Predsieň v škandinávskom štýle - ako ju zariadiť módne?

10.01.2023

Predsieň, ako prvá miestnosť, ktorú vidíme vo dverách každého domu a bytu, je jeho výkladnou skriňou. Preto je mimoriadne dôležitý jej efektný vzhľad. Štýl, ktorý si vyberiete pri zariaďovaní predsiene, závisí len od vášho vkusu, ale stojí za to venovať pozornosť aj aspektom, vďaka ktorým bude tento priestor funkčný a atraktívny.

Stojí za to premýšľať o usporiadaní predsiene v škandinávskom štýle. Takáto predsieň je ideálna ponuka pre ľudí, ktorí majú radi svetlé farby, bielu, neutrálnu béžovú, jemnú sivú a nábytok z masívu.

Charakter interiéru odkazujúci na škandinávsky štýl priestor opticky zväčší. Perfektne sa bude hodiť, ak máte k dispozícii malú predsieň alebo úzku predsieň. Interiéry v škandinávskom štýle sú stále veľmi obľúbené.

Ako naplánovať usporiadanie predsiene v škandinávskom štýle? Poradíme!

 

Predsieň v škandinávskom štýle

 


V tomto článku:

1. Predsieň - akú má funkciu v rodinnom dome?

2. Predsieň- základné pravidlá pre jej usporiadanie

3. Ako zariadiť predsieň v škandinávskom štýle?

4. Aký nábytok do predsiene v škandinávskom štýle?

5. Osvetlenie v škandinávskom štýle

6. Škandinávsky štýl v predsieni - potrebné príslušenstvo



 

Predsieň - akú má funkciu v rodinnom dome?

Predsieň ako výkladná skriňa domu je prvým miestom, ktoré vaši hostia uvidia už od vchodových dverí. Je to však aj miesto, ktoré v obytnom priestore plní množstvo dôležitých funkcií. Najdôležitejšia je tu komunikačná funkcia, pretože spája miestnosti s rôznymi funkciami.

Veľmi často sa v nej nachádza vstavaná skriňa. Úložná funkcia znamená, že je tu miesto pre bundy, topánky, ale aj veci každodennej potreby, ako sú kľúče, opasky, kabelky, doklady. Ďalšou funkciou je funkcia termoregulácie. Je to miestnosť nahrádzajúca chodbu alebo zádverie, ktorá zabraňuje ochladzovaniu ďalších miestností.

 

Predsieň

 

Predsieň- základné pravidlá pre jej usporiadanie

Chcete si zariadiť krásnu predsieň, ktorá na prahu vášho domova urobí nezabudnuteľný prvý dojem? Pamätajte, že toto usporiadanie musí zodpovedať dizajnu interiéru zvyšku miestností. Dobre bude fungovať najmä s časťou dennej zóny, ako je obývacia izba alebo jedáleň, ktoré sú často viditeľné už od samotného vchodu. Dodržanie takejto ucelenej celistvej kompozície vytvorí z celého domu harmonický celok.

Ďalšou mimoriadne dôležitou vecou v prípade vašej predsiene je jej veľkosť a tvar miestnosti. Predsieň, najmä v paneláku, je často malá miestnosť. V menších miestnostiach sa oplatí postarať o svetlé farby, ktoré priestor opticky zväčšia. Vo väčšej predsieni možno použiť tmavšie odtiene.

 

Ako zariadiť predsieň v škandinávskom štýle?

Ak chcete zariadiť modernú predsieň v škandinávskom štýle, nezabudnite ju zladiť s usporiadaním ostatných miestností. Škandinávsky štýl umožňuje opticky zväčšiť priestor, a to vďaka tlmenej farebnosti stien. Predsieň stačí vymaľovať v odtieňoch bielej, ecru, šedej alebo béžovej. Táto farba stien bude dokonalým pozadím pre nábytok a doplnky. K súčasným trendom patrí obloženie jednej zo stien bielou tehlou, stenové panely v prírodnej farbe, či použitie tapiet s geometrickými vzormi.

V miestnostiach v škandinávskom štýle sú módne drevené podlahové dosky z prírodného dreva alebo keramická dlažba imitujúca masívnu dosku či prírodný kameň. V takejto miestnosti bude dobrým riešením aj vzorovaný koberec, ktorý sa bude ľahko udržiavať v čistote a zároveň dodá interiéru zaujímavý farebný akcent.

V prípade väčšej plochy môžete umiestniť vstavané skrine s posuvnými dverami, komody s výsuvnými zásuvkami, či stojace vešiaky na vrchné oblečenie. Skrinka na topánky s čalúneným sedákom bude veľmi funkčná. Zaujímavým akcentom bude čalúnený sedák a niekoľko vankúšov, ktoré navyše zabezpečia pohodlie pri obúvaní.

Škandinávska predsieň je miestom, kde budú hrať veľkú rolu doplnky. Okrúhle zrkadlo v drevenom ráme, prútené košíky alebo hlinené vázy so suchými kvetmi budú perfektným doplnkom aranžmánu.

 

Skrinky na topánky

 

Aký nábytok do predsiene v škandinávskom štýle?

Akému nábytku by ste mali venovať pozornosť, ak zariaďujete predsieň v škandinávskom štýle? Nábytok v takýchto aranžmánoch sa vyznačuje jednoduchosťou, minimalizmom a eleganciou. Je však dobré dbať na to, aby bol aj funkčný. Najdôležitejším kusom nábytku bude praktická skriňa, do ktorej esteticky uložíte všetky vrchné odevy a doplnky – rukavice, čiapky, šály. Skvelým riešením na zavesenie búnd bude aj vešiak pripevnený na stenu v škandinávskom štýle. Môže to byť jednoduchý vešiak vyrobený z drevených dosiek. Takýto prírodný materiál sa dokonale hodí do tohto typu interiéru.

Na stenu je možné tiež zavesiť skrinku na kľúče. Je obľúbeným prvkom v škandinávskych aranžmánoch, ktorá vnáša teplo a je aj dekoratívnym prvkom. Tieto typy predmetov majú často nápisy, ktoré vítajú návštevníkov z prahu.

V škandinávskej predsieni by mala byť lavička. V tomto interiéri je takmer povinným prvkom. Veľmi pomôže pri obúvaní topánok alebo odkladaní napríklad kabelky a dodatočne použitých dekoračných prvkov v podobe vankúšikov. Môže byť jednofarebná alebo kvetinová v provensálskom štýle. Dodá aranžmánu útulnosť a správny charakter.

 

predsiene v škandinávskom štýle

 

Osvetlenie v škandinávskom štýle

Škandinávsky štýl v predsieni si vyžaduje aj správne osvetlenie, keďže interiéry v tomto usporiadaní sú zvyčajne svetlé. V malej predsieni je dobré použiť chladnejšiu farbu svetla. V predsieni sa oplatí použiť nástenné svietidlá alebo módne bodové osvetlenie na strope po celej dĺžke.

Ak bodové osvetlenie nie je pre vás dobrým riešením, zvážte jednoduché svietidlá s kovovými tienidlami v bielej, hnedej alebo béžovej farbe. Skvelé sú tu aj svietidlá a tienidlá s použitím prírodných materiálov – ratan, prútie, drevo. Skvelou voľbou tu môžu byť aj svietidlá charakteristické pre industriálny štýl a jednotlivé žiarovky rôznych, dekoratívnych tvarov.

 

Škandinávsky štýl v predsieni - potrebné príslušenstvo

Na chodbe v škandinávskom štýle budú dôležité doplnky. Často sa mylne verí, že škandinávske aranžmány sú minimalistické. Toto je nesprávne tvrdenie, pretože škandinávske izby sú vďaka správnym doplnkom mimoriadne teplé. Dôležité však je, aby boli zladené s aranžmánom a jeho farbami.

Skvelým doplnkom, ktorý zapadne do škandinávskeho štýlu, je zrkadlo. Malo by byť jednoduché a elegantné. Veľké zrkadlo prispôsobené veľkosti predsiene presvetlí miestnosť a opticky zväčší malý priestor.

Na stenách môžu visieť aj obrazy. Je dobré, že odkazujú na škandinávsky štýl a zároveň zútulňujú interiér. Dobre tu poslúžia obrazy v drevených rámoch zobrazujúcich prírodu – napríklad vegetáciu.

Škandinávske interiéry obľubujú jednotné svetlé farby, ale to neznamená, že ich nemôžete oživiť pridaním farieb. Dobre sa tu budú hodiť vankúše, taburetky a sedačky v pastelových odtieňoch zelenej, žltej, modrej, oranžovej či jemných kvetinových vzorov.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Usporiadanie malej predsiene - nápady, ktoré sa oplatí použiť


Interiéry s nápadom. Ako zariadiť predsieň v paneláku? Pozrite si najnovšie trendy!


Predsieň v štýle Vintage – horúci trend nadchádzajúcej jesene!

Späť