Aké závesy do obývacej izby pre rok 2022?

08.11.2022

Nič nezvýrazní charakter miestnosti tak krásne ako vzdušné záclony a závesy. Hoci pri zariaďovaní domova najčastejšie venujeme pozornosť nábytku, sú to práve len starostlivo vybrané potrebné doplnky, ozdoby a detaily, ktoré do nej navodia túto jedinečnú atmosféru.

Závesy zaujímajú osobitné miesto v početnej skupine dekorácií obývačky. A hoci móda okien bez nich v poslednej dobe silnie, stále veríme, že štýlové závesy a záclony v obývačke sú základ. Pri výbere závesov do obývačky sa oplatí sledovať aktuálne trendy a tipy interiérového dizajnu a hľadať vzory, ktoré sú v danej sezóne dekoratérmi najobľúbenejšie a oceňované. Koniec koncov, elegantné závesy sú kľúčom k dizajnovému interiéru.

Ste zvedaví, na čo staviť túto jeseň? Nezabudnite skontrolovať, čo použiť na dekoráciu okien!

 

Závesy hotové- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Módne závesy v roku 2022 - vzdušné a ľahké verzus ťažké a tmavé

2. Hotové závesy alebo na metrážové?

3. Závesy pre obývačku v škandinávskom štýle

4. Moderná obývacia izba a najmódnejšie okenné dekorácie

5. Štýlové vintage závesy

6. Módne závesy do obývačky boho v zemitých tónoch a sýtych odtieňoch

7. Závesy do obývačky ťažké a zatemňujúce

8. Módne okná v roku 2022 – svetlé a odkryté

9. Módne rolety v roku 2022 - rímske alebo plisované alternatívy klasických závesov



 

Módne závesy v roku 2022 - vzdušné a ľahké verzus ťažké a tmavé

Pýtate sa, či sú závesy stále v móde? Oplatí sa ich použiť pri zariaďovaní obývačky? Alebo možno je lepšie vzdať sa ich v prospech roliet či žalúzií?

Veľká voľnosť pri úprave interiéru znamená, že si každý vyberie, čo sa mu páči, no treba zdôrazniť, že závesy sú stále žiadaným prvkom interiérového dizajnu. Sú nadčasovým spôsobom, ako ozdobiť okná, vybudovať a dotvoriť atmosféru, v ktorej je miestnosť zariadená. Závesy interiér zútulnia a jednoducho skrášlia.

Ktoré aranžácie okien boli v roku 2022 najviac oceňované? Čo vládne na módnych výstavách a veľtrhoch?

V prvom rade jednoduché a jemné vzory závesov. Riešenia, ktoré neberú svetlo, priestor opticky zväčšia a interiér ešte viac presvetlia. Aj to sú modely z prírodných tkanín siahajúce od stropu až po zem – často na ňu voľne padajúce.

 

Závesy hotové- Merkury Market

 

Hotové závesy alebo na metrážové?

Výber záclon, ktoré nám dnes trh ponúka, je jednoducho ohromujúci. Môžeme si vybrať medzi klasickými konfekčnými modelmi a metrážnymi závesmi. V ponuke našej predajne Merkury Market nájdete ľahké a vzdušné závesy z voálu, šifónu alebo tylu, prírodné závesy z ľanu či bavlny, ale taktiež ťažké štýlové závesy ako je materiál velúr a zamat.

Pri hľadaní tých dokonalých sa oplatí riadiť sa štýlom obývačky. Závesy majú zdôrazniť charakter interiéru a krásne ho zobraziť. Ak je teda hotová súprava dokonale vhodná, možno ju úspešne použiť. Ak však chcete a máte radi nezvyčajné riešenia, hľadajte metražné závesy. Ich výber je oveľa väčší.

 

Závesy pre obývačku v škandinávskom štýle

V malej škandinávskej obývačke budú najlepšie fungovať závesy, svetlé a hladké, bez vzorov. Vďaka nim bude interiér pôsobiť priestrannejšie a svetlejšie. Škandinávsky štýl miluje bielu, béžovú a sivú, a preto by ste medzi týmito farbami mali hľadať dokonalé okenné dekorácie. Stojí za to vybrať si nielen správnu farbu, ale aj materiál na záclony a závesy podľa najnovších trendov, a tu sa dizajnéri zameriavajú na vhodné prírodné bavlnené tkaniny a svetlé závoje.

 

Moderná obývacia izba a najmódnejšie okenné dekorácie

Módne, moderné interiéry milujú minimalistické závesy v jednej farbe. Perfektnou voľbou do modernej obývačky budú módne závesy pripravené v noblesnej čiernej farbe. Správne vybraté sivé závesy alebo biele závesy z prírodných materiálov dodajú interiéru triedu a eleganciu. Závesy do obývačky imitujúce zemité tóny by mali zútulniť obývačku v klasických aranžmánoch.

 

Štýlové vintage závesy

Hľadáte inšpiráciu a výnimočný spôsob, ako zariadiť svoju obývačku vo vintage atmosfére?

Túto sezónu si vyberte dizajnové závesy s kvetinovými vzormi, dodatočne nariasené alebo upnuté do strán. Novinkou na trhu sú závesy zakončené niekoľkými radmi volánov, tento vzor sa skvele hodí do obývačky v štýle vintage, ale aj retro a boho.

Závesy vo vintage obývačke sú tiež tým správnym výberom. Dominuje tu materiál ako ťažká, hrubá bavlna, velúr a zamat.

 

Módne závesy do obývačky boho v zemitých tónoch a sýtych odtieňoch

Hoci intenzívne odtiene závesov si stále nájdu dav verných fanúšikov, v roku 2022 sa pre boho styling oplatí zvoliť tlmené zemité tóny. To znamená, že rôzne odtiene hnedej, béžovej alebo tlmenej zelenej budú vždy dobrou voľbou. Boho miluje prírodu a všetko, čo s ňou súvisí, preto aj závesy "natur" budú ako stvorené do aranžmánu. Svetlé závesy sú vždy dobrým riešením, ktoré nepreťažuje, ale krásne zdôrazňuje a inšpiruje.

 

Metrážne závesy- Merkury Market

 

Závesy do obývačky ťažké a zatemňujúce

Obývačka je miesto, kde občas potrebujeme trochu súkromia. Je to tiež priestor, ktorý by mal byť teplý, útulný a napomáhajúci relaxácii. Preto pri výbere záclon do obývacej izby stojí za to zvážiť tie, ktoré budú hrubé a úplne zakryjú interiér. Pamätajte, že zatemňovacie závesy do obývačky nemusia byť tmavé. Vďaka konštrukcii závesov aj veľmi svetlé látky 100% zatemnia miestnosť.

 

Módne okná v roku 2022 – svetlé a odkryté

Módne, moderné okná roku 2022 tiež nie sú ničím zdobené. Ak nie ste fanúšikom záclon a závesov a necítite potrebu ich zaviesť do interiéru obývačky, môžete nechať okná odkryté. Okno bez záclon a závesov je dokonalým pozadím pre dekorácie a doplnky. Krásne tam budú vyzerať kvety, fotorámiky či suveníry z rodinných výletov.

V najnovších trendoch roku 2022 je minimalizmus na prvom mieste. Preto, keď sa rozhodnete pre toto riešenie, zamerajte sa na módne a dizajnérske trendy.

 

Módne rolety v roku 2022 - rímske alebo plisované alternatívy klasických závesov

Rolety sú tiež skvelým spôsobom, ako ozdobiť okná vedľa závesov. Rolety do obývačky, kuchyne či detskej izby v roku 2022 sú samozrejme tie klasické - rolovacie alebo rímske rolety, ktoré sú podstatou moderného dizajnu. Ak vám záleží na módnych riešeniach, určite venujte pozornosť rímskym roletám. Ide o obtiahnuté a vyhrnuté modely, ktoré pôsobia mimoriadne štýlovo a elegantne. Podľa potreby je možné rímske rolety namontovať na stenu alebo na krídlo okna.

Pozoruhodné sú aj modely plisovaných žalúzií, ktoré čoraz viac nahrádzajú tie zrolované. Hlavnou výhodou plisovaných roliet je, že umožňujú úplne zakryť okno alebo zakryť jeho vybranú časť, a to smerom nahor aj nadol. Na toto riešenie sa v najbližších sezónach určite nezabudne.

Pozývame vás na nákup v Merkury Market. Náš internetový obchod a kamenné predajne ponúkajú najväčší výber záclon a závesov. Nájdete u nás jedinečné látky, ktoré sa hodia do rôznych interiérov.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Interiéry v rustikálnom štýle - klasická krása, ktorá nikdy nezmizne


Svet záclon


Rímske rolety alebo závesy - čo je lepšie do obývacej izby?

Späť