkach sa im darí výborne a môžu sa stať atraktívnou možnosťou do domácej, mestskej džungle.

 

Izbové rastliny - Merkury Market

 

Ktoré kvitnúce črepníkové kvety budú vyzerať najlepšie?

Zelené črepníkové kvety by mali byť ozdobou miestnosti, v ktorej sa nachádzajú. Oplatí sa preto rozhodnúť kúpiť také exempláre, ktoré sú zaujímavejšie svojou formou. V priestranných interiéroch sa oplatí kúpiť domáce kvety s veľkými listami. Fungovať budú aj exempláre, ktoré majú dlhé listy alebo tie s pôsobivými listami v tvare srdca. Zelené listy môžu mať prirodzené sfarbenie - takéto pestré rastliny sú veľmi zatienené.

Jedinečná dekoratívnosť monstera

Medzi črepníkové rastliny, ktoré budú v interiéri vyzerať výnimočne dobre, rozhodne patrí rastlina ako je monstera. Mnohé odrody majú jedno spoločné – vysokú estetickú hodnotu. Ich listy majú väčšinou zubatú formu alebo sú „dierové“, vďaka čomu vyzerajú v priestore zaujímavo. Monstera je nenáročná rastlina. Znáša aj prechodné, tienisté polohy. Jej ozdobou sú veľké listy, ktoré treba pravidelne utierať vlhkou mäkkou handričkou. Na tmavom mieste môžu rásť menej efektne, v prípade plného slnka pozor na spálenie listov.

Lopatkovec - krása a elegancia

Krásny črepníkový kvet so zelenými listami - to je lopatkovec. Kvetina môže mať veľké kvety, zvyčajne bielej farby. Je nenáročná na pestovanie, znáša aj tienisté polohy, no lepšie sa jej darí vo svetlejších miestnostiach. Vyžaduje mierne zavlažovanie. V tmavších miestnostiach sa ju oplatí pravidelne prihnojovať.

Ďalšie zaujímavé črepníkové rastliny

Zaujímavým exemplárom môže byť pre niekoho aj figovník kaučukový alebo filodendron popínavý. Ich dobrému rastu prospieva ľahšia a miernejšia zálievka. O niečo menej náročná na polievanie je väčšina paliem. Ich výhodou je, že produkujú veľké množstvo kyslíka a podporujú pohodu, odstraňujú stres, únavu a bolesti hlavy.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Monstera ako sa o ňu starať? Najkrajšie črepníkové kvety


Aký kvet do kúpeľne - 8 najlepších kvetov do kúpeľne


Domáce kvety, ktoré čistia vzduch a zdobia interiér

Späť