Ako doma naplánovať osvetlenie. Zistite, čo radia naši špecialisti!

27.10.2022

Umelé svetlo sa stalo súčasťou rytmu súčasného života – pomáha pri práci, štúdiu a umožňuje dlhšiu aktivitu počas dňa. Dobre naplánované osvetlenie bude nielen praktické, ale zvýši aj estetiku interiéru, a preto je plánovanie osvetlenia také dôležité. Dobre naplánované osvetlenie tiež šetrí - ak sa svetlo dostane všade tam, kde je potrebné, svetelných bodov nebude potrebných toľko, takže sa zníži spotreba elektriny a účty.

Pozrite sa, aké osvetlenie do bytu a domu je možné rozlíšiť a ako by mali byť rôzne typy osvetlenia usporiadané.

Pri návrhu osvetlenia obývačky, spálne, kuchyne či iných miestností sa oplatí zvoliť LED žiarovky. Tieto inovatívne produkty sú ekologické a veľmi energeticky efektívne. Pri plánovaní osvetlenia netreba zabúdať, že stropné osvetlenie alebo prídavné svietidlá sú len náhradou denného svetla, ktoré by malo byť v danej miestnosti najlepšie a najčastejšie používané. Začať plánovať osvetlenie sa oplatí pred začatím dokončovacích prác, pretože vtedy je najjednoduchšie vykonať akékoľvek zmeny a opravy.

 

Stropné osvetlenie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Všeobecné osvetlenie miestností

2. Atraktívne závesné svietidlá a lustre do reprezentačných miestností



 

Všeobecné osvetlenie miestností

Najdôležitejším bodom osvetlenia v každej miestnosti bude nepochybne celkové osvetlenie. Zvyčajne ide o jedno stropné svietidlo, ktoré je umiestnené v strede stropu. Môže mať rôzne podoby, obľúbené sú honosné lustre aj jednoduché plafondy. Hlavné osvetlenie je schopné osvetliť veľkú časť miestnosti, často osvetlí celú. Je hlavným zdrojom svetla. Väčšinou nie je veľmi intenzívne, umožňuje vykonávať základné činnosti po zotmení. Je to vynikajúca možnosť pri práci v miestnosti, ktorá nevyžaduje presné osvetlenie (napr. upratovanie, varenie) a tiež je skvelé na stretnutia s priateľmi.

Pri plánovaní celkového osvetlenia stojí za zváženie nielen intenzita svetla, ale aj výber modelu závesného svietidla, ktorý bude ladiť s usporiadaním a konkrétnou miestnosťou.

 

Stropné osvetlenie- Merkury Market

 

Atraktívne závesné svietidlá a lustre do reprezentačných miestností

Svetelné zdroje nemusia byť nudné! Osvetlenie v dome či byte je dobré naplánovať tak, aby pôsobilo esteticky. Medzi hlavné zdroje svetla v obývačke patria honosné lustre a umelecky vyhotovené závesné svietidlá. Podobne môže vyzerať aj osvetlenie spálne. V miestnostiach ako je obývačka, spálňa alebo domáca pracovňa je dôležité hlavné osvetlenie. Poskytujú rozptýlené celkové svetlo a sú vhodné pre väčšinu prác a činností na týchto miestach. Môžu mať rôznu farbu svetla, no najlepšie tu fungujú tie s teplou farbou svetla.

Plafondy, stropnice - ideálne tam, kde nie je veľa miesta

V podhľade, kúpeľni, chodbe alebo šatníku nemusí byť dostatok miesta na umiestnenie veľkého lustra. O takýto výrazný dekoračný prvok v týchto interiéroch tiež nie je núdza. Tu budú lepšie fungovať stropnice, tenšie, ale dokonale osvetľujúce interiér. Návrh všeobecného osvetlenia na takýchto miestach nemusí byť príliš dekoratívny, ale mal by byť veľmi funkčný. Často je užitočné silnejšie svetlo namiesto rozptýleného svetla.

Dekoratívne osvetlenie do mládežníckych izieb

Keď už hovoríme o svetelných zdrojoch, za zmienku stojí aj osvetlenie miestnosti pre mládež. Priestor pre tínedžerov je často nezvyčajný, preto by aj osvetlenie malo byť jedinečné. Nie je nezvyčajné, aby sa tínedžer vzdal určitých typov svetelných zdrojov, dokonca aj hlavného osvetlenia.

Závesné svietidlá môžu byť tiež odsadené od stredu miestnosti. Pri takomto usporiadaní interiéru sa určite bude počítať nielen funkčnosť, ale aj estetika a schopnosť vytvárať originálne riešenia. Osvetlenie tínedžerskej izby sa oplatí naplánovať a svietidlá umiestniť tak, aby bol každý kút dobre osvetlený a aby každý typ osvetlenia ladil s ostatnými modelmi svietidiel.

Prídavné osvetlenie

Pri svetelnom dizajne nie je dôležité len hlavné osvetlenie, ale aj doplnkové osvetlenie.Sú to doplnkové svetelné body, ktoré je možné umiestniť na rôzne miesta a doplniť tak hlavné vnútorné osvetlenie domu. Návrh osvetlenia by mal predpokladať také usporiadanie pomocných svietidiel, aby dopĺňali priestory podexponované denným svetlom alebo hlavným svietidlom.

Nástenné svietidlá do chodby a kúpeľne

Osvetlenie kúpeľne a chodby sa oplatí doplniť praktickými nástennými svietidlami. Nástenné svietidlá rozžiaria interiér a pomôžu napríklad pri líčení či chystaní sa von. Nástenné svietidlá by mali byť zavesené tak, aby poskytovali praktické osvetlenie zrkadla. Správne doplnkové osvetlenie v podobe nástenných svietidiel by malo poskytnúť silné svetlo s neutrálnou farbou.

 

Stojace lampy- Merkury Market

 

Osvetlenie podskrinkové

Dodatočné osvetlenie zabezpečujú aj svietidlá pod závesnými skrinkami v kuchyni. Pri hlavnom osvetlení je tento priestor často slabo osvetlený, aj keď je intenzita svetla vysoká. Preto bude užitočné dodatočné osvetlenie pracovnej dosky. Pri plánovaní tohto osvetlenia použite toľko svetelných bodov, aby bola každá časť pracovnej dosky dobre osvetlená. LED pásy budú v tejto úlohe dokonale fungovať.

Bodové osvetlenie

Dobre zvolené osvetlenie znamená aj prehľadné bodové osvetlenie. Tak ako závesné svietidlo osvetľuje celú miestnosť, je bodové osvetlenie zamerané na dobré presvetlenie danej časti interiéru. Je to predovšetkým stojaca lampa alebo stolná lampa, teda prvky, ktoré umožňujú čítanie alebo prácu na malých veciach (šitie, písanie, skladanie modelov).

Stolné lampičky na prácu a štúdium

Malé stolové lampy sú perfektné svetelné body pre prácu alebo štúdium. Osvetlia malý priestor, ale robia to veľmi opatrne, vďaka čomu je práca oveľa jednoduchšia a príjemnejšia. Stolná lampa je neodmysliteľným spoločníkom detí a tínedžerov, ktorí si sadnú k štúdiu a robia si domáce úlohy. Je tiež užitočná pre ľudí, ktorí skladajú modely alebo potrebujú silné svetlo na čítanie. Atraktívne stolové lampy môžu byť navrhnuté aj tak, aby sa do nich dodatočne zmestili písacie potreby alebo poznámky.

Stojacie lampy ideálne na čítanie

Stojacie lampy sú veľké modely, ktoré môžu mať jednu, dve alebo viac žiaroviek. Nie je to len praktický zdroj svetla, ale aj dekoratívny prvok. Osobitná pozornosť je im venovaná vtedy, keď sú osvetlením jediným v miestnosti. Vďaka tomu sa tmavé miestnosti stanú atmosférickejšími. Tento typ osvetlenia bude ideálny na čítanie, háčkovanie alebo krížové vyšívanie. Je dobré zvoliť model, ktorý sa dá stmievať, potom vytvorí atmosférické svetlo, napríklad pri pozeraní televízie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Nápad na efektívne osvetlenie záhrady


Originálne osvetlenie stola – ako si vybrať správne osvetlenie stola?


Ktoré vonkajšie svietidlo s pohybovým senzorom je najlepšie?

Späť