Byt v ľudovom štýle je najhorúcejším trendom nadchádzajúcej sezóny

17.10.2022

Teplé, útulné, atmosférické, farebné s dušou – také sú interiéry zariadené v ľudovom folkovom štýle. Nájdeme tam prírodné materiály, ľudové vzory, krásne dekorácie a odkaz na ľudovú, idylickú tradíciu. Tento zaujímavý trend interiérového dizajnu sa objavil pomerne nedávno a získal uznanie medzi dekoratérmi a čo je najdôležitejšie, samotnými používateľmi.

Ak sa chcete vydať na cestu do sveta ľudovej kultúry a preniesť si časť z nej do svojho domova, prečítajte si článok. Overte si, ako využiť ľudovú folkovú atmosféru pri usporiadaní jednotlivých miestností a vytvoriť interiéry s dušou.

Tu je niekoľko tipov, ako si zariadiť byt v ľudovom štýle!

 

Pohovky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Ľudový - folkový štýl v interiéroch – ľudová tradícia, ktorá je opäť v móde

2. Bývanie v ľudovom štýle je najhorúcejším trendom sezóny

3. Na čo sa oplatí staviť pri zariaďovaní izieb vo folkovom štýle

4. Hlavné črty etno štýlu

5. Obývačka v ľudovom štýle - najmódnejšie doplnky, ktoré oživia miestnosť

6. Spálňa vo folkovom štýle

7. Kúpeľňa v ľudovom štýle - prírodné materiály, módne kombinácie



 

Ľudový - folkový štýl v interiéroch – ľudová tradícia, ktorá je opäť v móde

Slovo folk v doslovnom preklade znamená poznanie a múdrosť ľudí. Názov folkového štýlu v interiérovom dizajne teda možno úspešne definovať ako odkaz na múdrosť a tradíciu starovekej kultúry. Hneď na úvod stojí za zmienku, že neexistuje jeden folkový štýl. Koľko kultúr, toľko tradícií, toľko jeho odrôd. Našou rodnou vetvou štýlu bude napríklad štýl Lowicz, goralský, kašubský či krakovský.

 

Dekorácie a bytové doplnky- Merkury Market

 

Bývanie v ľudovom štýle je najhorúcejším trendom sezóny

Moderné interiéry v ľudovom štýle sú inšpirované ľudovou krásou, ručnou prácou, tradíciami regiónu a ľuďmi, ktorí tam žijú. Pri navrhovaní interiérov v ľudovom štýle sa inšpirujeme ľudovými krojmi alebo krásnymi ručnými prácami z konkrétneho regiónu.

V dnešnom článku vám chceme povedať viac o folkových interiéroch, inšpirujúcich našu rodnú kultúru a tradície. Navrhneme, ako do aranžmánu prepašovať nevšedné ľudové vzory, štýlový nábytok, dekorácie a drobnosti, pričom máme na pamäti, že tie najhorúcejšie trendy vznikajú vždy ako výsledok experimentov a nevšedných kombinácií.

 

Na čo sa oplatí staviť pri zariaďovaní izieb vo folkovom štýle

Moderný byt zariadený vo folkovom štýle nemusí pripomínať vidiecku chalupu. Práve naopak, čaro dekoru spočíva v ucelenom a dokonale vyváženom spojení moderného s etno. Takáto nesamozrejmá kombinácia foriem sa nazýva modern folk alebo new folk. New folk je alternatívou k jednoduchému a minimalistickému štýlu interiéru. Skvele doplní a odlíši škandinávsky či industriálny štýl, ktorý často pôsobí nevýrazne, surovo a monochromaticky.

V interiéri sa môže objaviť ľudový akcent v podobe doplnkov, detailov, dekorácií či jemných ornamentov na nábytku. Ich počet a spôsob splynutia s dekorom závisí od vkusu a preferencií majiteľa. Pri zariaďovaní interiéru vo folkovom štýle sa môžete inšpirovať vzormi na ľudových krojoch, ručne maľovanou keramikou, čipkovanými obrúskami, farebnými tapisériami či tkaným makramé. Oplatí sa siahnuť ku koreňom konkrétneho regiónu a vyťažiť z neho to najlepšie

 

Hlavné črty etno štýlu

Ľudový štýl nemožno zamieňať so žiadnym iným. Je taký jedinečný a charakteristický, že ho v interiéri každý ľahko spozná. Medzi hlavné determinanty ľudového dizajnu, ktoré sa odrážajú v interiérovom dizajne, patria:

Farby

Folk je farebný. Farby používané v etnických ornamentoch sú intenzívne a energické. Vládne tu červená, žltá, ružová, modrá a šťavnatá zelená. Ľudové umenie silne odkazuje na prírodu, preto častými hosťami dekorácií sú rastlinné a zvieracie motívy. Intenzívne farby je možné úspešne použiť vo forme prísad.

Veľké otvorené priestory budú krásnym pozadím pre energické ľudové vzory a farby. Farba sa môže objaviť nielen v podobe doplnkov, ale aj v podobe nábytku. A tu je vynikajúcim spôsobom, ako využiť ľudové motívy na zdobenie nábytku, technika decoupage. Klasický biely nábytok zdobený farebnými kvetmi alebo regionálnymi motívmi sa stáva jedinečným a absolútne výnimočným. Technikou decoupage môžete ozdobiť stôl z dreva, stoličky alebo komody. Efekt takejto metamorfózy nábytku poteší každého.

Materiály

Ľudovým štýlom sú prírodné, teplé a na dotyk príjemné látky, ručne pletené koberčeky a prikrývky, vyšívané obrúsky, jutové či prútené košíky a ľanové textílie. Pre plasty a syntetické tkaniny tu nie je miesto, všetko by malo odkazovať na prírodu. Nábytok z prírodného dreva, ktorého neutrálna farba prináša teplo a útulnú atmosféru, sa bude skvele hodiť do interiéru. V predchádzajúcich sezónach interiéroví dekoratéri čerpali z ľudovej tradície, aranžovali rustikálne a boho izby.

Vzory

Vzory sú azda najcharakteristickejším prvkom regionálneho folklóru. Asi neexistuje človek, ktorý by nevedel rozoznať vzor od Lowicza či goralského. Koniakówska čipka a ručne maľovaná keramika z Bolesławiec sú známe nielen u nás, ale po celom svete. Toto bohatstvo ľudovej tradície je symbolom a determinantom nášho rodného ľudového štýlu.

 

Obývačka v ľudovom štýle - najmódnejšie doplnky, ktoré oživia miestnosť

V obývačke inšpirovanej folkovým štýlom nemôže chýbať masívny nábytok. Pre aranžmán sa oplatí zvoliť tie z prírodného dreva alebo biele panely, ktoré sú zdobené technikou decupage. Nezabudnite, že vzorovaný nábytok je zladený s módnymi, no decentnými doplnkami. Ak v dekorácii zvolíme minimalizmus, oplatí sa ho prelomiť živými dekoráciami.

Dobrým riešením budú charakteristické ľudové vzory prepašované vo forme textílií. Obrázky odkazujúce na vzory od Lowicza alebo goralov budú krásnou a nevšednou dekoráciou bytu. Pozornosť si zaslúži dekorácia z bavlneného alebo jutového špagátu.

 

Pohovka- Merkury Market

 

Spálňa vo folkovom štýle

Na prvý pohľad môže ľudový štýl pôsobiť príliš honosne do spálne, ktorá by mala byť oázou pokoja a atmosféra v nej by mala napomáhať pokoju. Preto v spálni používajte ľudové vzory s mierou. Posteľ s krásnym vyrezávaným dreveným rámom bude skvelým prejavom ľudového štýlu v spálni. Skvele ho doplní obliečky v ľudových dekoroch alebo vyšívaný ozdobný prehoz.

 

Kúpeľňa v ľudovom štýle - prírodné materiály, módne kombinácie

Ľudová kúpeľňa je spojením útulnosti a jednoduchosti. Aj tu kraľuje drevo v kombinácii s klasickou keramikou. Vyšívané uteráky, vonné sviečky, dekorácie zo sušených tráv a kvetov sú fantastické na styling. Použitiu patchworkových obkladov s folkovou potlačou na úpravu kúpeľne už nič nestojí v ceste. V predaji ich je veľa, takže ľahko nájdete niečo vhodné do vlastnej kúpeľne.

Aranžmány môžu byť výrazné aj tlmené. Folk je tlmený boho štýl, atmosférický retro a moderný japonský štýl. Vo folkovej kúpeľni sa môžete rozhodnúť aj pre o niečo výraznejšie a odvážnejšie aranžmány, akými sú obklady s folkovými vzormi na stenách alebo folkové kúpeľňové tapety.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Interiéry v štýle podkrovia. Nadčasový architektonický hit - interiér v štýle podkrovia


Obývacia izba s kolekciou nábytku Solletico


Interiéry v rustikálnom štýle - klasická krása, ktorá nikdy nezmizne

Späť