Pohodlné záhradné stoličky - na čo obrátiť pozornosť? Poradíme!

06.08.2022

Domáca záhrada je viac než len miesto na pestovanie efektných rastlín. Môžete v nej relaxovať, organizovať rodinné stretnutia alebo si jednoducho užívať blažený relax. Je to miesto, kde sa dá na jar a v lete tráviť veľa času, samozrejme za predpokladu, že to usporiadanie dovoľuje.

Každý, kto má čo i len malé množstvo zelene, dobre vie, že bez záhradného nábytku a doplnkov nie je záhrada pohodlná . Medzi nimi sú prvky, ktoré tvoria základ pre pohodlný odpočinok - záhradné kreslá a stoličky - pretože o nich hovoríme, aby sa záhrada, balkón alebo terasa v okamihu zmenili na kráľovstvo chilloutu.

Plastové záhradné stoličky, ratanové záhradné stoličky, drevené záhradné stoličky a polyratanové záhradné stoličky a kreslá, ktoré sú najlepšie? Ako si vybrať ideálne záhradné sedenie? A nakoniec, čo je dôležitejšie, funkčnosť alebo estetika záhradných stoličiek? Na všetky tieto otázky sa pokúsime odpovedať v tomto článku!

 

Drevený záhradný nábytok- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Záhradné stoličky sú nepostrádateľným prvkom oddychovej zóny v záhrade

2. Rôzne typy záhradných stoličiek

3. Funkčné a pohodlné záhradné stoličky



 

Záhradné stoličky sú nepostrádateľným prvkom oddychovej zóny v záhrade

Záhrada je letná obývačka, kde sa často sústreďuje rodinný život. Máme radi spoločné grilovanie, večere pod holým nebom a popíjanie kávy s priateľmi obklopené krásnymi rastlinami. Aby ste si užili pohodlný odpočinok v záhrade, musíte správne vybaviť relaxačnú zónu. Tá by mala byť ergonomická a pohodlná. A tu prichádza priestor pre pohodlné záhradné stoličky.

Záhradné kreslá a stoličky sú dôležité, pretože domáce jedlá sa v lete jedia vonku. Pri ich výbere by ste mali brať do úvahy nielen ich veľkosť, ale aj odolnosť. Tento terasový nábytok je drahá investícia. Stojí za to zabezpečiť, aby vydržali maximálne niekoľko sezón a poskytli maximálny komfort. Záhradné stoličky by mali byť v centre pozornosti. Pohodlné záhradné stoličky sú dôležité, pretože budú k dispozícii pri rodinných stretnutiach a hostinách aspoň na niekoľko hodín.

 

Rôzne typy záhradných stoličiek

Výber stoličiek do záhrady je naozaj pôsobivý. Jednotlivé modely sa líšia vzorom, farbou, materiálom a odolnosťou voči meniacim sa poveternostným podmienkam. Ako nájsť tú najlepšiu spomedzi toľkých možností? Pomôže v tom prehľad najzaujímavejších modelov záhradných sedačiek.

Záhradné stoličky z plastu

Plastové záhradné stoličky sú už roky veľmi obľúbené. Sú lacné a odolné voči špine, dažďu, vysokým a nízkym teplotám, slnečnému žiareniu a dokonca aj mrazu. Navyše nevyžadujú údržbu a impregnáciu. Pokojne „zimujú“ na záhrade zakryté krytom, ktorý umožňuje bezpečné uskladnenie záhradného nábytku. A hoci nie sú príliš elegantné, stále si nájdu svojich prívržencov a objavujú sa ako prvok dekorácie na terase, záhrade, alebo na balkóne.

Treba však pamätať, že plastové záhradné stoličky nie sú obzvlášť pohodlné. A tu budú riešením záhradné podsedáky, ktoré sú okrem praktickej funkcie aj dekoratívnym a stylingovým prvkom.

Kovové záhradné stoličky

Kovové záhradné stoličky sú najodolnejšie a najmasívnejšie sedenia. Hoci navonok môžu pôsobiť chladne a stroho, srdcia si získavajú moderným dizajnom a nevšednými tvarmi. Pri výbere kovovej stoličky nezabúdajte, že kov je náchylný na koróziu. Kovové záhradné stoličky by mali byť po použití prikryté poťahmi, ktoré ich udržia v dobrom stave po dlhú dobu.

Záhradné ratanové stoličky

Pre milovníkov prírody budú skvelou voľbou stoličky vyrobené z ratanu. Prírodné pletené sedačky sú trvácne a plne odolné voči rôznym poveternostným podmienkam a navyše sa ľahko čistia. Výber záhradných ratanových stoličiek je to pravé pre záhrady upravené v štýle boho alebo retro. Budú dobre fungovať aj v moderných záhradách a priestoroch v štýle art deco, ako aj v klasickom štýle. Pri kúpe ratanového záhradného kresla si overte, či sa k nemu dá dokúpiť aj stôl. Nábytok v zostave vyzerá skvele.

Drevené stoličky do záhrady

Drevené záhradné stoličky sú v popredí záhradných sedačiek. Niet sa čomu čudovať, drevo je už desaťročia najčastejšie voleným nábytkovým materiálom. Jeho jedinečná atmosféra vám umožňuje usporiadať zelený priestor okolo domu atmosférickým a mimoriadne očarujúcim spôsobom. Je potrebné pripomenúť, že drevený nábytok vyžaduje pravidelnú údržbu, vďaka čomu zostane odolný voči vonkajším faktorom, najmä dažďu.

Drevené stoličky skvele fungujú v rustikálnych záhradách, ako aj v podkrovných zákutiach a v škandinávskom štýle.

Polyratanové stoličky

Ide o plastové stoličky, ktoré vyzerajú ako prírodný ratan. Pri kúpe polyratanových stoličiek si môžete byť istí eleganciou, moderným dizajnom a funkčnosťou, ktorá je pre mnohých prioritou. Materiál je nielen odolný, ale aj pomerne nenáročný na údržbu a čistenie. Nevyžaduje impregnáciu a náter a ak je správne chránený na zimu, bude slúžiť mnoho sezón.

 

Funkčné a pohodlné záhradné stoličky

Časy, keď sa záhradná stolička obmedzovala na svoju primárnu funkciu, sú preč. Dnes je záhradný nábytok navrhnutý tak, aby bol pohodlný. Treba pamätať, že nie všetky záhrady sú veľké a priestranné. Tam, kde nie je veľký priestor, je prioritou jednoduchosť. Preto je dobré použiť prvky, ktoré sa dajú využiť mnohými spôsobmi. Záhradné sedačky sa dajú vyklopiť, takže môžete relaxovať v ležiacej alebo naklonenej polohe. Moderné záhradné stoličky môžu mať aj opierku na nohy alebo poličku, užitočné pri čítaní kníh. Sú ľahké, takže sa ľahko prenášajú, no zároveň sú stabilné a bezpečné. Ešte viac vám spríjemnia odpočinok aj v malej záhradke.

Myslite na najmladších!

Netreba zabúdať, že rôzne stoličky môžu používať rôzni ľudia. V ponuke sú aj rôzne záhradné stoličky pre najmenších užívateľov. Keďže bezpečnosť je v záhrade prvoradá, treba im prispôsobiť veľkosť a výšku. Niektoré z nich môžu byť vybavené bezpečnostnými prvkami.

Detské záhradné stoličky môžete využiť ako na spoločné stolovanie, tak aj na relax na dvore. Pred nákupom by ste si mali skontrolovať, či je platný certifikát kvality týchto záhradných stoličiek. Skladacie záhradné stoličky je možné použiť, ak majú sedadlá sekundárnu funkciu, napríklad dekoratívnu. Využiť môžete aj prútené taburetky, leňošky či kreslá, ale aj pohovky a záhradné rohové sedačky. Terasový nábytok by mal byť vždy prispôsobený potrebám a preferenciám jeho užívateľov. Niet pochýb, že v lete by mal priestor záhrady poskytovať ideálne podmienky na relax, oddych a spoločné stravovanie.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Drevené záhradné lavice - ako na to?


Ako chrániť záhradný nábytok pred dažďom a mrazom?


Betónový gril v záhrade - ako ho naaranžovať?

Späť