Ako ušetriť na vykurovaní – najlepšie spôsoby, ako udržať teplo vo vašej domácnosti!

11.10.2022

 Koncom septembra a začiatkom októbra sa začína vykurovacia sezóna. Rastúce ceny palív, elektriny a zemného plynu nútia obyvateľov hľadať spôsob, ako ušetriť náklady na vykurovanie.

Je možné znížiť účty bez toho, aby ste obetovali pohodlie trávenia času v teplom domove? Aké činnosti pred uvedením inštalácie do prevádzky a počas vykurovacej sezóny pomôžu peňaženkám?

Pozrite sa s nami, na čo sa oplatí dávať pozor, aby bolo v dome vždy teplo a účty vám nenarušili dobrý spánok.

 

Kúrenie- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Odkiaľ sa berú tepelné straty?

2. Na čo nezabudnúť pred vykurovaním domácnosti počas vykurovacej sezóny?

3. Ako udržiavať tepelnú energiu v interiéri?



 

 Odkiaľ sa berú tepelné straty?

Predtým, než začneme popisovať spôsoby, ako ušetriť na vykurovaní, stojí za to pozrieť sa na príčiny tepelných strát. Zateplenie budovy zohrá obrovskú úlohu pri správnom, ekologickom a ekonomickom vykurovaní plynovom, elektrikou alebo klasicky. Správne zateplená budova dobre udrží teplo, energetické straty budú nižšie, takže sa ľahšie ušetrí na kúrení a účtoch.

Okrem chýbajúcej alebo zle vykonanej izolácie vznikajú obrovské straty tepelnej energie chybnou inštaláciou vykurovania a nesprávne fungujúcim vetraním. Teplo môže unikať aj cez neutesnené dvere a okná. Vysoké účty môžu byť aj dôsledkom zlých návykov pri vykurovaní domu či bytu, preto sa oplatí aj zmeniť návyky – často drobné chyby počas vykurovacej sezóny môžu výrazne zvýšiť výšku účtov.

 

Kúrenie- Merkury Market

 

Na čo nezabudnúť pred vykurovaním domácnosti počas vykurovacej sezóny?

Pred začiatkom vykurovacej sezóny sa oplatí zabezpečiť, aby ste sa na ňu náležite pripravili. Správna príprava na vykurovaciu sezónu, kontrola montáže, oprava a utesnenie okien a dverí pomôže znížiť účty, zvýšiť efektivitu vykurovania a poskytnúť komfort obyvateľom. Teplý, správne vykúrený dom alebo byt bude útulným a príjemným miestom.

Pravidelná kontrola vykurovacieho a ventilačného systému

Správne fungujúci vykurovací systém výrazne znižuje náklady na podlahové alebo tradičné vykurovanie. Pred vykurovacou sezónou je nevyhnutné skontrolovať, či inštalácia správne funguje. Je obzvlášť dôležité, aby bola inštalácia čistá. Usadzovanie prachu a nečistôt spôsobuje ťažkosti pri prenose tepla, čo môže mať za následok značné straty energie. Pred začiatkom sezóny dôkladne vyčistite inštaláciu, pričom dbajte najmä na stav vykurovacieho kotla.

Kontrolu si môžete urobiť sami, oplatí sa však spoľahnúť aj na odbornú pomoc. Úsporné plynové, elektrické alebo tradičné vykurovanie s efektívnou inštaláciou bude oveľa, oveľa jednoduchšie.

Tesnenie okien a dverí

Veľké energetické straty vznikajú pri stolárstve, teda pri dverách a oknách. Uistite sa, že sú riadne utesnené. Pri netesných oknách a dverách naozaj nemôžete rátať s nižšími účtami. Do interiéru domu bude neustále prúdiť studený vzduch, takže v miestnostiach bude ťažšie dosiahnuť príjemnú teplotu. Preto úspora tepelnej energie znamená tesné okná a dvere.

Nezabudnite utesniť okná a dvere. Môžete to urobiť sami - inštalácia tesnení nie je náročná a môže priniesť obrovské výsledky. Ak chcete zistiť, či okno alebo dvere netesnia, prejdite rukou pozdĺž línie rámu okna alebo dverí. Ak sú tesnenia opotrebované, prepustia chladný vzduch, ktorý cítite na pokožke. V tomto prípade je potrebné vymeniť tesnenia.

Montáž radiátorových clon

Šetrenie tepla je tiež inteligentné, keď teplý vzduch nasmeruje tam, kde je to najviac potrebné – do miestností. Tepelnú pohodu je možné zvýšiť inštaláciou špeciálnych tepelných clon za klasické radiátory, ktoré smerujú teplo do interiéru miestností. Je to šikovný spôsob, ako ušetriť na kúrení. Pre úsporu tepla sa oplatí aj radiátory pravidelne vysávať a čistiť. Vrstva prachu môže spôsobovať tepelné straty, preto je dobré ju z radiátorov jednoducho odstrániť. Vďaka tomu teplo nepôjde do prachu, ale do miestnosti, ktoré je presne tam, kde je to potrebné.

 

Termostatické hlavice a ventily- Merkury Market

 

Ako udržiavať tepelnú energiu v interiéri?

Prehľad inštalácií, zásteny radiátorov a tesnenia sú dobré spôsoby, ako ušetriť teplo čo sa odzrkadlí rýchlo do nákladov na vykurovanie.

Čo sa dá ešte urobiť? Ako ušetriť na kúrení?

Dôležité budú aj aktivity, ktoré prebiehajú už v sezóne. Ak je vykurovací systém funkčný a tesnenia sú, dobré návyky vám pomôžu správne pomôcť pri plynovom, elektrickom alebo klasickom vykurovaní.

Správna teplota - miestnosti a užívateľské preferencie

Úspora tepelnej energie je o správnych návykoch. Optimálnu teplotu je dobré zabezpečiť, ale je lepšie ich prispôsobiť potrebám domácich. Optimálna teplota cez deň býva o pár stupňov vyššia ako v noci, preto sa večer oplatí radiátory trochu zvýšiť.

Znížiť teplotu v dome či byte je tiež dobré, keď ste mimo domova. Ak si doma udržiavate konštantnú teplotu, bez ohľadu na dennú dobu alebo či ste doma alebo nie, je čas zmeniť svoje návyky. Prispôsobte kúrenie svojmu životnému štýlu a účty vás prekvapia.

Správne vetranie miestností v zimnom období

Vetranie miestností je mimoriadne dôležité: pomáha udržiavať čerstvý vzduch, stará sa o zdravie a pohodu obyvateľov a znižuje riziko vírusových a bakteriálnych ochorení. Toto je obzvlášť dôležité v zime.

Ako však vetrať miestnosti, aby sa minimalizovali tepelné straty?

Keď je vonku mráz, dlhodobé vetranie môže spôsobiť obrovské tepelné straty a vysokú spotrebu a odzrkadlenie do nákladov na vykurovanie. Je lepšie vetrať krátko a silno, pričom na niekoľko minút otvorte okno dokorán.

Prirodzená cirkulácia vzduchu umožní vstup chladnejšieho vzduchu do miestnosti a vytlačenie horúceho vzduchu z nej, no samotná miestnosť tak ľahko nevychladne. Tepelná energia naakumulovaná v stenách, podlahe, strope a dokonca aj nábytku sa rýchlo uvoľní do vyvetranej miestnosti, vďaka čomu bude miestnosť svieža a teplá.

Správne usporiadanie nábytku

Teplo v dome či byte zabezpečuje olejové, plynové, elektrické alebo klasické kúrenie. Teplo sa prenáša do zariadenia a môže sa ním aj blokovať. Svoje účty teda znížite aj správnym usporiadaním izby a usporiadaním nábytku v nej. Musíte si uvedomiť, že nábytok umiestnený hneď vedľa radiátora blokuje teplo a sťažuje vykurovanie miestnosti. Nábytok preto neumiestňujte k radiátoru – nechajte 10-15 cm medzeru, vďaka ktorej sa teplo bude efektívnejšie šíriť po miestnosti.

Využívanie slnečnej energie - tienenie a odkrývanie okien

Teplo, ktoré vytvárate vašou inštaláciou, je hlavným prostriedkom vykurovania v zime, ale to neznamená, že nemôžete použiť iné zdroje na zníženie vlastných účtov. Na zvýšenie teploty v dome je dobré využiť slnečné lúče. Počas slnečných dní roztiahnite závesy tak, že dovnútra vpustíte čo najviac prirodzeného tepla. V noci to urobte naopak – zakryte okná, aby ste minimalizovali tepelné straty.

Späť