Udiareň - záhradný trend 2022! Poradíme, či sa do nej oplatí investovať

27.07.2022

Údenie je jedinečný spôsob prípravy jedál, vlastná výroba znamená, že jedlo je zbavené zbytočných konzervačných látok a potravinárskych chemikálií. Majitelia aj malých záhrad si môžu dovoliť kúpiť záhradnú udiareň, ktorá sa im môže ukázať ako poriadna lahôdka.

Ktorá záhradná udiareň bude najlepšia? Na čo si dať pri kúpe pozor? Poradíme!

 

Kotlíky, kotliny, udiarne- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Prečo sa oplatí vyberať záhradné udiarne?

2. Akým parametrom sa oplatí venovať pozornosť?

3. Ktorá záhradná udiareň bude najlepšia?

4. Môžete si vyrobiť murované udiarne sami?



 

Prečo sa oplatí vyberať záhradné udiarne?

Záhradné udiarne sú nezvyčajné a užitočné zariadenia. Ich podoba môže pripomínať záhradné grily, domčeky či prenosné kotlíky – modelov je veľa a trh sa snaží stále viac prispôsobovať potrebám zákazníkov. Vonkajší vzhľad však nemení funkčnosť udiarne.

Tieto produkty sa používajú na údenie, t.j. umožňujú pripravovať jedlo pomocou vysokej teploty a dymu. Teplo a dym umožnia pripravovať jedinečné a chutné jedlá, mäso, syry a ryby, ktoré určite potešia domácnosť i hostí.

 

Záhradné grily- Merkury Market

 

Akým parametrom sa oplatí venovať pozornosť?

Každá záhradná udiareň má svoje vlastnosti. Udiarne sa teda budú líšiť nielen vzhľadom, ale aj parametrami, ktoré sa pri kúpe oplatí venovať pozornosť. Údenie je naozaj zaujímavá a chutná možnosť prípravy jedla. Väčšina syrov, mäsa, rýb a dokonca aj ovocia a zeleniny sa dá údiť. Správne produkty s dobrými parametrami dokonale poslúžia majiteľom a nikdy ich nesklamú.

Veľkosť záhradnej udiarne

Pri kúpe novej udiarne stojí za to venovať pozornosť jej veľkosti. Veľká záhradná udiareň je veľká údiarenská komora, ktorá vám umožní pojať viac potravín. To však znamená, že samotná údenárská komora bude vyžadovať viac energie na zahriatie na dostatočnú teplotu. Pri väčšej udiarni je tiež ťažšie dobre kontrolovať teplotu. Malé udiarne sa naopak rýchlo zohrejú, ale príliš veľa jedla sa do nich nezmestí.

Do veľkej záhrady je jednoduchšie postaviť udiareň akejkoľvek veľkosti. Majitelia menších záhrad si však budú musieť priestor dobre naplánovať a rozhodnúť sa pre vhodne malé udiarne. Udiareň v záhrade má byť užitočným, doplnkovým prvkom, preto by nemala zaberať celý priestor. Je dobré, ak jej vonkajší vzhľad ladí s celým aranžmánom (napr. záhradný nábytok).

Udiareň, bez ohľadu na jej veľkosť, by mala byť správne vybavená. Oplatí sa preto dokúpiť hrazdu na vešanie jedla, údenárske štiepky, rúčky, háky a ďalšie užitočné doplnky na grilovanie a údenie. Udiarne vybavené nastaviteľnými nožičkami sa budú ľahšie nastavovať a vyrovnávať.

Umiestnenie ohniska

Ohnisko v udiarni je možné umiestniť v určitej vzdialenosti od udiarne alebo hneď vedľa udiarne. Ak chcete svoje jedlo údiť hlavne dymom, možnosť jedna je dokonalým riešením. Obe verzie je možné atraktívnou formou rozmiestniť v záhradnom priestore. Modely by ste mohli umiestniť tiež blízko domu.

Dokúpiť je možné aj gril s udiarňou, takýto výrobok je možné umiestniť nielen do záhrady, ale aj na terasu či veľký balkón. Rozlišujeme udiarne na drevené uhlie, plyn alebo aj elektrickú energiu. Tradičnou možnosťou je samozrejme model na drevo.

Ohnisko dokáže vygenerovať naozaj vysokú teplotu, preto by záhradný nábytok z dreva alebo drevených prvkov nemal stáť hneď pri ohnisku alebo hneď vedľa udiarenskej komory. Je dobré, aby boli v dostatočnej vzdialenosti aj okrasné stromy a kríky.

Proces údenia - tvorba dymu a udržiavanie vysokých teplôt

Vytváranie vhodného dymu a udržiavanie komory pri vysokých teplotách sú najdôležitejšie úlohy udiarne. Dôležité teda bude, ako bude udiareň postavená. Stojí za to pamätať na ventilačné systémy a presne skontrolovať, ako vyzerajú a ako sa bude dym odvádzať.

Je dobré, ak je udiareň vybavená ďalšími prvkami. Prítomnosť generátora dymu pomôže vytvoriť vhodný dym a urýchliť proces údenia. Vďaka tomu bude spotreba dreva nižšia a zároveň bude dym dodaný v správnom množstve.

Materiál na výrobu záhradných udiarní

Záhradná udiareň je výrobok, ktorý musí byť odolný voči vysokým teplotám. Preto je dôležitý materiál, z ktorého je model vyrobený. Perfektné sú udiarne vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sa dobre vyhrievajú a dobre udržiavajú vysokú teplotu.

Záhradnú udiareň si môžete postaviť z nehrdzavejúcej ocele, ktorá sa zase umiestňuje na správne pripravené miesta. Udiarne s vložkami môžu byť murované alebo drevené, použitie prírodných materiálov Vám pomôže udiareň prispôsobiť aranžmánu, záhradnému nábytku či fasáde budovy.

 

Kotlíky, kotliny, udiarne- Merkury Market

 

Ktorá záhradná udiareň bude najlepšia?

Najlepšia záhradná udiareň je taká, ktorá majiteľa poteší a vyhovie majiteľovi. Ak viete, že udiareň bude často využívaná a na prípravu väčšieho množstva jedla, je lepšie zvoliť hneď vhodne veľký model. Ak však má byť príprava jedla príležitostná, možno menší výrobok umiestniť kdekoľvek pod holým nebom.

Kúpu udiarne do záhrady treba dobre zvážiť. Je dobré vyberať odolné a pevné modely, s ktorými budete neskôr naozaj spokojní. Vďaka tomu bude udiareň slúžiť dlho. Vysoká cena nie vždy veľmi ide ruka v ruke s kvalitou a spoľahlivosťou, preto sa oplatí vyberať tie správne ponuky.

Mohlo by vás zaujať, že v našom internetovom obchode Merkury Market ponúkame kvalitné produkty za tie najlepšie atraktívne ceny - s takýmito ponukami bude určite každý spokojný! Naša ponuka si zaslúži vašu pozornosť naplno, v našich predajniach si môžete zakúpiť nielen udiareň, ale aj záhradný gril, kovové doplnky, rošt či doplnkové vybavenie, ktoré budete pri údení určite potrebovať.

 

Kotlíky, kotliny, udiarne- Merkury Market

 

Môžete si vyrobiť murované udiarne sami?

Vyrábať udiareň svojpomocne nemusí byť ťažké. Záhrada, v ktorej sa udiareň vyrába samostatne, bude dokonale upravená a udiareň bude jednoduchšie prispôsobiť ostatným prvkom aranžmánu.

Najobľúbenejšou možnosťou pre vlastnoručne vyrobené udiarne je murovaná udiareň. Okolo udiarenskej vložky je postavená vhodne vysoká stena. Táto možnosť trochu pripomína betónové grily alebo murované grily.

Murovaná udiareň sa dá kombinovať aj so záhradným grilom. Obmurovanie udiarenských a grilovacích vložiek pomôže vytvoriť v záhradách jedinečný a atraktívny prvok. Výrobok je možné obohatiť o krb alebo prídavné ohnisko.

Pri navrhovaní takéhoto veľkého prvku sa oplatí dobre naplánovať priestor, aby ste nezabudli na miesto na prípravu jedla na varenie ale aj výklenky na drevo či doplnky. Murovaná udiareň s grilom vám umožní variť rôzne domáce jedlá. Pripravuje sa tu nielen mäso a údeniny, ale aj ryby a syry.


Inšpirujte sa!


Ako zabezpečiť drevený záhradný stôl


Ako chrániť záhradný nábytok pred dažďom a mrazom?


Betónový gril v záhrade - ako ho naaranžovať?

Späť