Musí kreslo ladiť s pohovkou?

16.12.2022

Obývacia izba je jednou z najdôležitejších miestností v každom dome a byte, takže jej usporiadanie by malo byť úchvatné, zaujímavé a funkčné. Pri kúpe zariadenia ste určite mysleli aj na správny výber čalúneného nábytku.

Pohovka alebo sedačka? Kreslo alebo rohová sedacia súprava?

Existuje veľa možností a nábytok sa často kupuje až po prvom usporiadaní interiéru.

Potom nastáva problém – musí novo zakúpené alebo pridané kreslo do obývačky farebne a typom poťahu ladiť s ostatnými výrobkami? Pozrite sa s nami!

 

Čalúnený nábytok - merkury market

 


V tomto článku:

1. Ako si vybrať kreslo do obývačky k pohovke?

2. Kreslo, ktoré ladí s pohovkou, alebo práve naopak?

3. Kde budú sedacie súpravy do obývačky fungovať?

4. V akých usporiadaniach sa odporúča kontrast?

5. Môžete dať kreslo ušiak vo farbe púdrovej ružovej k sedačke v inom odtieni?

6. Ako zladiť čalúnené kreslá so vzormi k ostatnému sedaciemu nábytku?



 

Ako si vybrať kreslo do obývačky k pohovke?

Pri premýšľaní o tom, ako vybrať kreslo k pohovke, je dôležité hľadať inšpiráciu medzi najzaujímavejšími štýlmi interiéru. Pekne zariadená obývacia izba bude mať svoj jedinečný charakter, preto by sa do už navrhnutého interiéru mali pridávať nové prvky opatrne.

V niektorých štýloch interiérového dizajnu sa dokonca odporúča celý rad nábytku, v iných je to neprijateľné. Kreslo k sedačke je dobré vybrať tak, aby celok pekne zapadol do zvoleného štýlu zariaďovania interiéru.

V niektorých prípadoch by ste mali kreslo k pohovke vyberať tak, aby oba kusy nábytku mali rovnaké čalúnenie a v iných interiéroch je nasadený výraznejší alebo svetlejší kontrast. V kontrastných kombináciách sa kreslo a pohovka môžu líšiť iba farbou, štruktúrou čalúnenia alebo formou výrobku.

 

Čalúnený nábytok

 

Kreslo, ktoré ladí s pohovkou, alebo práve naopak?

Výber kresla do obývačky nie je jednoduchá záležitosť. Dôležitý je nielen tvar kresla, ale aj materiál, z ktorého je vyrobené, ako aj farba a textúra poťahu.

Ťažké kožené kreslo bude vyzerať pekne v klasických interiéroch, kde prevládajú prírodné materiály, no neobstojí v minimalistických, svetlých aranžmánoch škandinávskeho či hygge štýlu.

Do klasických, vintage alebo rustikálnych interiérov sa naopak nehodí ľahké prelamované kreslo s vysokými nohami. Aby ste si vybrali to správne kreslo k pohovke, mali by ste venovať pozornosť štýlu interiéru a riadiť sa ním.

Klasické štýly sa skôr prikláňajú k nábytkovým zostavám, v ktorých je všetko k sebe dokonale zladené. Moderným štýlom zas nevadia kontrasty, a to aj veľmi výrazné, kde je červené kreslo kombinované s horčicovou alebo zelenou pohovkou.

Nezabúdajte, že interiér má slúžiť predovšetkým vám. Ak teda považujete za vhodné doplniť k danému kreslu pohovku, aj keď je v rozpore so všeobecne uznávanými normami pre daný štýl interiérového dizajnu, urobte to. Interiér obývačky potom bude pre vás pohodlnejší a zaujímavejší.

 

Kde budú sedacie súpravy do obývačky fungovať?

So zodpovedajúcim nábytkom bude usporiadanie takmer vždy vyzerať vhodne bez ohľadu na štýl interiéru, ktorý je v ňom použitý. Kreslo, ktoré má rovnaké čalúnenie a farbu ako sedačka, krásne zapadne do priestoru klasického aj moderného štýlu. V obývacej izbe sa zostava, ktorá pozostáva z podobného nábytku, stane atraktívnym zariadením.

Ak sa rozhodnete, že takýto aranžmán je pre vás príliš nudný, nemusíte nutne kreslo či pohovku vymieňať – stačia vám vhodné doplnky, vankúše či prikrývky v atraktívnych vzoroch a farbách, ktoré aranžmán oživia a dodajú mu nový lesk. Takéto kombinácie budú estetické, keď je materiál tlmený, aj keď zaujme svojou intenzívnou farbou.

Ľahko získate aj zaujímavý dizajn interiéru obývačky, kde je sedací nábytok čalúnený v rovnakých farbách. V takýchto prípadoch sa tiež nemusíte báť vytvárania dojmu chaosu či gýča, zladený nábytok bude vždy elegantnou zostavou.

 

V akých usporiadaniach sa odporúča kontrast?

Sedací nábytok nemusí byť vždy dokonale zladený. Svojpomocne si môžete vytvoriť zaujímavú zostavu sedacieho nábytku, ktorá poteší vašu domácnosť a vašich hostí. V takýchto kombináciách sa len veľmi zriedka podarí dokonale zladiť farby čalúnenia tak, aby bol všetok nábytok jednotný.

V škandinávskom štýle, japandi štýle a loft (podkrovnom) štýle sa často používajú jemné kontrasty, kde vedľa trocha odlišných kresiel stojí tlmená pohovka. Takúto sedaciu zostavu je dobré poskladať s nábytkom v bezpečnej farbe - sivá sedačka a krémové kreslá budú perfektné.

Jednoduchšie je zvoliť aj farbu kresla k sedačke v odtieňoch sivej, ktorá môže byť naozaj avantgardná.

 

Môžete dať kreslo ušiak vo farbe púdrovej ružovej k sedačke v inom odtieni?

Ak vás naopak zaujíma štýl, v ktorom sa toho veľa deje, choďte na výrazné kontrasty. Pop-artové a art deco interiéry potešia svojou voľnosťou a prekvapivými kombináciami. Tu sa kreslo a pohovka musia od seba líšiť!

Je dobré, ak nábytok nielenže nie je z rovnakej kolekcie, ale líši sa od seba aj vzorom, farbou a textúrou čalúnenia. V takejto obývacej izbe nie je ťažké vytvoriť chaos, takže nábytok by sa mal vyberať s vkusom. V takýchto aranžmánoch bude fungovať nábytok z rôznych kolekcií. Povolené sú bláznivé kombinácie, kde sa k trochu tlmenejšej sedačke pridá kreslo vo veľmi žiarivej farbe.

Ak sa vám takáto kombinácia zdá príliš drastická, vzdajte sa výrazných kontrastov. K tomu si môžete kúpiť napríklad nábytok v rovnakej farbe, ale s inou formou. Vďaka tomu bude rozdiel viditeľný na prvý pohľad a zároveň budú spoločné prvky spájajúce všetky kreslá a pohovky, ktoré spoja zariadenie dohromady. Môže ísť napríklad o pevné operadlo, osadené na vysokých drevených nohách alebo rovnakého dizajnu.

Rovnako zaujímavo budú vyzerať kreslá v rovnakom štýle, ale v inej farbe. Nie je to nudné riešenie a zároveň poskytuje určitú jemnosť a eleganciu. K takýmto aranžmánom sa výborne hodí ušiak.

Oba kusy nábytku musia stáť v jednej miestnosti, takže aj keď sa chcete zamerať na veľmi výrazný kontrast, je dobré ich skombinovať s dekoratívnym prvkom. V tejto úlohe dokonale poslúžia textílie v rovnakej farbe – vankúše, prikrývky alebo prehozy.

 

Kde budú sedacie súpravy do obývačky fungovať?

 

Ako zladiť čalúnené kreslá so vzormi k ostatnému sedaciemu nábytku?

Zvlášť pozoruhodné, pokiaľ ide o výber kresla k pohovke, kreslá s atraktívnymi vzormi si zaslúžia osobitnú pozornosť. Takéto nejednotné kreslo do obývačky sa môže stať skutočnou aranžérskou nočnou morou, ak nie je správne zladené s iným nábytkom.

Stojí za to vedieť, že štýly, ktoré používajú výrazné kontrasty, sú veľmi odvážne a len málo ľudí si ich vyberie. Vo väčšine prípadov sa volia tlmenejšie riešenia, kde môže byť vzorované kreslo náročné na usporiadanie.

To však neznamená, že by ste sa takýchto produktov mali vzdať. Takéto kreslo bude perfektné ako kus nábytku, ktorý vnesie trochu života do tlmeného, ​​minimalistického aranžmánu. Môže sa stať srdcom vašej obývačky, no pamätajte, že ostatné zariadenie by malo byť jemnejšie a tlmenejšie.

Nábytok v rôznych farbách dokáže potešiť a nemusíte sa báť nevšedných kombinácií. Experimentujte a skúšajte a nakoniec určite nájdete ten správny štýl a produkty pre vás. Pri kúpe nábytku pamätajte na to, že nemusia byť z jednej série. Úžasne spolu môže vyzerať aj nábytok, ktorý nie je z rovnakého radu.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Kto potrebuje rozkladaciu pohovku? Povedzme si, či sa ju oplatí mať


Zariaďujeme obývaciu izbu v paneláku - sprievodca v 3 krokoch


Aký čalúnený nábytok na bývanie so zvieratami?

Späť