Ako kombinovať rolety so závesmi? Módne usporiadanie okien!

04.01.2023

Závesy na okno môžu byť jedinečným aranžérskym prvkom, ktorý dokáže ovplyvniť atmosféru v interiéri. Ich použitie však závisí od veľkosti a slnečného žiarenia miestnosti. Ťažké a hrubé zatemňovacie závesy, ktoré môžu priestor opticky zmenšiť, nebudú fungovať na každom mieste.

V prípade vysokého slnečného žiarenia zase nemusia fungovať tenké jemné závesy. Čo potom? Skvelým riešením je kombinácia roliet a závesov, ktoré môžu byť harmonickým a štýlovým duom, ktoré dodá interiéru teplo a útulnosť.

Často sa však vynára otázka, ako skombinovať rolety a závesy tak, aby funkčne blokovali svetlo bez straty estetiky? Ako skombinovať rolety a hladké závesy, aby ste vytvorili pekne vyzerajúce priclonenie okenného rámu a dodali interiéru charakter? Prečítajte si náš článok a možno odpovieme na všetky nezodpovedané otázky.

 

Rolety

 


V tomto článku:

1. Rolety ako dekorácia alebo zatemnenie?

2. Rolety so závesmi - áno či nie?

3. Ako spojiť farebne rolety a závesy?

4. Sú rímske rolety a závesy v obývačke dobrý nápad?

5. Rolety a závesy na zdôraznenie štýlu interiéru



 

Rolety ako dekorácia alebo zatemnenie?

V prvom rade stojí za zváženie, na aký účel budete rolety využívať. Ak máte veľmi slnečný interiér, zatemňovacie rolety budú určite ideálnym riešením. Môžete si vybrať aj rolety deň a noc a rímske rolety z hrubej látky ktoré chránia pred priamym slnečným žiarením.

Ak si rolety na okná vyberieme správnym spôsobom, umožnia nám v byte udržať optimálnu úroveň slnečného žiarenia a rovnomerné teplo. Toto riešenie sa vám bude skvele hodiť do miestnosti ako je spálňa, detská izba alebo obývačka, ak slnečné lúče prekážajú pri sledovaní televízie.

Za zmienku stojí, že rolety majú okrem skvelej funkčnosti aj vysoké dekoratívne hodnoty. Ak nie je problém s príliš veľkým slnečným žiarením v miestnosti, kde budete rolety inštalovať, pokojne sa dajú použiť jemné zatemňovacie alebo priehľadné rolety. Tento typ roliet v tlmených farbách je tiež vhodný ako dekorácie okien.

 

Rolety so závesmi

 

Rolety so závesmi - áno či nie?

Ak sa pýtate, či kombinovať rolety so závesmi a či bude celok ladiť, oplatí sa dodržiavať pravidlá aranžovania. kombinácia roliet a závesov môže vytvoriť dokonalé duo. Miera je kľúčom. S množstvom vzorov, farieb či textúr to nemôžete preháňať. Ak sa rozhodnete pre vzorované rolety, oplatí sa staviť na jednofarebné závesy, s ktorými bude všetko ladiť. Za zváženie stojí aj samotný vzor.

Veľmi často modely deň a noc, ktoré sú vyrobené z priečnych pruhov látky, niekedy s viditeľnou textúrou, nemusia ladiť s každým vzorom na vašom závese alebo zálone. Pri výbere závesu alebo záclony pre tento typ rolety je najlepšie zvoliť materiál neutrálneho charakteru – hladký a jednofarebný.

 

Ako spojiť farebne rolety a závesy?

Veľmi často sa používa kombinácia svetlej rolety a tmavého alebo trochu tmavšieho závesu. Rímske rolety alebo rolety deň-noc môžu byť v tomto prípade biele, svetlosivé, krémové, béžové a tmavší záves môže byť čierny, zelený, grafitový alebo modrý.

Ak skombinujete rolety deň a noc a závesy, situácia bude opačná. Roleta tu bude hrať hlavnú úlohu a záves bude len vzdušným, neutrálnym a jemným doplnkom. Veľmi dobrým riešením je vybrať záclony a závesy v rovnakej farbe. Takáto farebná kombinácia roliet a závesov dobre poslúži v každom interiéri.

 

Sú rímske rolety a závesy v obývačke dobrý nápad?

Ak máte veľmi slnečnú obývačku, skvelým riešením je možné použitie závesov spolu s roletami. Neustále slnečné okno tiež spôsobí prehriatie miestnosti, čo najmä v lete nie je nevyhnutne vítané. Dvojitá záclonová tyč so závesom a rímskou roletou alebo jednoduchá záclonová tyč a roleta deň-noc - každá z možností bude fungovať v obývačke, pokiaľ si zvolíte usporiadanie spôsobom, ktorý zodpovedá štýlu miestnosti.

V tmavej obývacej izbe bude najlepšou kombináciou svetlá roleta a závesy. Nebudú blokovať prichádzajúce svetlo a poskytnú vám príležitosť zakryť sa pred zvedavými očami vašich susedov.

 

Rolety a závesy na zdôraznenie štýlu interiéru

Okná sú tiež veľmi dôležitým prvkom v každej miestnosti a do značnej miery určujú jej vzhľad a usporiadanie. Rolety a závesy je potrebné kombinovať tak, aby plnili dôležitú funkciu, nielen praktickú, ale aj dekoratívnu. V závislosti od toho, čo si vyberiete - tmavé závesy, hrubé závesy alebo neutrálne závesy, zdôrazníte štýl interiéru, ktorý ste si vybrali.

Obývačku, jedáleň či spálňu možno vďaka vhodnému výberu rímskych roliet a závesov premeniť na izbu v romantickom, anglickom, glamour, industriálnom, modernom či minimalistickom štýle.

Ak sa rozhodnete pre vzorované závesy, rovnaký farebný motív môžete použiť aj na vankúšoch, tienidlách alebo prikrývkach na posteľ, aby ste vytvorili ucelený aranžmán. V prípade módnych hladkých roliet a závesov dosiahnete uspokojivý efekt pri dodržaní jedného zvoleného farebného konceptu.

V anglickom štýle sa nemusíte báť farieb a experimentov. Tu by ste mali použiť vzorované rolety a závesy, ktoré pretvoria miestnosť. Na závesy si môžete vybrať kvetinové látky, ktorými originálne ozdobíte svoje okno. K tomu môžete zladiť jednotný materiál roliet. Je skvelou voľbou do spálne alebo obývačky.

V minimalistickom štýle sa používajú ekonomické formy. Látkové rolety z obdĺžnikových pásikov budú v miestnosti perfektné. Hodia sa sem dokonale jednotné závesy alebo závesy v rôznych bledých farbách ako je sivá, biela a béžová farba. Tu budú pasovať aj biele textúrované závesy s obyčajnými bielymi roletami.

Klasický štýl sú teplé farby, ako je hnedá, béžová, červená. Uplatní sa tu aj vzorovaná rímska roleta s jednofarebnými závesmi. Tiež vzorované látky na závesy skvele poslúžia v kombinácii s hladkými roletami. Takáto farebná kombinácia doplní nielen klasický styling.

 

Rolety a závesy

 

Ak máte radi glamour štýl, môžete sa rozhodnúť pre hrubé velúrové závesy v intenzívnych farbách, ako je námornícka modrá, bordová, fľaškovo zelená. S takýmito farbami by rímske rolety mali ladiť so závesmi. Stojí za to vybrať farby, ktoré nebudú v rozpore - najlepšie biele. Zlaté alebo strieborné doplnky tu budú perfektné. Vďaka tejto kombinácii získa interiér úplne nový rozmer.

Moderný štýl miluje kontrasty. Môžete si vybrať hladkú, svetlú roletu s jemným vzorom, ktorá bude dobre ladiť so závesmi v tmavšej farbe. V moderných aranžmánoch sú vhodné rolety a závesy z látky jednotných farieb, alebo naopak tie s geometrickými vzormi a pútavými farbami.

Industriálny alebo loftový štýl sú interiéry, kde dobre fungujú samotné rolety. Môžete si však vybrať hladké závesy s jednotnou štruktúrou v rôznych farbách ako napríklad bielej, čiernej, alebo béžovej farbe. Bolo by dobré, keby celok bol ucelenou kompozíciou s nábytkom a ďalšími doplnkami.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Rímske rolety alebo závesy - čo je lepšie do obývacej izby?


Viva Magenta - farba roku 2023


5 domácich spôsobov, ako vyčistiť koberec

Späť