Rímske rolety alebo závesy - čo je lepšie do obývacej izby?

05.08.2022

Naši klienti často pri zariaďovaní interiérov svojich domovov riešia dilemu, čo je lepšie - rímske rolety alebo klasické závesy? Voľba nie je taká jednoduchá, ani taká samozrejmá, ako sa môže zdať.

Rímske rolety sa čoraz častejšie vyberajú ako módny doplnok do interiéru spálne, do kuchyne, v detskej izbe či v interiéri obývacej izby. Chránia pred slnkom. Táto jedinečná kombinácia funkčnosti a elegancie robí z rímskej rolety trvalé miesto v našich interiéroch. Problém nastáva, keď je ťažké si predstaviť interiér bez klasických závesov.

Je kombinácia rímskej rolety a závesu dobrým riešením na dekoráciu okien? Ako si vybrať rímske rolety? Na túto a niektoré ďalšie otázky súvisiace s dekoráciou okien klasickými závesmi a rímskymi roletami sa pokúsime odpovedať v článku.

 

Pohovky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Rímske rolety verzus zatemňovacie závesy – spojiť alebo nie?

2. Ako kombinovať rímske rolety v obývacej izbe a závesy v praxi?

3. Rímske rolety plus závesy - ako ich zladiť do štýlu interiéru?

4. Rolety a závesy - praktická a estetická funkcia

5. Rolety, závesy a záclony



 

Rímske rolety verzus zatemňovacie závesy – spojiť alebo nie?

Aj keď sú pri tomto rozhodovaní najdôležitejšie naše osobné preferencie a vkus, pred konečným rozhodnutím sa oplatí zvážiť viacero faktorov. Kombinácii oboch produktov nehovoríme pevné „nie“. Rímske rolety kombinované s dlhými závesmi úspešne dotvoria klasický štýl, ale ... Kombinácia musí byť predovšetkým jemná a konzistentná. Po druhé, musí zodpovedať dizajnu interiéru.

 

Ako kombinovať rímske rolety v obývacej izbe a závesy v praxi?

Ak naozaj chcete inštalovať rímsku roletu v kombinácii so závesom, je dobré zamerať sa na minimalizmus. Takéto okenné dekorácie nemôžu byť okázalé a prehnané. Vzdajte sa kombinovania intenzívnych vzorov a farieb na roletách a závesoch. Podľa pravidla - klasika bude fungovať vždy - vyberte si vzorované závesy a skombinujte ich s obyčajnými bielymi rímskymi roletami. Alebo naopak, skombinujte výrazné ozdobné rímske rolety v interiéri s decentnými závesmi.

Rímske rolety a závesy môžete kombinovať na základe podobnosti alebo kontrastu, v prvom prípade výberom farby na rolety a závesy v rámci jednej palety, napríklad svetlosivá a tmavošedá. V druhej, ich kombinovanie na základe protikladov a kontrastov, napríklad bielej a čiernej.

 

Pohovky- Merkury Market

 

Rímske rolety plus závesy - ako ich zladiť do štýlu interiéru?

V závislosti od zvolenej okennej dekorácie sa môže vaša obývačka, jedáleň alebo spálňa zmeniť na nepoznanie a získať úplne nový, jedinečný vzhľad. Stačí trocha fantázie a dobrý nápad.

Interiér v minimalistickom štýle

Ak ste fanúšikom ekonomického minimalizmu, vyberte si do izby závesy - jednoduchosť a elegancia v dizajne v odtieňoch sivej, béžovej alebo námorníckej modrej a skombinujte ich s hladkými roletami v podobnom odtieni. Pohybujte sa v rámci jednej farebnej palety a podobných tónov.

Interiér v klasickom štýle

Klasika má svoje pravidlá, ktoré treba dodržať, aby výsledný efekt zostal klasický. Klasické rímske rolety (rímska roleta vyrobená z látky) budú moderným doplnkom, ktorý spolu so závesom v teplej béžovej, hnedej alebo červenej farbe dotvorí klasický štýl.

Interiér v glamour štýle

Pre elegantný dizajn zvoľte rímske rolety a záves z luxusného zamatu. Oplatí sa staviť na noblesnú bordovú, ktorá bude dokonale ladiť so zlatými doplnkami, alebo námornícku modrú v kombinácii so striebornou.

Interiér v modernom štýle

Vyberte si svetlú roletu, hladkú a jemnú, pridajte k nej obyčajný tmavší odtieň. Dosiahnete tak efekt výrazného kontrastu, ktorý je v moderných štylizáciách taký žiadaný.

Interiér v industriálnom štýle

Hoci samotné rolety skvele poslúžia v podkrovných izbách, nič nebráni tomu, aby tam bol aj záves – najmä ak s nábytkom a ďalšími doplnkami vytvorí modernú, výraznú farebnú kombináciu.

 

Rolety a závesy - praktická a estetická funkcia

Možnosť tienenia okien pred zvedavými očami a pohľadmi okoloidúcich, svetlom pouličných lámp či intenzívnym slnečným žiarením je na nezaplatenie. Túto praktickú možnosť ponúkajú rolety aj závesy. Aby ste si vybrali produkt, ktorý spraví, že dekorácia interiéru bude konzistentná, je potrebné zvážiť výhody a nevýhody oboch produktov.

Závesy

Z praktického hľadiska sú závesy o niečo náročnejšie ako sú rímske rolety. Na zakrytie celého okna a efektívne odrezanie svetelného toku je potrebné použiť dva zatemňovacie látkové závesy. Sú ideálne do moderných, klasických a retro interiérov a navodia v nich útulnú atmosféru.

 


Pamätajte!

V prípade tradičných závesov v minimalistických interiéroch voľte podľa toho aj farby látky. Najlepšie budú tie v tlmených farbách, pokiaľ nechcete, aby bol záves hviezdou interiéru, potom sa môžete vyblázniť a dať si vzorovaný alebo geometrický vzor. Tieto typy závesov sú ideálne pre moderné glamour a art deco aranžmány.


 

Rímske rolety

Rímske rolety sú elegantnou a modernou okennou dekoráciou, ktorá môže úspešne nahradiť vzdušné závesy alebo tradičné závesy. Inštalácia rímskych roliet môže urobiť každý interiér jedinečným a zároveň pohodlnejším pre členov domácnosti.

Rímske rolety môžu byť vyrobené z rôznych druhov zatemňovacích látok. Cez deň zastavia slnečné lúče a večer ochránia interiér pred zvedavými očami a pohľadmi okoloidúcich a susedov. Roleta po zdvihnutí zostáva na mieste, no vytvára atraktívny vzor, ​​ktorý je elegantnou dekoráciou interiéru. Obrovskou výhodou rímskych roliet je dnes naozaj veľký výber vzorov a farieb. Hitom nadchádzajúcej sezóny bude určite vzorovaná rímska roleta, vnášajúca do interiéru závan sviežosti a elegancie.

Rímske rolety si získali obľubu vďaka svojej charakteristickej štruktúre, čo znamená, že pri zrolovaní rolety získame estetické pretiahnutie látky. Rímsku roletu vieme zastaviť v akejkoľvek výške vďaka brzdiacemu mechanizmu.

Rímska roleta je elegantný okenný kryt, ktorý vyzerá skvele v obývacích izbách a spálňach. V závislosti od typu tkaniny a konštrukcie rímskej rolety je možné dosiahnuť odlišný konečný výsledok. Možnosť vyrobiť rímsku roletu na mieru znamená, že sa pre ňu každý rok rozhodne nová skupina zákazníkov.

Rímske rolety sú vhodné do malých interiérov, ako aj do detských izieb. Je pravda, že deti sa rady schovávajú za závesy, ale rady sa na ne aj šplhajú, preto je dobré si v tomto prípade zvoliť pre ich bezpečnosť rímske rolety do detskej izby.

 

Rolety, závesy a záclony

Na záver sa zamerajme na kompletné aranžovanie okien, ktoré si podľa mnohých ľudí vyžaduje záclony. Pri výbere často vyvstáva otázka, či záclony a rolety v obývacej izbe môžu ísť ruka v ruke. Rímsku roletu si môžete ušiť zo záclonovej látky, a tak sa rozhodnete nainštalovať dve rolety.

Ďalším riešením sú roletové rímske záclony a tradičná záclona. Nakoniec sa môžete rozhodnúť pre konzervatívne riešenie zavesením závesov a záclon k sebe. Tu, ako vidíte, existuje veľa možností a móda je teraz taká liberálna, že každé riešenie dokonale zapadá do súčasných trendov v dekorácii na okná.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Svet záclon


Správne osvetlenie príbytku


Výber vnútorných žalúzií

Späť