Jedálenské stoličky v piatich štýloch interiéru

18.01.2023

Rôzne aranžmány si vyžadujú rôzne prvky, ktoré spolu vytvárajú jedinečný charakter interiéru. Nie je tomu inak ani so stoličkami – sedadlá, ktoré dobre fungujú v jednom štýle interiéru, nemusia nevyhnutne vyzerať tak dobre v inom.

Pri zariaďovaní bytu či domu sa oplatí vyberať zariadenie tak, aby pekne ladili s nábytkom, s predpokladmi zvoleného dizajnu interiéru. Existuje veľa štýlov interiérového dizajnu a niektoré z nich majú radi prírodné materiály, iné zase krikľavé farby a minimalizmus. Interiéry môžu byť usporiadané rôznymi spôsobmi, stojí za to, aby tam umiestnené jedálenské stoličky vyzerali krásne.

V našej ponuke internetového obchodu Merkury Market nájdete najrôznejšie jedálenské stoličky do obývačky, jedálne a kuchyne. Pozrite sa, aké modely budú fungovať v daných interiéroch a ako si vybrať ten správny model pre daný štýl interiéru.

 

Čalúnené stoličky - merkury market

 


V tomto článku:

1. Jedálenské stoličky v očarujúcom škandinávskom štýle

2. Stoličky v elegantnom glamour štýle

3. Stoličky v štýle Vintage - návrat ku klasickým riešeniam

4. Stoličky v minimalistickom štýle, teda hospodárnosť a funkčnosť

5. Stoličky v industriálnom štýle – v štýle, ktorý poteší



 

Jedálenské stoličky v očarujúcom škandinávskom štýle

V súčasnosti sú najobľúbenejšie štýly, ktoré umožňujú funkčné usporiadanie miestností a zároveň sú mimoriadne estetické a pohodlné. Jedným z týchto štýlov je škandinávsky štýl, ktorý si získal svoju obľubu vďaka vysokej praktickosti a svetlému, priehľadnému vzhľadu.

 

Jedálenské stoličky v očarujúcom škandinávskom štýle

 

Pri zariaďovaní interiéru v škandinávskom štýle by ste sa mali zamerať na nábytok, ktorý je jednoduchý vo svojej forme, ale zároveň elegantný. Dobre v ňom bude vyzerať čalúnená stolička, v ktorej budú mať materiály svetlé, tlmené farby. Najlepšie je, ak sú stoličky vyrobené z prírodných materiálov.

V ponuke našej predajne nájdete okrem iných napríklad čalúnené kreslá šedej a levandule. Zaujímavou ponukou budú aj jedálenské stoličky s drevenými tenkými vysokými nohami, ktorých sedák a operadlo sú vyrobené z materiálu s patchworkovým vzorom. Pohodlné stoličky, svojou formou ekonomické, ktoré zároveň prinášajú pocit útulnosti, nájdu svoje miesto aj v iných aranžmánoch. Medzi štýly, kde takéto modely dokonale ozdobia interiér, patria japandi, vintage, retro či Hampton.

 

Stoličky v elegantnom glamour štýle

Tento štýl plný lesku, ale aj nenútenej jemnej elegancie si získal uznanie najmä u žien. V dizajne glamour interiéru sa môže objavovať lesklý kov a moderný nábytok vo vysokom lesku. Biela farba sa tu často kombinuje s čiernou, môže byť kombinovaná tiež so zlatou, striebornou alebo fialovou. V romantickej verzii tohto štýlu sa často do miestnosti pridávajú púdrovo ružové doplnky.

 

Stoličky v elegantnom glamour štýle

 

V interiéri v štýle glamour stojí za to umiestniť čierne a biele stoličky. Je dobré, ak majú vybrané modely elegantné, mierne zakrivené tvary. Nemali by však byť príliš ozdobné. Často v glamour štýle sú to doplnky, nie vybavenie, ktoré dáva jedinečnú žiaru a charakter.

Náš návrh pre glamour štýl budú stoličky s bielym alebo krémovým sedákom a operadlom. Môžu byť postavené na štyroch vysokých, čiernych nohách alebo na striebornom, fantazijne ohnutom ráme. Takéto stoličky zdôraznia prestíž a eleganciu interiéru.

Elegantné glamour stoličky budú tiež dobre fungovať aj v minimalistických, módnych miestnostiach. Priestoru prospeje zavedenie takejto stoličky. Tieto modely nábytku budú dobre vyzerať aj v jedálni v škandinávskom, hamptonskom, anglickom alebo japonskom štýle.

 

Stoličky v štýle Vintage - návrat ku klasickým riešeniam

Moderné štýly interiérového dizajnu často odkazujú na klasickejšie riešenia. Príkladom sú štýly: rustikálny a vintage. Takéto štýly interiéru vytvárajú útulné miestnosti a výnimočne bohaté na vybavenie a doplnky. Do takýchto miestností sú ako stvorené modely čalúnených sedadiel.

Môžete staviť na rôzne farby čalúnenia, ale stojí za to, aby bol rám vyrobený z prírodného dreva. Nebojte sa zaviesť patchworkové vzory, ktoré budú v takýchto interiéroch vyzerať skvele. Klasickejšie štýly interiérového dizajnu majú tendenciu byť dekoratívnejšie a vintage štýl bude vyzerať podobne.

 

Stoličky v štýle Vintage - návrat ku klasickým riešeniam

 

Naším návrhom pre obývaciu izbu v štýle vintage budú čalúnené stoličky v atraktívnych, živých farbách. Takéto modely sú kvintesenciou luxusu, budú vyzerať skvele, keď sa ostatné prvky aranžmánu zmiernia. K takejto stoličke poslúži fľaškovo zelená, morská modrá alebo aj fuchsiová.

Druhým typom zaujímavých stoličiek budú tie s patchworkovým čalúnením. Patchworková stolička oživí interiérový dizajn, farebné, geometrické tvary určite upútajú pozornosť. Rám stoličky by mal byť vyrobený z prírodných materiálov. Takéto stoličky budú vyzerať zaujímavo aj v obývačke alebo jedálni v štýle boho alebo art-deco.

Týmto štýlom prospejú najmä patchworkové modely, ktoré zdôraznia voľný charakter aranžmánu, vnesú do interiéru dynamiku a budú v týchto miestnostiach mimoriadne dekoratívnymi prvkami.

 

Stoličky v minimalistickom štýle, teda hospodárnosť a funkčnosť

Geometrické tvary vyzerajú skvele v módnych interiéroch s moderným štýlom. Byt alebo dom, ktorý je zariadený v tomto štýle, je zariadený striedmo a výzdoby nie je veľa. Všetko je však veľmi funkčné, estetické a pohodlné na používanie.

To isté platí pre sedadlá. Stolička, ktorá má zdobiť módne moderné interiéry, by sa mala vyznačovať minimalizmom, takže tu budú dôležité jednoduché formy a geometrické riešenia. Interiérom prospejú tlmené farby či čierne čalúnenie. V minimalistickej obývačke môžete umiestniť stoličku, ktorá je vyrobená z plastu alebo ktorá má kovový rám.

 

Stoličky v minimalistickom štýle, teda hospodárnosť a funkčnosť

 

Čalúnené stoličky budú naším návrhom do minimalistického bytu. Výborne poslúžia najmä kožené modely – tie sa hodia k zvyšku zariadenia, najmä keď máte kožené pohovky alebo pohodlné sedačky z ekokože.

Ďalším návrhom, rovnako zaujímavým a zdôrazňujúcim minimalizmus a modernosť, bude plastová stolička. Kvalitný plast zabezpečí komfort sedenia, takáto stolička sa dá predávať aj v atraktívnej, veľmi nevšednej podobe. Dokonale ladí s kovovým rámom.

Minimalistické stoličky budú ozdobou aj obývačky v štýle glamour. V prípade tohto nábytku je najlepšie zvoliť rovnako ekonomický stôl.

 

Stoličky v industriálnom štýle – v štýle, ktorý poteší

V štýle loft sa objavujú aj prírodné materiály. Industriálny štýl je útulnou strohosťou interiérov a nebude tomu inak ani v prípade jedálne či obývačky. Tu budú skvele vyzerať tehlové steny a odtiene sivej a zemité farby zariadenia a doplnkov. Industriálny štýl je moderný štýl, preto by forma stoličiek mala byť ekonomická, no zároveň estetická a funkčná.

Modely, ktoré kombinujú drevo a kov, budú fungovať dobre - zvyčajne kovové nohy podopierajú drevené sedadlá. Sedačka môže, ale nemusí byť čalúnená. Tomuto modernému štýlu prospeje kvalitné drevo a kov, vďaka čomu budú výrobky zavedené do interiéru estetické a budú členom domácnosti slúžiť dlhú dobu.

 

Stoličky v industriálnom štýle – v štýle, ktorý poteší

 

Naším návrhom pre takéto interiéry bude určite stolička, ktorá sa vyznačuje jednoduchosťou použitia a funkčnosťou. Formy sú pomerne jednoduché, ekonomické, takže dekor nepôsobí príliš dekoratívne a chaoticky. Jednoduchosť foriem a nedostatok jasných farieb prinášajú do interiéru pokoj.

Farby našich návrhov sú kombináciou čiernej a odtieňov prírodného dreva. Drevo bude teplým akcentom a je viditeľné predovšetkým na vysokých nohách stoličiek. Stolík na vysokých, čiernych, kovových nohách s masívnou drevenou doskou pekne zapadne do industriálneho štýlu. Vďaka takejto zostave bude priestor skutočne atraktívny.

Podobný nábytok bude fungovať aj v štýle boho. Boho štýl však bude oveľa dekoratívnejší, takže formy stoličiek môžu byť o niečo dekoratívnejšie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Čalúnenie stoličky - ako ho zmeniť? Koľko to stojí? Zistite to!


Pohodlné záhradné stoličky - na čo obrátiť pozornosť? Poradíme!


Ako zrekonštruovať starú stoličku?

Späť