Môžete tam pestovať zeleninu a ovocie - tunely a skleníky do záhrady

13.08.2022

Každý záhradník s vášňou vie, že meniace sa poveternostné podmienky môžu účinne brániť prevádzke zeleninovej záhrady, najmä ak druhy vybrané na pestovanie potrebujú na rast vysoké teploty.

V takomto prípade sú nenahraditeľné záhradné tunely a skleníky, ktoré rastlinám poskytnú vhodné podmienky pre rastliny a zabezpečia, že škodlivé vplyvy poveternostných podmienok nebudú prekážať pri vašom pestovaní.

Tunely a skleníky vám navyše umožnia začať skôr alebo predĺžiť vegetačné obdobie rastlín v závislosti od typu rastlín, ktoré pestujete.

Čo si vybrať do svojej záhrady? Na čo si dať pozor pri výbere skleníka alebo záhradného tunela? Na to aby ste sa vedeli ľahšie rozhodnúť sme vám pripravili tento článok.

 

Môžete tam pestovať zeleninu a ovocie - tunely a skleníky do záhrady

 


V tomto článku:

1. Výhody skleníka a fóliových tunelov

2. Ochrana rastlín je ich najdôležitejšou funkciou

3. Kovové fóliové tunely

4. Plastové fóliové tunely

5. Domáci záhradný skleník

6. Záhradný skleník alebo fóliový tunel - čo si vybrať?



 

Výhody skleníka a fóliových tunelov

Vonku pestovaná zelenina, ovocie a kvety potrebujú náležitú starostlivosť. Správne spravovaný fóliovník a skleník sa osvedčia bez ohľadu na to, či ste záhradkár začiatočník alebo prevádzkujete profesionálnu farmu.

Skleník aj fóliový tunel sú nepostrádateľným doplnkom pri pestovaní nespočetných druhov rastlín. Takéto kryty umožňujú starať sa nielen o zeleninu a ovocie charakteristické pre našu klímu, ako sú napríklad uhorky, paradajky, jahody, ale umožňujú bez problémov pestovať aj náročnejšie rastliny, dokonca aj tropické, v zemi alebo v kvetináčoch.

 

Ochrana rastlín je ich najdôležitejšou funkciou

 

Ochrana rastlín je ich najdôležitejšou funkciou

V skleníku alebo záhradnom tuneli budú vaše rastliny chránené pred škodlivými vplyvmi poveternostných podmienok, čo je ich najväčšia výhoda.

Dážď, búrky, silný vietor, mrazy či dokonca horúce počasie sa často vyskytujú aj v poveternostných obdobiach pestovania ovocia a zeleniny. Takéto kolísanie teplôt s prudkými dažďami a páliacimi lúčmi slnečného svetla môže mať veľmi negatívny vplyv na kvalitu aj na množstvo úrody ovocia a zeleniny.

Fóliové záhradné kryty ochránia vašu úrodu predovšetkým pred mrazmi a silným vetrom, ktoré môžu spôsobiť najväčšie škody. Veľmi dôležitou úlohou skleníka a tunelov je vytvoriť vo vnútri čo najlepšie a najoptimálnejšie podmienky pre rastliny. Poskytujú správnu teplotu a vlhkosť pre ich bohatú úrodu a rýchly rast.

Mohlo by vás zaujať aj to, že fóliové tunely bránia prístupu nežiadúceho hmyzu, vtákov a väčších zvierat, ktoré môžu na voľnom priestranstve spôsobiť nemalé škody.

Ak je vaším snom vždy čerstvá zelenina a ovocie pre vlastnú potrebu, z vlastnej záhradky, dostupné takmer po celý rok, tak skleníky a záhradné tunely budú pre vás tou najlepšou voľbou.

 

Kovové fóliové tunely

Záhradné tunely sú rámové konštrukcie, ktoré sú pokryté záhradnou fóliou. Záhradný tunel môže byť vyrobený z pozinkovaného kovového rámu, odolného voči korózii. Kovové rámové tunely sa používajú na miestach vystavených silnému vetru.

Použitie kovovej konštrukcie zabezpečuje väčšiu stabilitu záhradného tunela v zemi, keďže je ťažký a navyše spevnený skrutkami. Kovové záhradnícke fóliové tunely sú zvyčajne drahé, ale veľmi často nevyhnutné pre bezpečnosť a správne pestovanie rastlín. Vďaka kovovým rúram však zostane skleník stabilný aj pri silných nárazoch vetra.

 

Plastové fóliové tunely

Niekedy sa ako rám používa aj plast. Konštrukcia fóliového tunela z PVC rúr je odolná voči korózii a poveternostným vplyvom. Ide o konštrukcie vyrobené z rúrok. Vnútri je veľmi špecifická mikroklíma, ktorá je priaznivá aj pre rýchly rast rastlín. Veľmi obľúbené sú najmä v prípade domácich plodín. Sú výbornou alternatívou k skleneným alebo polykarbonátovým konštrukciám.

Záhradná fólia obklopujúca rúrkové rámy plní prakticky rovnaké funkcie. Tunely sú ľahké a funkčné. Samozrejme sú pevné, ale aj ľahké, takže ich môžete jednoducho presúvať a meniť ich polohu. Veľmi často je fólia používaná na výrobu takéhoto fóliového tunela už vo výrobe obohatená o špecializovanú alebo dvojitú sieťku, čo zvyšuje jej odolnosť.

Plastové konštrukcie vzhľadom na to, že sú ľahšie ako kovové, treba chrániť pred silným vetrom, pretože sa môžu prevrátiť.

 

Domáci záhradný skleník

 

Domáci záhradný skleník

Konštrukcia preskleného skleníka je založená na ráme z hliníkových alebo kovových rúrok uložených na betónovom základe. Skleník musí byť vzduchotesný a stabilný. Stojí za to vedieť, že keď je jeho plocha väčšia ako 25 m2, bude potrebné jeho výstavbu nahlásiť obvodnom úrade.

Skleníky na záhrade sa nestavajú ľahko, no majú množstvo výhod. V prvom rade sú veľmi odolné voči silným poryvom vetra a mechanickému poškodeniu a ich pevné konštrukcie vydržia mnoho rokov. Obľúbené sú záhradné skleníky z polykarbonátu, ktoré sú zostavené z polykarbonátových platní uložených na ráme z pozinkovaných oceľových rúr. Výhodou je že sú stabilné a polykarbonát je odolný voči rozbitiu. Polykarbonát poskytuje dodatočnú ochranu pred UV žiarením a vetrom.

Dobrým nápadom je nákup rôzneho typu fóliového skleníka na svojpomocnú montáž v našej záhrade. Ich plocha nemusí byť veľká, pretože aj v skleníku s malými rozmermi si môžete vytvoriť špecifickú mikroklímu a podmienky vhodnej vlhkosti ako aj teploty pre rast rastlín. Navyše, použitie vhodného príslušenstva na pestovanie rastlín alebo kvapkového zavlažovacieho systému je jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť aby rastliny krásne rástli.

 

Záhradný skleník alebo fóliový tunel - čo si vybrať?

Výber správneho krytu pre vaše plodiny závisí od vašich potrieb a množstva priestoru v záhrade, ktorý bude na takéto pestovanie využívaný. Ak je priestor obmedzený, v tomto prípade dobre poslúžia malé domáce skleníky vyrobené z polykarbonátu alebo fóliové skleníky s jednoduchou montážou. Nezaberú síce veľa miesta, ale budú účinnou ochranou pri pestovaní malého množstva cherry paradajok, šalátu, reďkovky. Mnoho ľudí sa rozhodne začať s takýmito menšími skleníkmi.

Veľké a pevné záhradné skleníky vyžadujú viac práce, ale sú veľmi odolné. Pri rozhodovaní o takomto modeli počítajte s tým, že miesto, kde bude takýto skleník postavený, bude obsadené na mnoho sezón či dokonca rokov.

Ak nie je vo vašom prípade skleník dobrý nápad, skvelým riešením môže byť fóliový tunel. Takýto fóliový tunel a jeho rám je možné v zime demontovať a schovať. To vám umožňuje vybrať si preň každý rok akékoľvek iné miesto.

Rastliny môžete pestovať v zemi alebo v kvetináčoch. Na pestovanie rastlín môžete použiť aj špeciálne podpery. Bez ohľadu na to, čo si vyberiete, akú veľkosť skleníka alebo fóliového tunela si vyberiete, vaše rastliny budú mať hojnejšie úrody a dlhšie vegetačné obdobie.

Je dobré aby sme venovali pozornosť doplnkovým riešeniam a vymoženostiam, ako sú zipsy alebo moskytiéry na ochranu interiéru pred hmyzom.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Domček na náradie - koľko od hranice pozemku?


Stavba altánu v záhrade. Ako naplánovať prácu? Na čo pamätať?


Aká zelenina na gril?

Späť