Sprchové kúty v modernej kúpeľni

09.08.2022

Sprchové kúty sú v súčasnosti jedným z najobľúbenejších a najdôležitejších riešení v každej kúpeľni. Umožňujú vám dať si rannú osviežujúcu sprchu alebo osviežiť sa po náročnom dni. Keď si večer nepotrebujete oddýchnuť vo vani, sprcha vám navyše umožní využívať vodu hospodárnejšie.

V kúpeľni by mal byť komfort rovnako dôležitý ako estetika a funkčnosť by mala ísť ruka v ruke s moderným dizajnom. Koniec koncov, toto je miesto, kde si chcete aj oddýchnuť. Pri výbere sprchového kúta musíte brať do úvahy nielen úžitkové očakávania, ale aj jeho prispôsobenie dizajnu kúpeľne, čo nie je jednoduchá záležitosť.

Ktoré sprchové kúty sú vhodné do modernej kúpeľne? Poradíme!

 

Sprchové kúty v modernej kúpeľni

 


V tomto článku:

1. Čo charakterizuje modernú kúpeľňu a moderný sprchový kút?

2. Kúpeľňa v modernom štýle

3. Moderná kúpeľňa so sprchovacím kútom v industriálnom štýle

4. Základné typy sprchových kútov

5. Sprchovací kút s vaničkou

6. Aké typy vaničiek do sprchovacích kabín sa budú hodiť do modernej kúpeľne?

7. Sprchovací kút vo výklenku

8. Sprcha bez vaničky

9. Walk in sprchový kút

10. Podlahové odvodnenia namiesto klasickej sprchovej vaničky



 

Čo charakterizuje modernú kúpeľňu a moderný sprchový kút?

Moderná kúpeľňa je miestnosť, kde má dizajn už nejaký čas veľký význam. Tu je veľmi dôležité, aby sa módny dizajn snúbil s praktickou aplikáciou jednotlivých riešení. Pri plánovaní moderného kúpeľňového zariadenia nezabúdajte, že všetko by tu malo vytvárať súvislý celok. Interiér, ktorému dominuje minimalizmus, by mal byť dôsledne zladený. To však neznamená, že musí byť surová a asketická.

Moderné sprchové kúty sa vyznačujú jednoduchým tvarom a nedostatkom dekorácií, čo znamená, že takéto sprchové kúty môžete ľahko integrovať do zariadenia každej kúpeľne, nie nevyhnutne v modernom štýle. Takéto kabíny sú veľmi estetické a miestnosť opticky zväčšia.

 

Čo charakterizuje modernú kúpeľňu a moderný sprchový kút?

 

Kúpeľňa v modernom štýle

Kúpeľne v modernom štýle sa vyznačujú minimalizmom. Nájdete tu rovné línie a materiály najvyššej kvality. Vďaka obmedzeným dekoratívnym prvkom pôsobia vždy čisto. Jednoduché tvary môžu byť zobrazené na umývadlách, vaniach a sprchovacích kútoch. Stojí za to zamerať sa na štvorcové alebo obdĺžnikové prvky, ktoré dodajú interiéru charakter.

V kúpeľni znamená moderný štýl aj odvážne riešenia. V prípade svetlej glazúry a armatúr môžete kúpeľňu oživiť a doplniť ju výraznými farbami dekorácií, ako sú uteráky alebo kúpeľňové predložky. Zlatá alebo čierna sprchová batéria bude tiež originálnym prelomom k jasným farbám. Je možné ju dodatočne kombinovať s profilmi stien kabíny z čierneho tvrdeného skla. Takýto čierny rám určite upúta pozornosť a dodá modernú atmosféru aj malej kúpeľni.

 

Moderná kúpeľňa so sprchovacím kútom v industriálnom štýle

Industriálny štýl je veľmi charakteristický aj pre modernú kúpeľňu. Pre štýl je typický minimalizmus, kontrastné farby a strohosť. Kombinácia tehly, betónu, dreva a kovu upúta pozornosť v celej kúpeľni a dodáva pocit jednoduchosti a elegancie. Tu budú fungovať sklenené sprchové dvere bez vaničky.

Sprchový kút by mal byť ozdobený krídlovými dverami s chrómovými alebo čiernymi profilmi. Minimalistický interiér dozdobí vhodné zariadenie s čiernymi doplnkami, veľké zrkadlo a závesný kúpeľňový nábytok. Ako sa na moderné aranžmány patrí, vládnu tu jednoduché armatúry a keramika v tvare štvorcov a obdĺžnikov.

 

Základné typy sprchových kútov

Na rozdiel od zdania, sortiment sprchovacích kabín dostupných na trhu neuľahčuje výber tohto typu produktu. Najmä ak ešte len rozmýšľate medzi sprchovým kútom a vaňou, alebo chcete sprchový kút umiestniť do malej kúpeľne. Oplatí sa zoznámiť sa s možnosťou výberu rôznych typov kabín a výberom pohodlného a najlepšieho riešenia pre vaše potreby.

 

Sprchovací kút s vaničkou

Kabína so sprchovou vaničkou v modernej kúpeľni má svoje klady aj zápory. Priaznivci ich oceňujú vďaka oveľa lacnejšej montáži, množstvom ponúkaných riešení, jednoduchou montážou a predovšetkým možnosťou mať hlbšiu sprchovú vaničku ako náhradu za vaňu. To je mimoriadne užitočné v malej kúpeľni, keď si nemôžete dovoliť sprchu a vaňu. Negatívom je jasné členenie podlahovej plochy, čím sa zmenšuje vnútorný priestor. Tým sa môže vzhľad kúpeľne líšiť od aktuálne módneho trendu otvorených priestorov.

 

Sprchovací kút s vaničkou

 

Aké typy vaničiek do sprchovacích kabín sa budú hodiť do modernej kúpeľne?

Obdĺžnikové sprchové vaničky budú vyzerať štýlovo a efektívne na veľkých plochách. Obdĺžniková vanička je svojou veľkosťou ideálna aj na kúpanie detí alebo starších ľudí. Klasické štvorcové sprchové kúty alebo rohové kabíny sú v prípade menších kúpeľní veľmi praktické, pretože ich usporiadanie je veľmi jednoduché. Jednoduchý tvar štvorcového sprchového kúta zapadne do najrôznejších štýlov aranžmánu.

 

Sprchovací kút vo výklenku

Sprchový kút možno úspešne umiestniť do výklenku, ak ho kúpeľňa má. To umožňuje funkčné hospodárenie miestom a vytvorenie sprchovacieho priestoru. Aj v tomto prípade bude výhodou absencia sprchovej vaničky a podlahové odvodnenia prejdú skúškou bez problémov.

Na oddelenie priestoru medzi sprchovacím kútom a kúpeľňou postačia iba zapustené dvere, ktoré sa jednoducho namontujú na steny. Aj posuvné a bezprahové otváracie dvere v sprchovom kúte budú veľmi štýlové a decentne dotvoria interiér.

 

Sprcha bez vaničky

Ak chcete zariadiť interiér kúpeľne v súlade s módnymi trendmi, sprcha bez vaničky bude perfektná. Chýbajúce jasné hranice medzi zónami, tvrdené sklo namiesto stien a skrytý lineárny odtok vám zaručí pocit nielen optického zväčšenia priestoru na kúpanie, ale zároveň vám umožní získať súčasný charakter aranžmánu.

 

Walk in sprchový kút

Walk-in kabíny v súčasnosti vedú v usporiadaní moderných kúpeľní. Tento priestor môžete usporiadať v rohu kúpeľne alebo v jej výklenku. Sprchový kút walk in je oddelený od zvyšku miestnosti skleneným panelom. Najcharakteristickejším znakom je tu nápadná absencia dvierok, vďaka čomu je používanie tejto verzie sprchy mimoriadne praktické. Priestor, typický pre moderné kúpeľne, je neobmedzený. Walk in kabína je funkčná a pohodlná nielen pri používaní, ale aj pri udržiavaní čistoty vďaka jednoduchému čisteniu.

 

Podlahové odvodnenia namiesto klasickej sprchovej vaničky

V moderných kúpeľniach a kabínach, kde už zvyčajne nie je potrebná tradičná sprchová vanička, sa inštalujú lineárne, bodové alebo oblúkové podlahové odvodnenia. Voľba takéhoto riešenia zaručuje moderný a estetický vzhľad kúpeľne. Sprchové kúty bez sprchovej vaničky a walk in s takýmito odtokmi umožňujú vytvoriť jednotné usporiadanie kúpeľne bez bariér.

Sprchový kút by nemal byť len módny. Pamätajte, že jeho funkčnosť je veľmi dôležitá. Výber správneho modelu musí zodpovedať nielen štýlu, ale predovšetkým vašim potrebám!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ktorú umývadlovú skrinku by ste si mali zvoliť – závesnú alebo stojatú?


Sprchovací kút s vaničkou - vhodná alternatíva k vani


Ako pokládať šesťuholníkové dlaždice? 5 inovatívnych nápadov

Späť