Akú posteľ do detskej izby? Typy detských postelí

22.11.2022

Jedným z mála dôležitých rozhodnutí, ktorým čelíme pri zariaďovaní detskej izby, je výber správnej postele. Detská posteľ by mala byť pohodlná a funkčná, primerane prispôsobená veku a výške vašich ratolestí. Iná posteľ bude vyhovovať potrebám mladšieho dieťaťa a iná staršiemu.

V prípade ak chcete mať istotu, že vybraný model je ušitý na mieru vášmu dieťaťu, využite tipy našich špecialistov. V tomto článku vám prezradíme, aká je najlepšia voľba pre detskú posteľ.

 

Detské postele - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo treba zvážiť pri hľadaní dokonalej detskej postele pre vaše deti?

2. Dodatočné zabezpečenie detskej postieľky

3. Pohodlné a bezpečné postieľky pre najmenšie deti

4. Štylizovaná posteľ do detskej izby

5. Poschodová posteľ pre staršie deti

6. Z čoho môže byť detská poschodová posteľ vyrobená?

7. Akú posteľ kúpiť pre najstaršie dieťa?

8. Ako vybrať veľkosť postele pre dieťa?



 

Čo treba zvážiť pri hľadaní dokonalej detskej postele pre vaše deti?

Predtým, ako sa posteľ stane súčasťou izby pre dieťa, je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých vecí. Výber postele nemôže byť náhodný, pretože je to potom krok ku katastrofe. Vyberte si detskú posteľ s ohľadom na:

Vek dieťaťa

Inú posteľ vyberieme pre ročné dieťa, inú pre batoľa, inú pre tínedžera. Detské postele sa líšia vizuálne aj veľkosťou. Hľadajme teda model, ktorý najlepšie zodpovedá veku a preferenciám dieťaťa. Malé dieťa rýchlo rastie, možno nás láka mať detskú posteľ, ktorá porastie s ním. Nezabudnite, že posteľ v detskej izbe by nemala zaberať príliš veľa miesta. Skontrolujte rozmery postieľky a pred kúpou sa uistite, že je vaše dieťa pripravené na normálnu posteľ.

Hmotnosť dieťaťa

Detské postele s matracmi by mali byť vždy prispôsobené hmotnosti dieťaťa. Rôzne konštrukcie postelí sú prispôsobené rôznym zaťaženiam. Vyberajme teda s rozumom. Pri nákupe sa oplatí opýtať sa na konkrétne parametre nábytku, aby ste našli ten, ktorý vášmu dieťaťu poskytne bezpečie a pohodlie. Iná posteľ bude fungovať pre niekoľkokilové bábätko a iná pre mladého muža s hmotnosťou niekoľko desiatok kilogramov. Nezabúdajte, že pri výbere správneho matraca je dôležitá aj hmotnosť. Čím je vyššia, tým väčšiu pozornosť treba venovať výberu správneho modelu.

Nezávislosť dieťaťa

Toto je veľmi dôležitý bod. Dieťa v posteli by malo byť v bezpečí aj počas veľmi hlbokého a nepokojného spánku. Malé deti, ktoré treba uložiť do postieľky a vybrať z postele, by mali spať v modeloch so zábranou. Väčšie deti, ktoré už majú dobre vyvinutú pohybovú koordináciu a vedia samy vliezť do postieľky a vstať z nej, môžu využiť postieľku s rebríkom alebo stupienkami.

Staršie dieťa môže dostať posteľ bez zábrany. Navyše, príliš vysoká posteľ pre niekoľkoročné dieťa môže byť jednoducho nepraktická. Ak sa dieťaťu nepáči jeho hniezdočko, možno v ňom nebude chcieť spať a v noci sa vkradneť do spálne svojich rodičov.

 

Detské postele - Merkury Market

 

Dodatočné zabezpečenie detskej postieľky

Od nezávislosti plynule prechádzame k ďalšej dôležitej otázke, ktorou sú doplnkové prvky zabezpečenia a lôžkovej výbavy zlepšujúce bezpečnosť a komfort používania. Deti sú rôzne – niektoré spia pokojne, iné sa neustále vrtia a ďalšie majú tendenciu sa budiť v polospánku. V tomto prípade je nevyhnutná detská postieľka s príslušnými bezpečnostnými prvkami, ktorá zabráni pádu batoľaťa.

 

Pohodlné a bezpečné postieľky pre najmenšie deti

V živote každého batoľaťa príde okamih, keď premení postieľku na posteľ. Prvá detská posteľ by mala byť pohodlná, bezpečná a čo je veľmi dôležité, prispôsobená očakávaniam bábätka. V prípade, že chceme povzbudiť naše batoľa, aby spalo celú noc vo vlastnej postieľke, stojí za to nájsť model, ktorý bude splneným detským snom.

A tu prichádza prvá veľká výzva – nájsť posteľ pre detskú izbu, ktorá bude spĺňať očakávania rodičov a detí. Výrobcovia detského nábytku pristupujú k tejto téme s veľkým pochopením a radi predstavujú nové zaujímavé modely, ktoré majú dieťa očariť a presvedčiť rodičov, že konkrétny model bude tým pravým!

 

Štylizovaná posteľ do detskej izby

Už nejaký čas môžeme na trhu nájsť postele štylizované ako pretekárske autá, hasičské autá alebo superhrdinské vozidlo. Lode na kolieskach zdobené motívom rozprávky alebo lákavé krásnymi pastelovými farbami. Deti si majú z čoho vyberať.

Čo na to hovoria rodičia?

Ako ukazujú naše skúsenosti, pestré a rozprávkové postele pre deti sú naozaj obľúbené. Okrem rozprávkových vzorov a farieb sú totiž detské postele vyrábané s osobitnou starostlivosťou. Majú množstvo bezpečnostných prvkov a vybavenia, ktoré zaisťujú, že dieťa je počas spánku v bezpečí a rodičia sú pokojní.

Skutočným hitom posledných sezón je domáca posteľ s úložným priestorom na uloženie hračiek, ktorá sa pri správnej úprave stane útočiskom dieťaťa.

Špecialista radí! Pri výbere detskej postele sa oplatí venovať pozornosť: rozmerom postele, materiálu a matracu.

 

Poschodová posteľ pre staršie deti

Veľkou dilemou rodičov pri výbere postele pre súrodencov je optimálne rozmiestnenie nábytku v izbe. Je veľmi bežné, že súrodenci zdieľajú izbu spolu. Dve plnohodnotné postele zaberajú veľa miesta, preto je poschodová posteľ perfektnou alternatívou.

Naši zákazníci sa pri nákupe často pýtajú, či je takáto poschodová posteľ bezpečná? Alebo by možno bola manželská posteľ lepším riešením pre súrodencov?

V tejto chvíli chceme vyvrátiť všetky mýty. Poschodová posteľ je bezpečná. Najmä ak si vyberieme model od osvedčeného výrobcu. Nezabúdajme, že dnes sa detský nábytok vyrába podľa mnohých prísnych noriem. Starostlivosť o bezpečnosť a pohodlie najmenších užívateľov sa stala štandardom.

Na trhu dostupné poschodové postele disponujú vhodnými zábranami proti pádu, pohodlnými rebríkmi či schodíkmi a niekedy aj ďalším praktickým vybavením, ako sú police na drobnosti, čalúnené ochranné panely alebo vstavané nočné lampy.

 

Z čoho môže byť detská poschodová posteľ vyrobená?

Poschodové postele sa dnes vyrábajú z mnohých materiálov, z ktorých najobľúbenejšie sú: posteľ z borovicového dreva a kovová posteľ. Podpera detskej postele by mala zohľadňovať vek a výšku detí. Manželské postele môžu mať rôznu výšku a dĺžku. Medzi množstvom modelov nájdeme detské postele pre mladšie aj staršie deti.

Pamätajte, že bez ohľadu na model je najdôležitejšou súčasťou nábytku vždy jeho matrac, pretože je zodpovedný za kvalitný spánok.

 

Nábytok do detskej izby- Merkury Market

 

Akú posteľ kúpiť pre najstaršie dieťa?

Deti vyrastajú rýchlo, najmä tínedžeri. Posteľ pre takéto dieťa by mala byť upravená tak, aby o rok-dva bola stále funkčná. Za zváženie stojí výber o niečo väčšieho modelu, ktorý bude vášmu dieťaťu úspešne slúžiť dlhú dobu. Podľa nášho názoru je najlepším riešením vybrať si jednolôžkovú plnohodnotnú posteľ pre dospelých.

 

Ako vybrať veľkosť postele pre dieťa?

Detské postele dostupné na trhu sú v rôznych veľkostiach. Najmenšie - 100 x 60 cm. o niečo väčšie 140 x 70 cm a nakoniec plnohodnotné postele 180 x 90 cm. Ak má posteľ slúžiť niekoľko rokov, je lepšie rozhodnúť sa pre väčší model, ktorý bude funkčnejší.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Podkrovný nábytok do detskej izby


Poschodové postele - dômyselné riešenia pre detskú izbu


Farebne a rozprávkovo – ako zariadiť detskú izbu?

Späť