Interiéry v rustikálnom štýle - klasická krása, ktorá nikdy nezmizne

09.09.2022

Čipkované obrúsky, ľahké závesy, všadeprítomné drevo, kuchyňa voňajúca čerstvým chlebom a predmety s históriou – kto by nechcel byť v takomto interiéri?

Izby v tomto štýle potešia mnohých, spája sa s nimi teplo, útulnosť a babkina nežnosť. Mnohí si chcú tieto pocity uchovať dlhšie, a preto si čoraz viac ľudí zamiluje rustikálne usporiadanie interiéru.

Pozrite sa s nami, ako presne tento štýl vyzerá a ako si ho zariadiť u vás doma.

 

Bytové dekorácie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Krátka história rustikálneho štýlu

2. Hlavné črty rustikálneho štýlu

3. Rustikálny štýl v usporiadaní rôznych interiérov

4. Vneste do svojho domova krásu rustikálneho interiéru!



 

Krátka história rustikálneho štýlu

Názov rustikálneho štýlu pochádza z anglického slova „rustic“, čo znamená vidiecky, sedliacky, domácky. Štýl je odvodený od lásky k idyle, vidiecka atmosféra potešila a každý si ju chcel uchovať dlhšie. Prvý rustikálny nábytok bol vyrobený v Spojených štátoch na prelome 18. a 19. storočia.

Neskôr (na prelome 19. a 20. storočia) si rustikálny štýl získal priaznivcov po celom svete a doteraz sa často zariaďujú rustikálne interiéry. Najlepšie vyzerajú v rodinných domoch, ale z tohto štýlu môžu profitovať aj priestranné byty.

 

Pohovky- Merkury Market

 

Hlavné črty rustikálneho štýlu

V rustikálnom štýle je najdôležitejšia sloboda, svojskosť a prirodzenosť. Obľúbené sú najmä drevený nábytok a iné prírodné materiály. V rustikálnom štýle by nemal chýbať zdanlivý chaos a voľnosť. V rustikálnom štýle sú dôležité prírodné materiály, najmä drevo. Tomu by sa teda mala prispôsobiť aj povrchová úprava. Drevená podlaha s viditeľnými prstencami bude vyzerať skvele. Dosky z masívneho dreva môžu byť bez náteru.

K rustikálnemu štýlu sa perfektne hodia aj tesané stropné trámy, najprirodzenejšie rustikálne úpravy sú tie, ktoré ukazujú tento jedinečný konštrukčný prvok. Steny by mali byť vymaľované v prírodných farbách, zemitých farbách a dokonalá bude univerzálna biela farba. Steny nemusia byť hladké, drsné povrchy vám potom pripomenú tvrdosť a voľnosť miesta.

Nábytok z prírodného dreva by mal byť v rustikálnom štýle všadeprítomný. S dreveným nábytkom bude usporiadanie rustikálneho interiéru naozaj jednoduché! Oceňované sú najmä nemalované a nelakované modely so surovými formami. Obľúbený je nákup lakovaného nábytku a následné lúhovanie jeho povrchu (spočíva v odizolovaní vrchných vrstiev dreva). Vďaka takýmto úpravám vyzerá nábytok najprirodzenejšie.

Interiér v rusikálnom štýle býva skôr jednoduchý, ale v niektorých variantách môže byť tento štýl bývania zdobený efektnými tvarmi nábytku. Surové zariadenie sa niekedy spája s industriálnym štýlom, často je celkom jednoduché zmeniť štýl interiéru, meniť rustikálny a industriálny štýl.

V rustikálnych interiéroch sú najdôležitejšie doplnky. Vsaďte na čipkované obrusy, ľanové závesy, tkané košíky a ľudové vzory. Doplnky by mali byť vyrobené z prírodných materiálov a ich surový vzhľad poteší. Môžete použiť aj ozdobnejšie dekorácie, najmä keď je nábytok udržiavaný vo veľmi prísnom štýle.

Dôležitým doplnkom budú určite čerstvé kvety vo váze, no vyberajte také, ktoré by mohli rásť vo vašej vidieckej záhrade. Skvelým nápadom bude hľadať doplnky na blších trhoch, kde nájdete atraktívne dekorácie, ktoré vdýchnu rustikálnemu aranžmánu nevšednú atmosféru.

 

Rustikálny štýl v usporiadaní rôznych interiérov

Rustikálny štýl môžete zariadiť v rôznych miestnostiach. Izby v rodinnom dome budú vyzerať dobre vo vidieckom štýle, zatiaľ čo byty v panelákoch nemusia byť vhodné pre tento štýl. Je však dobré si toto usporiadanie doma vyskúšať – takto riešený obytný priestor nie je vhodný pre voľnosť, idylku a funkčnosť. Stojí za to bližšie sa pozrieť na povrchovú úpravu stien v rustikálnych interiéroch.

Nerovnomernú textúru možno získať nanášaním omietky na steny zametacími polkruhovými pohybmi. Potom natrite stenu farbou podľa vlastného výberu. Dokonalé budú farby zeme a tradičná biela farba. Vítané budú aj povrchové úpravy dekoratívnym kameňom alebo dekoratívnou tehlou.

Obývacia izba v rustikálnom štýle

Obývacie izby v rustikálnom štýle sú spojením vidieckej idyly a moderných technológií. Sedacie súpravy by mali pozostávať z pohovky a jedného alebo dvoch kresiel. Je dobré zvoliť klasické formy a tlmené farby. Obývacia izba môže byť vybavená aj dreveným masívnym stolom a drevenými stoličkami. Je dobré, ak je ako ozdoba aj kachľová pec alebo krb, ktorý dodá interiéru útulnú atmosféru. Na stole sú nevyhnutne položené ľanové obrusy a kytice čerstvých kvetov. Doplnky by mali byť neutrálne alebo v zemitých tónoch - hnedé sú cenené.

Rustikálny štýl je idylický minimalizmus a zdanlivý chaos, takže doplnky by mali byť prítomné, ale nie dominantné.

Jedáleň a kuchyňa v rustikálnom štýle

Rustikálny štýl sa oplatí zaviesť do vášho bytu či domu, najmä pokiaľ ide o kuchyňu. Rustikálna kuchyňa je jedným z najútulnejších interiérov, ktoré si môžete sami navrhnúť. Tu bude kraľovať predovšetkým surový kuchynský nábytok zbavený zložitých ozdôb. Prírodné drevo by nemalo chýbať ani v ostatnom zariadení (stoly a stoličky) a doplnkoch.

V rustikálnej kuchyni budú skvele vyzerať prútené koše, kovové mlynčeky, kamenné mažiare, smaltované džbány a iné drevené ozdobné prvky. Pre udržanie poriadku a hygieny v kuchyni si môžete vybrať obklady imitujúce drevo, prípadne také, ktoré pripomínajú obkladačky či tehlu.

Rustikálny štýl v spálni

Spálne vo vidieckom štýle sú strohé, no pohodlné a útulné miesto. Nábytok je hlavným prvkom - vždy to budú postele - masívne, drevené a mimoriadne jednoduchej konštrukcie. Dobre poslúži zrenovovaný, starý nábytok. Vybavenie doplňte drevenou skriňou a drevenou komodou. Na veľkej ploche môžete dodatočne usporiadať malé posedenie pomocou dreveného stola a pohodlného kresla.

Rustikálnymi doplnkami v takomto interiéri sú predovšetkým prírodné látky – krajkové obrúsky, ťažké prehozy a dekoračné vankúše. Do interiéru môžete zaviesť aj obrazy s krajinkami či závesné ozdoby z dreva či prútia.

 

Kuchynské linky- Merkury Market

 

Vneste do svojho domova krásu rustikálneho interiéru!

S rustikálnym štýlom sa oplatí zoznámiť - takýto aranžmán určite ocení každý, kto má rád idylku, pokoj a minimalizmus. Zaujímavé dekorácie, surový nábytok a mäkké látky vám pomôžu zariadiť interiér tým správnym spôsobom.

V našom obchode ľahko nájdete prvky, ktoré potrebujete zariadiť. Ponúkame produkty potrebné na konečnú úpravu a zariadenie izieb s prírodných materiálov. Máme drevené podlahy, drevený nábytok a zaujímavé dekorácie a doplnky.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Vzdialenosť televízora od pohovky


Aká skriňa do spálne: malej a veľkej? Inšpirácie


Ako namaľovať alebo renovovať obklady do kúpeľne? Osvedčené tipy

Späť