Originálne osvetlenie stola – ako si vybrať správne osvetlenie stola?

07.10.2022

Stôl a jeho správne osvetlenie zohráva dôležitú úlohu v každej domácnosti. Umiestnený v obývačke alebo klasicky v jedálni sa najčastejšie stáva ústredným miestom stretávania sa členov domácnosti. Práve pri stole jete spolu, rozprávate sa, hráte spoločenské hry, stretávate sa s rodinou a priateľmi a niekedy je to aj miesto, kde dospelí pracujú a deti si robia domáce úlohy.

Stôl by mal byť nepochybne správne osvetlený, na to aby trávenie času pri ňom bolo pre Vás pohodlné a príjemné a v prípade potreby vytvorilo jedinečnú atmosféru. Vzhľadom na obrovské množstvo možností a modelov dostupných na trhu nie je výber lampy nad stôl vôbec jednoduchý.

Ako si vybrať správnu lampu? Na čo si dať pri jej výbere obzvlášť pozor? Poradíme!

 

Visiace osvetlenie - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Výber lampy nad stôl - pravidlá

2. Ako dobre osvetliť stôl?

3. Stropné svietidlo a počet svetelných zdrojov

4. V akej výške zavesiť lampu?

5. Svietidlá visiace nad stolom v rôznych interiérových prevedeniach

6. Industriálne svietidlá

7. Jedálenský kút a škandinávske osvetlenie

8. Glamour lampy

9. Osvetlenie v klasickom štýle



 

Výber lampy nad stôl - pravidlá

Pri výbere lampy nad stôl stojí za to pamätať na základné pravidlá. Svietidlo nesmie byť väčšie ako stôl, nad ktorým bude zavesené. Je dôležité, aby lampa osvetľovala celý povrch vášho stola. Na okrúhly stôl sa hodí lampa s okrúhlym tienidlom. Navyše, ak je šírka stola okolo 120 cm, ideálny by bol priemer tienidla okolo 50 cm. Jedno a viacbodové závesné svietidlá sú na to najlepším osvetlením nad stôl. Stojí za to vybrať modely s výškovým nastavením, ktoré vám umožnia prispôsobiť lampu veľkosti stola a miestnosti.

Obdĺžnikové, štvorcové alebo podlhovasté modely nábytku vyžadujú osvetlenie v podobe podlhovastého svietidla alebo niekoľkých bodových svietidiel zavesených v rade. Najčastejšie je to veľkosť a tvar stola, ktorý určuje, ako ďaleko od seba majú byť umiestnené a aké budú rozstupy jednotlivých svietidiel. Výberom osvetlenia niekoľkých svietidiel namontovaných v jednej línii získate rovnomerné svetlo a krásne usporiadanie.

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý závisí od vašich potrieb a vkusu, je, či hľadáte stropné svietidlá len nad stôl, alebo sú určené aj na celkové osvetlenie celej miestnosti. Niekomu osvetlenie v obývačke nemusí plniť základnú funkciu, ale môže byť len dekoráciou, ktorá má navodiť jedinečnú atmosféru pri jedle či stretnutí s priateľmi.

 

Ako dobre osvetliť stôl?

Stôl je miesto, kde sa pracuje a odpočíva. Stropné svietidlá alebo svietidlo visiace nad stolom by vám malo umožniť prispôsobiť si svetlo vašim požiadavkám. V prvom rade by zo závesných lámp nemali bolieť oči ľudí sediacich pri stole. Tiež stojí za výber modelu, ktorý umožní integráciu so stmievačom. Umožňuje nastaviť intenzitu osvetlenia podľa potreby. Môže byť väčšia počas práce alebo rodinných osláv a slabšia intenzita pri večeri alebo pri relaxácii.

 

Stropné svietidlo a počet svetelných zdrojov

Počet zdrojov energie závisí od veľkosti stola a celej miestnosti. Okrem toho je dôležité, či je stôl rozťahovací alebo nie. Nad rozkladací stôl je lepšie zvoliť modely osvetlenia, ako sú napríklad viacbodové lampy, ktoré dostatočne osvetlia celú dosku stola aj v rozloženom stave.

Nad jedálenský stôl možno namontovať aj niekoľko závesných previsov na osvetlenie stola, namontovaných v rôznych výškach. Dodá vašej jedálni originálny vzhľad. Efektne budú vyzerať aj svietidlá zavesené v pároch po troch, ale aj jedno väčšie.

 

V akej výške zavesiť lampu?

Pri plánovaní nákupu lampy nad stôl do vášho interiéru myslite na najlepšiu výšku. Zavesenie svietidiel v správnej výške závisí od veľkosti stola, výšky miestnosti, počtu svietidiel a typu tienidiel. Veľké svietidlo s veľkým tienidlom nemožno zavesiť príliš nízko nad dosku stola, pretože prekáža pri jedení a obmedzuje množstvo vyžarovaného svetla. Takéto svietidlá nad jedálenským stolom sú namontované bližšie k stropu.

Predpokladá sa, že lampa by mala byť inštalovaná aspoň 80 cm nad doskou stola. Ak je umiestnená príliš nízko, môže sťažiť vykonávanie rôznych činností a svietiť priamo do očí ľuďom sediacim pri jedle.

V prípade ak naozaj chcete mať nízko visiace svietidlo, vyberte si menšiu veľkosť a namontujte ho 50 až 60 cm od dosky stola. Okrem toho sa oplatí investovať do modelu s uzavretými tienidlami, ktoré žiarovky clonia. Pri lampách s otvorenými tienidlami ich nezabudnite zavesiť tak, aby sa svetlo šírilo do strán a nikomu pri sedení pri stole nedráždilo oči.

 

Svietidlá visiace nad stolom v rôznych interiérových prevedeniach

Model závesnej lampy je najobľúbenejším typom osvetlenia namontovaného nad stolom v jedálni. Závesné svietidlo poskytuje funkčné osvetlenie a je prvkom dekorácie interiéru. Správne vybrané nad jedálenským stolom môže toto miesto úplne zmeniť. V súčasnosti sú dostupné rôzne modely svietidiel, často prekvapujúce formou a vzhľadom. Obrovský výber závesných svietidiel v obchodoch ich robí ideálnymi pre akýkoľvek štýl.

 

Industriálne svietidlá

Industriálny a podkrovný štýl je v súčasnosti veľmi populárny. Výber správneho svietidla je tu veľmi dôležitý. Svietidlá nad jedálenským stolom prichádzajú v jednoduchých, minimalistických a strohých formách. Najbežnejšie sú neutrálne farby, ktoré ich však odlišujú na pozadí stien a stropov. Bežné je svietidlo s čiernou farbou, bielou, sivou alebo medenou. Ako vždy, jeho veľkosť je určená veľkosťou stola.

Nad stolom v interiéri tohto typu môže visieť jedno, dve alebo dokonca tri svietidlá. Môžu sa líšiť tvarom, ktorý môže byť obdĺžnikový, štvorcový, kosoštvorcový alebo valcový. Môžu byť kovové, ako priemyselné lampy, alebo jemnejšie, drôtené, prelamované, ktoré vám umožňujú vybrať si rôzne modely dekoratívnych žiaroviek. Niekedy je tu jediným svetlom žiarovka na ozdobnej šnúre. Pár ich kúskov dokonale presvetlí miestnosť.

 

Jedálenský kút a škandinávske osvetlenie

Škandinávsky štýl je obľúbeným štýlom aj v interiérovom dizajne. Osvetlenie v tomto štýle je jednoduché a minimalistické. Najčastejšie sú tu svietidlá nad stolom v žiarivých univerzálnych farbách. Sú vyrobené z kovu, dreva alebo skla. Svietidlá visiace nad stolom sú zvyčajne zavesené v niekoľkých kusoch. V škandinávskom štýle sú módne aj drevené lustre. Krásne vyzerajú v jemných interiéroch.

 

Glamour lampy

Glamour štýl mal vždy svoje pravidlá. Tak ako v minulosti aj dnes sa vyznačuje prepychom, nádherou a luxusom. Pozornosť upútajú originálne zrkadlové lampy alebo lampy vyrobené zo meniacich sa kryštálov. Lampa, ktorá bude fungovať nad stolom v interiéri v štýle glamour, bude elegantným viacramenným lustrom, vďaka ktorému sa budete vo svojej jedálni cítiť výnimočne.

 

Osvetlenie v klasickom štýle

Nie každý má rád modernu. Klasické svietidlá visiace nad stolom zaisťujú správne osvetlenie celého jedálenského priestoru. Najčastejšie sú vybavené niekoľkými zdobenými alebo farebnými tienidlami.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Ako si vybrať stolík ku pohovke v obývacej izbe?


Obývacia izba s kolekciou nábytku Solletico


Ako zariadiť glamour obývaciu izbu

Späť