Ako zariadiť obývaciu izbu v štýle art deco?

12.08.2022

Obývacia izba je miestom, kde odpočívate a prijímate hostí. Preto sa oplatí zariadiť ju realizáciou vlastných vízií tak, aby dlho lahodila oku. Súčasné interiéry sa veľmi často vyznačujú honosnosťou, eleganciou a bohatou výzdobou, pripomínajúcou byty aristokratov z 20. rokov. Sú usporiadané v štýle art deco, čo je umenie zdobenia a spájania tradičných a avantgardných prvkov.

Nábytok a doplnky, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu, umožňujú jednoducho zariadiť interiér v tomto trende. Palácové lustre, elegantný masívny nábytok ako aj lesklé látky a tapety potešia každého!

V tomto článku vám povieme, ako vyzdobiť obývaciu izbu v štýle art deco výberom správneho nábytku a doplnkov!

 

Ako zariadiť obývaciu izbu v štýle art deco?

 


V tomto článku:

1. Čo znamená štýl art deco?

2. Hlavné črty art deco v interiérovom dizajne

3. Art deco - veľké, vysoké miestnosti

4. Podlahy a steny

5. Ako zariadiť obývaciu izbu s nábytkom v štýle art deco?

6. Pohovky a kreslá

7. Art deco doplnky



 

Čo znamená štýl art deco?

Art deco je termín, ktorý pochádza z francúzskeho jazyka. V doslovnom preklade to znamená - "umenie", okrasné - "decoratif". Vývoj štýlu art deco trval roky 1919-1939. Predchádzal mu trend secesie, takže art deco bolo naň špecifickou odpoveďou.

Inšpiráciou pre vznik art deco bola viedenská secesia, najmä jej charakteristická pružná a plynulá línia, ako aj mimoriadne bohatá ornamentika odkazujúca na rastlinné a zvieracie motívy. Ďalšou inšpiráciou bolo rokoko, vyznačujúce sa mimoriadne voľnou kompozíciou, ľahkosťou a dekoratívnosťou formy.

V súčasnosti je známe predovšetkým interiérovým dizajnom, no má oveľa širší záber s prihliadnutím na všetko v umení a architektúre, čo sa týka medzivojnového obdobia. Zahŕňa krásne zdobené domáce izby a architektúru budov, grafiky a maľby.

Spojenie tradície a avantgardy v interiérovom dizajne sa praktizuje už dlho, preto sa tento štýl - art deco neustále teší veľkej obľube. Art deco aranžmány určite oslovia ľudí, ktorí ocenia jedinečnosť prvkov, ktoré sa v jednoduchých minimalistických a škandinávskych aranžmánoch nenachádzajú.

 

Hlavné črty art deco v interiérovom dizajne

 

Hlavné črty art deco v interiérovom dizajne

Art deco, štýl označujúci umenie zdobenia, kombinuje prvky minulej éry a snaží sa im dať modernejšiu podobu, využívajúc nové riešenia. Jeho hlavným cieľom je zariadiť interiér pri zachovaní kompromisu medzi funkčnosťou a eleganciou.

Interiéry charakteristické štýlom art deco sú prepracované do najmenších detailov, pretože ide o umenie dekorovať, veľa pozornosti sa venuje detailom. Je plný luxusu, elegancie a prepracovaných detailov. Charakteristickými znakmi sú tu nepochybne geometrické tvary, výrazné farby a ostré lomy.

To, čo priťahuje pozornosť, sú jedinečné a často neprehliadnuteľné kombinácie farieb, textúr a materiálov. V interiéri v tomto štýle najčastejšie nájdete materiály s lesklou textúrou, ako je lakované drevo alebo mramor, často kombinované s čiernou farbou, geometrickými vzormi a líniami, elegantný nábytok veľmi klasických tvarov a sofistikované doplnky, najčastejšie v intenzívnych farbách.

 

Art deco - veľké, vysoké miestnosti

Výmery bytov a domov boli v medzivojnovom období oveľa väčšie ako dnes. Ak si chcete zariadiť obývaciu izbu v štýle art deco, veľkosť vášho bytu by nemala byť prekážkou.

Pamätajte, že štýl by sa mal prispôsobiť daným metrickým podmienkam a nie naopak. V súčasnosti je veľmi bežnou praxou spojenie obývacej izby s kuchyňou, aby sa získal priestorový efekt charakteristický pre štýl art deco.

Aj v malom byte stačí použiť tapety imitujúce luxusné materiály, alebo dať luxusný konferenčný stolík a pohovku s prešívaním na dekoráciu interiéru v tomto štýle.

 

Podlahy a steny

Usporiadanie obývacej izby v štýle art deco by malo začať podlahami a stenami. Obývacia izba v štýle art deco sa najčastejšie vyznačuje podlahami z mramoru, kameňa a dokonca aj mikrocementu. Drevené parkety sa objavujú o niečo menej často. Je dôležité, aby parkety a podlahové dosky boli kvalitné a usporiadané do vzoru rybej kosti, uhlopriečky alebo rebríka. Prírodné drevo zútulní aranžmán obývačky.

Podlahu môžete ozdobiť kobercom s geometrickým vzorom. Pri výbere farieb na steny sa rozhodnite, ktorým smerom sa vydáte. Môžete si vybrať tlmené farby, ako je biela, béžová, modrá, ktoré sú podkladom pre dekoratívny nábytok a doplnky. Ďalším riešením budú výrazné a veľmi sýte farby, zdôrazňujúce eleganciu miestnosti, napríklad tyrkysová, fľaškovozelená.

Pri zariaďovaní interiéru budú perfektným riešením efektné tapety, ktoré sa stanú krásnou dekoráciou na stenu. Aj keď sa v dnešnej dobe používajú len zriedka, je dobré nezabudnúť na tapety do obývačky v štýle art deco, ktoré sú tu ako stvorené! Dobrou voľbou sú geometrické vzory, kvetinové a zvieracie motívy.

 

Ako zariadiť obývaciu izbu s nábytkom v štýle art deco?

Obývačka v štýle art deco je plná bohatstva a luxusu. Nejde však o cenu vybraného nábytku, ale o jeho vysokú kvalitu a spracovanie. Bohato zdobené starožitnosti môžete kombinovať s módnymi jednoduchými tvarmi nábytku.

Jednou z charakteristických čŕt štýlu art deco je veľmi masívny a pôsobivý nábytok, vyrobený z najkvalitnejšieho dreva, často pokrytý dyhou s vysokým leskom, alebo drahým kameňom, ako je mramor alebo sklo. Tmavé drevo môže byť pokryté iba lesklým lakom. V interiéroch v štýle art deco pôsobí skvelým dojmom prepracovanosť detailov dvierok skríň a komôd, ktoré majú často sklenené prvky a navyše ryhované.

 

Ako zariadiť obývaciu izbu s nábytkom v štýle art deco?

 

Pohovky a kreslá

V obývačke v štýle art deco sa bude skvele hodiť veľká pohovka vo výrazných farbách, ako je bordová, tyrkysová, tmavozelená. V ideálnom prípade by mala byť ušitá jemnou látkou, ako je zamat. Luxusný charakter sedačky zdôrazňujú dekorácie ako rôzne symetrické prešívanie a volány ako odraz geometrických vzorov.

Pohovky v štýle art deco môžu byť dodatočne zdobené lesklými páskami, cvokmi. Dobre poslúžia modely s drevenými podrúčkami a nohami z ušľachtilých druhov dreva, upravených do vysokého lesku, často s ozdobným vzorom. Do miestnosti možno umiestniť aj vhodné kreslo alebo taburetky z lesklého zamatu. Art deco maximalizmus miluje všetky dekoratívne predmety.

 

Art deco doplnky

Nemôžete zabudnúť na ozdoby a dekoratívne doplnky. V obývačke sú aj stojace lampy. Lampy by mali mať bohato zdobené tienidlá so zlatými ornamentami alebo geometrickým vzorom. Keď zrkadlo zavesíte na stenu v bohato zdobených rámoch, malá miestnosť sa bude zdať oveľa väčšia.

Strieborné alebo zlaté vázy, taniere, svietniky a podnosy budú ideálne pre interiér v štýle art deco. Dôležité je aj usporiadanie okna s hustými velúrovými alebo zamatovými závesmi. Štýl art deco bude dokonalý nielen v obývačke, ale aj v kuchyni, predsieni a kúpeľni. Zachovaním konzistencie vašich interiérov docielite, že elegancia a luxus budú neustále tešiť vás a vašich hostí.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Výber kúpeľnového nábytku


Spôsob na malú kuchyňu. Praktické rady, ktoré robia zázraky


Svet záclon

Späť