Nástroje užitočné pri renovácii domov - zistite, čo u vás doma nesmie chýbať

16.10.2022

Je ťažké si predstaviť dom bez nástrojov. Aj keď možno nie vždy oceníme ich hodnotu, v tomto prípade nám nástroje uľahčujú každodennú prácu a pomáhajú pri opravách drobných porúch. Sú nepostrádateľným prvkom pri renovácii domov.

Kladivo, skrutkovač, skrutkovač s vymeniteľnými hrotmi, orezávač, univerzálne kliešte, vodováha alebo tavná lepiaca pištoľ, to sú len niektoré z nástrojov, ktoré Vám umožní prácu pri rekonštrukcii domu, renovácii bytu, ale aj pri jednoduchých opravárenských prácach.

Aké nástroje by ste mali mať doma? Čo môže byť užitočné pri renovácii? Pozrite sa, ako skompletizovať dokonalú súpravu náradia a čo sa oplatí dodať do domáceho kufríka či skrinky na náradie a aby ste sa nemuseli naháňať za pomocou niekde inde?

 

Náradie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ručné náradie, ktoré by ste mali mať doma

2. Elektrické náradie užitočné pre intenzívnu prácu



 

Ručné náradie, ktoré by ste mali mať doma

Prvou skupinou nástrojov, o ktorých vám chceme povedať, sú ručné nástroje. Ide o najjednoduchšie náčinie, no zároveň mimoriadne dôležité. Bez správnej súpravy náradia nemôžeme robiť doslova nič.

Čím sa teda oplatí zásobiť? Ktoré nástroje užitočné pri renovácii domov by mali byť v našom domácom kufríku?

Kladivo - najznámejší a najpoužívanejší ručný nástroj.

Kladivo sa používa na zatĺkanie klincov, ale môžete ho využiť aj na mnoho rôznych prác pri renovácii či oprave. Práve z tohto dôvodu je kladivo prvou položkou v domácej súprave náradia. Na čo si dať pozor pri kúpe kladiva? V prvom rade na vyrobenie násady. Musí byť pevná a správne pripevnená k hlavnej časti. Pri intenzívnej práci je ideálne použitie kladiva s pogumovanou rukoväťou. Je dobré mať v súprave dve alebo tri kladivá, rôznych veľkostí na rôzne práce.

Vodováha

- je nástroj, ktorý pomáha pri presnom určení úrovne roviny. Hodí sa najmä pri stavebných a rekonštrukčných prácach, pri dokončovaní bytu, ako aj pri každodenných kutilstvách. Na trhu nájdete klasické vodováhy z plastu alebo hliníka a laserové vodováhy, sú presnejšie a funkčnejšie.

Kombinačky

– malé ručné kliešte slúžiace na strihanie drôtov alebo vyťahovanie zatĺkaných klincov. Rovnako ako v prípade kladiva, aj pri výbere klieští je veľmi dôležité prevedenie rukoväte a masívnosť celej konštrukcie. Rukoväť by mala byť pohodlná a dobre padnúť do ruky.

Meter alebo zvinovací meter

- pri rekonštrukcii alebo zariaďovaní interiéru treba často niečo odmerať, na túto úlohu je nepostrádateľný meter alebo zvinovací meter. Na trhu nájdete výrobky rôznych dĺžok - odporúčame - vyberte si meter dlhý aspoň 5 m. Rovnako ako je to v prípade iného ručného náradia, aj pri výbere metra stojí za to venovať pozornosť materiálu, z ktorého bol vyrobený, ako aj doplnkové prvky, ako je zámok alebo západka.

Stolárska ceruzka

- jej použitie je samozrejmé, no výber konkrétnej ceruzky nie. Na trhu nájdete ceruzky rôznych stupňov tvrdosti a spôsobu fungovania. Oplatí sa Vám kúpiť si automatický model, ktorý je vybavený veľmi tenkým stylusom, ktorý nezanecháva hrubé a nevzhľadné stopy.

Sada skrutkovačov (šroubovákov)

- môže pozostávať z niekoľkých alebo dokonca niekoľkých desiatok prvkov, ktoré sú potrebné pri mnohých renovačných a dokončovacích prácach. Hovoríme nielen o plochých a krížových skrutkovačoch, ale aj o špeciálnych modeloch, ako je tiež skúšobný skrutkovač, pomocou ktorého si môžete kontrolovať prietok prúdu. Sada skrutkovačov alebo šroubovákov je dôležitou súčasťou každého kufríka pre domácich majstrov.

Kľúče

- oplatí sa kúpiť aj v sadách. Na trhu sa predávajú celé boxy, v ktorých nájdeme kľúče na rôzne aplikácie. Obzvlášť užitočné budú račňové kľúče.

Nôž s vymeniteľnou čepeľou

- nože, čalúnnické nože, montážne nože sú len niektoré z názvov používaných na označenie nožov s vymeniteľnou čepeľou. Nože majú mnohostranné využitie, používajú sa na rezanie plastov, kartónu alebo materiálu. Skladacie nože sa vyznačujú predovšetkým prítomnosťou zámku, ktorý zabraňuje náhodnému zloženiu čepele. Dajú sa rýchlo a pohodlne zložiť a schovať do rukoväte.

 

Elektrické náradie užitočné pre intenzívnu prácu

Elektrické náradie je náradie poháňané elektrinou, najčastejšie s napätím 230 V. Uľahčuje prácu, ktorá by bola ťažká, zdĺhavá alebo nepohodlná pri vykonávaní ručným náradím. V súčasnosti sú čoraz viac napájané batériami.

Skrutkovač - vŕtačka

Absolútnou nevyhnutnosťou pre každého kutila na prácu je vŕtačka / skrutkovač. Pomôcka, vďaka ktorej budeme môcť vykonávať mnohé práce pri rekonštrukcii bytu. Vŕtačky/skrutkovače sú malé nástroje, ktoré sú zvyčajne akumulátorové, ktoré sa používajú na skrutkovanie a odstraňovanie skrutiek a na vŕtanie do rôznych materiálov.

Pri výbere akumulátorovej vŕtačky / skrutkovača je potrebné venovať pozornosť technickým parametrom súvisiacim s generovaným výkonom a maximálnym krútiacim momentom dosiahnutým vnútorným mechanizmom. Určujú účinnosť elektrického náradia pri vŕtaní otvorov, ako aj pri skrutkovaní a odskrutkovaní rôznych druhov prvkov veľkou silou. Je vhodné kontrolovať okrem toho aj výkon, krútiaci moment a regulačné systémy.

Príklepová vŕtačka

Na domáce použitie poslúži aj obyčajná príklepová vŕtačka s nastaviteľnou rýchlosťou otáčania. Je lepšie vyberať modely, ktoré majú v súprave sadu vrtákov a vďaka tomu umožňujú dokonalé prispôsobenie hrotu typu práce. Vymeniteľné vrtáky môžu byť určené do betónu, kovu alebo dreva.

Príklepová vŕtačka je zariadenie, ktoré sa vyznačuje použitím príklepového mechanizmu. Rázová sila vznikajúca pri práci umožňuje efektívne a rýchle vŕtanie aj veľkých otvorov, a to aj do veľmi tvrdých materiálov.

Podobne ako iné elektrické náradie, aj vŕtačka funguje napájaná napätím 230 V. Kvôli pohodlnosti používania a komfortu práce v dome, si môžete kúpiť - niektorí výrobcovia ponúkajú - aj akumulátorové modely, ktoré sú napájané vhodnou batériou. To zvyšuje možnosť použitia náradia aj na malých alebo na stiesnených miestach kde nie je možné pripojiť sa ku zdroju energie.

Riešenie domácich porúch alebo vykonanie renovácie Vám môže priniesť veľkú spokojnosť. Aby ste mohli vykonávať všetky náhle a plánované práce a činnosti bez problémov a zbytočných nervov, stojí za to získať potrebnú súpravu náradia a elektrického náradia vopred. Je dobré mať vo vašom dome, vo svojej dielni základné vybavenie potrebné pri renovácii a každodennom kutilstve. Takto pripravený si môžete poradiť s akoukoľvek poruchou či renováciou.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Záhradná dreváreň - búda na drevo náradie


Ako skladovať záhradné náradie a vybavenie


Nápad na efektívne osvetlenie záhrady

Späť