Aký čalúnený nábytok na bývanie so zvieratami?

30.11.2022

Domáce zvieratá sú čoraz častejšie v domácnostiach a zaobchádza sa s nimi ako s ich plnohodnotnými obyvateľmi. Psy a mačky sa radi hrajú, ale väčšinu času trávia odpočinkom. Medzi najobľúbenejšie miesta patrí pohodlná pohovka alebo kreslo, kde sa zdržiava aj ich majiteľ.

Ľudia, ktorí nevidia nič zlé na tom, že ich miláčik sa povaľuje na ich odpočinku namiesto v ich pelechu, kupujú svoj nábytok aj s ohľadom na to, ako ho zvieratá využívajú.

Neviete, akú sedaciu súpravu je najlepšie kúpiť do interiéru, kde býva psík alebo mačka? Dozviete sa v našom článku!

 

Nábytok do obývačky - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Sedací nábytok a domáce zvieratá

2. Na čo si dať obzvlášť pozor pri výbere čalúneného nábytku?

3. Na čo si dať pozor pri výbere materiálov na čalúnený nábytok?

4. Čalúnený nábytok - poťahová látka odolná voči zvieratám

5. Nábytok potiahnutý látkou - výber farby látky

6. Starostlivosť o nábytok doma s domácimi zvieratami



 

Sedací nábytok a domáce zvieratá

Majitelia domácich zvierat vedia, že obývčkový nábytok niekedy domáci miláčikovia využívajú nielen na leňošenie. Je to tiež miesto pre zábavu a neplechu, najmä keď sú ľudia preč. Na povrchu materiálu sa často stretávame so zvieracími pazúrmi. Najjednoduchší spôsob, ako chrániť čalúnenie v dome, kde žijú zvieratá, je denne ho prikryť hrubou prikrývkou. Nie je to absolútne nevyhnutné, ale je to užitočné. Farebne sa dá ľahko zladiť s usporiadaním miestnosti. Tiež je dobré vyberať materiály s hladkým povrchom, z ktorých sa budú chlpy ľahko odstraňovať.

Pri návšteve hostí môžete rýchlo odstrániť poťah a odhaliť čisté čalúnenie pohovky. Obľúbené je aj používanie poťahov vyrobených na mieru, ktoré sa dajú v prípade potreby, znečistenia či poškodenia, jednoducho sňať na pranie alebo vymeniť. Ak máte doma psíka alebo mačku, oplatí sa však staviť na sedacie súpravy z látky, ktorá bude odolná voči mačacím pazúrom, rozliatym tekutinám, škrabancom a nečistotám.

 

Čalúnený nábytok - Merkury Market

 

Na čo si dať obzvlášť pozor pri výbere čalúneného nábytku?

Najväčšiu pozornosť pri kúpe obývačkového nábytku, ak máte doma mačku alebo psa, upriamite na výber látky. Typ zvoleného čalúnenia pre byt so zvieratami určí trvácnosť a jednoduchosť čistenia v budúcnosti.

 

Na čo si dať pozor pri výbere materiálov na čalúnený nábytok?

Trvácnosť je najdôležitejšia vec. Pre obývaciu izbu je najlepšie vybrať látku s hustou väzbou alebo nejednotnou textúrou. Bude ťažšie zavesiť pazúry na látku bez viditeľných väzieb. Veľmi dôležitá je aj jednoduchosť čistenia. Keď máte domáceho maznáčika, stopy po pazúroch nie sú jedinou nočnou morou majiteľov. Stojí za to zabezpečiť, aby poťahové látky neabsorbovali nečistoty a vodu. Molekuly vody by mali prednostne zostať na jeho povrchu. Ide o hydrofóbne tkaniny, ktoré sa ľahko čistia.

Pet friendly tkaniny sú tkaniny odolné voči mechanickému poškodeniu a nečistotám spôsobeným domácim miláčikom. Pri premýšľaní, aký poťahový materiál zvoliť, nezabúdajte na to, aké dôležité je pohodlie, ako aj zladenie nábytku s dizajnom interiéru. Nezabudnite si do obývačky vybrať sedačku, rohovú sedačku alebo pohovku, ktorá sa bude predovšetkým pekne prezentovať.

 

Čalúnený nábytok - poťahová látka odolná voči zvieratám

Domáce zviera, ktoré má svoje vlastné miesto na spanie, veľmi často uprednostňuje trávenie času na gauči vedľa svojho majiteľa.

Aké poťahové látky zvoliť do obývačky, aby boli pohodlné a dokázali na nich zvládnuť aj existenciu domáceho maznáčika?

Skvelou voľbou je prírodná koža. Sedacie súpravy z prírodnej kože sa ľahko čistia a sú veľmi odolné. Toto čalúnenie patrí k najlepším poťahom na čalúnený nábytok pre majiteľov mačiek a psov v domácnosti. Vlasy, nečistoty a vodu stačí z povrchu zotrieť.

V prípade ekologickej kože na pohovke je to trochu inak. Je odolná voči nečistotám, no má oveľa menšiu životnosť.

Ďalším pozoruhodným poťahom je látka Monolith. Sú pekné a ľahko sa čistia. Vďaka hustému výpletu sú odolné voči oderu a vyblednutiu. Takáto sedačka v dome so zvieratkami bude určite fungovať.

Majiteľom domácich zvierat dobre poslúži aj poťahová látka Matt Velvet. Je odolná proti poškriabaniu a ľahko odstráni mačacie alebo psie chlpy. Velurová štruktúra príjemná na dotyk navyše zaručí komfort odpočinku.

 

Nábytok potiahnutý látkou - výber farby látky

Pri čalúnenom nábytku nemožno vynechať výber správnej farby látky. Nábytok sa oplatí prispôsobiť nielen okoliu, ale aj farbe srsti zvieraťa. Svetlá srsť tak nebude na tmavej sedačke tak viditeľný a naopak, tmavá na svetlej.

Tejto problematike je dobré venovať pozornosť, ak nechcete neustále dávať pozor na všadeprítomnú viditeľnosť chlpov v dome. Takto vybraný čalúnený nábytok určite pomôže vytvoriť uspokojivý vizuálny efekt.

 

Sedačky - Merkury Market

 

Starostlivosť o nábytok doma s domácimi zvieratami

Ak máte domáceho maznáčika a chcete si užiť dokonalý vzhľad vášho bytu a pohovky, musíte venovať trochu viac času udržiavaniu poriadku vo vašej domácnosti. Kvalitná látka, odolná voči špine a poškodeniu nie je všetko. Oplatí sa kúpiť veci, ktoré vám pomôžu postarať sa o dokonalý vzhľad vášho bytu alebo domu. Základom je samozrejme dobrý vysávač, najlepšie s turbokefou a špeciálnou kefou na utieranie prachu z čalúnenia. Takéto tipy budú skvelé pri vťahovaní aj tých najpriliehavejších chlpom k zemi.

Skvelým riešením pre majiteľov domácich zvierat sú aj špeciálne rolky so samolepiacou páskou, ktoré veľmi dobre zachytávajú chlpy nielen z oblečenia, ale aj z čalúneného nábytku. Ľudia s lenivými psami a mačkami radi využijú aj gumené rukavice, ktoré po navlhčení vodou veľmi pekne zbierajú srsť z poťahových látok.

Mať v byte štvornohého miláčika, je dobré zásobiť sa chemickými čistiacimi prostriedkami, ktoré vám umožnia odstraňovať nečistoty priebežne. Nepríjemné pachy odstránia aj špeciálne prípravky. Nezabúdajte, že čistiace prostriedky treba predovšetkým vhodne vyberať na čalúnenie. Ak neviete, či je niektorý výrobok vhodný, vyskúšajte ho na nenápadnom mieste, aby ste nepoškodili nábytok. V dôsledku nesprávneho výberu prípravku môže vzniknúť škvrna, ktorú nemožno odstrániť.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť obývaciu izbu v štýle art deco?


Elegantná rozkladacia pohovka do obývačky v glamour štýle


Ako vyčistiť gauč? Populárne triky

Späť