Nápad na efektívne osvetlenie záhrady

17.07.2022

Elegantná, funkčná a útulná záhrada to nie sú len prvky drobnej architektúry, záhradný nábytok, textílie a dekorácie, ale aj dokonale skomponované záhradné osvetlenie na vonkajšie použitie. Do večernej oddychovej zóny vo vašej záhrade vnáša jemnú atmosféru, vďaka čomu je priestor okolo domu funkčný aj po zotmení.

Vhodným osvetlením záhrady sú ako romantické svietidlá, závesné lampy, tak aj solárne lampy namontované pozdĺž záhradných uličiek. Záhradné lampy, LED osvetlenie, solárne lampy sú len niektoré z modelov určených na inštaláciu pod holým nebom.

Ste zvedaví, aké ďalšie typy vonkajšieho osvetlenia budú fungovať v záhrade, na terase alebo na balkóne? Skontrolujte, čo navrhujú naši špecialisti!

 

Vonkajšie osvetlenie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Svetelné zóny v záhrade - najdôležitejšie informácie

2. Stojanové záhradné osvetlenie

3. Nástenné svietidlá a svietniky

4. Nájazdové lampy

5. Schodiskové lampy

6. Vodné a plávajúce lampy

7. Lampáše a lampióny

8. Led lampy

9. Solárne osvetlenie – využívajte prirodzené slnečné svetlo!



 

Svetelné zóny v záhrade - najdôležitejšie informácie

Na efektívne osvetlenie vašej záhrady stojí za to si pripraviť dobrý a premyslený projekt. Je potrebné naplánovať osvetľovacie body aj priebeh inštalácie zodpovednej za napájanie jednotlivých svietidiel.

Vonkajšie osvetlenie rozlišuje niekoľko kľúčových úžitkových zón, ich optimálne osvetlenie premení záhradu na magický svet svetiel. Patrí k nim:

  • záhradné osvetlenie vchodu do domu,

  • záhradné osvetlenie príjazdovej cesty do garáže,

  • záhradné osvetlenie domového čísla,

  • záhradné osvetlenie plotu,

  • záhradné osvetlenie terasy a fasád,

  • záhradné osvetlenie uličky,

  • záhradné osvetlenie jazierka, rybníka, fontán,

  • záhradné osvetlenie záhonov, stromov a kríkov.

Každá zóna má iný typ záhradného osvetlenia. Preto sa pri príprave efektného osvetlenia oplatí zvážiť rôzne typy lámp, svietidiel a reflektorov ale aj svetelný zdroj do nich.

 

Vonkajšie osvetlenie- Merkury Market

 

Stojanové záhradné osvetlenie

Svetelné zdroje v záhrade sú rozdelené do niekoľkých skupín, jednou z nich sú stojace lampy. Vysoké alebo nízke vonkajšie osvetlenie dokonale presvetlí vašu záhradu a vnesie do jej interiéru príjemnú atmosféru.

Vysoké stojace lampy môžu merať až niekoľko metrov, a preto sa najčastejšie používajú vo veľkých záhradách, aj v parkoch, pri chodníkoch a trávnikoch. Veľké záhradné stojace lampy umožňujú efektívne osvetliť záhradu, balkón alebo terasu.Používajú sa skôr pre veľké priestory ako pre malé zóny.

Menšie stojace záhradné svietidlá merajú niekoľko desiatok centimetrov a sú výborným zdrojom svetla na osvetlenie chodníkov v záhrade, vstupu na pozemok, okrajov záhrady alebo na zvýraznenie jednej vybranej zóny v záhrade. Napríklad na takú v ktorej sa nachádza jazierko, fontána, záhradný altánok alebo veľkolepý záhon.

Vonkajšie osvetlenie v podobe stojacej lampy dáva široké možnosti usporiadania. Výrobcovia ponúkajú širokú škálu modelov, ktoré úspešne zapadnú do výzdoby záhrad v rôznych štýloch. Stojacie lampy môžu mať podobu lampášov, priehľadných či mliečnych gúľ alebo veľmi moderných stĺpikov.

 

Nástenné svietidlá a svietniky

Vonkajšie nástenné svietidlá a vonkajšie svietniky sú produkty, ktoré osvetlia fasádu domu, altánku či záhradného domčeka. Svoje uplatnenie nájdu pri balkóne, terase, vjazde do garáže, ale tiež pri vchode do domu – tu majú často podobu reflektorov s pohybovým senzorom.

Vonkajšie svetlomety sú bodovým zdrojom svetla, ktorý poskytuje dobrú viditeľnosť a uľahčuje otváranie a zatváranie dverí.

Zaujímavý efekt dáva lúč svetla nasmerovaný na altánok alebo záhradný domček. Je to dokonalý spôsob, ako si pomocou svetla vytvoriť útulné miesto na večerný relax.

 

Exteriérové svietidlá- Merkury Market

 

Nájazdové lampy

Ide o typ svietidla, ktoré sa inštaluje do príjazdovej cesty k domu, vjazdu do garáže alebo záhradných uličiek. Dokonale osvetľujú cestu a čo je dôležité, zvyšujú bezpečnosť pohybu v tme. Malé, diskrétne lampičky sú energeticky úsporné a navyše dostatočne malé na to, aby nezaberali cenné miesto v záhrade.

Aké sú výhody nájazdových lámp? Povrchové záhradné osvetlenie je zvyčajne silné a rozptýlené smerom nahor, čím vytvára jemný, klimatický efekt a vďaka čomu chodníky, cesty a príjazdové cesty v záhrade a okolo nej vyzerajú po zotmení fenomenálne. Svetlo v zemi je tiež jedným z hlavných dizajnových trendov posledných sezón.

Za zmienku stojí, že nájazdové svietidlá, prípadne svietidlá, ktoré sú zapustené do zeme, je možné použiť aj na osvetlenie terasy či balkóna. Môžu byť tiež umiestnené medzi kocky, ktoré tvoria chodník.

 

Schodiskové lampy

Vonkajšie schodiskové lampy - sú podobné ako nájazdové modely, ale ich cieľovým miestom inštalácie sú schodiská, schody, steny v záhrade, to znamená, že všetky tie zóny, ktoré vzhľadom a špecifickosťou potrebujú po zotmení dodatočné osvetlenie.

 

Vodné a plávajúce lampy

Vodné a plávajúce lampy - na osvetlenie jazierok, záhradných jazierok alebo fontán. Vďaka vysokej vodeodolnosti dokonale zvládajú náročné vodné podmienky a jemne osvetľujú vodnú hladinu. Musíme uznať, že vodné osvetlenie je mimoriadne elegantné. Umožňuje, aby ste po zotmení nezakrývali vodnú plochu.

 

Solárne lampy- Merkury Market

 

Lampáše a lampióny

Najmenej odolným a najatmosférickejším spôsobom vonkajšieho osvetlenia domu sú lampáše a lampióny. Hoci sú romantické a elegantné, málo odolávajú nepriaznivým poveternostným podmienkam, preto sa najčastejšie používajú v altánku alebo pod krytú terasu. Nevyžadujú inštaláciu a to sa zdá byť ich najväčšou výhodou. Do kategórie lampášov a lampiónov patria aj efektné a veľmi obľúbené šnúry cotton balls.

 

Led lampy

Záhradné LED lampy sú v poslednej dobe mimoriadne módne. Tento typ osvetlenia sa používa na zvýraznenie konkrétnych častí záhrady. Zaručujú efektívne osvetlenie tých prvkov, ktoré Sú decentné a využívajú sa aj ako osvetlenie uličiek, ktoré má nielen estetickú hodnotu, ale zvyšuje aj bezpečnosť.

Svetielka, malé lampy alebo LED gule a nájazdové bodové svietidlá je možné využiť aj na zobrazenie záhonov, zvýraznenie konkrétnych rastlín, kríkov či stromov.

Svietidlá nasmerované do uličiek a rastlín dokážu vytvoriť krásnu večernú krajinu, v ktorej svetlo zdôrazní premyslenú scenériu.

 

Solárne lampy- Merkury Market

 

Solárne osvetlenie – využívajte prirodzené slnečné svetlo!

Pre osvetlenie záhrady tradičným spôsobom je potrebné na pozemku rozviesť elektroinštaláciu. Všade tam, kde z rôznych dôvodov nie je možné pripojiť klasické vonkajšie osvetlenie, sa používa solárne dekoratívne osvetlenie (solárne články).

Nevyžadujú pripojenie, preto ich možno inštalovať na akékoľvek - slnečné miesto v záhrade. Solárne lampy sú lacným a ekologickým zdrojom svetla v záhrade. Zabudovaný solárny panel umožňuje uchovávať energiu zo slnka, ktorá sa po zotmení premieňa na elektrinu a svetlo.

Nevýhodou tohto typu riešenia je, že záhradné lampy so solárnymi článkami nesvietia príliš veľkým množstvom svetla.

Osvetlenie záhrady po zotmení je veľmi dôležité. Dobre premyslenýé a navrhnuté urobí z večernej záhrady náš skvost a skvelé miesto pre spoločenské stretnutia a chvíle blaženého oddychu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako si zariadiť záhradu pred vchodom do domu


Mal by byť bazén na zimu zložený? Poradíme!


Ako zabezpečiť drevený záhradný stôl

Späť