Ventilácia v dome a byte – ako ju zlepšiť

27.02.2023

Ak si chcete vychutnať čistý a zdravý vzduch, musíte zabezpečiť správne vetranie. Dobre fungujúce vetranie zabezpečí správnu kvalitu vzduchu, čo následne zaručí dobrý zdravotný stav obyvateľov a dobrý stav budovy. Chcete sa dozvedieť viac o ventilácii a ako sa o ňu správne starať? Nezabudnite si prečítať tipy uvedené nižšie.

Ventilácia je jednou zo základných inštalácií v každej budove, aj v rodinných domoch a viac bytových domoch. Správne fungujúca ventilácia zabezpečuje dobrý vzduch pre obyvateľov. Vďaka ventilácii vo vnútri budovy sa vytvára dobrá mikroklíma, ktorá následne ovplyvňuje zdravie a pohodu členov domácnosti.

Ventilácia je navrhnutá tak, aby zabezpečila správne a voľné prúdenie vzduchu, privádzala čerstvý vzduch do miestností a okrem toho odvádzala použitý vzduch. Efektívna ventilácia je dôležitá po celý rok, bez ohľadu na počasie za oknom. Jej úlohou je výmena vzduchu, takže v zime by nemala miestnosti chladiť a v lete by ich mala dodatočne vykurovať. Ako zlepšiť ventiláciu celého domu a jednotlivých miestností? Pozrite sa s nami!


V tomto článku:

1. Aké sú typy ventilácií?

2. Aké sú najčastejšie problémy s ventiláciou?

3.  Aké sú dôsledky nedostatočného vetrania v byte alebo dome?

4. Ako zlepšiť vetranie domácimi metódami?

5. Prečo by ste sa mali starať o správne vetranie?



Aké sú typy ventilácií?

Rôzne typy budov majú rôzne ventilácie. Pre konkrétny typ ventilácie sa môžete rozhodnúť aj sami, a to ako pri plánovaní stavby, tak aj neskôr, pri rekonštrukciách. Aké typy ventilácií možno rozlíšiť? Zistite s nami!

Gravitačná ventilácia

Ide o najjednoduchší a najlacnejší, a tým aj najčastejšie používaný typ ventilácie. Inak sa nazýva prirodzená ventilácia. Na proces výmeny vzduchu využíva prirodzene sa vyskytujúci tlakový rozdiel a na správnu prevádzku nepotrebuje ďalšie zariadenia, stroje a podporné systémy. Pri prevádzke gravitačnej ventilácie sa využívajú len všeobecne známe fyzikálne zákony.

Ako už názov napovedá, gravitačná ventilácia využíva gravitáciu na výmenu vzduchu. Pri gravitačnej ventilácii je chladný a čerstvý vzduch vháňaný do domu cez vhodné vetracie otvory umiestnené vo vonkajšej stene (ako aj netesnosťami v oknách a dverách). Mieša sa s teplým vzduchom, ktorý je už v miestnostiach, a potom, vytlačený následnými časťami studeného vzduchu, je odvádzaný cez príslušné vetracie kanály a komíny.

Ventilačné mriežky a ventilačné potrubia sú konštrukčne jednoduché a zvyčajne nevyžadujú žiadne ďalší prítok a odvod vzduchu. Vzhľadom na jednoduchosť obsluhy a prakticky nulové prevádzkové náklady sa tento typ ventilácie najčastejšie používa v súkromnom dome a viacbytových domoch.

Mechanická ventilácia

Prirodzená ventilácia nie je vždy dostatočná alebo nie je možné ju nainštalovať. V špeciálnych prípadoch je potrebné nainštalovať mechanickú ventiláciu, inak známu ako nútené vetranie. Pri tomto type ventilácie je prúdenie vzduchu vynútené prevádzkou prídavných zariadení - napríklad ventilátora.

Mechanické vetranie je možné dodatočne vybaviť rekuperátorom a výmenníkom – ich úlohou je spätné získavanie tepla z vetraného vzduchu, čo sa hodí najmä v zime a môže výrazne znížiť náklady na vykurovanie. A čo viac, vďaka tomu, že inštalácia má nútené prúdenie vzduchu, môže byť vybavená dodatočnými filtrami na znečistenie a smog a tým zlepšiť kvalitu vzduchu odvádzaného a vháňaného do miestností.

Mechanická inštalácia vyžaduje dodatočné zariadenie, zvyčajne elektrické, aby správne fungovalo. Jeho veľkou výhodou je však prevádzka bez ohľadu na poveternostné podmienky a možnosť prispôsobiť si výkon ventilácie potrebám obyvateľov v domácnosti. Úpravou intenzity výmeny vzduchu zaistíte sebe aj svojej domácnosti plný komfort.

Hybridná ventilácia

Ide o typ ventilácie, pri ktorej sa striedavo podľa potreby používa mechanická výmena vzduchu a prirodzená ventilácia. Gravitačná výmena vzduchu zvyčajne funguje ako hlavný typ inštalácie a mechanické vetranie je podporné.

Takýto systém poskytuje veľký komfort a umožňuje dosiahnuť vysokú kvalitu vzduchu vo vetraných miestnostiach. Mechanické vetranie zvyšuje prietok vzduchu v prípade potreby, zatiaľ čo prirodzené vetranie a gravitačný systém vetrania zaisťujú čerstvý vzduch každý deň.

Aké sú najčastejšie problémy s ventiláciou?

Ako každá inštalácia, aj rovnaká výmena vzduchu v byte aj v dome môže mať nejaké chyby a spôsobiť problémy s jej nesprávnou činnosťou. Iné problémy nastávajú v prípade mechanickej a iné v prípade prirodzenej výmeny vzduchu v miestnosti.

Problémy, ktoré môžete mať pri inštalácii gravitačnej ventilácie

Pozrite sa, aké sú najhoršie a najbežnejšie problémy!

Vysoké prúdenie vzduchu a prievan v byte, ako aj ochladzovanie bytu – tento problém nastáva predovšetkým v prípade gravitačnej ventilácie. Príliš veľa výstupov vzduchu, netesnosti a potreba ventilácie môžu spôsobiť veľký prievan. Vpúšťanie studeného vzduchu do domu tiež spôsobuje ochladzovanie a stratu energie.

Závislosť od počasia a atmosférických podmienok – gravitačná ventilácia využíva prirodzený tlakový rozdiel spojený s teplotným rozdielom. Pre správnu funkciu by mala byť teplota vzduchu v miestnostiach aspoň o 12 stupňov nižšia ako vonku. V lete je preto účinnosť takéhoto vetrania značne obmedzená.

Zlá inštalácia - pre správne prúdenie vzduchu je potrebná jednoduchá inštalácia a vetracie kanály musia mať správny priemer a musia viesť nad strechu správnym spôsobom. Poruchy prúdenia vzduchu môžu spôsobovať aj príliš tesné okná, zakrývajúce vetracie mriežky, prach na povrchu vetracej mriežky.

Spätný ťah - pri absencii miest prívodu vzduchu alebo nesprávnej voľbe vetracieho potrubia a zle vykonanej inštalácii môže nastať jav imerzie, t.j. zmena smeru prúdenia vzduchu (obrátenie ťahu), kedy je vzduch privádzaný cez výfukové potrubia. Otváranie okien v tomto prípade väčšinou pomáha, no je spojené s problémom hluku, znečistenia, hmyzu a tepelných strát (najmä v zime).

Žiadna kontrola nad inštaláciou – prúdenie čerstvého a použitého vzduchu vám prirodzene neumožňuje kontrolovať množstvo vymieňaného vzduchu. Na udržanie priechodnosti vetrania je tiež nemožné inštalovať filtre. Prívod čerstvého vzduchu a odvod použitého vzduchu je teda mimo kontroly členov domácnosti.

Problémy, ktoré vznikajú v prípade inštalácií s mechanickou ventiláciou

Rovnako ako pri gravitačnom vetraní existujú určité problémy s mechanickou inštaláciou. Prevádzka závislá na prídavnom zdroji energie – mechanické vetranie vyžaduje zariadenia, ktoré vynucujú prúdenie čerstvého vzduchu, preto bez elektriny nebude vetranie v byte fungovať.

Vysoké náklady na zriadenie inštalácie a jej následnú prevádzku - prakticky bezplatná gravitačná inštalácia v tejto veci nepochybne vyhráva. Inštalácia mechanickej ventilácie je nákladná a v nákladoch je zahrnutý aj následný servis a nevyhnutná výmena zariadení a prípadných filtrov.

Problém s inštaláciou v existujúcej budove - mechanická ventilácia zaberá veľa miesta. Väčší počet vzduchotechnických potrubí, zariadení, tlakových difúzorov, ventilátorov namontovaných na strechách a v miestnostiach a iných prvkov zaberá miesto, takže ich inštalácia do existujúcej budovy môže byť skutočne problematická.

Aké sú dôsledky nedostatočného vetrania v byte alebo dome?

Ako funguje gravitačné a mechanické vetranie už viete, takže určite viete, že ide o dôležité inštalácie v každej budove. Čo sa však stane, keď sa s takýmito inštaláciami pri projektovaní nepočíta, alebo keď sú vyhotovené nesprávne?

Pozrite sa, aké problémy vznikajú v dôsledku nedostatočného vetrania alebo jeho nesprávnej inštalácie.

Znečistený vzduch – Ak niečo naruší alebo preruší výmenu vzduchu, môžete v krátkom čase očakávať výrazné zhoršenie kvality ovzdušia. Okrem vydychovaného oxidu uhoľnatého patria medzi znečisťujúce látky aj smog, výfukové plyny, peľ, spóry húb, alergény a prach. Nebezpečný oxid uhoľnatý sa môže objaviť v miestnostiach a priestoroch, ktoré nie sú riadne vetrané – vzniká pri nedokonalom spaľovaní a je mimoriadne nebezpečný. Oxid uhoľnatý, je počas vykurovacej sezóny príčinou mnohých otráv a dokonca aj smrti.

Zlá vlhkosť vzduchu - optimálna úroveň vlhkosti v miestnosti je 40 - 60%. Táto úroveň vlhkosti v byte zabezpečí pohodu obyvateľov a zároveň sa postará o dobrý stav povrchovej úpravy, nábytku a vybavenia. Slabé alebo žiadne vetranie má za následok príliš vlhký alebo príliš suchý vzduch.

Syndróm chorých budov — nevhodná mikroklíma má negatívny vplyv na stav budovy aj na pohodu jej obyvateľov. Syndróm chorých budov pozostáva z nedostatočnej vlhkosti, znečistenia a zlej teploty, čo môže následne spôsobiť značné zdravotné problémy.

Ako zlepšiť vetranie domácimi metódami?

Pri správnej prevádzke gravitačného alebo mechanického vetrania bude zabezpečená dobrá kvalita vzduchu, a tým - dobrý stav budovy a pohoda obyvateľov. O stav vetrania sa môžete postarať sami a zlepšiť kvalitu jeho prevádzky domácimi metódami.

Čistenie ventilačných mriežok – príliš veľa prachu a špiny na mriežkach môže blokovať prúdenie čerstvého a použitého vzduchu, preto je dôležité udržiavať mriežky čisté. Väčšina mriežok sa dá ľahko očistiť. Pred opätovnou inštaláciou ich umyte v teplej vode a dôkladne osušte. Podobne môžete vyčistiť vetracie otvory namontované v stenách alebo okenné otvory, ktoré zabezpečujú prívod vonkajšieho vzduchu.

Zariadenia podporujúce vetranie - gravitačné vetranie nie je vždy dostatočné, preto sa oplatí inštalovať malé zariadenia, ktoré podporia jeho prevádzku. Podporné zariadenia zvyčajne nie sú veľké a môžu byť inštalované bez väčších problémov. Určite bude dobré nainštalovať kuchynský digestor, ktorý zníži množstvo vodnej pary a nepríjemných pachov. Pamätajte, že odsávacie vetranie sa nesmie inštalovať tam, kde sú zariadenia s otvorenou spaľovacou komorou alebo otvoreným ohniskom.

Montáž dodatočnej okennej ventilácie - v domoch a panelákoch, ktoré sú zateplené a majú osadené vzduchotesné okná, môže nastať problém s nedostatočnou ventiláciou vzduchu, preto sa pri oknách inštalujú prídavné výmenníky vzduchu. Príliš tesné steny (kvôli tepelnej izolácii budovy) potom opäť získavajú schopnosť privádzať vzduch do budovy.

Prečo by ste sa mali starať o správne vetranie?

Nesprávne vykonané vetranie alebo jeho nedostatok spôsobuje nepríjemný zápach, tvorbu plesní a tvorbu húb. Vysoká vlhkosť v byte je zasa prebytok vodnej pary, ktorá sa zráža na oknách a stenách (zahmlené okná sú okrem iného problémom zlého vetrania). Zlá kvalita vzduchu sa zas premieta do malátnosti členov domácnosti, bolesti hlavy, svalov a kostí, nevoľnosť, dýchacie problémy, alergie a iné zdravotné problémy.

 


 

Inšpirujte sa!


Bezpečnosť na prvom mieste. Aký senzor plynu a oxidu uhoľnatého si vybrať?


Aké kúrenie do domu


Ako ušetriť na vykurovaní – najlepšie spôsoby, ako udržať teplo vo vašej domácnosti!


 

Späť