5 pravidiel zdravého grilovania

04.08.2022

Grilovanie je skutočný pôžitok, ťažko s tým nesúhlasiť. Milujeme stretnutia pri grile a s príchodom prvých teplých dní začíname „grilovaciu sezónu“, ktorá trvá až do neskorej jesene. Je tu však niečo, čo často berie všetku radosť z grilovania – presvedčenie, že to nie je zdravé a telu prospešné.

Určite každý z nás aspoň raz stál pred dilemou, čo urobiť pre zlepšenie kvality grilovania. Je vôbec možné, aby bolo zdravšie a menej zaťažovalo organizmus?

Pre všetkých, ktorí si chcú grilovanie skvalitniť a užiť si ho naplno, sme pripravili niekoľko osvedčených pravidiel zdravého grilovania pre vaše záhradné grily.

Klasický gril plný pečených klobás a prskajúcej krkovičky nie je práve najzdravší. Pri grilovaní vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky, čo sú zlúčeniny s karcinogénnymi vlastnosťami. Preto, keď grilujeme, bez dodržania základných pravidiel bezpečného a zdravého pečenia, vystavujeme svoje telo toxickým chemikáliám, ktoré prenikajú do grilovaných produktov. Aby sme minimalizovali negatívne dopady grilovania, oplatí sa naučiť a praktizovať zásady zdravého grilovania!

 

Záhradné grily- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. 5 pravidiel zdravého grilovania

2. Príprava roštu a ohniska

3. Zdravé grilovanie na podnosoch

4. Vhodná príprava produktov

5. Pestrá ponuka grilu - mäso, ryby, zelenina a ovocie

6. Grilovanie z dovolenky nie každý deň!



5 pravidiel zdravého grilovania

Nižšie nájdete 5 pravidiel, vďaka ktorým bude grilovanie zdravšie a oveľa príjemnejšie a vy si ho budete môcť dopriať bez obáv a pochybností.

 

Príprava roštu a ohniska

Každé menšie či väčšie grilovanie by sa malo začať vhodnou prípravou roštu. Občas sa stane, že po dokončení akcie v záhrade necháme gril vychladnúť. Ohnisko vyčistíme, odstránime popol, umyjeme všetko príslušenstvo na grilovanie, gril ukryjeme v altánku, pivnici či garáži.

Zabúdame na rošt, ktorý je napokon najdôležitejší. Čistý rošt je zdravé a chutné jedlo! Na ražni sa usádzajú zaschnuté, pripečené zvyšky jedla a tuk, ktorý steká z tácok a vytvára na ňom nepríjemnú kôrku. A to sa, žiaľ, pri ďalšom grilovaní stáva skutočnou hrozbou. Zaschnuté zvyšky a pripálený tuk vplyvom veľkého tepla môžu uvoľňovať škodlivé látky, ktoré preniknú do grilovaného jedla.

 


Pamätajte!

Než začnete grilovať, rošt veľmi dôkladne očistite, umožní vám grilovať zdravo!


 

Na zdravé grilovanie sú najlepšie brikety z listnatého dreva alebo drevené uhlie bez živice. Vyhnite sa naopak drevenému uhliu z ihličnanov. Na zapálenie grilu nepoužívajte noviny ani kartónové škatule. Ak sa rozhodnete použiť tekuté podpaľovanie, počkajte, kým úplne vyhorí. Nikdy ho nepridávajte počas grilovania. Po zapálení brikety počkajte, kým sa na nej neobjaví vrstva popola. Až potom môžete začať ukladať jedlo na rošt.

Zdravá grilovačka nie sú dostihy, takže buďte trpezliví!

Záhradné grily- Merkury Market

 

Zdravé grilovanie na podnosoch

Pravidlo číslo dva.

Grilujte vždy na plechoch! prečo? Tuk sa totiž z klobásy a mäsa položených na rošte začne topiť a steká priamo na uhlie. Pri horení uvoľňuje toxické chemikálie, ktoré sú pre telo nebezpečné. Škodlivé zlúčeniny stúpajú v dyme a prenikajú do všetkých grilovaných produktov. A odtiaľto je už len krôčik ku katastrofe. Z tohto dôvodu by sa potraviny v žiadnom prípade nemali ukladať priamo na rošt.

Použite jednorazové hliníkové podnosy, ktoré vám pomôžu grilovať chutne a zdravo. Stojí za to vedieť, že špeciálne profilované a perforované hliníkové vaničky zabránia kvapkaniu mastnoty na brikety a zároveň umožnia voľnú cirkuláciu horúceho vzduchu. Mäso, ryby a klobásy pečené na táckach budú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie. Nezabudnite grilovať na žeravom uhlí, nie na živom ohni.

Predtým, ako položíte jedlo na mriežku, pripravte si vhodné ohnisko. Pripálené jedlo tiež nie je zdravé. Ak chcete zvýrazniť chuť grilovaného mäsa, rýb a zeleniny, pridajte aromatické korenie. Prírodné bylinky alebo pár strúčikov cesnaku urobia každé grilované jedlo aromatické a chutné. Prírodné korenie navyše neutralizuje toxické zlúčeniny, ktoré sa uvoľňujú pri grilovaní. Sú teda dokonalým riešením pre zdravé grilovanie.

 

Vhodná príprava produktov

Stojí za zmienku, že všetky výrobky, ktoré sa majú umiestniť na rošt, by mali mať izbovú teplotu. Je dobré ich chvíľu pred grilovaním vybrať z chladničky a zvýšiť ich teplotu. V žiadnom prípade negrilujte mrazené potraviny. Je to nebezpečné a nezdravé.

Pred pečením treba mäso marinovať v bylinkách, ktoré majú veľa antioxidantov. Nielenže zlepšujú chuť jedál, ale eliminujú aj škodlivé chemické zlúčeniny vznikajúce pri spaľovaní.

 

Grily na drevené uhlie- Merkury Market

 

Pestrá ponuka grilu - mäso, ryby, zelenina a ovocie

Snažte sa, aby bola ponuka grilu pestrá. Mäso a údeniny sú len jednou z mnohých možností. Skvele chutí aj grilovaná zelenina. Zaraďme ich teda do vašej grilovacej ponuky. Vyberte si cuketu, baklažán, šampiňóny alebo papriku. Zelenina obsahuje vlákninu, za ktorú bude náš tráviaci systém vďačný počas grilovačky.

Výhodou zeleniny je aj relatívne krátky čas prípravy. Málokto vie, že nielen grilovaná zelenina chutí výborne. Grilované ovocie je rovnako chutné! Internet je plný fantastických receptov. Ak hľadáte zaujímavé recepty na grilované jedlá, pozrite si náš článok:

Hlavným pravidlom zdravého grilovania je, že na každú porciu mäsa by mala byť porcia čerstvej zeleniny. Najlepšie tie, ktoré obsahujú antioxidanty. Čerstvé ľahké šaláty, bylinkové dipy a omáčky sú na grile nepostrádateľné.

Pri príprave grilovačky pamätajte na nápoje, ale nie nevyhnutne na tie sladké a sýtené. Aj keď si mnohí zarytí grilovači nevedia predstaviť grilovanie bez piva, občas sa ich oplatí nahradiť čistou vodou s trochou mäty a citrónu. Osviežujúca limonáda, dokonale uhasí smäd a hodí sa k väčšine grilovaných jedál.

 


Pamätajte!

Alkohol v kombinácii s tučným mäsom bude veľmi kalorickým jedlom.


 

Grilovanie z dovolenky nie každý deň!

Nezabúdajte, že grilovanie by sa nemalo stať základom dovolenkovej stravy. Grilujte s rozumom, využívajte pestrú ponuku, používajte bylinky a aromatické koreniny. Ak k téme grilovania pristúpite s rozumom, určite to nebude nebezpečné a škodlivé.

Grilovacej sezóny by sa nemali báť ani ľudia, ktorí sa udržiavajú v kondícii a úzkostlivo počítajú kalórie. Stačí si namiesto mastných údenín a slaniny vybrať chudé mäso, ryby, zeleninu a ovocie a na pitie zvoliť vodu alebo zelený čaj. Pri dodržaní vyššie uvedených pravidiel budú vaše grilované jedlá chutnejšie a oveľa zdravšie. Koniec koncov, nič nie je dôležitejšie ako zdravie a zdravie!


Inšpirujte sa!


Čo na gril? 5 nápadov na jednoduché a chutné grilované jedlá!


Udiareň - záhradný trend 2022! Poradíme, či sa do nej oplatí investovať


Pripravte terasu na párty

Späť