Aké náradie nesmie v dielni chýbať?

28.10.2022

Nástroje sú predmety, ktoré vám uľahčia prácu a v niektorých prípadoch ju aj umožnia. V každej dielni, či už ide o auto, stolárstvo alebo remeselníka, budú užitočné rôzne nástroje.

Čo bude najlepšie? Na aké náradie by ste pri zariaďovaní dielne nemali zabudnúť? Pozrite sa s nami, čo sa bude hodiť do každej dielni.

Potrebné vybavenie pre vybavenie dielne si jednoducho zakúpite v našom internetovom obchode Merkury Market alebo v kamenných predajniach. Nájdete tam nielen potrebné predmety, ale aj regály, boxy a organizéry užitočné na ich usporiadanie. Príslušenstvo sa vám bude hodiť pri opravách áut, pre domácich majstrov a pri opravách domu a záhrady.

 

Náradie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Dielenské náradie ideálne pre rôzne práce

2. Užitočné náradie, ktoré nesmie chýbať v autodielni

3. Ručné náradie na rôzne materiály

4. Elektrické náradie na opracovanie dreva, kovu a skla

5. Dobrá segregácia a organizácia nástrojov



 

Dielenské náradie ideálne pre rôzne práce

Pri začatí preskúmania nástrojov je potrebné špecifikovať, na akú prácu budú potrebné. Ak je vaším hlavným cieľom vybaviť garáž, kde potrebujete opravovať autá, budete potrebovať na to správne nástroje. V stolárskej dielni nesmie chýbať náradie, ktoré vám umožní rýchlo a efektívne opracovať drevo, kov, sklo či plast. Výtvarná dielňa je zasa miestom nástrojov na maľovanie, vyrezávanie či vytváranie jedinečných diel. Špecializácia dielne určite určí, aké ručné náradie alebo elektrické náradie nesmie chýbať vo vašej dielni.

Univerzálnym náradím je dobré vybaviť nielen auto či stolársku dielňu, ale aj praktickú domácu dielňu, ktorá vám umožní spraviť opraviť veľa veci v domácnosti. Dobre zvolené náradie zabezpečí komfort práce, pamätajte, že nemusíte vybavovať celú dielňu naraz – bude dobré dokúpiť náradie podľa potreby a zbierku náradia si časom doplniť.

 

Náradie- Merkury Market

 

Užitočné náradie, ktoré nesmie chýbať v autodielni

Profesionálne autodielne sú miestami, kde sa často používajú zložité špecializované nástroje. V domácom autoservise bude náradie určite menej komplikované, no umožní vám správne vykonať najnutnejšie opravy. Z ručného náradia do domácej dielne by určite nemalo chýbať náradie ako kliešte, kombinačky, sada skrutkovačov a kľúčov (vrátane unikátneho teleskopického kľúča na kolesá, ale aj ploché kľúče, nástrčné kľúče, očkové kľúče a iné). Väčšinu malých ručných nástrojov, ako sú skrutkovače a kľúče, je možné zakúpiť v praktických súpravách.

 

Ručné náradie na rôzne materiály

Trochu iným typom je stolárska dielňa alebo dielňa pre domácich majstrov. Na takomto mieste príde vhod ručné náradie, ktoré umožní opracovanie rôznych materiálov. Tu sa samozrejme bude hodiť kladivo, ako na zatĺkanie klincov, tak aj vyťahovanie klincov, aj gumenné kladivo.

Okrem toho budú užitočné ďalšie základné nástroje: hoblíky, dláta, pílky, brúsny papier, pilníky. K náradiu patria aj skrutkovače a kľúče do dielne, sady sú užitočné pri menších opravách doma alebo v záhrade.

Pri práci s rôznymi materiálmi by nemalo chýbať aj príslušenstvo, ktoré vám umožní vyznačiť uhly, geometrické obrazce a označiť miery. Preto sa oplatí kupovať uhlovníky stolárske, kružidlá, rôzne druhy mier a metrov a vhodné ceruzky. Ceruzka je neodmysliteľným spoločníkom kutila, skúsený domáci majster má ceruzky, ktoré sú schopné vyznačiť miery na rôzne materiály: drevo, kov, plast či sklo. V dielni budete potrebovať aj rezné nástroje ako pílky, píly či skalpely na rezanie skla.

Nákup nástrojov nemusí byť jednorazový. Ideálne je nástroje pravidelne dokupovať a vymieňať tie, ktoré sú poškodené. Je tiež dobré upgradovať nástroje a kúpiť si verzie, ktoré sú modernejšie. Mnohé náradie vie vybaviť ako autodielňu, tak aj stolársku či umeleckú dielňu. Určite sa budú hodiť aj pri kutilstvách či opravách.

 

Elektrické náradie na opracovanie dreva, kovu a skla

Špeciálnym druhom náradia bude určite elektrické náradie. Tento typ poháňaného náradia vám uľahčí a spríjemní prácu.

Aké náradie nesmie v dielni chýbať?

Zvyčajne sa hodí príklepová vŕtačka, skrutkovač alebo praktická vŕtačka/skrutkovač. Nahradí sady kľúčov alebo skrutkovačov a umožní pevné pripevnenie prvkov k sebe. Toto je jeden z najpopulárnejších typov elektrického náradia, ktoré si kúpite. Dôležitou otázkou pri kúpe je, na akú prácu bude elektrické náradie potrebné.

Brúsky umožňujú čistenie povrchu, na rezanie slúžia frézky a frézy na steny, rovnako ako sústruhy. Priamočiare píly, kompresory a zváračky budú veľmi profesionálnymi nástrojmi. Množstvo nástrojov dostupných na trhu vám umožní vybrať si tie, ktoré budú pre vašu prácu najlepšie.

V prípade náradia poháňaného elektrinou sa môžete vo väčšine prípadov rozhodnúť pre dva typy – náradie, ktoré je napájané priamo zo siete cez kábel a náradie, ktoré má vstavanú batériu. Prvý typ je menej mobilný, ale zvyčajne má väčší výkon (napr. príklepová vŕtačka môže dosiahnuť viac otáčok za minútu). Batériové modely môžete použiť prakticky kdekoľvek, mobilita je naozaj vysoká, ale výkon je oveľa menší. Vzhľadom na zložitú štruktúru elektrického náradia sú zvyčajne oveľa drahšie ako ručné nástroje, ale ich funkčnosť je obrovská.

Pamätajte, že stojí za to postarať o takéto vybavenie, vždy bude potrebné skontrolovať, či zariadenie nie je poškodené a funguje správne. To zaistí bezpečnosť a určite uľahčí všetku prácu.

 

Brúsky- Merkury Market

 

Dobrá segregácia a organizácia nástrojov

Dobré náradie a elektrické náradie je jedna vec, ale dôležité je aj správne skladovanie. Preto bude dielňa potrebovať nábytok a produkty, ktoré vám pomôžu triediť, organizovať a skladovať vaše náradie. Užitočné budú doplnky a dielenský nábytok. V dielňach sa vám budú hodiť dielenské regály. Budete si na nich vedieť triediť náradie, usporiadať väčšie aj menšie. Dobrá segregácia a organizácia nástrojov zaistí bezpečnosť a určite uľahčia prácu. Výmena oleja, opravy alebo svojpomocne budú organizovanejšie a rýchlejšie.

Okrem veľkého dielenského nábytku ako pracovný stôl prídu vhod aj menšie boxy na náradie. Veľkou výhodou boxov na náradie je ich mobilita. Môžete ich premiestňovať nielen po dielni, ale zobrať si ich aj so sebou na záhradu či preč z domu. Mobilita je užitočná najmä vtedy, keď si vaša práca vyžaduje vziať so sebou veľké množstvo nástrojov mimo dielne. Box potom všetko nielen zorganizuje, ale aj uľahčí prenášanie náradia z miesta na miesto.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako vybaviť garáž - usporiadanie garáže na 1!


Ako skladovať záhradné náradie a vybavenie


Nástroje užitočné pri renovácii domov - zistite, čo u vás doma nesmie chýbať

Späť