Kam zavesiť a ako sušiť uteráky v kúpeľni?

15.01.2023

Kúpeľňa je miesto, kde sa každý môže postarať o svoju osobnú hygienu. Je preto dôležité, aby bol interiér kúpeľne hygienický, čistý a bezpečný. Toto pravidlo platí aj pre uteráky, ktorými sa osušíte po kúpeli alebo sprche. Správne vysušené uteráky umožnia hygienické utieranie po umytí.

Aby uteráky neboli živnou pôdou pre baktérie, stojí za to postarať sa o dobré vysušenie materiálov. Aký je teda najlepší spôsob sušenia uterákov? Kam dať mokré uteráky po kúpaní? Aké je dôležité skladovanie uterákov? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovieme v nasledujúcom článku. Zistite sami!

 

Kam zavesiť a ako sušiť uteráky v kúpeľni?

 


V tomto článku:

1. Ako má vypadať sušenie uterákov?

2. Kam zavesiť uteráky po kúpaní?

3. Ako zavesiť malý uterák na sušenie rúk v kúpeľni?

4. Čo je ešte dôležité pri sušení?

5. Ako skladovať uteráky v malej kúpeľni?



 

Ako má vypadať sušenie uterákov?

Trochu inak sa uteráky sušia po praní a trochu inak po každodennom umývaní. Po vypraní je možné uterák sušiť v sušičke alebo zavesením na šnúry. Pri takomto sušení dbajte na to, aby uteráky neboli stlačené k sebe a aby boli rozložené tak, aby mali čo najväčšiu sušiacu plochu. Takto rýchlejšie uschnú a nebudú nepríjemne zapáchať.

Trochu iné je to pri sušení uterákov po kúpeli. Takýto vlhký uterák by sa mal pred ďalším použitím vysušiť. Je to dôležité, pretože zaisťuje hygienu a bezpečnosť.

 

Kam zavesiť uteráky po kúpaní?

 

Kam zavesiť uteráky po kúpaní?

Vlhký uterák, ktorý bol zle alebo neúplne vysušený, je skutočnou živnou pôdou pre baktérie. Vlhký povrch prispieva k rozvoju mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí používajúcich kúpeľňu. Preto je potrebné uteráky po každom použití dôkladne vysušiť. V každej kúpeľni, malej či veľkej, by malo byť miesto, kde po kúpaní poriadne vysušíte všetky uteráky.

Na trhu je viacero produktov, ktoré vám pomôžu zavesiť uterák do kúpeľne, aby bol dobre vysušený. Oplatí sa pozrieť si ich a zaviesť ich do zariadenia kúpeľne – pekné a estetické výrobky budú nielen praktické, ale v miestnosti budú aj skvele vyzerať.

Držiaky na uteráky

Nákup vešiaka na uteráky je perfektným riešením, pokiaľ ide o sušenie. Uterák zavesený na držiaku rýchlo vyschne. Na takýto držiak na uteráky sa oplatí zavesiť uterák, aby mal čo najväčšiu sušiacu plochu. Materiál by tiež nemal byť zložený – v záhyboch sa môžu množiť baktérie, takže opätovné použitie uteráka nebude tak hygienické, ako by malo byť. Držiaky na uteráky sú v rôznych veľkostiach, no väčšinou zaberú pomerne veľa miesta, takže v malých kúpeľniach na ne nie je vždy dostatok miesta.

Vo veľkej kúpeľni sa však určite oplatí staviť na takýto výrobok. Tvar vešiaka na uteráky a osušky a počet tyčí môže byť rôzny, čím viac členov domácnosti, tým viac miesta by malo na uteráky byť.

Rebríky a kúpeľňové radiátory

V priestore malých kúpeľní sa často ťažko hľadá miesto na veľký držiak na uteráky, preto treba uteráky sušiť iným spôsobom. Naša stránka vám pomôže vybrať si ten správny spôsob sušenia všetkých uterákov, či už máte malú alebo veľkú kúpeľňu.

V menších kúpeľniach sa namiesto držiaka môžete rozhodnúť nainštalovať špeciálny rebrík na sušenie uterákov. Nezaberie veľa miesta a umožní vám materiály zavesiť tak, aby čo najrýchlejšie vyschli.

Alternatívou k rebríkom bude radiátor do kúpeľne a najmä obľúbený rebríkový model kúpeľňového radiátora. Na jednotlivé rebrá si môžete zavesiť uterák, vďaka čomu budú uteráky v kúpeľni naozaj rýchlo suché.

Možnosťou do menších kúpeľní budú určite praktický teleskopický vešiak na uteráky, ktorý vám umožní vytiahnuť toľko tyčí, koľko na sušenie potrebujete. Zložený vešiak nezaberie veľa miesta, takže poslúži tam, kde je priestor kúpeľne malý.

Dlhé vešiaky na uteráky do kúpeľne

Poslednou možnosťou sú pozdĺžne vešiaky, teda vešiaky, ktoré majú dlhé rameno (alebo viacero ramien), na ktoré môžete v kúpeľni zavesiť uterák. Ide o ideálnu možnosť do malých kúpeľní – vešiak je väčšinou pohyblivý, takže ho môžete odsunúť nabok, keď sa nepoužíva. Vešiak môže mať niekoľko ramien. Pri sušení dbajte na to, aby sa uteráky navzájom nedotýkali, inak budú schnúť oveľa dlhšie.

 

Držiaky na uteráky

 

Ako zavesiť malý uterák na sušenie rúk v kúpeľni?

Mierne odlišné to je pri menších uterákoch na utieranie rúk. Tie sa používajú veľmi často, preto by mali byť vždy po ruke. V prípade týchto produktov je najlepšie investovať do malých pozdĺžnych vešiakov alebo malých rebríkov, aby sa uterák vždy rozložil na sušenie.

Na trhu sú dostupné aj špeciálne vešiaky na uteráky na ruky. Oplatí sa ich použiť, pretože vyzerajú esteticky a sú veľmi praktické. Takéto vešiaky je možné zakúpiť vo funkčných setoch s držiakmi alebo rebríkmi, vďaka ktorým budú doplnky v kúpeľni k sebe dokonale zladené a celé usporiadanie bude ucelené, estetické a zaujímavé.

 

Dlhé vešiaky na uteráky do kúpeľne

 

Čo je ešte dôležité pri sušení?

Sušenie je navrhnuté tak, aby sa zbavilo vlhkosti z uterákov, a preto je také dôležité robiť to správne. Dobre navrhnutá a dokončená kúpeľňa pomôže pri sušení a zabezpečí zachovanie pohodlia členov domácnosti. V prvom rade sa postarajte o vetracie otvory, ktoré umožnia dobrú výmenu vzduchu a pomôžu zbaviť sa vlhkosti. Je tiež dobré vedieť, kam zavesiť uteráky.

Neumiestňujte ich tam, kde budete pri používaní kúpeľne striekať vodou, napríklad do sprchovacieho kúta alebo tesne nad vaňu. Je dobré nájsť vhodný uhol na sušenie mimo mokrej zóny alebo umiestniť stenu ďalej od vane, sprchy či umývadla.

 

Ako skladovať uteráky v malej kúpeľni?

Správne usporiadanie kúpeľne vám umožní umiestniť do miestnosti tie správne doplnky a príslušenstvo, ktoré spríjemnia čas kúpania či každodennej hygieny. Praktický kúpeľňový nábytok, funkčná keramika a armatúry, ale aj dekorácie vytvoria priestor, kde bude príjemné postarať sa o vlastnú hygienu.

Kúpeľňa sa môže stať aj miestom, kde budú uložené čisté, suché uteráky. Je dobré ich umiestniť do uzamykateľných skriniek alebo na závesné police na stene. Suché uteráky sa oplatí držať mimo mokrej zóny, aby sa náhodou nepostriekali vodou a nemuseli ste ich zbytočne sušiť. Ak je miestnosť veľká, môžete použiť samostatnú skrinku na uteráky.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako usporiadať keramiku v kúpeľni


Koľko stojí biela montáž v kúpeľni?


Ako vyrobiť skrinku na umývadlo?

Späť