Starostlivosť o trávnik v lete

03.08.2022

V lete by sme sa mali starať najmä o domáci trávnik. Vieme, že starostlivosť o trávnik v tomto období môže byť skutočnou výzvou – najmä keď je leto horúce a suché. Ste zvedaví, ako sa starať o trávnik v lete, pozrite si rady našich špecialistov!

 

Kultivátory a vertikutátory- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Pravidelné polievanie trávnika v lete – optimálna hydratácia pôdy

2. Starostlivosť o trávnik v lete – s polievaním to nepreháňajte!

3. V lete treba trávnik pravidelne kosiť!

4. Kosenie trávnika po dlhšej prestávke

5. Letná starostlivosť o trávnik - záhradné stroje, ktoré vám uľahčia prácu

6. Odburiňovanie trávnika v lete

7. Hnojenie trávnika v lete

8. Vertikutácia – spôsob, ako vytvoriť krásny trávnik



 

Pravidelné polievanie trávnika v lete – optimálna hydratácia pôdy

Tráva potrebuje vodu najmä v tých dňoch, keď je teplota vzduchu naozaj vysoká alebo keď dlho neprší. Bez vody môže tráva rýchlo vyschnúť, zožltnúť a rednúť. Nedostatočné zavlažovanie môže váš trávnik trvalo poškodiť.

Platí to najmä pre mladé trávniky, ktorých korene nemusia byť dostatočne pevné alebo môžu byť príliš plytké. Klimatické otepľovanie, ktoré nás sprevádza už niekoľko rokov, znamená, že čoraz častejšie musíme doma siahnuť po doplnkovom zavlažovaní trávnika.

Polievanie trávnika počas dňa. Kedy zavlažovať trávnik? Najdôležitejším pravidlom pre zalievanie je vyhnúť sa tomu na pravé poludnie. Pôda je v tomto období najhorúcejšia, voda sa odparuje najrýchlejšie a neposkytuje tráve dostatočnú hydratáciu. V lete si trávnik vyžaduje 20 až 30 litrov vody na meter štvorcový za týždeň. Časť tejto požiadavky zabezpečujú zrážky, ale keď je leto suché, treba zabezpečiť dodatočnú umelú hydratáciu. Najlepšie je polievať trávnik dvakrát týždenne a dopriať mu dostatok vody.

 

 


Zaujímavosť!

Nedostatočná hydratácia môže spôsobiť vývoj kolónie mravcov.


 

Starostlivosť o trávnik v lete – s polievaním to nepreháňajte!

Dôležité je tiež nepreháňať polievanie, najmä v období dažďov. Nadmerná vlhkosť môže skôr spôsobiť plesňové ochorenia a rast machu, ako pomôcť. Pri polievaní v daždivom lete treba byť opatrný, pretože nadmerná pôdna vlhkosť, ktorá dlho pretrváva, môže spôsobiť vznik machov a hubových chorôb.

 


Pamätajte!

Radšej nezavlažujte trávnik viac, ako je potrebné. Tráva vyžaduje dodatočnú podporu iba vtedy, keď je to určené poveternostnými podmienkami.


 

Dážď je vždy najlepším zvlhčovačom vzduchu. Suchý trávnik neznesie rýchle záplavy. Veľmi suchú pôdu je lepšie zalievať niekoľkonásobne menším množstvom vody.

 

V lete treba trávnik pravidelne kosiť!

Pravidelné kosenie trávy patrí k záhradným prácam každého, kto má na pozemku alebo pri dome čo i len malý kúsok zelene. Ukazuje sa však, že pri kosení by sa mali dodržiavať určité pravidlá, ktoré umožnia optimálnu starostlivosť o trávu.

Po prvé, nestrihajte trávu príliš nakrátko.

Nízke kosenie môže odhaliť citlivé časti trávy a spôsobiť ich spálenie intenzívnym slnkom. Váš trávnik tak bude vyzerať ako strnisko. V suchom horúcom počasí môžete stonky nechať vysoké 5-8 cm.

 

Záhradné zavlažovanie- Merkury Market

 

Kosenie trávnika po dlhšej prestávke

Keď nemôžeme trávnik pokosiť dlhší čas, napríklad ak sme na dovolenke a tráva vyrastie, je najlepšie ho nekosiť naraz. Aby tráva postupne dosiahla požadovanú výšku, je najlepšie ju pokosiť niekoľkokrát. Na túto úlohu sa oplatí použiť moderné záhradné stroje.

Po druhé – kosiť v správnom čase!

Najlepší čas na úpravu trávnika je ráno alebo večer. Starostlivosť o trávnik v lete by sa mala riadiť týmto praktickým tipom. Prečo je tento čas taký vhodný? Pretože stonky sú vtedy najpružnejšie a ľahšie sa strihajú. Je tiež dobré pamätať na to, že kosenie by malo prebiehať v dňoch bez dažďa – kosenie mokrej trávy má nielen negatívny vplyv na záhradnú techniku, ale môže viesť aj k vzniku hubových chorôb trávnika.

 

Letná starostlivosť o trávnik - záhradné stroje, ktoré vám uľahčia prácu

Po tretie – dobrá výbava je základom správnej starostlivosti o trávnik v lete.

Uistite sa, že nože vašej benzínovej kosačky na trávu alebo traktora sú dostatočne ostré. Tupá čepeľ môže roztrhnúť trávnik a poškodiť jeho štruktúru.

 

Odburiňovanie trávnika v lete

Pravidelné odburiňovanie trávnika, ako aj prihnojovanie trávnika je ďalšou dôležitou úlohou, ktorá ho udrží v dobrej kondícii počas celého leta. Burinu treba z trávnika odstrániť hneď, ako sa objaví. Vďaka tomu tráva neprerastie. Najviac zaťažujú dvojklíčnolistové buriny, preto sa ich zbavme čo najrýchlejšie.

Mladé trávniky je možné kosiť ručne. Staršie trávniky môžu vyžadovať použitie chemikálií. Na túto úlohu si môžete vybrať herbicíd, ktorý tráve neublíži. Pri rozhodovaní o tomto riešení sa oplatí vopred chrániť susedné okrasné rastliny, aby výpary alebo aj malé množstvo prípravku nepoškodili ich štruktúru.

Trávnik bude vyzerať krásne a bude rásť rýchlejšie, ak na ňom nebude burina.

 

Benzínové kosačky- Merkury Market

 

Hnojenie trávnika v lete

Leto je obdobím zvýšeného rastu trávy. Preto je obzvlášť dôležité trávnik počas leta prihnojovať. Frekvencia ošetrenia závisí od typu použitého hnojiva. Existujú pomaly pôsobiace hnojivá, ktoré sa aplikujú iba raz na jar. Najobľúbenejšie sú však tie, ktoré sa aplikujú aj v lete každé štyri až šesť týždňov.

Trávu treba prihnojiť ihneď po kosení za zamračeného a veterného dňa. Treba dôsledne dodržiavať odporúčanú dávku, ktorú nájdete na obale daného hnojiva.

Je potrebné pripomenúť, že nadmerné hnojenie môže byť pre trávnik škodlivé. Môže ho urobiť huňatým, slabým a náchylnejším na choroby. Tráva síce potrebuje minerálne hnojivá, no je bezpodmienečne nutné zachovať mieru a dávkovať podľa odporúčaní.

 

Vertikutácia – spôsob, ako vytvoriť krásny trávnik

Letné polievanie trávnika, jeho kosenie a hnojenie nie sú jedinou starostlivosťou, ktorá môže zlepšiť vzhľad a stav trávnika. Ďalšou mimoriadne dôležitou vecou, ​​na ktorú treba pamätať najmä na začiatku leta, je vertikutácia trávnika.

Počas celej zimy sa na povrchu trávnika hromadia zvyšky rastlín, lístie a vetvičky prinesené vetrom, čo následne vedie k odumieraniu trávy. V priebehu času sa všetky tieto prvky nahromadia a vytvoria vzduchotesnú škrupinu nazývanú plsť. Zabraňuje prenikaniu vody ku koreňom a bráni cirkulácii vzduchu. Vertikutácia je prvá vec, ktorú musíte na trávniku po zime urobiť.

Na malé trávniky postačia ostré kovové hrable. V prípade veľkých trávnikov potrebujete na odstránenie plsti špecializovanejšie, ale ľahko použiteľné zariadenia, ako sú vertikutátory a kultivátory. Ide o takzvaný vertikutátor. Funguje tak, že pomocou pružín alebo nožov zareže trávnik vertikálne do pôdy, odstráni plsť a zníži hĺbku pôdy.

Aj keď váš trávnik potom nemusí vyzerať veľmi atraktívne, je to nevyhnutné. Rýchlo zistíte, že za krátky čas bude trávnik vyzerať krásne a zostane dlho v dobrej kondícii. Ak sa na povrchu trávnika vytvoria dlhotrvajúce kaluže a tráva získa nerovnomernú farbu, je to znak toho, že sa oplatí trávnik prevzdušniť.

Toto ošetrenie obnoví schopnosť pôdy absorbovať vodu a tiež zabráni šíreniu machu vo vlhkých oblastiach. Aerácia umožňuje prevzdušnenie pôdy, ale aj zlepšenie jej elasticity a zvýšenie odolnosti voči poveternostným vplyvom.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zabezpečiť drevený záhradný stôl


Ako chrániť záhradný nábytok pred dažďom a mrazom?


Betónový gril v záhrade - ako ho naaranžovať?

Späť