Ako nabrúsiť záhradné náradie?

30.04.2023

Krásna záhrada je spojením udržiavanej vegetácie, peknej architektúry a množstva práce majiteľa. Aby rastliny vyzerali atraktívne a jedinečné, stojí zadbať, aby boli dobre orezané a dobre o ne postarané. Týka sa to najmä živých plotov, okrasných kríkov a stromov a ovocných rastlín. Správny rez podporí rast a očistí rastlinu. Na umožnenie takéhoto ošetrenia by ste si mali pripraviť záhradnícke náradie a dbať predovšetkým na jeho ostrosť.

Naostrené záhradnícke náradie bude rezať rovnomerne a nezanechá zubaté konce, takže rastliny sa budú hojiť efektívnejšie. Pozrite sa, ako si sami nabrúsiť nožnice, nože a iné náradie, aby boli vždy v perfektnom stave a práca s nimi bola rýchlejšia, príjemnejšia a menej škodlivá pre rastliny.

Ako nabrúsiť záhradné náradie?


V tomto článku:

1. Ako pripraviť nástroje na ostrenie?

2. Ako nabrúsiť záhradnícke nožnice?

3. Ako nabrúsiť záhradné nožnice?

4. Ako nabrúsiť záhradný nôž?

5. Ako nabrúsiť motyku a rýľ?

6. Ako nabrúsiť nože kosačky na trávu?

7. Prečo sa oplatí mať ostré záhradnícke náradie?

8. Kedy brúsiť záhradné náradie?

9. Ako sa správne starať o záhradné náradie?



Ako pripraviť nástroje na ostrenie?

Pred brúsením záhradných sekáčov, nožov, nožníc alebo reťazí píl sa uistite, že je vaše záhradné náradie dôkladne vyčistené. Zvyšky listov, kôry či lyka sa radi lepia na kov a často sa zaseknú medzi nožmi a pružinami. Pred ostrením ich nezabudnite odstrániť – použite na to konárik, drôtik alebo pilník. Snažte sa na čistenie nepoužívať ostré nástroje, pretože môžu poškriabať povrch čepele alebo ju výrazne poškodiť.

Potom čepele umyte vo vode s prídavkom sivého mydla. Potom náradie dôkladne opláchnite v čistej vode a osušte. Nenechávajte ich dlho mokré, pretože kov môže zhrdzavieť a o náradie sa bude ťažšie starať.

Nástroje sa najčastejšie brúsia brúskami alebo brúsnymi kameňmi. Nožnice môžete nabrúsiť pilníkom alebo uhlovou brúskou s brúsnym papierom.

Pracujte veľmi opatrne a doprajte si dostatok času na prípravu čepele na budúcu prácu. Naostrenie jedných záhradných nožníc alebo noža môže trvať niekoľko minút. Neponáhľajte sa – presnosť práce, ktorú vykonávate, je zárukou toho, že čepele budú v budúcej sezóne spoľahlivé.

Ako pripraviť nástroje na ostrenie?

Ako nabrúsiť záhradnícke nožnice?

Ostrenie záhradníckych nožníc pôjde rýchlejšie, ak nástroj rozoberiete. Bohužiaľ to nebude možné v každom prípade.

Bez ohľadu na to, či sa záhradnícke nožnice dajú rozmontovať alebo nie, ostrenie je podobné. Vlastné brúsenie záhradného náradia, nožov, záhradných nožníc či motýk nie je zložité, ale oplatí sa najskôr naučiť základné pravidlá. V prípade záhradníckych nožníc sa čepele priložia k brúske pod uhlom štyridsaťpäť stupňov a potom sa pomaly od seba vzďaľujú. Každý pohyb by mal byť hladký a vykonávaný v rovnakom smere ako všetky pohyby.

Tradičné záhradnícke nožnice, ktoré majú pretínajúce sa čepele, sa brúsia len zvonka, zatiaľ čo čepeľ nákovových nožníc sa brúsi obojstranne.

Ako nabrúsiť záhradné nožnice?

Nožnice sa brúsia podobne ako záhradnícke nožnice. Tu sa tiež oplatí rozobrať nástroj, ak je to možné. Nože záhradných nožníc a nožníc na živý plot sú brúsené zvonka.

Čím väčšie sú záhradné nožnice, tým viac času im musíte venovať. Nenechajte sa však odradiť tým, že ostrenie trvá dlho – usilovná práca urobí z náradia ideálneho záhradného spoločníka počas sezóny.

Ako nabrúsiť záhradné nožnice?

Ako nabrúsiť záhradný nôž?

Najlepšie je nabrúsiť nôž presne pod uhlom, ktorý bol nastavený pri továrenskom ostrení. Najjednoduchší spôsob, ako nabrúsiť nôž, je použiť brúsku. Princíp brúsenia je veľmi jednoduchý – nôž držte pod správnym uhlom, prechádzajte ním po brúske pohybom od seba. Po nabrúsení jednej strany sa nôž otočí a operácia sa zopakuje na druhej strane.

Ostrenie je zamerané na vyhladenie nerovností, elimináciu škrabancov a samozrejme brúsenie noža tak, aby boli rezy vedené efektívne, rýchlo a s čo najmenším poškodením rastlín.

Ako nabrúsiť motyku a rýľ?

Brúsenie motyky je veľmi podobné brúseniu nožov – aj motyku je potrebné brúsiť brúskou, no pamätajte, že motyka sa brúsi len z jednej strany, väčšinou z vrchnej.

Rýľ sa zas brúsi na jednej strane – tej, ktorá je na pracovnej strane. Počas práce nerobte príliš rýchle pohyby, pretože trenie môže zahriať kov a neoprávnene ho stvrdiť.

Ako nabrúsiť nože kosačky na trávu?

Brúsenie nožov záhradných kosačiek nie je jednoduchá záležitosť a často je to zadávané profesionálnym firmám. Nejde len o nabrúsenie hrán, ale aj o správne vyváženie nožov.

Začnite brúsiť nože kosačky sami tak, že ich vyberiete zo zariadenia. Čepele dôkladne očistite od zvyškov rastlín a umyte, potom osušte. Ak majú nože stopy hrdze, odstráňte ich oceľovou kefou.

Nôž kosačky je nabrúsený len na jednej strane, druhá strana by mala zostať tupá. Rozpoznanie strán by nemalo byť ťažké.

Prečo sa oplatí mať ostré záhradnícke náradie?

Brúsenie ručného náradia by malo byť každoročnou úlohou každého záhradníka. Naostrené nástroje budú rezať rýchlo a zanechajú hladký a čistý rez. Je to dôležité, pretože otrhané okraje alebo zlomené konce rastlín sa hoja oveľa dlhšie a sú viac vystavené patogénom.

Čistý a hladký rez umožní rastline rýchlejšiu regeneráciu a tiež bude pôsobiť estetickejšie. Pre hladké rezy bude tiež jednoduchšie pripevniť vrúbeľ k podkladu, štepené stromčeky tak rýchlejšie zregenerujú a porastú.

Prečo sa oplatí mať ostré záhradnícke náradie?

Kedy brúsiť záhradné náradie?

Najlepší čas na údržbu a brúsenie ručného náradia do záhrady bude určite neskorá jeseň. Po vykonaní väčšiny prác v záhrade budete mať čas upratať kôlňu na náradie, skontrolovať stav náradia a zariadení a nabrúsiť tie, ktoré je potrebné nabrúsiť.

Vďaka starostlivosti o ostrenie ručného náradia budú na jar pripravené na prácu a jarné čistenie a rezanie bude potom efektívnejšie.

Ako sa správne starať o záhradné náradie?

Všetky záhradnícke nástroje si vyžadujú rovnakú údržbu a starostlivosť ako rastliny, ktoré sú nimi strihané. Po ukončení práce v daný deň stojí za to očistiť náradie od zvyškov rastlín. Ručné náradie je dobré aspoň raz ročne na jeseň nabrúsiť, aby bolo záhradné náradie na jar pripravené na prácu.


Inšpirujte sa!


Starostlivosť o trávnik v lete


Malá mestská záhrada - útulná relaxačná zóna


Môžete tam pestovať zeleninu a ovocie - tunely a skleníky do záhrady


 

Späť