Nápad na krásne steny - top 5 najhorúcejších trendov

21.10.2022

Až donedávna sa usporiadanie stien v našich domácnostiach obmedzovalo na výber farby alebo tapety. V dnešnej dobe je pre Vás možností oveľa viac a dekorácia stien sa stala skutočným umením. Dekoratéri a stylisti neustále navrhujú nové, zaujímavé a dizajnérske spôsoby zdobenia steny. Dekoratívne betónové, tehlové, dekoratívne nástenné panely, dosky alebo drevené panely, omietky, štuky, 3D panely - to sú len niektoré z návrhov.

Moderné trendy a neobvyklé riešenia, ktoré si v tejto dobe kraľujú, inšpirujú a motivujú k zmene dizajnu interiéru. Ak hľadáte impulz na zmenu a už vás omrzeli nudné a nevýrazné steny v obývačke, kuchyni či spálni, určite sa mrknite na to, ako môžete oživiť miestnosť zmenou vzhľadu stien.

Predstavujeme najzaujímavejšie a najmódnejšie riešenia, ktoré sa hodia do rôznych interiérov a aranžmánov v rôznych štýloch. Poradíme, čím ozdobiť steny a ako použiť vybrané dokončovacie materiály, aby interiér získal charakter.

 

Dekoračný obkladový kameň- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Kráľovná podkrovia - tehla na stene

2. Usporiadanie steny s použitím tehál

3. Elegantná a štýlová tapeta na stenu

4. Nápady na krásne steny



 

Kráľovná podkrovia - tehla na stene

Tehla je veľmi zaujímavý dokončovací materiál. Čoraz častejšie sa vracia do interiéru a mení ich súčasný vzhľad. V podkrovnom a rustikálnom štýle kraľuje obyvačkám. Ale môže byť tiež úspešne použitá nielen v modernom, klasickom ale dokonca aj škandinávskom štýle. Hoci na prvý pohľad pôsobí surovo, vnáša miestnosti prírodný charakter a dokonale sa hodí k ostatným materiálom.

S čím kombinovať tehlu?

Tehlu je možné kombinovať s drevom, kameňom, sklom a oceľou. V červenom prevedení upúta a zútulní interiér, v bielom opticky zväčší a presvetlí priestor a navodí útulnú, škandinávsku atmosféru.

 

Usporiadanie steny s použitím tehál

Tehla sa môže v interiéri objaviť v dvoch podobách – ako dekoratívny obklad alebo odkrytá časť starej steny. Prvý sa používa v modernej výstavbe alebo veľkých panelových bytoch. Druhé riešenie je vyhradené pre ľudí, ktorí bývajú v historickom nájomnom dome, starom dome postavenom z červených tehál alebo v post-fabrikových bytoch. Keď je tehla odkrytá, treba ju dôkladne očistiť a naimpregnovať, no konečný výsledok rozhodne stojí za námahu.

Pamätajte! Tehla je jedným z vynikajúcich dokončovacích materiálov, ktorý skrýva nerovnosti stien.

 

Dekoračný obkladový kameň- Merkury Market

 

Elegantná a štýlová tapeta na stenu

Je to jeden z najstarších obkladov stien. Dnes sa objavuje v moderných interiéroch, poteší a inšpiruje. Tapety sa dnes používajú takmer v každej miestnosti. Nájdete ich v obývačke, spálni, a v detskej izbe, v predsieni a dokonca aj v kúpeľni. Môžete si obkladom pokryť celú stenu, od podlahy až po strop, alebo sa tiež objavuje v duete s elegantným obložením. Oplatí sa využiť jej prednosti dotvorením steny za televízorom, módnou pohovkou alebo štýlovou komodou. Správne vybraná tapeta upriami všetku pozornosť na nábytok a zdôrazní jeho výhody.

Tapetovanie - spôsob, ako vytvoriť módne steny

Výber vzoru obkladu stien je veľmi individuálna záležitosť. Aktuálne sú v centre pozornosti tapisérie a nálepky na stenu s veľkými kvetmi, listami exotických rastlín, geometrickými vzormi, imitujúce drevo, kameň či mramor. Nemožno tu vynechať fototapety, ktoré úspešne ozdobia napríklad spálne alebo detskú izbu. Fototapety môžu byť farebné, vtipné a hravé. Ak chcete dokážu umožniť navodiť v interiéri dramatickú, divadelnú, niekedy až temnú atmosféru

Pamätajte! Tieto obklady na steny a nálepky sú určite spôsob, ako vytvoriť módne steny a jedinečný dekor.

Dekoračný kameň na stenu

Prírodný kameň je exkluzívnym a bohužiaľ aj pomerne drahým riešením. Cena je však plne opodstatnená a určite stojí za konečný výsledok. Dekoratívne kamenné obklady potešia odolnosťou, jedinečnou farbou a kresbou. Hodia sa k rôznym štylizáciám, aj keď najlepšie sa hodia do aranžmánov v minimalistickom a modernom štýle.

Kamenné dekorácie – čím sa vyznačujú?

Dekoračný obkladový kameň ma zvýšenú odolnosť, čo znamená, že pri správnej starostlivosti môžu prežiť desiatky, ba aj stovky rokov. Najlepšie o tom svedčia historické interiéry kostolov a palácov. Obrovské bohatstvo obkladového kameňa, ktoré je tak trendy v dnešnej dobe, umožňuje širokú škálu dekoratívnych efektov. Z čoho si môžete vybrať? Výrobcovia ponúkajú: hladký leštený kameň, drsný pálený kameň, brúsený kameň s matným povrchom príjemným na dotyk, alebo hrubo opracovanú bridlicu. Rovnako dôležitý je druh použitej suroviny.

Drevená stena urobí miestnosť teplejšou

Drevená stena v obývačke sa dá vyrobiť mnohými spôsobmi. Ak máte radi interiéry s charakterom a dušou. Pri jej tvorbe môžete využiť staré dosky, ktoré aranžmán očaria a byt zútulnia. Podobný efekt sa Vám podarí dosiahnúť aj použitím štylizovaných, teda ručne opracovaných dosiek.

Drevo sa v interiéri môže objaviť v podobe dreveného obkladu. Jeho farby sa dajú zladiť s dizajnom interiéru, odtieňom nábytku či typom podlahy. Obloženie stačí natrieť zvolenou farbou alebo ochrániť transparentným matným lakom. Vďaka takto dokončenému obloženiu bude obývacia izba pripomínať svetlé a útulné škandinávske interiéry.

Betónová stena v obývačke

Stena vo vašej obývacej izbe môže byť tiež vyrobená z architektonického betónu vo forme hotových dekoratívnych panelov. Lacnejším, ale aj menej efektívnym riešením je použitie štrukturálnych farieb alebo omietok, ktoré dodajú povrchu charakteristickú drsnú štruktúru sivej farby.

Lamely na stene v obývačke

Lamely na stenu v obývačke sú praktickým a estetickým riešením. Nielenže zdobia interiér, ale aj chránia steny pred nečistotami a poškodením. Umiestnené na centrálnom mieste zdôraznia vybranú zónu a stanú sa jej najväčšou ozdobou.

Drevené lamely dokonale zapadajú do minimalistického a podkrovného usporiadania. Dokonale spestria aj striedmo upravený priestor. Môžu byť umiestnené ako na stene, tak aj na strope, ako aj na seba nadväzovať kolmo usporiadané steny, čím priestor opticky zväčšujú.

Keramické obklady na stenu

Inštalácia dlaždíc na stenu v obývačke sa môže zdať ako nevhodný nápad. Koniec koncov, materiál je chladný na vnímanie a odporuje vízii útulnej obývačky. Oplatí sa však dať tomu šancu. V ponuke popredných výrobcov keramiky sú moderné, výnimočne elegantné obklady, ktoré sa hodia nielen do kuchyne či kúpeľne, ale aj do obývacej časti. Okrem iného vždy budú ladiť s interiérom veľkoformátové dlaždice imitujúce drevo, mramor alebo betón. Keramika poslúži najmä ako nástenná dekorácia s krbom alebo s televízorom.

 

Dekoračný obkladový kameň- Merkury Market

 

Nápady na krásne steny

O nápady na dokončenie steny v obývačke nie je núdza. Výber obkladov stien a dekorácií na stenu je taký veľký, že si každý nájde v tomto to svoje. Ak snívate o krásnom, dômyselne zariadenom interiéri, určite by ste mali siahnúť po niektorom z našich návrhov.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Ako zariadiť dámsku obývaciu izbu? Inšpiruj sa!


Obývacie steny nielen do obývačky


Ako prať koberec

Späť