Interiéry s nápadom. Ako zariadiť predsieň v paneláku? Pozrite si najnovšie trendy!

14.12.2022

Špecifikom v byte v paneláku je malá plocha. Každá izba si vyžaduje premyslené usporiadanie, ktoré bude ergonomické a praktické zároveň. Predsieň v paneláku má často niekoľko metrov štvorcových, kam sa potrebujete zmestiť šatníková skriňa, botník, regál na drobnosti, veľké zrkadlo a pohodlné sedenie.

Zariadiť predsieň, ktorá bude funkčná a elegantná, môže byť pre mnohých z nás skutočnou výzvou. Ak sa pýtate, ako zariadiť predsieň, určite si pozrite naše inšpirácie. Zozbierali sme najzaujímavejšie trendy tejto sezóny, aby sme vám ukázali, že úzka chodba v paneláku nemusí byť nefunkčná a nemoderná. Chceme nabúrať stereotypy, ktoré máme niekde vzadu v hlave už nejaký čas.

Ukážeme vám, že každý interiér bez ohľadu na veľkosť môže byť praktický a dizajnový – podmienkou je vhodné usporiadanie a dispozičné riešenie priestoru.

 

Skrinka na topánky

 


V tomto článku:

1. Top 3 nábytok na usporiadanie predsiene

2. Multifunkčný predsieňový nábytok

3. Zrkadlo v predsieni

4. Rekonštrukcia predsiene - ako presvetliť a vymaľovať malú predsieň v paneláku?



 

Top 3 nábytok na usporiadanie predsiene

Existujú kusy nábytku, ktoré by mali byť prítomné na chodbe bez ohľadu na jej veľkosť. Pomaly sa vzďaľujeme od vytvárania interiérov pomocou hotovej zostavy. Čoraz častejšie sa v chodbe objavujú samostatné prvky, ktoré vytvárajú neopakovateľnú atmosféru tohto priestoru. Moderná predsieň ich všetky spája do jedného súvislého celku.

Aké prvky sú základom pre usporiadanie chodby?

 

predsiene - merkury market

 

Šatníková skriňa

Do úzkej predsiene v paneláku sa skvele hodí priestranná vstavaná skriňa. Bohužiaľ, nie vždy je vo vnútri vhodný výklenok na jej rozvoj. Tí šťastlivci, ktorí ho majú, sa môžu tešiť z priestorovo nenáročného a ergonomického usporiadania miestnosti. Ostatní musia hľadať alternatívne riešenie.

Moderné usporiadanie predsiene sa zameriava na kompaktný a jednoduchý nábytok a taká by mala byť šatníková skriňa. V malej predsieni, kde má každý štvorcový centimeter veľkú hodnotu, je použitie vhodného nábytku naozaj mimoriadne dôležité.

Akú šatníkovú skriňu si vybrať do malej predsiene?

Predovšetkým funkčnú. Čo to v praxi znamená? Malá chodba nemôže byť preťažená príliš ťažkými modulmi. Ľahká konštrukcia jednoduchých tvarov vo svetlej farbe so zabudovaným zrkadlom a posuvnými dverami sa javí ako dokonalý nábytok do predsiene. Dôležitý je aj interiér skrine. Pri výbere dokonalého modelu sa snažte nájsť taký, ktorý vám poskytne správny priestor na odkladanie vrchného oblečenia na vešiakoch a poličkách, prípadne v zásuvkách.

Skrinka na topánky

Zdá sa, že najväčším problémom každej chodby sú všadeprítomné topánky, najmä ak ju vlastní veľká rodina. Správna skrinka na topánky je taká, ktorá vám umožní prijať tento obuvnícky chaos a usporiadať topánky všetkých členov rodiny. Samozrejme, na trhu je množstvo rôznych modelov skriniek na odkladanie topánok. Našou jedničkou je vysoká komoda s výklopnými dvierkami, do ktorej sa zmestí veľa párov obuvi.

Ďalším zaujímavým riešením je stojan na topánky namontovaný na podlahu a strop. Na úzkej rúrke je každých pár centimetrov pripevnený vešiak na topánky. Výhodou tohto riešenia je naozaj obrovská úspora miesta a zároveň úplne brilantná organizácia obuvi.

Na tomto mieste chceme spomenúť ešte jedno riešenie, ktoré síce neposkytuje veľkolepý úložný priestor, no je veľmi pohodlné. Hovoríme o botníku s čalúneným sedákom. Hoci ide skôr o dizajnové ako praktické riešenie, nachádza si celú skupinu priaznivcov. Botník so sedadlom dodá malému priestoru punc pohodlia a luxusu.

Komoda do predsiene

Tretím kusom nábytku z nášho top 3 zoznamu je komoda. V každej chodbe by mal byť taký nábytok, ktorý zorganizuje praktické miesto na uloženie mnohých predmetov, pre ktoré v iných miestnostiach nebolo miesto. Bez ohľadu na to, či máte malú alebo veľkú chodbu, porozmýšľajte nad tým, že by ste v nej využili komodu.

Je dobré vedieť, že komody sú nábytok považovaný za mimoriadne elegantný a dizajnový. Ich úloha v interiéri teda môže byť dvojnásobná. Úspešne pojmú niektoré z najdôležitejších ručných zariadení a každodenných predmetov a na druhej strane budú krásnou a štýlovou dekoráciou.

 

 Nábytok do predsiene

 

Multifunkčný predsieňový nábytok

Na usporiadanie malej predsiene v bytovom dome sa oplatí zvoliť multifunkčný nábytok. Dokonalým príkladom môže byť už spomínaný botník so sedadlom alebo skriňa na vrchné ošatenie s posuvnými dverami, v ktorej je zabudované veľké zrkadlo.

Návrhy interiérov často zahŕňajú miesto pre pohodlný vešiak v predsieni, ktorý slúži ako miesto pre vrchné oblečenie pre členov domácnosti a hostí, ale aj ako miesto pre dáždnik, rukavice, opasky či šatky.

 

Zrkadlo v predsieni

Je ťažké si predstaviť chodbu bez zrkadla. A asi nikoho netreba presviedčať, že je to v predsieni naozaj potrebné; ale okrem zjavnej funkcie, ktorú plní, stojí za zmienku ešte jedna, obzvlášť dôležitá v prípade malých miestností. Zrkadlo je najväčším spojencom malých a tmavých miestností. Má mimoriadnu silu opticky zväčšiť a presvetliť priestor.

 

Rekonštrukcia predsiene - ako presvetliť a vymaľovať malú predsieň v paneláku?

Farby zohrávajú pri usporiadaní malej predsiene veľmi dôležitú úlohu. Ak sa teda chystáme na rekonštrukciu a pýtate sa, ako predsieň vymaľovať, aby ste ju opticky zväčšili, vsaďte na svetlé odtiene. Malé interiéry milujú svetlé pastelové farby a navyše správne zvolené osvetlenie. Toto je obzvlášť dôležité v predsieni, kde nie je okno a jediným zdrojom svetla je osvetlenie. Nedostatok denného svetla by nemal spôsobiť, že chodba bude tmavá a ohromujúca. Ak zvolíte niekoľko nezávislých svetelných zdrojov v podobe napríklad závesného svietidla, svietnikov alebo LED svietidiel, interiér nielen osvetlíte, ale aj vytvoríte útulnú atmosféru.

V našich článkoch sme už veľakrát zopakovali, že farby a svetlo majú veľkú silu. Pri správnom zladení a kombinácii dokážu úplne zmeniť štýl.

Predsieň je prvou miestnosťou, ktorú vidí každý, kto váš domov navštívi, a tak sa stáva jej výkladnou skriňou a svojim spôsobom aj reklamou. Oplatí sa preto postarať sa o jej elegantný vzhľad, ktorý pôjde ruka v ruke s funkčnosťou a ergonómiou. Receptom na úspešný dizajn je spojenie týchto troch vlastností.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Predsieň v štýle Vintage – horúci trend nadchádzajúcej jesene!


Ako usporiadať poriadok v malej predsieni?


Usporiadanie malej predsiene - nápady, ktoré sa oplatí použiť

Späť