Parížsky štýl s moderným nádychom

22.06.2024

Parížsky štýl v modernom prevedení je čoraz obľúbenejší. Ide o jedinečný typ francúzskeho štýlu v aranžovaní, ktorý pochádza z charakteristického spôsobu aranžovania nájomných domov v Paríži z 20. storočia, kedy sa Paríž stal hlavným mestom kultúry, umenia a vedy, zároveň poskytoval útočisko umelcom, maliarom , spisovateľom a vedcom. Parížsky štýl v priebehu storočí čerpal zo štýlov rokoka, osvietenstva, romantizmu, manierizmu, art deco a eklektizmu, preto sú tieto interiéry veľmi dynamické a zároveň plné elegancie a prestíže.

Dnes sa parížsky štýl spája s bohatstvom a estetikou. Elegancia, sofistikovanosť, bohatý vkus – tieto prvky sú v aranžmánoch jasne viditeľné. Parížsky štýl vo svojej modernej verzii spája klasické riešenia s aktuálne módnym minimalizmom a vytvára tak priestranné, zaujímavé a elegantné interiéry. Môžeme aj my ochutnať tento luxus a zariadiť si byt v parížskom štýle? Samozrejme! Ako zariadiť parížsky štýl v jednotlivých miestnostiach? Aké prvky francúzskeho štýlu sú dôležité? Čoho sa treba vyvarovať a na čo rozhodne netreba zabúdať? Všetko sa dozvieme z článku nižšie.

Parížsky štýl s moderným nádychom


V tomto článku:

1. Interiéry priamo z Paríža - parížsky štýl interiérového dizajnu v modernom prevedení

2. Byt v parížskom štýle - aké sú jeho vlastnosti?

3. Obývacia izba v parížskom štýle - moderná obývacia izba s parížskou atmosférou

4. Kuchyňa v parížskom štýle

5. V parížskej spálni - ako zariadiť byt v parížskom štýle?

6. Kúpeľňa v parížskom štýle



Interiéry priamo z Paríža - parížsky štýl interiérového dizajnu v modernom prevedení

Ako zariadiť francúzsky štýl v parížskej verzii? V prvom rade sa oplatí zamerať na podlahy a steny, pretože napokon tieto priestory vytvárajú dokonalý základ a zázemie pre akékoľvek aranžmá. V prípade podláh je dobré zvoliť drevené podlahy usporiadané do klasického vzoru rybej kosti, ktorý si získal veľkú obľubu v parížskych interiéroch. Steny bývajú vymaľované klasicky bielou farbou, no použiť môžete aj svetlé odtiene krémovej, béžovej či šedej.

Francúzsky štýl v modernom interiérovom dizajne znamená izby plné svetla, svetlé a priestranné. Jasné farby tu budú kľúčové, najmä ak sa nemôžeme pochváliť veľkými oknami typickými pre parížsky štýl.

Interiéry priamo z Paríža - parížsky štýl interiérového dizajnu v modernom prevedení

Byt v parížskom štýle - aké sú jeho vlastnosti?

Parížsky štýl v modernej verzii je elegantným a štýlovým miestom. Ako zariadiť francúzsky štýl? Pamätajte na minimalizmus, parížsky štýl má rád ozdoby a dekorácie, ale aj umelecké diela, no nemalo by ich byť priveľa. Dizajn interiéru v parížskom štýle by mal vzbudzovať dojem priestrannosti. Interiéry inšpirované parížskym štýlom preto nemôžu byť zapratané.Ak vyberáme čalúnený nábytok vo francúzskom štýle, mali by sme vyberať modely, ktoré priestor úplne nevyplnia, ale budú funkčné a estetické.

Na rozdiel od zdania nie je usporiadanie parížskeho štýlu také ťažké. Inšpirácie parížskym štýlom sa dajú ľahko nájsť aj na internete, oplatí sa pozrieť si fotografie, návrhy iných ľudí a vybrať si nápady, ktoré nám najviac vyhovujú.

Byt v parížskom štýle - aké sú jeho vlastnosti?

Obývacia izba v parížskom štýle - moderná obývacia izba s parížskou atmosférou

Parížsky štýl v interiérovom dizajne sa najčastejšie objavuje v obývačke. Obývačka je predsa jednou z najdôležitejších miestností v dome a interiéry inšpirované parížskym štýlom dostávajú jedinečný charakter. Reprezentatívny francúzsky štýl interiérového dizajnu skvele poslúži v obývačke, kde nielen relaxujeme, ale aj vítame hostí.

Ako zariadiť parížsky štýl v obývačke? Medzi inšpirácie parížskeho štýlu patrí už spomínaná drevená podlaha a biele steny.

Obývacia izba v parížskom štýle - ako zariadiť parížsku obývačku so správnymi farbami?

Charakteristiky parížskeho štýlu hovoria o svetlých farbách. Okrem bielych stien a svetlej podlahy stojí za to venovať pozornosť béžovým, krémovým a šedým odtieňom. Svetlé farby by sa mali objaviť nielen na stenách a podlahe, ale aj na nábytku. Vyberajte si preto rohové sedačky alebo pohovky so svetlými farbami poťahov.

Iný nábytok vo francúzskom štýle vyzerá najlepšie natretý bielou farbou.

Dekorácie do obývačky v parížskom štýle, teda modernom francúzskom štýle

Všadeprítomná biela či svetlé odtiene by mali byť rozbité, dokonalé budú dekorácie v parížskom štýle v intenzívnych farbách. Námornícka modrá, bordová či tmavozelené doplnky vo francúzskom štýle sú presne to, čo na doplnenie aranžmánu potrebujete.

Osvetlenie v parížskej obývačke - interiér s parížskym nádychom

Charakteristiky parížskeho štýlu hovoria o elegancii a dekoratívnosti. Tieto dve vlastnosti by sa mali objaviť v osvetlení. Osvetlenie v parížskom štýle zahŕňa dekoratívne lustre, nádherné nástenné lampy a praktické stojacie lampy.

Obývacia izba v parížskom štýle - moderná obývacia izba s parížskou atmosférou

Kuchyňa v parížskom štýle

Usporiadanie parížskeho štýlu v kuchyni je spojením skvelej funkčnosti a estetiky. Parížsky štýl v doplnkoch, nábytku a dokončovaní je jasne viditeľný.

Nábytok a doplnky v modernom parížskom štýle – inšpirácie

Kuchynský nábytok vo francúzskom štýle je zvyčajne natretý bielou farbou. Predné strany môžu mať jemné dekorácie, ale nemali by byť príliš dekoratívne - dekorácie by mali byť zaujímavými akcentmi, nie dominovať priestoru. V parížskom štýle je dobré použiť aj ozdobné úchytky v striebornej, zlatej alebo čiernej farbe.

V prípade kuchyne vo francúzskom štýle dobre poslúžia aj vitríny a presklené kuchynské skrinky. Pri inštalácii takýchto modelov však pamätajte na poriadok v skrinkách, pretože interiér bude dokonale viditeľný.

Farby a tkaniny - francúzsky mestský štýl v kuchyni

Parížsky štýl v textile je v kuchyni jasne viditeľný. Stojí za to vybrať ľahké utierky s jemnými, geometrickými alebo kvetinovými vzormi. Dobre poslúžia aj zástery s podobným dizajnom. Nezabudnite však vystavovať iba čisté tkaniny, zašpinené alebo špinavé látky treba ihneď vyprať.

Kuchyňa v parížskom štýle

V parížskej spálni - ako zariadiť byt v parížskom štýle?

V spálni sú francúzskym štýlom predovšetkým svetlé steny a pohodlná veľká posteľ s čelom.

Farby a materiály alebo ako si zariadiť interiér v modernom parížskom štýle?

Spálňa vo francúzskom štýle znamená svetlé farby a elegantné materiály. V spálni je parížsky štýl viditeľný predovšetkým vďaka dekoračným vankúšom a ozdobným prehozom. Dekorácie v parížskom štýle zahŕňajú nádherné vázy a kvetináče, črepníkové kvety a umelecké sochy a obrazy.

Aký nábytok si vybrať? Trochu parížskeho chic v spálni

Aranžmán vo francúzskom štýle zahŕňa krásny nábytok. Ideálne budú biele modely s jemnými dekoráciami, ale aj šatníkové skrine s veľkými zrkadlami. Okrem postelí, skríň a nočných stolíkov je potrebné pamätať na elegantné toaletné stolíky a vhodné taburetky alebo stoličky umiestnené vedľa pracovnej dosky.

Parížska spálňa je miestom oddychu a relaxu, preto okrem postele môže obsahovať aj pohodlné pohovky alebo pohodlné kreslá.

Osvetlenie spálne vo francúzskom štýle

Rovnako ako v obývačke v parížskom štýle, aj v spálni sú dôležité lampy. Osvetlenie v parížskom štýle zahŕňa dekoratívne lustre, nástenné svietidlá a podlahové svietidlá. V spálni dobre poslúžia aj modely s papierovými alebo látkovými tienidlami.

V parížskej spálni - ako zariadiť byt v parížskom štýle?

Kúpeľňa v parížskom štýle

Parížsky štýl vo farbách sa môže objaviť aj v kúpeľni – je to dobrá voľba najmä do menších miestností, ktoré sa vďaka pestrým farbám opticky zväčšia. Elegantný parížsky štýl v kúpeľni je predovšetkým o vhodnom nábytku, doplnkoch a keramike.

Interiéry v štýle moderného Paríža - francúzska moderna v kúpeľni, vhodný nábytok a doplnky

Moderný dekor v parížskom štýle v kúpeľni je elegantne a jemne zdobený bielym nábytkom. Detaily francúzskeho štýlu sú malé, ale očarujúce a vnášajú do interiéru punc prestíže. Francúzsky štýl vo svojom byte ľahko dosiahnete aj umiestnením nábytku na zdobené vysoké nohy. Francúzske interiéry s takýmito modelmi budú odkazovať na klasickú verziu tohto štýlu.

Voľne stojaca alebo rohová vaňa - princípy parížskeho štýlu v interiéroch

Francúzsky štýl v byte obľubuje nábytok so zdobenými nožičkami a zaujímavým riešením by bolo umiestniť aj voľne stojacu vaňu v tomto štýle. Francúzskemu nájomnému štýlu však prospeje aj rohová vaňa, ak nemáte miesto na voľne stojaci model.

Späť