Ako módne zariadiť vchod do domu?

26.12.2022

Atraktívne upravený priestor pred vchodovými dverami bude nepochybne krásnou výkladnou skriňou celého domu. Ak to urobí dobrý prvý dojem, hostia, priatelia a rodina s väčšou pravdepodobnosťou prídu dovnútra. Pekne upravený vchod do domu vás povzbudí vstúpiť dovnútra a obklopí vchádzajúcich svojou estetikou a poskytne útulnú atmosféru. Určite sa oplatí postarať sa o krásny vstupný priestor. Pozoruhodné sú najmä vstupné dvere a povrchová úprava stien a podlahy.

 

vchod do domu

 


V tomto článku:

1. Aký dôležitý je vchod do domu?

2. Na čo sa zamerať, aby ste vchod navrhli atraktívne?

3. Prečo je vzhľad vchodových dverí taký dôležitý?

4. Ktoré vchodové dvere budú pôsobiť v modernom a ktoré v klasickom štýle?

5. Ako atraktívne dokončiť steny pri vchodových dverách?

6. Je konečná úprava podlahy významná?

7. Je usporiadanie vchodu bez osvetlenia dobrý nápad?

8. Ako usporiadať rastliny pri vchode?

9. Plot, brána a bránka



 

Aký dôležitý je vchod do domu?

Určite je dôležité pekne zariadiť vchod do domu. Krásny vchod nielen povzbudí vstupujúcich, ale tiež bude informovať každého, že dbáte na každý detail. Atraktívna vstupná zóna dodá jedinečný charakter nielen priestoru pred domom, ale aj domu samotnému.

Vchod sa oplatí zariadiť v rodinnom dome ale aj v radovej zástavbe.

 

Aký dôležitý je vchod do domu?

 

Na čo sa zamerať, aby ste vchod navrhli atraktívne?

Pri zariaďovaní vchodu, ako v prípade prakticky každej rekonštrukcie či nového usporiadania priestoru, je mimoriadne dôležitý projekt. Stojí za to dobre naplánovať priestor, premýšľať o tom, aké prvky by mali byť pri vchode a aký štýl interiéru by mal byť viditeľný. Vďaka tomu bude prvý dojem skutočne mimoriadny a vstup do domu zostane návštevníkom dlho v pamäti.

Veľký význam pri zariaďovaní vstupu do domu budú mať vonkajšie dvere, povrchová úprava stien a podláh, ako aj doplnkové prvky - osvetlenie vchodu a vegetácia. Pri zariaďovaní vstupu do domu nesmieme zabúdať, že všetky prvky by mali k sebe ladiť a odkazovať na štýl stavby.

 

Prečo je vzhľad vchodových dverí taký dôležitý?

Vchodové dvere sú najviditeľnejším prvkom vstupného priestoru. Tie do značnej miery určujú, aká bude úprava vchodu. Natretím dverí v správnej farbe môžu vchodové dvere pekne zapadnúť do fasády a získať ten správny charakter.

 

vchodové dvere

 

Ktoré vchodové dvere budú pôsobiť v modernom a ktoré v klasickom štýle?

Vchodové dvere by mali odrážať ducha celého domu, odkazovať na interiér aj dvor. Vonkajšie dvere v modernom štýle sú minimalistické výrobky s jednoduchým tvarom, v ktorých je často umiestnené sklo a kov. Moderný vchod býva dostupný v zaujímavých, výrazných farbách – antracitová a sivá sú rozhodne dominantné v posledných sezónach.

Naproti tomu vchod v rustikálnom, klasickom alebo vintage štýle sú dvere z prírodného dreva s pevnou konštrukciou. Často je vzor zrna jasne viditeľný, rovnako ako kovové kovania. Vstup do domu v klasickom štýle by mal byť teplý a príjemný.

Vchodové dvere a vonkajšia kľučka dverí

Vstup do domu sú vchodové dvere, ale aj príslušné kľučky k týmto dverám. Kľučka by mala dokonale ladiť so vstupom, zdôrazňovať charakter aranžmánu a samozrejme by mala byť aj funkčná a pohodlná na používanie. Veľmi často sa vchodové dvere predávajú s príslušnými kľučkami, no nič vám nebráni vymeniť kľučku podľa vašich predstáv.

 

Ako atraktívne dokončiť steny pri vchodových dverách?

Dôležitý je nielen vstup do domu (t.j. vchodové dvere), ale aj jeho okolie. Nádherne upravený vchod, sú tiež atraktívne ukončené steny. Steny okolo domu by mali zodpovedať povrchovej úprave celej fasády domu. Je dobré použiť správne farby a zaujímavé materiály. Vďaka tomu bude vstup do domu naozaj krásny. Môžete sa rozhodnúť pre rôzne možnosti dokončenia vstupu do domu. Stena so vstupom je ukončená okrem iného dekoračným kameňom alebo fasádnou doskou. Obľúbený je aj dekoratívny panel.

Dokončenie stien s moderným usporiadaním vstupu do domu

V moderných úpravách vchodu do domu sa často používa prírodný alebo betónový kameň. Kamenná fasáda umožňuje vytvoriť jedinečný vstup do domu. Bude zaujímavým riešením najmä v moderných predpokladoch, kde surový vzhľad kameňa zdôrazní moderný minimalizmus.

Betónový kameň sa z praktických dôvodov používa častejšie ako prírodný kameň – správne pripravený a impregnovaný vo fáze výroby je odolnejší a ľahšie sa čistí. V klasickejších aranžmánoch sa častejšie používajú fasádne dosky, ktoré dodávajú domu teplý a útulný charakter.

Kompletná povrchová úprava steny a jemné dekoratívne detaily

Vchod do domu môže byť zdobený rôzne. Obľúbené je pokladanie povrchovej úpravy steny po celej ploche fasády, no v prípade vysoko dekoratívnych výrobkov – fasádneho kameňa alebo fasádnej dosky – to môže vyvolať pocit chaosu. Aby sa tomu zabránilo, dekoratívna úprava sa aplikuje iba na časť steny. Tento postup sa obzvlášť často používa v moderných usporiadaniach.

 

Je konečná úprava podlahy významná?

Dôležitým prvkom nie je len povrchová úprava stien, rovnako dôležitá je povrchová úprava podlahy. Pri vchodových dverách by ste sa mali zamerať na trvácne a odolné produkty. Skvele tu poslúži keramická dlažba, najmä gresová. Môžete tiež položiť dlažobné kocky, prírodný kameň, tehlové alebo betónové dosky.

Funkčnosť dokončenia podlahy pri vstupných dverách

Pri výbere tejto povrchovej úpravy sa nezabudnite zamerať na vysokú úroveň funkčnosti. Povrchová úprava by mala byť estetická, ale aj ľahko čistiteľná, trvácna a odolná voči vlhkosti a mrazu. Dlažobné kocky alebo betónové dosky nemusia byť veľmi atraktívne, ale budú lacnou a odolnou možnosťou.

 

Je usporiadanie vchodu bez osvetlenia dobrý nápad?

Vstup, ktorý má čo najlepšie privítať hostí a členov domácnosti, by mal byť spojený so správne navrhnutým osvetlením. Dobré osvetlenie zabezpečí nielen estetický vzhľad vchodu po zotmení, ale aj zvýši úroveň bezpečnosti.

Rôzne modely do záhrady

V tomto prípade sa používajú závesné lampy a stropy, ako aj nástenné lampy a stĺpy. Mimoriadne obľúbené sú solárne lampy, ktoré cez deň zbierajú slnečnú energiu a v noci ju dávajú späť vo forme svetla. Je to veľmi ekonomická a ekologická možnosť.

Energeticky úsporný a ekologický LED svet

Ak sú svietidlá dodatočne vybavené žiarovkami alebo LED diódami, výrazne sa zvýši ich odolnosť a tiež životnosť; spotreba energie bude nižšia v porovnaní s klasickými žiarovkami.

 

Ako usporiadať rastliny pri vchode?

 

Ako usporiadať rastliny pri vchode?

Vstup do domu je zároveň zónou pred domom vrátane záhrady. Pred vchodom do domu sa oplatí zariadiť záhradu, pretože ide o veľmi reprezentatívny priestor. Krásna záhrada poteší hostí a bude šperkom v korune celej nehnuteľnosti.

Ak chcete správne usporiadať záhradu - najlepšie rastliny

Záhrada pri vchodových dverách by mala byť pekne navrhnutá. Dobre premyslené usporiadanie všetkých prvkov a rastlín je kľúčom k úspechu. Atraktívny a zaujímavý bude určite vchod so zelenými rastlinami. Dobre poslúžia ako dekoratívne kríky, ruže, hortenzie či tavoľník, tak aj pestré kvety (trvalé aj jednoročné).

Kvetináče s rastlinami v predzáhradke

Rastliny sa oplatí dať aj do kvetináčov v predzáhradke, najmä keď je záhrada malá a nie je tam veľa miesta so zemou. Črepníky s kvetmi alebo kríkmi je možné umiestniť dokonca hneď vedľa vchodových dverí. Ihličnaté druhy, tuje alebo cyprušteky budú v tomto prípade dokonalé. V lete sa oplatí umiestniť sezónne rastliny do kvetináčov, ktoré sú na zimu ukryté vo vnútri domu.

 

Plot, brána a bránka

Záhrada, vchodové dvere a vhodné oplotenie dokážu vytvoriť ucelenú atraktívnu úpravu vstupného priestoru. Je dobré, ak model brány a brány bude ladiť s celým plotom, vďaka čomu sa vstup do domu stane skutočne estetickým a atraktívnym.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Čo si vybrať pre fasádu domu - 5 nápadov na elegantné dokončenie budovy


Oplatí sa kúpiť kreslo kokon? Závesné kreslo do interiéru domu a záhrady


Moderné panelové oplotenie - čo to je a ako si vybrať to správne pre štýl domu?

Späť