Čo na gril? 5 nápadov na jednoduché a chutné grilované jedlá!

07.07.2022

S príchodom pikniku otvárame jedno z najočakávanejších období roka – sezónu pre skvelú národnú grilovačku! Tradícia grilovacieho pikniku, aj keď je pomerne mladá, je v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou predĺženého májového víkendu. Zároveň otvára celú grilovaciu sezónu, ktorá potrvá až do neskorej jesene.

V našich predchádzajúcich článkoch sme veľa písali o type záhradných grilov, ich vlastnostiach, výhodách a využití. Dnes vám chceme ponúknuť overené recepty na lahodnú grilovačku. Tieto jednoduché recepty spestria grilovaciu ponuku a budú perfektným doplnkom k mäsitým jedlám.

Pozrite sa, aké recepty si získajú srdce vašich blízkych a hostí, s ktorými sa čoskoro stretnete pri grile!

 

Záhradné grily- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Gril menu – pestrosť je základ – grilované jedlá v rôznych podobách

2. Grilované kura plnené broskyňami v lahodnej marináde

3. Zeleninové špízy a iné - sýte jedlo z grilu

4. Pečený pstruh s bylinkovým maslom

5. Grilovaný šalát s čerstvou jarnou zeleninou

6. Grilovaný dezert - grilované banány - kulinársky hit!



 

Záhradné grily- Merkury Market

 

Gril menu – pestrosť je základ – grilované jedlá v rôznych podobách

Predtým, ako navrhneme konkrétne recepty na grilované jedlá, chceme spomenúť niekoľko zlatých pravidiel, vďaka ktorým sa každé grilovanie vydarí a hostia pozvaní sa k nemu budú vracať spokojní a sýti.

Bez ohľadu na to, či organizujete veľkú rodinnú oslavu alebo len spoločenské posedenie s najbližšími, dbajte na to, aby si každý našiel to svoje. Aj keď sa grilovanie spája s klobáskami, krkovičkou a burgermi, nie každý musí byť klasický „mäsožravec“.

Žijeme v dobe, kedy móda byť fit naberá na obrátkach. Určite niektorí z ľudí vo vašom blízkom okolí sú vegáni alebo vegetariáni, niektorí dbajú o svojú líniu a dobrú formu a niektorí jednoducho nemajú radi mäso.

Ak chcete potešiť každého, snažte sa, aby jedlá, ktoré podávate, boli dostatočne pestré, aby vyhovovali aj tým najnáročnejším chutiam. Ľahšie povedať, ťažšie urobiť? Nie nevyhnutne!

Tu sú osvedčené recepty na rôzne grilované jedlá, ktoré chutia lahodne a potešia! Ak chcete, aby bola skvelá hostina pri spoločnom stole v záhrade úspešná, využite naše nápady! Grily na drevené uhlie su ideálne!

 

Záhradné grily- Merkury Market

 

Grilované kura plnené broskyňami v lahodnej marináde

Čerstvé bylinky v kombinácii s chrumkavým kuracím mäsom budú dokonalé. Pre milovníkov aromatických, marinovaných mäsiek ponúkame kuracie filety plnené ... broskyňami. Áno, to nie je vtip! Znie to abstraktne, ale chutí fenomenálne!

Spôsob prípravy:

Z jedného zrelého pomaranča vytlačte šťavu. Na rozpálenej panvici speníme cibuľku nakrájanú na pol kolieska. Keď je cibuľa priesvitná, pridáme k nej lyžicu cukru, restujeme, kým cukor nezačne karamelizovať. Pridajte pomarančový džús. Varíme, kým sa šťava úplne neodparí.

Cibuľu dáme do misky a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme broskyne. Nakrájajte ich na kocky a pridajte k cibuli. Dochuťte podľa chuti čerstvými bylinkami: na tenké plátky nakrájanou bazalkou a mätou, potom premiešajte.

Kuracie prsia marinujte v marináde z olivového oleja a čerstvých byliniek 2-3 hodiny. Tesne pred grilovaním, filety nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky a potom ich jemne naklepte. Do stredu každého kúska mäsa položte plátok syra brie (môžete ho nahradiť syrom feta), na syr dajte lyžicu cibuľovej a broskyňovej plnky.

Okraje mäsa preložíme dovnútra tak, aby sa prekrývali. Mäso z vonkajšej strany potrieme pripravenou marinádou, v ktorej bolo predtým namočené. Mäso opečieme zo všetkých strán na rozpálenom grile s pokrievkou, môžete použiť gril s udiarňou. Hotové rolky chutia najlepšie s ľahkým šalátom a chrumkavými krutónmi.

Tip: Ak nemáte radi mäso s ovocím, broskyne ideálne nahradia sušené paradajky!

 

Zeleninové špízy a iné - sýte jedlo z grilu

Špízy sú grilovacím hitom. Sú nenáročné na prípravu a ponúkajú úžasné možnosti kombinovania chutí a produktov. Keď sa rozhodnete pre špízy, snažte sa, aby boli rozmanité. Niektoré môžu byť zeleninové, iné zeleninovo - ovocné, na iné môžete použiť obľúbené mäso, syr alebo morské plody. Špízy sú výbornou alternatívou k mäsitým jedlám.

Príprava špízu si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti. Vybrané produkty by sa mali nakrájať na kocky a umiestniť na špeciálne špajdle a potom umiestniť na podnosy, nie priamo na mriežku plynového grilu alebo grilu na drevené uhlie.

Alternatívou môže byť ich zabalenie do hliníkovej fólie. Pred grilovaním môžete špízy pokvapkať olivovým olejom. Dobrým riešením je pridať korenie alebo aromatickú marinádu vopred, aby sa zdôraznila ich chuť. Skvelým doplnkom k špízom je cesnaková omáčka alebo iný dip. Špízy treba grilovať, kým zelenina nezmäkne a mäso krásne nezhnedne. Dôležité je aby neboli surové!

 

Grily na drevené uhlie- Merkury Market

 

Pečený pstruh s bylinkovým maslom

Chutné biele mäso a chrumkavá kôrka a táto lahodná bylinková chuť a nádherná vôňa plávajúca okolo, je ťažké odolať takejto rybe.

Spôsob prípravy:

V miske zmiešame: maslo (1 polievková lyžica), bylinky (petržlenová vňať, bazalka, tymián - po 1 lyžičke), soľ a korenie (po štipku), dva strúčiky cesnaku prelisované a citrónová šťava (1 polievková lyžica). Použite toto cesnakové maslo na potretie pstruha, nezabudnite to urobiť opatrne a dôkladne.

Pripravíme si alobal, potrieme ho olejom, aby sa naň pstruhy pri grilovaní neprilepili. Rybu nakrájajte šikmo a ochuťte soľou, korením na ryby a morské plody, dôkladne votrite do pstruha. Rybu položte na tácku a zabaľte ju do hliníkovej fólie.

Okraje alobalu nezabudnite preložiť tak, aby rozpustené cesnakové maslo pri pečení nevytieklo. Rybu položíme na rozpálený gril a grilujeme asi 30 minút. Pečený pstruh s bylinkovým maslom je ideálny nápad na hlavné jedlá na čerstvom vzduchu.

 

Grily na drevené uhlie- Merkury Market

 

Grilovaný šalát s čerstvou jarnou zeleninou

Tento jednoduchý grilovaný šalát je naozaj veľmi chutný, ľahký a hlavne sa výborne hodí ako príloha ku grilovaným jedlám. Najlepšie sa hodí k šťavnatej grilovanej bravčovej krkovičke, grilovanému filé a cesnakovým rolkám. Šalát pozostáva hlavne zo zmesi šalátov - môžete použiť tie, ktoré máte najradšej, napríklad ľadový šalát a jahňacinu, alebo si vyberte hotovú zmes.

Druhou ingredienciou sú sušené paradajky nakrájané na štvrtiny. Ďalšie sú: olivy, pár čerstvých uhoriek, cherry paradajky, feta šalátový syr a pre labužníkov hrsť vlašských orechov. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame. Celú omáčku prelejeme olivovým olejom a medovou horčicou.

 

Grilovaný dezert - grilované banány - kulinársky hit!

V každej rodine sa nájdu gurmáni, ktorí milujú sladké. S ohľadom na nich sme pripravili návrhy na lahodný grilovaný dezert. Banány s čokoládou sú skutočnou petardou chutí a pokrmom, ktorý sa rýchlo a jednoducho pripravuje.

Spôsob prípravy:

Šupku banánov zvnútra mierne narežte. Banány jemne naplníme kockami horkej čokolády. Každý banán zabaľte pomocou alobalu. Pripravené ovocie položíme na gril a grilujeme asi 20 minút. Po 20 minútach vyberte banány z grilu a vyberte z fólie. Podávame ihneď po upečení, celé ozdobíme lístkami mäty a lieskovými orieškami.


Inšpirujte sa!


Nápady na grilovanie


Drevené záhradné lavice - ako na to?


Oprava ratanového nábytku. Ako to spraviť?

Späť