Ako zariadiť obývačku s krbom?

10.10.2022

Máme radi útulné interiéry, ktoré lákajú teplom a útulnosťou, nabádajú k relaxácii a odpočinku. Nič tak nezvýrazňuje jedinečný charakter obývačky ako krb. Túto jedinečnú atmosféru máme radi najmä počas dlhých zimných večerov, keď za oknom lenivo padajú okvetné lístky a v krbe radostne tancujú iskry.

Zariadiť obývačku s krbom môže byť výzva, vyžaduje si nevšedné riešenia a naozaj dobré priestorové usporiadanie. V prípade ak chcete vedieť, ako zariadiť obývačku s krbom, inšpirujte sa našimi špecialistami, ktorí pre vás pripravili zaujímavé štýly s krbom v hlavnej úlohe.

 

Pohovky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Krb v elegantnej obývacej izbe

2. Samostatne stojaci krb - usporiadanie obývačky v paneláku alebo činžiaku

3. Útulná obývačka s rohovým krbom

4. Elektrický krb, kachle KOZA - alternatíva ku klasickým riešeniam

5. Ako si vybrať ideálne miesto pre krb

6. Pozrite si našu ponuku!



 

Krb v elegantnej obývacej izbe

Ako zariadiť obývaciu izbu s krbom a urobiť ju s charakterom?

No, existuje na to aspoň niekoľko dobrých riešení. Dnes chceme ponúknuť také, ktoré postaví krb do centra obývacieho štýlu. V moderných projektoch rodinných domov je miesto pre krb zvolené tak, že sa nachádza v centrálnej časti miestnosti. To má samozrejme svoje opodstatnenie. Krb sa má stať hlavnou dekoráciou interiéru, ktorá upriami pozornosť členov domácnosti aj hostí. Je to on, kto má potešiť a inšpirovať. Nábytok, dekorácie a doplnky vybrané pre styling umiestnené nad krbom sa majú stať pozadím pre kráľovský krb.

Usporiadanie krbu, ktorý má hrať prvé husle obývacieho stylingu, by sa malo obmedziť na maximalizáciu jeho prítomnosti v interiéri a zároveň obmedzenie dekoratívnosti textilného nábytku. Samotný krb je možné využiť ako miesto na vystavenie rodinných suvenírov, fotografií alebo príležitostných dekorácií. Obzvlášť obľúbeným riešením je zavesenie dekoračných vencov na krb, zdôrazňujúce ročné obdobie alebo blížiace sa sviatky.

 

Krby a krbové vložky- Merkury Market

 

Samostatne stojaci krb - usporiadanie obývačky v paneláku alebo činžiaku

Nie každý má to šťastie integrovať do interiéru tradičný krb. Pre tých, ktorí by si napriek určitým obmedzeniam chceli zariadiť obývačku s krbom, máme zaujímavý návrh. Samostatne stojaci krb, ktorý je „napodobeninou“ skutočného zariadenia.

Krbový portál je vyrobený z dreva, sadrokartónu alebo polystyrénu a štylizovaný tak, aby pripomínal skutočný krb. Konštrukciu je možné namontovať kdekoľvek, čím vytvoríte úplne personalizovaný štýl. Hoci v krbovom portáli nemôžete kúriť tradičným drevom, môžete doň umiestniť atmosférické sviečky, ktoré vnesú do obývačky útulnú, romantickú atmosféru.

Samostatne stojaci krb, hoci neposkytuje čaro teplého ohňa, má mnoho výhod. Môže sa stať aj miestom, kde vystavujeme cenné predmety, drobnosti či fotografie. Ak vzhľadom na umiestnenie bytu v modernom paneláku alebo činžiaku neprichádza do úvahy inštalácia skutočného krbu, krbový portál bude dokonalým riešením, ktoré poteší aj tých najnáročnejších.

 

Útulná obývačka s rohovým krbom

Rohový krb je veľmi zaujímavým riešením, využívaným najmä v otvorených, moderných obývačkách. Rohový krb, známy aj ako obojstranný krb, je zaujímavý model, ktorý vám umožní vychutnať si tancujúce plamene z rôznych častí obývačky.

Rohový krb je mimoriadne efektné riešenie, bohužiaľ nebude fungovať všade. Tam, kde sa dá namontovať, ponúka veľa dobrého. Napríklad obojstranný krb umiestnený na roh obývačky spojenej s jedálňou môže byť aj perfektným riešením na vykurovanie oboch miestností. Dobrý a funkčný krb má cenu zlata. Určite ho ocení každý, kto sa stane jeho majiteľom.

 

Elektrický krb, kachle KOZA - alternatíva ku klasickým riešeniam

Ďalším neobvyklým riešením, ktoré tu chceme spomenúť, sú elektrické krby alebo kachle nazývané koza. Ako zariadiť obývaciu izbu s krbom tohto typu? Tam, kde nezáleží na tradičnom krbe, možno úspešne nainštalovať elektrický. Toto riešenie, v posledných rokoch veľmi módne, dodáva interiéru teplo, aj keď nie priamo z horiaceho ohňa. Inštalácia elektrického krbu nevyžaduje špeciálne pripravené miesto ani komínové potrubie.

Obývacia izba s elektrickým krbom

Elektrické krby su zariadenie, ktoré pripomína obyčajný krb, no bez dreva, ohňa a popola. Krb je v tejto verzii poháňaný elektrinou, nepotrebuje komín ani žiadne dodatočné vetranie na odvod dymu, nehromadí sa v ňom popol a vyžaduje neustále prikladanie dreva. Môžeme teda s istotou povedať, že umiestnenie elektrického krbu do stredu usporiadania obývacej izby je vynikajúcim riešením.

Čo sú krbové kachle koza a ako ich použiť pri usporiadaní obývacej izby?

Krb s názvom koza je lacný a efektívny zdroj tepla, funguje na drevo, čo je ekologické palivo, bežne dostupné. Koza je voľne stojaca pec, rovnako ako krb dokáže spestriť vzhľad každého interiéru a dodať mu atmosférické čaro. Krby koza sa vyrábajú z ocele alebo liatiny, čo do značnej miery určuje ich konečný vzhľad. Oceľové kozy majú jednoduchý styling, sú menšie a majú nižšie vykurovacie parametre. Liatinové kozy majú na druhej strane oveľa elegantnejší vzhľad a sú efektívnejšie.

 

Krby a krbové vložky- Merkury Market

 

Ako si vybrať ideálne miesto pre krb

Ako zariadiť obývačku s krbom a ako nájsť ideálne miesto na jeho usporiadanie? Tu je niekoľko návrhov na uľahčenie tejto úlohy:

  • Berte do úvahy pevnosť podkladu. Odhaduje sa, že priemerná hmotnosť krbu je asi 800 kg, preto sa pred jeho inštaláciou oplatí uistiť, či je podlaha na danom mieste dostatočne stabilná a odolná. Tento problém samozrejme nevznikne pri inštalácii elektrického krbu alebo oveľa menšej kozy.

  • Uistite sa, že máte prístup ku komínu. Ten by mal mať požadované rozmery a spĺňať požiadavky na daný typ pece. Okrem toho by v tomto prípade mali vykazovať vysokú odolnosť voči teplu a vlhkosti.

  • Nájdite miesto mimo elektrických a vodovodných inštalácií. Ako zdôrazňujú odborníci, krb by mal byť namontovaný na stene na mieste, kde neboli vedené žiadne káble. Toto je bezpečnostná požiadavka.

  • Aby ste obývačku s krbom zariadili funkčne a útulne, dbajte na to, aby jeho umiestnenie nesťažovalo pohyb v interiéri. Toto je obzvlášť dôležité, pretože treba pamätať na to, že samotný krb nie je všetko. Dôležitý je aj priestor okolo krbu. Tu umiestnime potrebné krbové príslušenstvo ako stojan na drevo alebo poker. Správne umiestnenie by nemalo znamenať, že sa pri pohybe po obývačke budete musieť vyhýbať všetkým týmto doplnkovým prvkom.

 

Pozrite si našu ponuku!

Ak si nie ste istí, ako vybrať dokonalý krb alebo čím krb obložiť, určite navštívte predajňu Merkury Market. Naši špecialisti vám pomôžu nájsť najlepšie riešenie a odpovedia na všetky vaše otázky. Naša predajňa ponúka moderné elektrické krby, tradičné krby, kozuby KOZA a kachľové pece.

Naše zariadenia budú fungovať v akomkoľvek interiéri bez ohľadu na jeho veľkosť a štýl. Pamätajte, že krb je výbornou investíciou. Kdekoľvek sa objaví, prináša so sebou teplú, útulnú a rodinnú atmosféru. Ak snívate o obývačke, kde sa bude každý cítiť skvele, postavte si krb, je to iste záruka úspešného usporiadania.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Obývacia stena do obývacej izby v podkrovnom štýle


Obývacie steny nielen do obývačky


Ako zariadiť domácu kanceláriu

Späť