Aké závesy budú vyhovovať šedým stenám v interiéri?

28.01.2023

Sivé steny sú často indikátorom moderných interiérov, no niekedy sa spájajú s nudou. V súčasnosti sú netrpezlivo vyberané, a to vďaka ich všestrannosti – sivá farba stien sa ľahko kombinuje s inými farbami. Jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré musíte urobiť pri vytváraní dizajnu interiéru so sivými stenami, je výber správnej dekorácie okien, najmä závesov.

Aké závesy si vybrať do šedej obývačky alebo spálne? Oplatí sa kombinovať výrazné farby so sivou, alebo je lepšie zamerať sa na tlmenejšie riešenia? Pozrite sa, aká farba záclon sa hodí do šedej miestnosti a čo je najlepšie zvoliť!

 

Aké závesy budú vyhovovať šedým stenám v interiéri?

 


V tomto článku:

1. Ako si vybrať farbu závesov aby fungovala v klasických miestnostiach?

2. Aké závesy vybrať do moderných interiérov?

3. Aké typy závesov budú fungovať v šedých interiéroch?

4. Kde najlepšie fungujú biele závesy v miestnosti so sivými stenami?

5. Je možné kombinovať šedé závesy so sivými stenami?

6. Sú závesy v obývacej izbe v rôznych odtieňoch dobrý nápad?



 

Ako si vybrať farbu závesov aby fungovala v klasických miestnostiach?

Klasické izby nevyužívajú sivé steny tak často, no práve táto univerzálna farba je často podkladom po predchádzajúcom zariaďovaní, preto stojí za zváženie, aké závesy zvoliť do tradičnejšej miestnosti. Na pozadí sivých stien v klasickej obývačke alebo spálni sa budú hodiť kvetinové, farebné, a zároveň tlmené závesy. Závesy so vzorom vnesú do interiéru ten správny charakter a oživia aranžmán v prípade sivých stien.

Pre klasický interiér je lepšie zvoliť tlmenejšie farby. Takéto závesy budú ladiť aj s bielymi stenami, ktoré sú bežnejšie v tradičných aranžmánoch. Klasický interiér je preto ideálnym miestom pre béžové závesy a krásne kvetinové závesy. Fungovať budú ako ťažké, hrubé a dlhé látky, tak aj vzdušnejšie a jemnejšie výrobky. Takýto nápad prospeje najmä šedej obývačke, ktorá sa dá pekne oživiť pomocou závesov.

 

Aké závesy vybrať do moderných interiérov?

 

Aké závesy vybrať do moderných interiérov?

Moderné aranžmány milujú bielu, čiernu a sivú, a preto vymaľovanie stien sivou farbou už naozaj nikoho neprekvapí. Neutrálna farba stien umožňuje zariadiť miestnosť mnohými spôsobmi, vďaka čomu sa v interiéri objavujú atraktívne štýly interiérového dizajnu.

Sivá je synonymom modernosti a v módnych aranžmánoch je jednoduchšie vybrať závesy do interiéru. Šedý moderný interiér bude vyzerať atraktívne s vhodnými závesmi. Fungovať môže ako výrazná farba závesov, tak aj tlmenejšie nápady – všetko závisí od použitého štýlu.

Aranžmány v škandinávskom, glamour a japandi štýle sú miestom pre béžové závesy alebo biele závesy. V extravagantnejších interiéroch v štýle art deco alebo pop art môžete očakávať odvážne kombinácie - červené, oranžové alebo žlté závesy visia na pozadí univerzálnych sivých stien, čím vytvárajú energické interiéry, alebo sa zavádzajú odtiene modrej, ktoré vytvárajú elegantnejšie aranžmány. V takýchto kombináciách budú fungovať ako hrubé závesy, tak tenšie látky. Farebné závesy na sivé steny sú skvelou voľbou nielen pre obývaciu izbu a spálňu ale aj do detskej izby.

 

Aké typy závesov budú fungovať v šedých interiéroch?

Farba závesov je dôležitá, ale stojí za to zamerať sa aj na to, aké typy závesov sa hodia do sivej miestnosti. Môžete si vybrať závesy tak, aby materiály s ich textúrou a hrúbkou zodpovedali usporiadaniu. Pri výbere závesov vám určite pomôžu inšpirácie dostupné na internete - oplatí sa ich pred kúpou a zavesením prehliadnuť.

Ťažké módne závesy na sivé steny môžu byť voľbou pre priestranné, veľké izby v klasickom alebo minimalistickom štýle. Treba vziať do úvahy, že takéto ťažké materiály vyžadujú stabilnú oporu, preto by ste sa mali postarať o dobre pripevnené záclonové tyče.

Jemné závesy sa naopak hodia do ženských, romantických a menších interiérov. Pri kúpe tenších a vzdušnejších závesov dbajte na to, aby bola látka kvalitná, aby sa látky pri vešaní či praní tak ľahko neroztrhli.

 

Aké typy závesov budú fungovať v šedých interiéroch?

 

Kde najlepšie fungujú biele závesy v miestnosti so sivými stenami?

Biele látky sa môžu pekne hodiť do sivej obývačky. Stojí za to zvoliť biele záclony, keď je obývacia izba malá a odtiene šedej sú dosť tmavé. Vďaka tomu závesy v pestrých farbách presvetlia miestnosť a opticky ju zväčšia, priestrannejšie a príjemnejšie.

Výber záclon v bielej farbe bude skvelý, keď ostatné prvky aranžmánu budú mať menej tlmené farby. Stačí vybavenie vo farbe a vzore prírodného dreva alebo farebné doplnky. V opačnom prípade biele závesy na sivých stenách vytvoria nudnú kompozíciu.

 

Je možné kombinovať šedé závesy so sivými stenami?

V prípade sivých stien sa použitie sivých závesov môže zdať ako zlý nápad, no v niektorých prípadoch sa môže stať hitom! V prípade sivých stien sa budú hodiť sivé závesy s kovovým leskom - je to ideálna možnosť do glamour interiérov, minimalistických aranžmánov a módnej obývacej izby.

V obývačke zariadenej v modernom štýle sú vhodné metalické doplnky, a preto sa tam skvele uplatnia závesy s kovovým leskom. Nemusia byť sivé – rovnako dobre poslúžia aj svetlé farby a odtiene. Šedé závesy pre sivé steny budú tiež dobrou voľbou, keď budú ostatné prvky usporiadania ponechané v živších farbách a vzoroch.

Závesy na sivé steny by mali byť vyberané tak, aby boli materiály o jeden až dva odtiene tmavšie ako steny. Sivá stena je ideálnym základom pre mnohé návrhy, aj pre sivé závesy.

 

Sú závesy v obývacej izbe v rôznych odtieňoch dobrý nápad?

 

Sú závesy v obývacej izbe v rôznych odtieňoch dobrý nápad?

Závesy do šedej obývačky nemusia byť nudné. Šedá umožňuje veľkú voľnosť pri výbere v interiéri, a preto sa k tejto farbe stien bude hodiť mnoho ďalších farieb a prvkov. Sivé steny sú dobrým pozadím pre farebné závesy. Farebné závesy na sivé steny nemusia byť udržiavané v jednotnej farebnej schéme.

Extravagantné interiéry, v kombinácii s rôznymi farbami, sú stále viac v móde. Do sivej obývačky si môžete vybrať žlté závesy na pravej strane okna a oranžové závesy na druhej strane. Šedá farba stien túto odvážnu kombináciu trochu utlmí. Môžete kombinovať podobné alebo úplne kontrastné farby - je to len na vás!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aký materiál na závesy si vybrať - najmódnejšie tkaniny


Ako kombinovať rolety so závesmi? Módne usporiadanie okien!


Kam zavesiť a ako sušiť uteráky v kúpeľni?

Späť