Pokladanie dekoračného kameňa - imitácia betónovej tehly (video!)

31.10.2022

Dekoračný kameň vždy urobí veľký dojem. Je to krásna, nadčasová a elegantná dekorácia bytu či domu. Kameň na dekoráciu interiéru vo forme tehly je vynikajúcim dokončovacím materiálom, ktorý bude fungovať v moderných aj tradičných interiéroch.

Široká škála tohto typu výrobkov umožňuje vybrať si prírodné kamene a ich umelé náprotivky rôznych zaujímavých a nepravidelných tvarov. Navyše vnútorný dekoratívny kameň na stenu a vonkajší fasádny kameň nemusia pripomínať kameň, pretože môžu vyzerať ako drevo alebo tehla. Tento typ dekoratívnych dlaždíc sa veľmi ľahko inštaluje.

Ako usporiadať dekoratívny kameň? V tomto článku vám ukážeme, ako na to krok za krokom! Ako užitočné sa ukáže aj krátke video nižšie, ktoré ukazuje, ako kameň pokladať.

 

 


V tomto článku:

1. Dekoratívny kameň imitácia tehly - kde bude fungovať?

2. Príprava nástrojov a materiálov na kladenie dekoratívneho kameňa

3. Požadované materiály, ktoré na tento účel budete potrebovať

4. Pokladanie dekoratívneho kameňa na stenu krok za krokom



 

Dekoratívny kameň imitácia tehly - kde bude fungovať?

Ak chcete vytvoriť dekoračný kameň, môžete vziať do úvahy prírodný kameň alebo umelý kameň. V tomto prípade sa do interiéru hodí travertín, pieskovec, vápenec či mramor. Fasádny kameň a vnútorný dekoratívny kameň môžu vyzerať klasicky, ale mimoriadne zaujímavým návrhom je aj dekoračný kameň typu „tehla“.

Ide o veľmi efektívny spôsob úpravy interiéru, ktorý si získava obľubu vďaka svojej estetike. Obklady pripomínajúce tehly odrážajú krásu a atmosféru tehlových stien, čo môže dodať interiéru industriálny charakter. Takáto úprava s použitím fasádneho dekoratívneho umelého kameňa poteší každého.

Mimoriadne elegantným riešením je použitie tehlového kameňa v bielej farbe, používa sa na dizajn do mnohých rôznych štýlov, a zároveň dobre vyzerá s inými materiálmi, ako je drevo, omietka, sklo. Kamenné fasády a steny v interiéri z bielej tehly vám umožňujú zariadiť dom nielen v industriálnom alebo klasickom štýle, ale aj v škandinávskom a vintage štýle. Biele dekoračné kamene s tehlovým vzorom budú dobre pôsobiť na stenách aj v tom najmodernejšom interiéri.

 

Dekoračný obkladový kameň - Merkury Market

 

Príprava nástrojov a materiálov na kladenie dekoratívneho kameňa

Túto fázu nemožno vynechať, a to ako pri inštalácii fasády, tak aj dekoratívneho kameňa na steny v dome. Pred začatím práce pri príprave správneho náradia nezabúdajte, že v závislosti od kvality náradia sa vám budú ľahšie vykonávať montážne práce. Aby ste to dosiahli, vyberte si produkty, ktoré nie sú nevyhnutne najdrahšie, najvyššej triedy, ale sú kvalitné.

Potrebné nástroje:

  • Píla alebo uhlová brúska na rezanie keramických dlaždíc alebo dekoratívneho kameňa je nepostrádateľná pri pokládke dekoračného kameňa. Lepenie dekoratívnych dlaždíc si určite vyžiada rezanie vybraných prvkov na konkrétny rozmer. Vybavenie s nastaviteľnou čepeľou vám navyše umožní presné rezanie rohov.

  • Vodováha by mala byť ďalším nástrojom potrebným pri inštalácii dekoratívneho kameňa. Bude potrebné určiť úroveň najnižšej vrstvy. Nasledujúce vrstvy budú založené na nej a budú držať určenú úroveň.

  • Štetec alebo valček sa používa na základný náter a impregnáciu. Impregnáciu je možné vykonať štetkou, valčekom a striekaním.

  • Hladidlo na lepidlo. Lepidlo sa nanáša zubovou stierkou, teda hladidlom s hrebeňom. Pamätajte, že iba rovnomerné rozloženie lepidla na kamennom obklade umožní jeho trvalé priľnutie na povrch steny, čím sa zabezpečí, že kameň rôznych tvarov nebude opadávať po mnoho rokov.

  • Hubka a vedro s vodou uľahčujú čistenie na kamenných dlaždiciach, pretože sa môžu pri montáži a lepení dekoračného kameňa znečistiť. Pred zaschnutím lepidla budete musieť odstrániť nečistoty.

 

Tehlový obklad - Merkury Market

 

Požadované materiály, ktoré na tento účel budete potrebovať:

Dekoračný obkladový kameň, je len na vás, aký dekoračný kameň si vyberiete do vašej domácnosti. Výber je obrovský, preto si vyberte produkt, ktorý vám bude najviac vyhovovať! Zvlášť pozoruhodná je dekoratívna tehla dostupná v našej predajni Merkury Market.

Lepidlo na dlaždice, na montáž dekoračného prírodného kameňa. Na inštaláciu kameňa tohto typu sa používa špeciálne biele lepidlo.

Základný náter, ktorý je potrebný na inštaláciu akéhokoľvek dekoratívneho kameňa, či už je to prírodný kameň, fasádny kameň alebo interiérový dekoratívny kameň.

Impregnácia kameňa, ak chcete, aby kamenná stena tešila svojim dokonalým vzhľadom roky, je lepšie použiť impregnačný prostriedok. Ochráni fasádny kameň a dokonca aj obklady z prírodného kameňa pred poškodením a znečistením.

 

Pokladanie dekoratívneho kameňa na stenu krok za krokom

Ešte pred položením kamenných obkladov je potrebné pripraviť drážky na príslušných miestach pre prípadné káble.

Krok 1 - Príprava podkladu

Následne je potrebné podklad riadne napenetrovať základným náterom, aby sa zlepšilo nanášanie lepidla. Základný náter tiež spôsobí, že stena bude oveľa menej sypká. Prípravok na podklad sa vykonáva najpohodlnejšie širokou štetkou. Až po 24 hodinách je možné na takto pripravenú stenu položiť dekoratívne kamenné obklady.

Krok 2 - Príprava dlaždíc

Je potrebné pripraviť aj interiérové ​​a fasádne obklady. Pomocou brúsnej stierky obrúste okraje a spodok každého kusu, aby ste odstránili prípadné nerovnosti a nátery omietky. Okrem toho nezabudnite, že každý dekoratívny kameň, či už vonkajší alebo vnútorný, je potrebné pred montážou dôkladne skontrolovať.

Na prvý pohľad skontrolujte viditeľné chyby a poškodenia. Plochy steny, na ktoré budete nanášať lepidlo, by sa mali utrieť handričkou alebo drôtenou kefou, aby sa zbavili prípadného uvoľneného materiálu. Takýto materiál by mohol oslabiť väzbu medzi lepidlom a dekoratívnym kameňom. Časom to môže viesť k odpadnutiu prírodného alebo umelého kameňa.

 

Tehlový obklad- Merkury Market

 

Krok 3 - Nanášanie lepidla

Práca začína pokrytím povrchu tenkou vrstvou lepidla. Potom sa na zadnú stranu kameňa nanesie vrstva lepidla a potom sa prilepí na stenu. Kameň treba stlačiť tak, aby spod neho vytieklo prebytočné lepidlo. Keď prvok skĺzne po stene - zvýšte hustotu lepidla.

Krok 4 - Pokladanie dekoračného kameňa na stenu

Dlaždice sa kladú zo spodnej časti steny. Tu je užitočná vodováha na to aby sme označili spodnú čiaru, od ktorej sa bude kameň klásť. Čiara môže byť nakreslená kriedou alebo môžeme pripevniť spodnú lištu. Často je východiskovým bodom sokel, ak má rovinu.

Dekoračný kameň je dôležité vyberať z rôznych balení, v opačnom prípade sa nevyhneme farebným rozdielom na stene. Vo vnútorných rohoch môže byť potrebné orezať dlaždice. Vždy kontrolujte úroveň kamennej fasády a v prípade potreby použite plastové kliny.

Krok 5 - Je čas na impregnáciu prírodného alebo umelého kameňa

Celkovo lepidlo a škárovacia hmota schne asi týždeň. Po dokončení montáže fasádneho kameňa po montáži odstráňte všetky nečistoty a prach. Ďalšou fázou je impregnácia - vďaka nej nebude dlažba absorbovať nečistoty a prach.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Architektonický betón v obývačke - s čím ho kombinovať?


Nápad na krásne steny - top 5 najhorúcejších trendov


Obývacia izba s tehlou na stene

Späť