Osvetlenie v študentskej izbe – myslite na to už dnes!

08.12.2022

Príprava izby pre učiace sa dieťa si vyžaduje nielen jej vybavenie vhodným zariadením ako je písací stôl alebo stolička s nastaviteľnou výškou. Nemenej dôležitým prvkom je zabezpečenie správneho osvetlenia, pretože bez neho môže byť večerné učenie neúčinné a nebezpečné pre zrak.

Osvetlenie do študentskej izby, kde si dieťa robí nielen úlohy, ale sa aj hrá a regeneruje, je výzvou navyše. Preto je potrebné v detskej izbe postarať sa o niekoľko svetelných zdrojov, ktoré vytvoria vhodné podmienky pre učenie aj oddych.

Ako vybrať správne osvetlenie do detskej izby? Čo hľadať? Poradíme!

 

Vnútorné osvetlenie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Osvetlenie detskej izby - rozdelenie miestnosti na funkčné zóny

2. Osvetlenie v študentskej izbe – oplatí sa vedieť ako na začiatok

3. Najdôležitejšie je denné svetlo

4. Aké umelé osvetlenie do detskej izby zvoliť?

5. Horné osvetlenie

6. Osvetlenie stola - Vhodná stolná lampa

7. Alternatíva stolovej lampy v študentskej izbe

8. Nočné lampy

9. Dodatočné osvetlenie


 


 

Osvetlenie detskej izby - rozdelenie miestnosti na funkčné zóny

Detská izba dieťaťa, ktoré už je študentom, slúži ako miesto na učenie, tak aj ako miesto na hranie, zábavu, stretávanie sa s priateľmi a aj ako spálňa. Často to môže byť podľa záujmu dieťaťa aj domáca telocvičňa, výtvarný ateliér, miesto na tanec či laboratórne pokusy. Samozrejme, nie každá študentská izba má na to dostatok priestoru, ale v každej, aj tej najmenšej izbe je potrebné oddeliť základné zóny, teda miesto na spanie s posteľou, pracovňu s písacím stolom a zónu na hranie a oddych s kreslom, taburetkami alebo pohovkou.

 

Lampy do detskej izby- Merkury Market

 

Osvetlenie v študentskej izbe – oplatí sa vedieť ako na začiatok

Pri plánovaní osvetlenia v detskej izbe musíte brať do úvahy dôležité faktory, ako napríklad:

  • Intenzita svetla je tým väčšia, čím je viac luxov. Lux sa vypočítava vydelením svetelného výkonu žiarovky v lúmenoch plochou, ktorá má byť osvetlená v metroch štvorcových. Miesta vyžadujúce sústredenie by mali mať silnejšie osvetlenie a oddychové priestory slabšie žiarovky.

  • Teplota farby, ktorá je vyjadrená v Kelvinoch. Je známe, že neutrálne svetlo podporuje aktivitu a zlepšuje koncentráciu. Studená farba svetla silne stimuluje, zatiaľ čo teplá farba bude ideálnym riešením v relaxačných zónach, pretože umožňuje oddych a upokojenie.

 

Najdôležitejšie je denné svetlo

Pracovný stôl pre študenta je najlepšie umiestniť pod okno, pretože práve tam sa dostane najviac svetla. Pre najlepšie osvetlenie študentskej izby počas dňa sa oplatí postarať sa o veľké okno. Ak je malé, nemalo by byť zakryté hustými závesmi. Veľmi dobrým riešením môže byť ľahučká záclona.

Písací stôl by mal byť umiestnený tak, aby prirodzené svetlo dopadalo na ľavú stranu stola pre pravákov a naopak pre ľavákov.

 

Aké umelé osvetlenie do detskej izby zvoliť?

Ak chcete poriadne osvetliť izbu pre študenta, nemôžete sa rozhodnúť len pre jeden svetelný zdroj, ktorý sme už spomínali. Lepším riešením budú lampy do detskej izby umiestnené na rôznych miestach tejto miestnosti. Rozptýlené centrálne osvetlenie na strope osvetlí celú miestnosť a menšie bodové zdroje svetla budú fungovať v špecifických zónach prispôsobených potrebám dieťaťa.

Nezabudnite umiestniť bodové osvetlenie tak, aby nesvietilo priamo do očí a dieťa sa cítilo pohodlne. Pri výbere vhodného osvetlenia do miestnosti bude hrať kľúčovú úlohu farba svetla. Najlepšie je vybrať svetlo, ktoré je najbližšie k prirodzenému slnečnému žiareniu. Túto farbu svetla možno ľahko dosiahnuť, ak sa rozhodnete pre halogénové žiarovky alebo obľúbené LED žiarovky.

Ak vaše dieťa trávi väčšinu času vo svojej izbe a navyše nechodí skoro spať, najlepšie je postarať sa o energeticky úsporné osvetlenie študentskej izby.

 

Horné osvetlenie

Typ osvetlenia by mal byť vybraný v závislosti od funkčnosti miestnosti a životného štýlu. Základné osvetlenie však bude vždy centrálne, teda horné. Stojí za to dbať na to, aby stropné svietidlo do detskej izby vrhalo rozptýlené svetlo. Na osvetlenie detskej izby si môžete vybrať tradičné lustre, lampy s reflektormi a stropné svietidlá. V malej miestnosti budú fungovať lampy s tienidlami otvorenými nahor, ktoré miestnosť opticky zväčšia.

V prípade k chcete nainštalovať podkrovné lampy s holými žiarovkami, vyberte si LED žiarovky, ktoré nevytvárajú jasný efekt. Dobrým riešením do detskej izby je výber bodových svietidiel s nastaviteľným ramenom a niekoľkými svetelnými zdrojmi s vysokou funkčnosťou, ktoré sa zapínajú dvojitými alebo trojitými spínačmi. Takto ho možno osvetliť horným svetlom, napríklad len hraciu plochu.

 

Lampy do detskej izby- Merkury Market

 

Osvetlenie stola - Vhodná stolná lampa

Pri výbere osvetlenia pracovného stola sa treba riadiť predovšetkým funkčnosťou. Osvetlenie pracovného stola závisí, samozrejme, najmä od typu nábytku. Keď má hornú konštrukciu, ako sú skrinky alebo police, môžete inštalovať podskrinkové svietidlá osvetľujúce vrch.

Ďalším riešením je stolová lampa s pohyblivým ramenom, ktoré dieťaťu umožní prispôsobiť si dopad svetla vlastným potrebám. Optimálnym riešením je, aby stolová lampa mala dlhé rameno, ohybné po celej dĺžke, ktoré v prípade potreby umožní dieťaťu priblížiť alebo vzdialiť svetlo zo žiarovky. To je veľmi užitočné, vzhľadom na domáce úlohy, kým sa vaše dieťa učí.

Pri výbere stolovej lampy nemôžete zabudnúť na výber žiarovky, ktorá vydáva svetlo podobné dennému. Svetlo bielej a studenej farby vždy podporuje koncentráciu a stimuluje, nebude mať negatívny vplyv na zrak a čo je nemenej dôležité - neunavuje zrak a ukazuje skutočné farby.

Nezabudnite, že pre pravákov by mala byť stolová lampa na ľavej strane písacieho stola a pre ľavákov by mala byť stolová lampa na pravej strane.

 

Alternatíva stolovej lampy v študentskej izbe

V prípade k nechcete v študentskej izbe stolové lampy, napríklad z dôvodu príliš malého priestoru na stole, budú sa hodiť stojacie lampy s nastaviteľným rámom, ktorý umožňuje nastaviť uhol dopadu svetla. Ak nie je stojaca lampa pre vás to pravé, tak pre majiteľov malého písacieho stola môže byť zaujímavým riešením zdroj svetla v podobe nástenných lámp na jeho oboch stranách. Nezabúdajme však, že stolná lampa je pre študenta najfunkčnejšia.

 

Lampy- Merkury Market

 

Nočné lampy

Rovnako nevyhnutné je správne osvetlenie v zóne plniacej rolu spálne. Nezabúdajme, že po celom dni učenia a hrania bude teplá farba jemného osvetlenia pre oči úľavou. Dobrou voľbou tu bude bodové svetlo zo stojacej lampy, nástenného svietidla alebo svietiaceho nočného svietidla umiestneného na skrinke.

 

Dodatočné osvetlenie

Vhodne zvolené osvetlenie dokáže v študentskej izbe navodiť jedinečnú atmosféru. Moderné LED svietidlá, ktoré vyžarujú svetlo rôznych farieb, je možné stmievať a rozjasňovať. LED lišty a pásiky dokážu navodiť náladu alebo zvýrazniť napríklad športové trofeje alebo kolekcie detských vychytávok.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Akú posteľ do detskej izby? Typy detských postelí


Aké závesy do obývacej izby pre rok 2022?


Úložný priestor v detskej izbe praktické riešenia ktoré pomôžu udržať poriadok v izbe vášho drobca!

Späť