Čo si vybrať pre fasádu domu - 5 nápadov na elegantné dokončenie budovy

04.10.2022

Exteriér domu a prvý dojem, ktorý robí na hostí a okoloidúcich, je skutočnou vizitkou. Preto by výber fasády nemal byť nikdy náhodný a nepremyslený. Správna fasáda domu je taká, ktorá bude dokonale ladiť s tvarom stavby, typom strechy, ale aj úpravou záhrady obklopujúcej dom. K domu v rustikálnom štýle pristane iná fasáda a iná zas pri modernom.

Možno dnes stojíte pred dilemou, čo si vybrať na fasádu? Ako skombinovať materiály a fasádne farby, aby ste dosiahli úžasný konečný výsledok?

V prípade ak áno, máme pre vás niekoľko zaujímavých nápadov na modernú, elegantnú a praktickú fasádu domu. Pozrite sa, aké materiály sa oplatí použiť na výrobu módnych fasád domov v roku 2022.

 

Obklady na fasády- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Fasáda domu – čo treba zvážiť pri výbere vonkajšej fasády?

2. Fasádne materiály – ako ich zladiť k typu stien?



 

Fasáda domu – čo treba zvážiť pri výbere vonkajšej fasády?

Na vonkajších stenách by mal byť materiál prispôsobený technológii výstavby, v ktorej bol dom postavený, ako aj podmienkam prostredia. Niektoré budovy vyžadujú použitie ľahkých a priedušných materiálov, iné izolačné, iné odolné voči nečistotám a poškodeniu. Na konečnú úpravu zateplených stien použijeme rôzne materiály a na steny bez izolácie iné. Prvým a základným kritériom pri výbere izolácie by mala byť vždy konkrétna stavba a jej potreby.

Pamätajte! Po dokončení všetkých mokrých prác v miestnostiach sú dokončené fasády.

Fasádne dosky - drevená fasáda

Aj keď roky plynú a módne trendy sa menia, medzi našimi zákazníkmi je stále najobľúbenejšia fasádna doska. Niet sa čomu čudovať, drevo je nadčasový a ušľachtilý materiál. Naďalej teší architektov, ktorí navrhujú módne fasády s doskami v hlavnej úlohe. Exterierové dosky sa dokonale hodia k projektom v škandinávskom, industriálnom, modernom, rustikálnom a ekologickom štýle.

Aký druh dreva je najlepšou voľbou pre fasádu domu?

Pri výbere odporúčame brať ohľad na exotické druhy, ktoré nevyžadujú zložité impregnačné procesy a sú mimoriadne odolné voči meniacim sa poveternostným podmienkam. Veľmi obľúbená je aj naša rodná borovica a jaseň.

Priaznivci moderných aranžmánov by si mali zvoliť systémové dosky z kompozitného dreva v krásnych prírodných odtieňoch, ktoré dokonale odrážajú vzor prírodného dreva.

Dlaždice - pre vonkajšie steny domu

Časy, keď boli hlavným dokončovacím materiálom tradičné cementovo-vápenné omietky, sa pomaly stávajú minulosťou. Dnes sme čoraz viac ochotní využívať moderné dokončovacie techniky. Jednou z nich sú elegantné a funkčné fasádne obklady (hlavne klinker/slinok). Vonkajšie obklady používané na steny budovy môžu byť vyrobené z rôznych materiálov vrátane betónu, prírodného kameňa, silikátu, ako aj flexibilných živíc.

Čo sa o nich oplatí vedieť pred kúpou?

Kamenné obklady na vonkajšiu fasádu

Kamenné obklady sú mimoriadne elegantné a odolné. Umožňujú dokončiť fasádu domu veľmi moderným, dizajnovým spôsobom. Dlaždice zo žuly a travertínu sú odolné voči vonkajším faktorom ako je dážď, mráz, vietor či intenzívne slnečné žiarenie. Tento typ obkladu stien zaručuje nielen odolný, ale aj elegantný spôsob ukončenia vášho domu.

Za zmienku stojí, že žulové dlaždice sa dodávajú v rôznych farbách, čo uľahčuje zladenie farby strechy a zároveň iných aranžérskych prvkov, ako sú dvere a okná.

Betónové obklady pre modernú fasádu domu

Betónový obklad je klamlivo podobný materiálu z prírodného kameňa. Odtiaľ zrejme pramení ich obrovská obľuba. Betón v rôznych podobách je jedným z najčastejšie používaných prvkov interiérových a exteriérových úprav.

Výhodou betónových dlaždíc je vysoká odolnosť proti mechanickému poškodeniu a meniacim sa poveternostným podmienkam. Betónové dlaždice sa veľmi ľahko udržiavajú v čistote a hlavne sú dokonca niekoľkonásobne lacnejšie ako tie z kameňa.

Silikátové obklady - elegantné zakončenie fasády vášho domu

Silikátový obklad je veľmi elegantnou alternatívou klasickej omietky. Sú vyrobené z kremenného piesku a vápna, vďaka čomu sú odolné voči rôznym druhom plesní a húb. Navyše sú nehorľavé, málo nasiakavé a mrazuvzdorné. Všetky tieto vlastnosti robia silikáty skutočným lídrom v kvalite.

Obloženie s flexibilných živíc - efektívny spôsob dokončenia fasády

Flexibilný živicový obklad zapôsobí na každého, kto má rád neobvyklé riešenia. Sklenené vlákno, ktoré je dôležitou zložkou obkladu, ich robí trvácnymi a odolnými voči poškodeniu. Dôležitou vlastnosťou je dlhá životnosť. Dlaždice umiestnené na fasáde si zachovávajú pôvodnú farbu po mnoho rokov.

Fasáda domu z architektonického betónu

V posledných rokoch môžeme pozorovať nárast popularity chladných a surových dokončovacích materiálov. Tieto sa dychtivo používajú vo vnútri aj mimo domov. Príkladom takéhoto dizajnérskeho obkladu je architektonický betón. Betónové obklady, nám dobre známe z vnútra domu, našli svoje využitie aj vonku. Steny budovy dokončené architektonickým betónom vyzerajú fenomenálne, očarujúco a priťahujú pohľady.

Výrobcovia obkladov dbajú na to, aby boli dosky z prírodného architektonického betónu správne prispôsobené tým najťažším poveternostným podmienkam a odolné voči mechanickému poškodeniu. Betónové prvky dokonale zdôrazňujú minimalistické tvary budov, dodávajú im surový, tlmený vzhľad a čo je dôležité, zachovávajú si vynikajúce technické parametre po mnoho rokov.

 

Obklady na fasády- Merkury Market

 

Fasádne materiály – ako ich zladiť k typu stien?

Ako dokončiť steny domu, aby boli elegantné, odolné a viedli k tepelnej izolácii. Výber je naozaj obrovský a každý si určite nájde ten správny materiál pre seba. Je však potrebné pripomenúť, že medzi rôznymi spôsobmi dokončenia vonkajších stien domu si skutočne môžete vybrať len tie, ktoré sú prispôsobené technológii, v ktorej boli vonkajšie steny postavené. Preto zvoľte spôsob dokončenia domu podľa typu stien tak, aby:

  • Jednovrstvové steny sú určené najmä na omietanie – voľte na ne tenkovrstvovú omietku.

  • Dvojvrstvové steny - zateplené sú s použitím minerálnej vlny alebo polystyrénových dosiek, môžete ich obložiť aj tenkovrstvovou omietkou alebo drevenými panelmi (drevené fasády).

  • Trojvrstvové steny - fasáda môže byť z klinkeru (slinok), keramiky alebo silikátu, na takýto povrch si môžete zvoliť aj tradičnú alebo tenkovrstvovú omietku.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

 

Ako umývať matné podlahové dlaždice


Aké dlaždice na vonkajšie schody?


Ktoré drevo je najlepšie na schody?

Späť