Predsieň v štýle Vintage – horúci trend nadchádzajúcej jesene!

16.11.2022

Pri plánovaní usporiadania predsiene sa často pýtame, ako spojiť funkčnosť s dizajnom. Aký štýl by ste si mali zvoliť, aby ste vytvorili elegantný a ergonomický interiér? Aké trendy a štýly sú v sezóne obzvlášť módne, na čo sa oplatí staviť, aby ste vytvorili módny priestor na ďalšie roky?

Predstavujeme vintage! Interiérový štýl, ktorý si zamiluje každý milovník dobrého vkusu a atmosférického dizajnu.

 

Nábytok do predsiene- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Prečo práve vintage?

2. Dokonalá kompozícia retro nábytku

3. Farby v štýle vintage

4. Vintage predsieň - nábytok s dušou

5. Aký nábytok si vybrať do predsiene v retro štýle?

6. Detaily, ktoré začarujú predsieň vo vintage štýle

7. Jedinečný charakter predsiene vo vintage retro štýle - Čo stojí za zváženie pri zariaďovaní predsiene?

8. Rustikálne osvetlenie predsiene



 

Prečo práve vintage?

Slovo vintage pochádza z anglického jazyka, čo znamená zber hrozna a označuje len ušľachtilé víno, vylisované z hrozna jednej sezóny. Vintage znamená doslova to isté ako „dobrý ročník“. Vintage štýl vo svete interiérového stylingu zdôrazňuje, že rovnako ako víno, aj nábytok, ozdoby a dekorácie, čím starší, tým lepší.

Vintage predpokladá, že všetky prvky výzdoby časom získavajú šlachetnosť, ale nikdy nezostarnú a nikdy nevyjdú z módy. Vintage je vášeň pre predmety s dušou. Starý nábytok, štýlové doplnky, staré detaily, to všetko spolu vytvára aranžmán známy ako nadčasový vintage.

Vintage je aj odkazom na retro štýl, na starý nábytok a predmety, interiéry s charakterom či dušou. Neobmedzuje sa na konkrétne pravidlá – sám si ich stanovuje. Priaznivci ho oceňujú pre jeho rozmanitosť a voľnosť aranžovania. Byt zariadený v tomto štýle je mimoriadne útulným priestorom na oddych.

A všetky tieto vlastnosti spolu sa stávajú tým najlepším argumentom, prečo je vintage dokonalý štýl interiéru.

Čo nesmie chýbať vo vintage predsieni? Interiéry v retro estetike sú jedinečné. Prenášajú nás späť v čase do vzdialených období, vyžarujúc auru tajomna s nádychom nostalgie. Vyžaruje z nich domáce teplo a útulnosť, ktorá od prahu obklopí každého, kto sa v nej ocitne.

Predsieň v štýle vintage je miestom nielen atmosférickým, ale aj funkčným. Hoci je zdanlivo zariadená s nonšalantnosťou a nedostatkom pevných rámov, v praxi má všetko, čo je potrebné pre každodenné fungovanie.

 

Nábytok do predsiene- Merkury Market

 

Dokonalá kompozícia retro nábytku

Ako dosiahnuť tento efekt vo vlastnej predsieni?

Kľúčom k dokonalému vintage retro štýlu je správny výber nábytku a doplnkov. Aj keď sa to môže zdať ako pomerne jednoduchá úloha, v skutočnosti to tak nie je. Ukazuje sa, že nie je také ľahké nájsť praktický a funkčný nábytok do predsiene, ktorý bude zároveň nábytkom s dušou a charakterom.

Čo by ste mali hľadať? Tu je niekoľko tipov!

 

Farby v štýle vintage

Retro štýl „má rád“ farby prírody: teplé hnedé, béžové, zelené, oranžové, farbu piesku a dokonca aj červenú. Pri zariaďovaní vašej predsiene v štýle vintage použite pokojné, mierne vyblednuté odtiene týchto farieb. Zabudnite na intenzívne kontrasty a honosné kombinácie.

Retro predsieň je oázou pokoja, zmyslu a dobrej energie. Na steny bude fungovať svetlo béžová alebo teplá piesková alebo olivovo zelená. Sýtejšie farby môžete ukázať vo forme jemných prísad. Držte sa však pravidla, že predsieň v rustikálnom štýle by mala byť skôr tlmená.

 

Nábytok do predsiene- Merkury Market

 

Vintage predsieň - nábytok s dušou

Nábytok v retro štýle je často označovaný ako nábytok s dušou. Na ozdobenie takéhoto priestoru sa oplatí použiť "starožitnosti" vynájdené na blšom trhu alebo na povale starej mamy. Teraz je veľmi módne upravovať nový nábytok tak, aby ladil s tým starým. Táto jednoduchá metóda vám umožní vytvoriť jedinečný interiér s nízkymi nákladmi.

 

Aký nábytok si vybrať do predsiene v retro štýle?

Do predsiene nemusíte dávať veľa doplnkov. Je tu však pár prvkov, ktoré by v nej nemali chýbať. Dbajte na to, aby v predsieni vo vintage štýle nechýbala priestranná komoda na oblečenie, botník s pohodlným sedením, šatníková skriňa na odkladanie vrchného oblečenia, funkčný vešiak s poličkou na šatky, šály, čiapky, dáždniky a iné drobnosti.

Ak chcete do predsiene vniesť retro atmosféru, použite na aranžmán masívny drevený nábytok. Môže byť frézovaný alebo štýlovo vyrezávaný. Ak je vaša predsieň dostatočne veľká, môžete si vybrať tmavý drevený nábytok z barokovým prepychom.

Pre malú predsieň je lepšie vybrať nábytok svetlej farby s vysokými nohami, ktoré dodávajú modulom ľahkosť. Jednoduché formy zvýraznite efektnými detailmi, napríklad v podobe zdobených predných dielov alebo ozdobných úchytiek.

Vintage štýl v niektorých prvkoch odkazuje aj na podkrovný štýl. Nábytok v tomto štýle je tiež vyrobený z dreva, ktoré je lámané surovým kovom. Ak si chcete do predsiene priniesť model tohto typu, skúste celú štylizáciu zohriať doplnkami. Predsieň nadobudne charakter, zostane elegantná a rustikálna.

 

Detaily, ktoré začarujú predsieň vo vintage štýle

Vo vintage predsieni okrem vhodného nábytku nemôžu chýbať ani štýlovo zladené doplnky. Stojí za to pamätať na stoličky a vankúše, ktoré uľahčia obúvanie. Svoju úlohu môžu splniť aj akékoľvek lavičky, boxy či taburetky. Dôležité je, aby zapadli do retro štýlu a plnili nielen funkčnú, ale aj dekoratívnu úlohu.

Špecialista radí!

V interiéri v retro štýle nemôžu chýbať doplnky. Najpozoruhodnejšie sú: veľké zrkadlo v ozdobnom ráme, hodiny štylizované ako staničné hodiny, malá dizajnová skrinka na kľúče, zaujímavý stojan na dáždniky.

 

Jedinečný charakter predsiene vo vintage retro štýle - Čo stojí za zváženie pri zariaďovaní predsiene?

Zhrnutím tohto príspevku je niekoľko tipov, ktoré vám umožnia zariadiť dokonalý priestor vo vintage štýle. Keď sa pustíte do zariaďovania predsiene, odpovedzte si na otázku, aké funkcie musí spĺňať a koľko členov domácnosti ju bude využívať. Od toho bude závisieť výber nábytku, ktorý bude dokonale zodpovedať potrebám všetkých členov domácnosti.

Rozmery interiéru zohrávajú kľúčovú úlohu pri usporiadaní interiéru. Každý prvok výzdoby by mal byť „šitý na mieru“. Len tak bude predsieň funkčná s ergonomickým nábytkom. K dokonalému nábytku sa oplatí hľadať doplnky, ktoré ho pomôžu oživiť a naplniť. Ak si chcete zariadiť retro sálu, hľadajte detaily odkazujúce na minulé éry. Navštívte blšie trhy a blšie trhy, sú to skutočné bane na poklady.

Vychytávky, ktoré sa na nich nachádzajú, sú často jediné svojho druhu. Po zavedení do interiéru ho zmenia a urobia jedinečným.

 

Komody- Merkury Market

 

Rustikálne osvetlenie predsiene

Osvetlenie vo vintage predsieni má veľký význam. Ale výber je tiež dosť veľký. Do vintage interiéru sa hodia štylizované závesné svietidlá, dekoratívne nástenné svietidlá z dreva a skla alebo stojace lampy na vysokých nohách. Osvetlenie môže mať čiernu povrchovú úpravu, odkazujúcu na industriálnu estetiku. Osvetlenie v každej predsieni zohráva dôležitú úlohu. Dobre naplánované urobí priestor svetlý a funkčný. Ak vám záleží na ergonomickej a štýlovej predsieni, nepodceňujte úlohu svetla.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Šatníková skriňa - zistite, ako udržiavať predsieň v úplnom poriadku


Akú skriňu pre úzku predsieň


Ako zariadiť predsieň - stojí za to pamätať

Späť