Monstera ako sa o ňu starať? Najkrajšie črepníkové kvety.

25.08.2022

Byt pôsobí oveľa útulnejšie a atmosférickejšie, keď je vyzdobený kvetmi. S týmto tvrdením budú súhlasiť všetci, ktorí sa rozhodli zaviesť zeleň do interiéru. Črepníkové izbové rastliny dodávajú bytom, domom a kanceláriám jedinečný charakter a štýl. Zeleň v interiéri nielen skrášľuje, ale aj podporuje zdravie. Určite je to jeden z dôvodov, prečo sa tak často obklopujeme rastlinami.

Aj keď môže byť pestovanie izbových rastlín vzrušujúcim koníčkom, nie je to vždy jednoduché. Mať rôzne odrody si vyžaduje znalosti a skúsenosti. Jedným z najfascinujúcejších exemplárov, ktorý si v posledných rokoch získava srdcia a čoraz častejšie zdobí interiéry domovov, je monstera deliciosa.

Ako vyzerá každodenná starostlivosťo rastilny a pestovanie rastlín monstery? Tu sú najdôležitejšie pravidlá, ktoré vám pomôžu vytvoriť ideálne podmienky pre jej rozvoj. Zistite, ako sa starať o Monesteru, aby ste si užili jej jedinečnú krásu!

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Monstera deliciosa - čo je to za rastlinu?

2. Monstera deliciosa- základné informácie o pestovaní doma

3. Aké podmienky potrebuje monstera? Ako sa starať o monsteru?

4. Monstera skvelá - rastlina, ktorá poteší a prekvapí

5. Keď monstera deliciosa ochorie

6. Zhrnutie



 

Monstera deliciosa - čo je to za rastlinu?

Monstera deliciosa, u nás známa ako "skvelá monstera", je rastlina pochádzajúca z tropických pralesov Strednej Ameriky a Južnej Ameriky. V prirodzenom prostredí sa vyskytuje ako popínavka, ktorá poskytuje chutné jedlé plody. Môže dosiahnuť výšku až 20 metrov! Veľké listy prerezané mnohými otvormi vytvárajú úžasnú mozaiku.

Pojem „deliciosa“ je pomerne ľahko dekódovateľný – označuje ovocie, ktoré je v mieste pôvodu tohto druhu považované za jedno z najchutnejších plodov džungle.

 

Monstera- Merkury Market

 

Monstera deliciosa- základné informácie o pestovaní doma

Monstera skvelá ako izbová rastlina určite očarí interiér, ak na to vytvoríte priaznivé podmienky. Musíte pamätať na to, že pri pestovaní doma si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, hnojenie a vhodné rastové prostredie. Monstera potrebuje priestor a podmienky, v ktorých sa môže pokojne rozvíjať. Ak ich dostane, bude pôsobivá veľkosťou a bude krásnou dekoráciou interiéru.

 


Zaujímavosť!

Monstera skvelá doma kvitne len zriedka. Vo voľnej prírode produkuje ovocie, ktoré chutí ako pina colada, teda kríženec medzi ananásom a kokosom.


 

V domácom prostredí, monstera rýchlo rastie a môže dosiahnuť veľké rozmery, ak sa o ňu staráte a hnojíte.

Stojí za zmienku, že diery v listoch sa nezobrazia okamžite. A to by nemalo nikoho znepokojovať. Mladé zelené listy sú bez perforácie. Na listoch monstery sa časom objavia diery a sú výsledkom odumierania niektorých buniek. Keď mladé listy vyrastú, zmenia svoj tvar a na povrchu tvoria ažúrovú mozaiku.

 

Aké podmienky potrebuje monstera? Ako sa starať o monsteru?

Starostlivosť o monsteru nie je náročná a hlavne časovo náročná. Tu je 5 tipov, ako sa starať o rastlinu:

Priepustný substrát

Monstera bude veľmi dobre fungovať v priepustnom rašelinovom substráte. Môže sa zasadiť do zmesi univerzálnej záhradkárskej zeminy, rašeliny a perlitu alebo piesku. Takéto podmienky určite ocení a bude sa krásne rozvíjať.

Polievanie monstery

Množstvo vody, ktoré monstera potrebuje, závisí od veľkosti črepníka, veľkosti rastliny a okolitej teploty. Na jeseň a v zime ju stačí zaliať raz za jeden a pol až dva týždne, na jar a v lete raz za týždeň. Pamätajte - je lepšie presušiť monsteru, ako ju príliš často a intenzívne zalievať.

 


Prebytočná voda nie je pre Monsteru dobrá, preto pred zalievaním skontrolujte, či je pôda vo vrchnej vrstve úplne suchá.


 

Zabezpečenie primeranej vlhkosti vzduchu

Monstera zle reaguje na suchý vzduch a má veľmi rada vlhkosť. miluje kropenie a jemné vlhčenie. Nie nadarmo sa na stonke popínavky vyvíjajú charakteristické hnedé bočné konáre – sú to vzdušné korene, ktoré rastlina využíva na zachytávanie kyslíka a vody zo vzduchu. Za žiadnych okolností by sa nemali orezávať alebo odstraňovať.

Mierne slnečná poloha

Taktiež veľmi slnečné svetlé miesto nie je vhodné na pestovanie monstery, takže črepník pri južnom okne rozhodne neprichádza do úvahy. Potom sú listy oparené slnkom a žltnú. Tmavé škvrny na listoch sú znakom príliš nízkej teploty. Ak je rastlina príliš studená, na listoch sa objavia hnedé škvrny. Stáva sa to, keď teplota okolia klesne pod 13ºC.

Črepník s rastlinou umiestnite do svetlej miestnosti, nie však na priame slnko, miesto, ktoré podporí jej rast. Ideálnym miestom môže byť parapet východného okna. Môžete ho umiestniť aj hlboko do slnečnej miestnosti.

Presádzanie monstery

Ako sme už spomenuli, rastlina, ktorej sú poskytnuté správne podmienky, sa bude správne vyvíjať. Ročne vytvára v priemere 3 nové listy. Po niekoľkých rokoch môže byť jej výška až 3 metre. Každé dva roky sa odporúča presadiť väčší črepník a doplniť pôdu.

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 

Monstera skvelá - rastlina, ktorá poteší a prekvapí

Malo by sa pamätať na to, že každý exemplár monstery je jedinečný a unikátny. Ako sa jej listy delia a aké otvory v nich vznikajú, je veľmi individuálna záležitosť. Vďaka tomu je skvelou voľbou pre tých, ktorí radi sledujú, ako sa monstera časom mení.

Monstera deliciosa - rozmnožovanie

Najjednoduchší spôsob, ako rozmnožiť monsteru, je z vrcholových odrezkov. Odrezky, ktoré budú pravdepodobne akceptované, sa vyberú z výhonkových odrezkov, ktoré by mali mať aspoň jeden list, inguinálny púčik a adventívny, vzdušný alebo vrcholový koreň s niekoľkými listami a vzdušný koreň s dĺžkou aspoň 20 cm.

Vybrané odrezky umiestnite do vody a počkajte, kým vyklíčia korienky. Rastlina produkuje aj bočné odrezky. Možno ich pripraviť aj na presádzanie tak, že ich necháte asi týždeň vo vode alebo použijete zakoreňovač.

 

Keď monstera deliciosa ochorie

Žlté listy monstery - naznačujú, že rastlina bola preliata. Škvrny na listoch – tmavé škvrny signalizujú, že rastlina je v príliš chladnej miestnosti. Na druhej strane žlté škvrny na monstere naznačujú prílišný postoj k slnku. Zavíjanie listov – znamená sterilizovaný a príliš ťažký substrát alebo nevhodnú polohu.

Keď spozorujete niektorý z vyššie uvedených príznakov, snažte sa čo najskôr zareagovať. Na ochranu a posilnenie črepníkových rastlín môžete dodatočne použiť prostriedky, ktoré nájdete v našom záhradnom centre.

 

Zhrnutie

Váš interiér môže získať nový vzhľad vďaka domácim kvetom. Izbové rastliny môžu zlepšiť kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti. Vďaka nim pôsobia izby priateľsky a podporujú relaxáciu. Kvetinové stojany môžete umiestniť do akejkoľvek miestnosti. Ak druh izbových rastlín prispôsobíte konkrétnemu miestu v dome, zelené popínavky v kúpeľni, predsieni či kuchyni budú vyzerať skvele.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Môžete tam pestovať zeleninu a ovocie - tunely a skleníky do záhrady


Náradie na kyprenie pôdy ktoré sa vám bude hodiť na jar v záhrade


Keď hortenzia zmení farbu. Kedy hortenzia mení farbu? Ako zmeniť farbu kvetu záhradnej hortenzie

Späť