Čas nás neprenasleduje ... hodiny v kuchyni, zistite, prečo sa oplatí ich tam mať!

03.11.2022

Každá izba v dome alebo byte má iné funkcie. Každý interiér má iný charakter, typický len pre seba – vrátane kuchyne. Nástenné hodiny môžu byť dokonalým doplnkom dekoratívnych kvalít kuchynskej miestnosti, berúc do úvahy nielen ich čisto praktické využitie, ktorým je kontrola plynutia času.

Hoci sa hovorí, že šťastní nepočítajú čas, hodiny, ktoré ladia s dekorom, sú skvelým nápadom na doplnenie aranžmánu. Hoci má viac než jedno zariadenie vo vašej kuchyni určite zabudovaný digitálny displej, na ktorom si môžete skontrolovať čas, vhodne zvolený ciferník zapadne do dizajnu interiéru a poskytne vám jedinečný estetický zážitok.

Ako teda vybrať nástenné hodiny do kuchyne? Ktoré kuchynské hodiny by ste si mali vybrať, aby zodpovedali klíme v nej panujúci? Poradíme!

 

Nástenné hodiny - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Nástenné hodiny do kuchyne – prečo sa oplatí ich tam umiestniť?

2. Ako si vybrať hodiny do kuchyne visiace na stene?

3. Kam zavesiť hodiny v kuchyni?

4. Kuchynské hodiny - moderné alebo klasické?



 

Nástenné hodiny do kuchyne – prečo sa oplatí ich tam umiestniť?

Nástenné hodiny sú užitočné zariadenie v každom interiéri. Aj v kuchyni môžu byť veľmi praktické pri varení či pečení. Možnosť pozrieť sa na ciferník, ktorý je na viditeľnom mieste, zlepší prípravu jedál. Samozrejme, domáce spotrebiče, ako sú rúry a mikrovlnné rúry, majú teraz displeje, ktoré ukazujú čas a majú budík. Možno sa teda pýtate, či vôbec potrebujete nástenné hodiny do kuchyne. Myslite však na to, že kuchynské hodiny nemusia byť len funkčným zariadením. Ak sú dobre zvolené, stanú sa krásnou dekoráciou zvýrazňujúcou charakter tohto interiéru. V závislosti od zvoleného modelu môžu byť farebne zladené so zvyškom aranžmánu, alebo môžu byť výrazným kontrastným prvkom oživujúcim dekor. Vybrať si tento praktický doplnok sa oplatí, aj keď výber hodín nemusí byť jednoduchý.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Ako si vybrať hodiny do kuchyne visiace na stene?

Pri výbere hodín do vašej kuchyne je potrebné zvážiť, či budú slúžiť len na meranie času alebo či budú aj ozdobou celej miestnosti. Najčastejšie sú modely hodín vybrané do kuchyne menšie ako tie do obývačiek a majú typicky praktickú funkciu ukazovania času. Veľmi často je však kuchyňa stredobodom celého domu a na takomto mieste môžu byť veľké hodiny aj efektným dekoratívnym doplnkom. Obrovský výber nástenných hodín uľahčuje nájdenie tých, ktoré budú najviac vyhovovať štýlu vášho interiéru a obohatia jeho vzhľad.

 

Kam zavesiť hodiny v kuchyni?

Stojí za zváženie, kam hodiny do kuchyne umiestniť, aby boli funkčné a zároveň jedinečné. Mali by byť dobre viditeľné z ktorejkoľvek časti kuchyne a mali by umožňovať rýchly prístup na kontrolu času počas varenia aj pri odpočinku pri stole. Už dlhú dobu je najčastejšie vyberaným miestom pre kuchynské hodiny prázdna stena nad jedálenským stolom. Vďaka veľkej ploche na tejto stene si môžete vybrať z hodín rôznych tvarov a veľkostí. Stena nad pracovnou doskou je tiež dobrým miestom, najmä v aranžmánoch, kde sú horné skrinky nahradené policami alebo je tam prázdny priestor.

Ak je vaša kuchyňa malá, na jej ozdobenie stačia jedny hodiny. Módnym trendom súčasnosti ako v obývačke, v spálni, tak aj v kuchyni je však zveriť niekoľko rovnakých hodín vedľa seba. Hodiny nie sú len ozdobou, preto by bolo dobré umiestniť ich do takej výšky, aby bol čas dobre čitateľný, takže na ciferníky stačí zdvihnúť zrak. Samozrejme nesmie byť príliš nízko, aby neprekážal pri každodenných činnostiach v kuchyni.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Kuchynské hodiny - moderné alebo klasické?

Hodiny do kuchyne by mali ladiť s celkovým charakterom interiéru. Mali by vytvárať súvislý celok s nábytkom a doplnkami, ktoré v ňom už máte. Niekedy však môže ísť o prvok, ktorý váš interiér úplne zmení a dodá mu charakter.

Ak máte radi minimalizmus a máte radi moderné aranžmány, stavte na moderné hodiny do kuchyne, ktoré sa vyznačujú geometrickými tvarmi a pokojnými farbami. Môžete sa rozhodnúť pre veľké hodiny s hladkým ciferníkom alebo dokonca bez čísel. Nástenné hodiny z dreva v rôznych odtieňoch, často v kombinácii s kovom, sa budú hodiť do industriálneho, podkrovného aj škandinávskeho interiéru. V klasickej, tradične zariadenej kuchyni dobre poslúžia modely napríklad z ošúchaného dreva s rímskymi číslicami alebo zaujímavé nástenné hodiny s kyvadlom.

Oplatí sa vybrať aj klasické hodiny s históriou, ktoré majú dušu. Do vašej kuchyne prinesú triedu a útulnú domácu atmosféru. Skvele zapadnú do miestností zariadených v anglickom, retro či provensálskom štýle. Nástenné hodiny so starožitným mechanizmom si nájdu cestu aj do moderných aranžmánov, kde je móda prelínať minulosť so súčasnosťou.

Retro nástenné hodiny do kuchyne

Ak si chcete vybrať hodiny do kuchyne v retro štýle, zvoľte menšie hodiny so štýlovými dekoráciami v podobe kedysi módnych porcelánových závesných tanierov. Môžete tiež dodatočne umiestniť hodiny, teplomer a barometer. Ak máte v interiéri štylizované spotrebiče, ako je digestor alebo rúra, voľte retro modely s podobnou atmosférou, ktoré ladia s dizajnom interiéru.

Podľa zmyslu pre estetiku a potreby si do svojho retro interiéru môžete vybrať kyvadlové alebo kukučkové nástenné hodiny. Veľmi módne sú aj staničné hodiny, ktoré sa osvedčia nielen v retro, ale aj vintage štýloch.

Drevené hodiny do kuchyne

Drevené hodiny do kuchyne sa budú hodiť do každého štýlu interiéru, do moderného, ​​klasického, rustikálneho, industriálneho aj vintage. Všetko závisí od spôsobu ich výroby a farieb. Kombinácia dreva a kovu alebo čiernych číslic na drevenom ciferníku dodá hodinám loftovo-industriálnu atmosféru. Táto kombinácia urobí z hodín na vašej stene jedinečnú dekoráciu. Dokonale bude vyzerať v rustikálnom interiérovom usporiadaní založenom na prírodných dokončovacích materiáloch.

Kovové hodiny do kuchyne

Jemné kovové kuchynské hodiny budú vyzerať perfektne v minimalistickom interiéri. Modely s malými vzormi a diskrétnymi číslami krásne ozdobia celú miestnosť. Skvele tu poslúžia aj kuchynské hodiny, ktorých mechanizmus budú napríklad ručičky pozlátené alebo čierne. Pre industriálne kuchyne sa oplatí zvoliť kovové hodiny v čiernej farbe. Módne budú aj modely zložené len z čísel, bez ciferníka, alebo len s rámikmi, ktoré po umiestnení na tehlovú či betónovú stenu budú pôsobiť elektrizujúcim dojmom.

Porcelánové hodiny do kuchyne

Možno si ešte pamätáte na steny v kuchyni vašej mamy či starej mamy, ktoré zdobili závesné porcelánové taniere a hodiny. Je to veľmi módna art deco téma. Porcelánové hodiny s bohatým zdobením zmenia každý interiér nielen v klasickom a retro štýle, ale oživia aj moderné interiéry.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Byt v ľudovom štýle je najhorúcejším trendom nadchádzajúcej sezóny


Ako zariadiť obývačku s krbom?


Módne pohovky v jesenných farbách. Zistite, čo bude módne v nadchádzajúcej sezóne!

Späť